SGJ Opublikowano 16 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2007 Od kilku miesięcy trwa już wydajnościowa dominacja procesorów Intela Core 2 Duo, platforma zdobywa coraz większą rzeszę zwolenników. Mamy dwa dominujące chipsety: Intel 975x oraz P965, a na horyzoncie pojawił się już trzeci, od dawna oczekiwany nForce 680i. Ponieważ płyt opartych na nim na razie jest niewiele, postanowiliśmy przeprowadzić test porównawczy płyt głównych oparty o wspomniane dwie pierwsze pozycje. Czy poszczególne modele oparte o tę samą architekturę mogę się dość znacznie różnić wydajnością? Która z płyt najlepiej nadaje się do Overclockingu (OC)? Na te pytania postaramy się odpowiedzieć w poniższym teście. Pełna treść pod tym linkiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daamain Opublikowano 16 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2007 Wygląda na to że Abit jest mocno niedoceniony na forum :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
florek41 Opublikowano 16 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2007 Bardzo fajne porównanie, widać duużo włożonej pracy i wysiłku :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hausner Opublikowano 16 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2007 Dobry art, tak trzymac ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 16 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2007 Przyjemnie sie czytało i troche się czegoś dowiedziałem. Tak trzymać :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Balu Opublikowano 16 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2007 MSI P956 Platinium MSI P956 Neo Czyżby jakiś nowy chipset? [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
burzum Opublikowano 16 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2007 (edytowane) Zjedzona literka w podsumowaniu abita ostek SLI (żadna z innych płyt nie posiadała go w zestawie) Edytowane 16 Lutego 2007 przez burzum Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 16 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2007 (edytowane) Nieźle :D Troche mało płyt ASUSa w porównaniu, biorąc pod uwagę że jest wiele świetnych płyt ww. firmy. Edytowane 16 Lutego 2007 przez Venom Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masaj Opublikowano 16 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2007 Czy w przypadku opisu płyty Abit AW9D nie wkradł się jakiś błąd? W pliku pomocy dla tego modelu ani w specyfikacji na stronie Abita nie ma mowy o wyjściach na port COM, LPT, FireWire. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvaN Opublikowano 16 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2007 Dzięki za info, poprawki zostały już naniesione :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
surix Opublikowano 16 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2007 Bdb art, co mnie zdziwiło Abit > all :) MSI jak zawsze chłam jak nie pod 478 to też pod 775 :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysak Opublikowano 17 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2007 Świetny art. Do ideału brakło mi tylko DS3, Asusa P5B 1.04G, DLX 1.04G i P5N-E SLI i P5W DH. Sam artykuł i procedura testu - świetne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djsaint Opublikowano 17 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2007 (edytowane) Świetny art! Mi tu brakuje jednak paru popularnych płyt na 965- P5B w różnych odmianach, Biostar, DS3. No i przydałoby się coś ze stajni NV, bo jednak te płytki też zdobywają sobie szybko popularność. A do pełni szczęścia jeszcze przydałoby się przyjrzeć produktom Asrocka- jako najtańszej alternatywie mobo pod C2D. ;) Cieszę się, że w końcu widzę na PPC porządny artykuł, który poziomem nie odbiega od artów z konkurencyjnych serwisów. :) Edit: Sysak uprzedziłeś mnie ;) Edytowane 17 Lutego 2007 przez djsaint Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 17 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2007 Dzięki bardzo za pozytywne opinie :) Mówicie, że mało płyt, heh, wyobraźcie sobie jakby wyglądał test porównawczy 16 płyt albo nawet i więcej :P Owszem, gdybyśmy mieli tyle sprzętu, to czemu nie, ale test ukazałby się ... hmm - w maju :P Oczywiście nie przejdziemy obojętnie koło waszych opinii, bo w końcu wszyscy tworzymy ten portal :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 18 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2007 Swietny art. Faktycznie duzo lepiej wykonany niz ten z Laba , gdzie tez bylo o mobasach pod C2D. Jednak mam jedno ale...: ASUS jest firmą na rynku renomowaną i szanowaną. Kojarzona jest z produktami o najwyższej jakości i wydajności.Jesli tak to co robia na niej zwykle niewzmacniane kondziory...Kuknijcie na DQ6 , DS3 i Abita...te maja wzmacniane. Dzieki za arta. Tak dalej :icon_exclaim: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 18 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2007 Jesli tak to co robia na niej zwykle niewzmacniane kondziory...Kuknijcie na DQ6 , DS3 i Abita...te maja wzmacniane. Takie uogólnienie, nie chcąc się zagłębiać w szczegóły konstrukcyjne płyty, ująłem to w świetle opinii jaka powszechnie panuje, zresztą praktyka zdaje się to potwierdzać ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bryken Opublikowano 18 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2007 (edytowane) ale asuska 5pn-e sli powinniscie brac a o tym abicie to devilek pisal ze swietny. Tu macie literowke Estetyczne pudełko sugerujące najwyższą jakoś oraz ambicje na bycie czempionem: ps. moze by tak dac orientacyjna cene do kazdej plyt w podsumowaniu? Edytowane 18 Lutego 2007 przez bryken Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvaN Opublikowano 18 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2007 ale asuska 5pn-e sli powinniscie brac a o tym abicie to devilek pisal ze swietny. Tu macie literowke ps. moze by tak dac orientacyjna cene do kazdej plyt w podsumowaniu? Literóka już poprawiona, a co do ceny... hmmm... Słuszna uwaga ale chyba dopiszemy ją dopiero w kolejnej recenzji... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 18 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2007 Ledwie rzuciłem okiem. Jestem zdumiony po ogledzinach.. bo widze iz musiała to byc bardzo zmudna praca.. takze pisanie tego artykułu, ulala :) Przyczepie sie juz do jednego, te obrazki w 2 czesci testu.. hm sa za ciezkie. Poza tym.. mimo iz nie kupie ktorejkolwiek z tych płyt w najblizszych x miesiacach, to szybko przeczytam wasz artykuł ;) brawo... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartolomius Opublikowano 20 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2007 Drobny error: przy opisie Gigabyte GA-965P-DQ6 jest zdjęcie DS4, natomiast przy opisie wyposażenia tej drugiej jest zawartość pudełka DQ6. Testy na max FSB były robione z marszu, bez grzebania w napięciach? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 20 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2007 Jesli tak to co robia na niej zwykle niewzmacniane kondziory...Kuknijcie na DQ6 , DS3 i Abita...te maja wzmacniane. Dzieki za arta. Tak dalej :icon_exclaim: Ja mam dwa asusy i obydwa maja lepsiejsze kondensatory :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 20 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2007 Drobny error: przy opisie Gigabyte GA-965P-DQ6 jest zdjęcie DS4, natomiast przy opisie wyposażenia tej drugiej jest zawartość pudełka DQ6. Testy na max FSB były robione z marszu, bez grzebania w napięciach? To nie zaden error, tylko wymysl autora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 20 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2007 (edytowane) Drobny error: przy opisie Gigabyte GA-965P-DQ6 jest zdjęcie DS4, natomiast przy opisie wyposażenia tej drugiej jest zawartość pudełka DQ6. Testy na max FSB były robione z marszu, bez grzebania w napięciach? Wiemy o tych fotkach, niestety tak wyszło, za co przepraszamy. Lecz nie zmieniają one praktycznie niczego, bo obie płyty mają w wyposażeniu to samo, prócz manuala i płyty CD i same płyty też praktycznie nie różnią się wyglądem. Do testu na max FSB, napięcia były zmieniane na tyle, aby wyciągnąć maximum z płyty. Edytowane 20 Lutego 2007 przez janio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
letrev Opublikowano 21 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2007 Artykuł dobry tylko aż nie chciało mi się wierzyć że MSI aż tak poległo w OC... Postanowiłem to więc sprawdzić i : (sory za linka na inny serwis) http://www.tweaktown.com/reviews/1040/5/pa...king/index.html <-- FSB 484MHz znalazłem jeszcze parę z podobnymi wynikami, więc może płytki były jakieś "nie halo" ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nazir123 Opublikowano 21 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2007 Dziwne jest dla mnie twierdzenie, że Gigabyte DQ6 nie współpracuje z pamięciami Patriota - mam dokładnie ten sam zestaw pamięci PDP Patriot Dual LLK 800MHz i poszedł na mojej DQ6 od kopa - wymagał oczywiście tylko ręcznego ustawienia timingów, reszta była na AUTO. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 21 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2007 (edytowane) Artykuł dobry tylko aż nie chciało mi się wierzyć że MSI aż tak poległo w OC... Postanowiłem to więc sprawdzić i : (sory za linka na inny serwis) 2516630[/snapback] Dziwne jest dla mnie twierdzenie, że Gigabyte DQ6 nie współpracuje z pamięciami Patriota - mam dokładnie ten sam zestaw pamięci PDP Patriot Dual LLK 800MHz i poszedł na mojej DQ6 od kopa - wymagał oczywiście tylko ręcznego ustawienia timingów, reszta była na AUTO. Wiem co widziałem, płyta nie wstawała na ustawieniach auto, nawet po resecie biosu. Po zmianie pamięci, problem zniknął. Edytowane 21 Lutego 2007 przez janio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 21 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2007 (edytowane) bardzo przyjemnie sie arta czytało, ale zamiast takiego Foxcona to przydałby sie np Asusa P5B/DLX i P5N-E SLI, ewentualnie jeszcze GA DS3 ;] A pozatym OK ;] Edytowane 21 Lutego 2007 przez Fredek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
letrev Opublikowano 22 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2007 @ Janio - nie twierdze że coś źle zrobiliście bądź nie wyczerpaliście wszystkich możliwości ... Chodzi mi raczej o to że płyta która na innych forach wygrywa nagrody za stosunek cena/OC tutaj wypadła śmiesznie ... :) Stawiał bym w tym przypadku na jakiś lewy egzemplarz (p965 platinum)... Bo P965 "zwykłe" to faktycznie nie jest płyta do OC... @ fredek - NIE SAMYM ASUSEM OVERCLOCKER ŻYJE :) ja uważam że bardzo dobrze że pojawił się taki Foxconn co to go nikt nie zna i jest atrakcyjny cenowo i jeszcze da się na nim "coś" podkręcić :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 22 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2007 (edytowane) @ fredek - NIE SAMYM ASUSEM OVERCLOCKER ŻYJE icon_smile3.gif Zgadzam sie z tym dlatego dobrze że pojawiły sie dwa Gigabyty które ,,rozniosły,, jeśli chodzi o FSB Asusa :wink: :wink: , a dlaczego brakuje mi w.w Asusów?? Bo ten co jest w teście to raczej droga propozycja i nie każdy może sobie na niego pozwolić, pozatym P5N-E SLI i P5B/DLX są bardziej popularne, tańsze ;] Edytowane 22 Lutego 2007 przez Fredek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 22 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2007 Regulacja napięć, zmiany dzielników - nic nie pomagało, po podniesieniu FSB o kilka MHz płyta odmawiała współpracy, co zresztą jest opisane w teście. Nie wiem - być może pech chciał i dostaliśmy jakieś padaczne egzemplarze. Też dużym zdziwieniem dla mnie była taka niska podatność na OC. Wiem co widziałem, płyta nie wstawała na ustawieniach auto, nawet po resecie biosu. Po zmianie pamięci, problem zniknął. A bios chociaz najnowszy wgraliście? Zazwyczaj ten co jest standardowo to nadaje się tylko do tego, by mozna bylo go uaktualnić ;) Zgadzam sie z tym dlatego dobrze że pojawiły sie dwa Gigabyty które ,,rozniosły,, jeśli chodzi o FSB Asusa :wink: :wink: Nie zapominaj, że abit/asus to płyty na i975x, a GB sa na 965. Dobre Asusy na 965 śmigają na fsb ~550MHz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...