romek Opublikowano 26 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2007 Podczas wyboru monitora LCD często nie zdajemy sobie sprawy, że tak naprawdę nie jest to takie proste jakby się mogło to wydawać. Dlatego postanowiliśmy napisać mały poradnik kupującego, dzięki któremu większość z czytelników powinna poszerzyć swoją wiedze na ten temat i podczas ewentualnego wyboru nie nabyć przysłowiowego kota w worku. Nie jest to takie łatwe na pierwszy rzut oka, ponieważ dzisiaj w wielu popularnych marketach promocje przyciągają nas swoją atrakcyjną ofertą, ale najczęściej tylko cenową. Na co patrzeć przy wyborze naszej ozdoby, w którą niewątpliwie najdłużej się wpatrujemy? Postaramy się rozwiać Wasze obawy. Pełna treść artykułu pod tym linkiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr-san Opublikowano 26 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2007 (edytowane) Otóż mamy dwie możliwości: rozciągnąć obraz na szerokość, żeby zajmował cały ekran; niestety zmianie ulegną tez wtedy proporcje (wszystko będzie nienaturalnie szerokie) wyświetlić w normalnych proporcjach (bez rozszerzania), z czarnymi pasami po bokach (część ekranu zostaje niewykorzystana) Ze złączem VGA jest dostępna tylko pierwsza możliwość, czyli rozciąganie, a takie zabiegi wykonuje się głównie dla gier w celu uzyskania lepszego efektu. Opcja druga jest dostepna rownież z złączem dsub jesli monitor obsługuje tak zwany 1:1 pixel maping np moj gateway 2185.Rozumiem że autorce artykułu chodziło jedynie o opcje dostępne w sterownikach karty graficznej. Edytowane 26 Lutego 2007 przez piotr-san Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metju17 Opublikowano 26 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2007 wydaje mi sie ze "tradycyjne" monitory maja proporcje 4:3 a nie tak jak jest napisane w artykule 5:4 <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 26 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2007 CRT mają 4:3. 5:4 mają LCD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ste3an Opublikowano 26 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2007 Slaby artykul... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ModdingKing Opublikowano 26 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2007 no artykul niczego sobie ale jest jedno zastzrezenie - tak naprawde nie ma dobrego LCD dla grafikow (no chyba te za bardzo bardzo duzo kasy) wiekszosc grafikow uzywa monitorow CRT o duzych przekatnych. Sam uzywam CRT firmy sony o przekatnej 21" gdzie rozdzielczosc mam ustawiona 1600x1200 dpi z odswierzaniem 120. Jakosc wyswietlania kolorow jest o wiele lepsza na CRT niz na LCD co jest glownym mankamentem dla grafikow (odwzorowanie kolorow). To byl tylko ten zarzut a reszta jest ok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
3loader Opublikowano 26 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2007 "Teraz pecet musiał znaleźć się w pisaniu w Wordzie, oglądaniu zdjęć, przeglądaniu Internetu i pisaniu bloga. Jej nie interesowało co się znajdowało w środku obudowy. Liczył się płaski, jedyny na wsi, monitor LCD. Jednakże po dwóch latach użytkowania pojawiły się paskudne plamy, dzięki którym ledwo co widać pasek startu na dole pulpitu." To samo ma mój kumpel na lapku toshiby, który jest jeszcze na gwarancji zwrócił się o wymianę matrycy a oni mu wymienili zewnętrzną obudowe (omg!) i napisali, że plamy powstały w wyniku noszenia zasilacza w torbie z laptopem... Z tego co piszesz na zwykłym lcd tez powstają takie plamy więc domyślam się, że kumpla po prostu zrobili w konia, możecie coś więcej na ten temat napisać?? Oddać jeszcze raz do wymiany?? Bo plamy paskudne są Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naxt Opublikowano 26 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2007 no artykul niczego sobie ale jest jedno zastzrezenie - tak naprawde nie ma dobrego LCD dla grafikow (no chyba te za bardzo bardzo duzo kasy) wiekszosc grafikow uzywa monitorow CRT o duzych przekatnych. Sam uzywam CRT firmy sony o przekatnej 21" gdzie rozdzielczosc mam ustawiona 1600x1200 dpi z odswierzaniem 120. Jakosc wyswietlania kolorow jest o wiele lepsza na CRT niz na LCD co jest glownym mankamentem dla grafikow (odwzorowanie kolorow). To byl tylko ten zarzut a reszta jest okNo niestety większzość szanujących się firm graficznych odchodzi od CRT na rzecz LCD,monitory te póżniej ląduja na allegro.Taką firme stać na zakup LCD za 4000zł,tak jak wczesniej było stać ją na CRT za 4000zł.A kto nie ma kasy kisi się i niszczy sobie wzrok na CRT i bawet 120Hz tu nie pomoże,sam mam ustawione 120HZ,a oczy mi łzawią po godzinie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ste3an Opublikowano 26 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2007 @ naxt nie lzawia ci od migotania tylko kontrastu jasnosci wzgeldem otocznia itd... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naxt Opublikowano 26 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2007 (edytowane) @ naxt nie lzawia ci od migotania tylko kontrastu jasnosci wzgeldem otocznia itd...no nie wiem,po osmiogodzinnej pracy na badziewnym LCD,stwierdzam że mój CRT to promieniujący złom(Dell 21CRT)wyniszczający moje gałki oczne,powodująca bóle i zawroty głowy.Chyba czas już na LCD :) Edytowane 26 Lutego 2007 przez naxt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 26 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2007 No niestety większzość szanujących się firm graficznych odchodzi od CRT na rzecz LCD,monitory te póżniej ląduja na allegro.Taką firme stać na zakup LCD za 4000zł,tak jak wczesniej było stać ją na CRT za 4000zł.A kto nie ma kasy kisi się i niszczy sobie wzrok na CRT i bawet 120Hz tu nie pomoże,sam mam ustawione 120HZ,a oczy mi łzawią po godzinieA może Ci łzawią od rozmycia? Ustaw może 100 Hz ... Lub masz za wysoką rozdzielczość ... lub ... 1000 innych powodów ... :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prezes Opublikowano 26 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2007 Dobry art, milo sie czyta tylko za mało tabelek, czysto technicznych informacji jak dla mnie, zresztą lepiej bym nie napisal, co do Lcd dla grafika to sprawa naprawde jest skomplikowana ale najnowsze matryce juz daja rade, osobiscie niedlugo sie przełamie i crt poleci do szafy, bo jakos z wiekiem zaczynam byc bardzo wrazliwy na odswiezanie i jak nie mam 100Hz tylko 85 to wyczuwam ogromna roznice a na lcd nawet przy 60hz jest dobrze oprocz matryc tn podlaczanych przez d-sub, zauwazam na nich jakies dziwne blyskajace pola wielkosci 5x5cm przy lekkiej zmienie kata, dobre jest to ze tylko ja to widze i to praktycznie na wszystkich matrycach tn :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 26 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2007 Wszystko fajnie było by gdy test do tego dołączyć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sachiel Opublikowano 26 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2007 W wielu artykułach o LCD spotkałem się z trendem "piętnowania" matryc typu TN. Wiem wiem MVA ma lepsze kolory MVA lepsza dla grafika MVA to i tamto, a no i zgoda owszem gdybym miał wybór wziął bym MVA gdy kupowałem monitor, ale zaraz - jedyny monitor na matrycy MVA ze złączem DVI-D i przede ! przede ! przede ! wszystkim pivotem kosztował grubo 1500 zł, ale zaraz to jeszcze nie koniec, oczywiście nie był już on dostępny. Poza tym istotną sprawą dla mnie jest wygląd, niestety było to naprawdę dość ważne kryterium przy wyborze mojej płaszczki. Mam dziwne wrażenie, że jest dosyć mało bogatej oferty na matrycy MVA za rozsądną cenę - wiem MVA to zwiększone koszty jednak wybranie czegoś co jest funkcjonalne w miarę tanie ma złączę DVI-D wygląda w miarę tanie i ma matrycę MVA jest naprawdę dosyć trudne dlatego ludzie zamiast kupić 17" MVA wolą kupić 19" TN więc i ja tak uczyniłem czego nie żałuję. Uwaga do artykułu warto wspomnieć coś o nierównomiernym podświetlaniu to wszelakich monitorów LCD zdarza się to na MVA TN jak i ISP. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narcyz Opublikowano 26 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2007 "Standard ten definiuje cztery poziomy jakości na milion pieli." Aż mi głupio, że wiem mniej o monitorach, niż kobieta ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eMJotka Opublikowano 26 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2007 To samo ma mój kumpel na lapku toshiby, który jest jeszcze na gwarancji zwrócił się o wymianę matrycy a oni mu wymienili zewnętrzną obudowe (omg!) i napisali, że plamy powstały w wyniku noszenia zasilacza w torbie z laptopem... Z tego co piszesz na zwykłym lcd tez powstają takie plamy więc domyślam się, że kumpla po prostu zrobili w konia, możecie coś więcej na ten temat napisać?? Oddać jeszcze raz do wymiany?? Bo plamy paskudne są Jeśli jest na gwarancji, to niech walczy, a co. LCD, tu napiszę, firmy Actina;] miał roczną i dopiero po jej upływie ukazały się plamy. Zrobiłam zdjęcia ich, wysłałam mailem do serwisu, niestety nie odpowiedzieli nawet po powtórzeniu listu... Jedyne, co jest dopuszczalne, to martwe piksele, żadne plamy nie powinny mieć racji bytu przy sprawnym panelu. Szkoda, że niektórzy potrafią się wysilić pisząc "słaby" bez jakiejkolwiek argumentacji, dlaczego jest słaby... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 26 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2007 Hmmm czy ja wiem czy słaby - ja nie oceniam - nie jestem godzien :wink: Ale brakuje takiego opisu/poradnika jak rozpoznać w sklepie typ matrycy ( np. IPS ma "strzałkowe" piksele i można by zamieścić odpowiednie zdjęcie, TN negatywuje pod dużym kątem od dołu i zdjęcie w porównaniu do xVA i IPS ). Można by zamieścić dodatkowo plansze testowe aby kupujący sobie je nagrał na płytę ( gradienty [+zdjęcie jak to wygląda prawidłowo a jak nieprawidłowo - płynność przebiegu] ) , patterny do wykrywania FRC ... nie poruszono właściwie zagadnienia jak wykryć FRC - wydaje mi się że to dosyć istotne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kaaban Opublikowano 26 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2007 jak dla mnie artykuł całkiem spoko, ale słabszy od wcześniejszych (poza wyjątkami)... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 26 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2007 Good, ale za krotko.. Przydało by sie wiecej przydanych informacji tak jak napsiał Kyle, dla przyszłego nabywcy.. Zeby nie było rozczarowania lepiej obadac minitorek jeszcze w sklepie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michomis Opublikowano 26 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2007 z artykulu dowiedzialem sie kilku ciekawych rzeczy, ktorych nie wiedzialem, ale nie o tym chcialem pisac. wspomne tylko ze na moim 21" CRT Sony G500 Multiscan Trinitron mozna uzyskac ciekawe rzeczy. osobiscie uwazam monitory CRT za wieksze pogarszacze wzroku niz LCD (no chyba ze LCD jest naprawde marnej jakosci), pozatym zajmuja za duzo miejsca, szczegolnie moj - wazy chyba ze 30 kg. za to umozliwia on ustawienie rozdzielczosci m.in. 1920x1080 (czyli pelne HD) i ogladanie filmu HD nagranego np. na 720p na pelnym ekranie - bez czarnych paskow na gorze czy na dole. powoduje to niestety niewielkie odstepy miedzy liniami poziomymi (w koncu monitor musi emulowac rozdzielczosci panoramiczne), ale nie przeszkadza to tak bardzo. poza ta rozdzielczoscia (ktora uzywam wylacznie do filmow) mozna komfortowo pracowac na 1280x1024 przy 100 Hz. 8 godzin spedzone przy komputerze nie zmeczy wzroku. ogolnie polecam monitory CRT, jako ze obecnie sa tanie i potrafia byc uniwersalne, do roznych zastosowan. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 26 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2007 Tez myslalem, ze po 8-10h moj crt nie meczy wzroku... do zmiany na lcd :D. Po ok 2 latach spedzonych przy lcd nie moge usiasc przy crt. 30-60min w zaleznosci od monitora i łzy mi same lecą ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 26 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2007 MaSell: I jaki z tego morał? Nie majac dosc kasy, badz i przekonania do lcd, nie patrz na nie w ogole ;) Dla mnie sa nie dosc dopracowane, choc przyznaj sie nie odmowił bym prezentu jakim mogłby byc dobry lcd ;) Ale artykuł dobry, dla zdecydowanych na zmiane... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 27 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2007 "... panele panoramiczne. Różnią się one od zwykłych monitorów proporcjami wyświetlanego obrazu, tak więc tradycyjne ekrany mają proporcje 5:4 (szerokość:wysokość), natomiast przy wide jest to 16:10. Widać zatem różnicę, iż panoramy są szersze niż wyższe..." Ja bym tylko chcial zauwazyc, ze roznicy tu zadnej nie ma ;-) Zwykle monitory tez sa szersze jak wyzsze ;-) "Jako że doszliśmy już do podsumowania, poniżej przedstawimy nasze propozycje, na co powinniśmy zwrócić uwagę przy zakupie" A to (choc moze mi sie wydaje) zdanie niezbyt po polsku ;) Ogolnie artykul mi sie podoba chociaz troche za krotko. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piterix Opublikowano 27 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2007 Jak dla mnie to za mało pokazane zostały różnice międzi CRT a LCD - w sensie zdecydowania się na któryś z nich. Ja już od dłuższego czasu się zastanawiam czy zmienić monitor na LCD. W domu mam 19'' CRT, w pracy już drugi LCD. W pracy używam kompa jako maszyny do pisania, prezentacji, trochę netu. W domu kompa używam do gier i netu. Moje wrażenia z LCD - pierwszy to był 15'' i po kilku godzinach oczy mnie piekły od przewijania stronek - podczas przewijania rolką ekranu obraz się rozmazywał i nie można było niczego przeczytać - a jestem przyzwyczajony do jednoczesnego przesuwania tekstu i czytania. Na 17'' LCD teraz jest dużo lepiej - ale napewno nie jest tak samo jak na CRT. Kolory w LCD - jak oglądam jakieś zdjęcia np. przedmiotów na allegro - to potem muszę zobaczyć jeszcze raz w domu - widać lepiej, obraz jest prawdziwszy.... Na CRT - kolory OK, migotania nie ma, zdjęcia widać fajnie. Napewno są dobre monitory LCD za kilka tysięcy które dorównują - jakośą CTR - tylko czy warto wydawać na nie tyle pieniędzy żeby mieć taki sam efekt. Za LCD przemawiają 2 argumenty - rozmiary i są podobno zdrowsze - tego drugiego argumentu nie jestem w stanie ocenić - mnie mój CTR nie męczy, nie czuję się przez niego zmęczony w jakimkolwiek większym stopniu niż przy LCD (częściej wzrok mi się męczy przy LCD). Ponadto monitory CTR nie dlatego są niezdrowe - że męczą wzrok - bo nie męczą przy odpowiednim odświerzaniu tylko dlatego że promieniują - ale najwięcej promieniowania wychodzi z tyłu monitora - nowoczesne monitory CTR są tak skonstruowane, że promieniowanie wogóle nie jest skierowane w stronę użytkownika. Czyli argument zdrowotny jest wyolbrzymiany. IMO - monitory LCD nie są jeszcze dopracowane ale mają dużo lepszy marketing i reklamę niż CRT, które są ciągle bardzo dobrymi monitorami. ps. W 2008 roku i tak planuję zakup monitora LCD - ale ze względu na rozmiar jakieś ponad 21'' by się przydało, a przy CRT - to już strasznie duży klocek ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eMJotka Opublikowano 27 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2007 Dużo nowych i ciekawych propozycji przeczytałam w tym topicu, za co dziękuję, być może (powinnien) powstanie w dziale monitorów poradnik, jak kupować i tam zostaną zawarte na pewno Wasze propozycje. Jak dla mnie to za mało pokazane zostały różnice międzi CRT a LCD - w sensie zdecydowania się na któryś z nich. Ja już od dłuższego czasu się zastanawiam czy zmienić monitor na LCD. Ten atykuł nie miał zadania pokazać, który wybrać, lcd czy crt tylko wymienić wady i zalety danego monitora, a wybór pozostawiliśmy Wam:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 27 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2007 Coś ciekawego wyczytałem, także artykuł zły nie jest i wart uwagi. Szkoda tylko że nie jest bardziej rozbudowany. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 27 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2007 Za LCD przemawiają 2 argumenty - rozmiary i są podobno zdrowsze - tego drugiego argumentu nie jestem w stanie ocenić - mnie mój CTR nie męczy, nie czuję się przez niego zmęczony w jakimkolwiek większym stopniu niż przy LCD (częściej wzrok mi się męczy przy LCD).Pobaw sie regulacja jasnosi i kontrastu :D, bedzie lepiej. Art spoko. Brakuje mi tylko wzmianki o geometrii obrazu. Zawsze irytowalo mnie ustawianie tego na CRT, przy LCDkach i DVI to bajka :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 27 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2007 Jak dla mnie w artykule brakuje jeszcze 1 ważnej żeczy czyli ilosc pobieranej mocy. ( Węgla mamy jeszcze duzo ... ale co dalej) Takie porównanie : CRT 19 z kineskopem sferycznym : 120W CRT 19 z kineskopem Trinitron : 140W LCD 19 na matrycy TN : 40W Jesli ktos jest profesjonalista to i tak wybierze CRT z wiadomych powodów. A co do zmeczenia wzroku przy CRT to tylko jest to kwestia klasy monitora a zwłaszcza kineskopu. Sam miałem 17 EIZO i 12 godzin przy nim to nie był jakis problem dla mnie. Ale jakis tam HighScreen w pracy to mi wypalał oczy. A LCD i tam jest zdrowszy dla oczu z tego wzgledu ze nie ma juz szkodliwego promieniowana X (jak by nie patrzec CRT to lampa rentgenowska małej mocy ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 27 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2007 Kwazor 'rzeczy' ;-) Ale fakt, porownanie mocy daje duzo do myslenia zwlaszcza jesli ktos korzysta z kompa po kilka, jak nie kilkanascie godzin dziennie. Moze sie okazac, ze warto doplacic do porzadnego LCD bo na przestrzeni kilku lat i tak sie to zwroci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł666 Opublikowano 27 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2007 Trochę za bardzo autorka tekstu skupiła się na zagadnieniach technicznych a za mało na temacie artykułu. Pamiętam jak sam kupowałem monitor LCD i trochę to trwało zanim znalazłem najpierw pomocne artykuły a potem odpowiedni monitor. Z cenami to bym nie przesadzał ze np. SIPS jest nie wiadomo jaki drogi (przykład to co mam w sigu). Polecam lekturę forum ww.mva.pl (choć ostatnio panuje tam stagnacja zwłaszcza jeśli chodzi o testy/artykuły), co nie zmienia faktu ze forum zapewnia potężną dawkę wiedzy na temat monitorów i pomaga w wyborze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...