rafa Opublikowano 3 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2007 G0 już do mnie jedzie. Mam nadzieje przypadkowo trafić 3.6GHz 24/7 :D Oczywiście więcej też przyjme :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flasht Opublikowano 3 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2007 No ja mam nadzieje ze moj tez do mnie juz jedzie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 3 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2007 Taki tam sobie profesorek. Widać problemy z hełmofonem. Gorrrąąco pod przyłbicą. Trafione przypadkowo 4 sztuki. Na wstępie wyglądają podobnie. Dopiero dziś miałem czas troszkę pomęczyć. Nie wiem nic więcej niż jest na skrinie. Uprzedzam pytanie - właścicieli miały jeszcze zanim wyszły z pudełka :-P Nie marudź :D 6 hours i 60C, to nie jest powód do narzekania a jeśli te 1,3 złotego to w miarę realne no to :wink: Niestety rozrzut w szt. jest ogromny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 3 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2007 ma ktos rade jak oskórować cepa??? zastanawiam sie nad szlifem czapy albo jej sciągnieciem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frencci Opublikowano 3 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2007 ma ktos rade jak oskórować cepa??? zastanawiam sie nad szlifem czapy albo jej sciągnieciem Ja zeszlifowalem wszystko co sie dalo- post 415 w tym temacie, do wykonania tego natchnal mnie ten gosc: http://www.techarp.com/showarticle.aspx?artno=433&pgno=1 lecz polecam moje grubosci papierow oraz przy szlifowaniu CPU nalezy dawac symboliczne ilosci wody. Sluze pomoca na PW.Pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flasht Opublikowano 3 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2007 Taki tam sobie profesorek. Widać problemy z hełmofonem. Gorrrąąco pod przyłbicą. Trafione przypadkowo 4 sztuki. Na wstępie wyglądają podobnie. Dopiero dziś miałem czas troszkę pomęczyć. Nie wiem nic więcej niż jest na skrinie. Uprzedzam pytanie - właścicieli miały jeszcze zanim wyszły z pudełka :-P Wszystkie 4 tak dobrze ida?? Niezle... :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 3 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2007 dzisiaj zrobilem to mojemu q6600 ;] temp spadly ale nie wiem dokladnie o ile - na 3.6ghz vista mi sie wywala gdzie wczesniej smigalo wsio oki:) instaluje pozniej xp i dam wyniki:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysyn Opublikowano 4 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2007 (edytowane) Czy temp w stresie Prime95 na 4 rdzenie ok 71 stopni max jest dopuszczalna? Mam ustawione 8x400=3200 na 1,47v na BigTyphonie. W idle ok 39 stopni. Na 3000 mam ok 60 stopni przy 1,38v w biosie. Edytowane 4 Października 2007 przez Lysyn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DEVILEK Opublikowano 4 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2007 Lancer - fajna sztuka, ale goraca faktycznie jesli to na 1.3V ps. jaka mobo kupiles ? Gengi - blachy nie sciagaj, mega szlif i tempy moga spasc do 10C w load. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 4 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2007 Lancer - fajna sztuka, ale goraca faktycznie jesli to na 1.3V ps. jaka mobo kupiles ? Gengi - blachy nie sciagaj, mega szlif i tempy moga spasc do 10C w load. a nie iwesz jakiej grubosci jest ihs??? wiadomo im ciensza warstwa tym lepiej poki co mam temp gorze :| ale to dlatego ze za malo clp nalozylem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frencci Opublikowano 4 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2007 a nie iwesz jakiej grubosci jest ihs??? wiadomo im ciensza warstwa tym lepiej poki co mam temp gorze :| ale to dlatego ze za malo clp nalozylem... Gratuluje- ladny szlif zapewne. CLP...jak pisalem- jakos sie zawiodlem na nim. Gdy wiecej aplikowalem to znow jakby tworzyla sie warstwa- jakby twardego lutu (lutownica ;-]). CLP sprawdza sie napewno na idealnie plaskie dwie powierzchnie i wtedy nalezy minimalna ilosc aplikowac. A co z podstawa coolera, moze krzywa i jest tak jak u mnie tylko, ze odwrotnie ( u mnie procek byl krzywy a Ultra zeszlifowana). :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DEVILEK Opublikowano 4 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2007 a nie iwesz jakiej grubosci jest ihs??? wiadomo im ciensza warstwa tym lepiej poki co mam temp gorze :| ale to dlatego ze za malo clp nalozylem... Musialbym poszukac IHS'a gdzies w gratach, aby sprawdzic dokladnie. Na oko hmmm malo :wink: Moze nie rowno szlif zrobiles ? Robiles to na szybie, czy innej idealnie rownej powierzchni ? Ewentualnie tak jak napisal poprzednik CPU jest dobry, ale chlodzenie ma krzywy spod i nie dolega dobrze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 4 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2007 Wyszperane na XS http://www.xtremesystems.org/forums/attach...mp;d=1190837843 Szlif nie zawsze jest skuteczny. Jeśli IHS krzywo przylega od strony wewnętrznej do rdzenia to jest niewiele wart. Chyba że mamy mega pecha - blacha krzywa i od środka i z góry. DEVILEK - na razie jadę na P5K Premium Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 4 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2007 jasne ze na szyms prostym:) na boku budy chiefteka:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DEVILEK Opublikowano 4 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2007 Wyszperane na XS http://www.xtremesystems.org/forums/attach...mp;d=1190837843 Szlif nie zawsze jest skuteczny. Jeśli IHS krzywo przylega od strony wewnętrznej do rdzenia to jest niewiele wart. Chyba że mamy mega pecha - blacha krzywa i od środka i z góry. DEVILEK - na razie jadę na P5K Premium Heheh widzialem to ;) Sie koles napracowal przy szlifie :lol2: Tak troche OT w kierunku Lancera jesli mozna. Testowales siakies E6X50 na XBX ? Walcze z tym od dluzszego czasu, ale srednio skutecznie, dzisiaj dopiero pierwsze koty poszly za ploty, czyli dzialajace spokojnie 400FSB. Problem byl taki, ze w biosie FSB sie zmienialo i bylo widoczne taktowanie CPU, ale w windowsie ciagle 333 x 9 <_< OT OFF Dziekuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 4 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2007 Odpowiedź będzie krótka - nie ;) Ostatnio mało raczej przerabiam bo troszkę inne rzeczy mi czas kumulują. Zresztą PR Intela na Polskę obecnie leży na łopatkach i G0 w wydaniu E6x50 jakoś nie specjalnie dał radę do mnie dojechać (poza tym że jakoś bardzo mnie nie interesował). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 4 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2007 no i jest git:) szlif zmniejszyl roznice temp miedzy rdzeniami do 1-2*C :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 4 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2007 A ogólnie o ile spadły? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 4 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2007 2-3*C poki co:) ale bede walczył dalej;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 4 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2007 (edytowane) Zrób czape na lusterko (pastą polerską) po tym zabiegu idzie wręcz symboliczna ilość CLP .U siebie po paru dniach mam problemy z oderwaniem D-Teka od proca.Najbardziej widoczny spadek temp jest w stresie.Ważne żeby czpa była idealnie płaska.Po zdjęciu bloka odrazu widać gdzie idealnie proc przylegał.Dopiero po 4-rech szlifach udało mi sie zlikwidować nierówności :mur: ale było warto :rolleyes: Po każdym zdjęciu bloka trzeba niestety dokładnie czyścic czape i spód D-teka (taka wada) ale połączenie jest rewelacyjne i jest pewność że nie ma mostka termicznego :) Edytowane 4 Października 2007 przez Racuch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 5 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2007 no u mnie juz bylo równo ;] szlifowalem na płaskim i pozniej sprawdzalem czy są nierownosci - wykonująć jeden czy 2 ruchy w jednej plaszczyznie - i jesli slady (ryski) byly na calej powierzchni czapy no to nierownosci nie ma:) no i tak też bylo;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WooDY143 Opublikowano 5 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2007 (edytowane) KLĘSKA!!! :sad: Zainspirowany waszymi wynikami z Q6600 postanowilem go troszkę schlodzić (80 stopni przy 3200 na scythe infinity) i spróbować wyżej gdyż 80 to chyba za duzo na niego. W tym celu nabyłem ponoć najlepszy sprzet do tego, czyli Coollaboratory Liquid Pro. Podczas smarowania niestety troche powerdrowalo na boki (proca, nakladalem zdala od MOBO), ale nic do srodka nie wpadlo. Przetarlem, paste rozprowadzilem, zainstalowalem w socket i założylem infinity. Tu bajka sie kończy bo po wciśnieciu POWER widzę tylko kręcoce się wentylatory i startujące HDD (brak piknięcia) i to wszystko. Brak sygnału na LCD. Sprawdzalem grafikę - jest dobra (kumpel przyszedl ze swoja i tez lipa). Sprawdzilem nóżki socketa (wszystko ok - zreszta nie bylo mowy o ich uszkodzeniu). Proca 2 razy juz wyjmowalem, czyscilem zmienialem radiatory i pasty - efekt taki sam. Niestety nie wiem czy to procek czy moze plyta?? Nie mam gdzie sprawdzic proca czy dziala i czy mozliwe zeby cos mu sie stalo od tej przeklętej pasty??? POMOCY!!! :mur: Edytowane 5 Października 2007 przez WooDY143 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flasht Opublikowano 5 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2007 Nie mam gdzie sprawdzic proca czy dziala i czy mozliwe zeby cos mu sie stalo od tej przeklętej pasty??? A to pech... zabic procka smarujac go pasta ktora nie pozwala na zrealizowanie gwarancji na niego... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maax990 Opublikowano 5 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2007 podobnie se zalatwilem bartonika tylko ze pasta as i odziwo cos mi tam zwarlo w nim a poleciala plyta podczas przemycia spirytusem proca okazalo sie ze odpala na innej plycie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
epoxer Opublikowano 5 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2007 KLĘSKA!!! :sad: Zainspirowany waszymi wynikami z Q6600 postanowilem go troszkę schlodzić (80 stopni przy 3200 na scythe infinity) i spróbować wyżej gdyż 80 to chyba za duzo na niego. 80C to chyba lekka przesada który według sepcyfikacji nie powinien widzieć więcej niż 62C :? sSpec / Model / Internal Clock / External Clock / L2 Cache / TDP / Max. Temp. (º C) / Voltage / Core SL9UM / Q6600 / 2.4 GHz / 1,066 MHz / 8 MB / 105 W / 62,2 / 1.10V-1.37V / 4 No chyba, że kolega ma G0 ale wtedy 80C to też za dużo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atomel Opublikowano 5 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2007 A to pech... zabic procka smarujac go pasta ktora nie pozwala na zrealizowanie gwarancji na niego... Nic podobnego. Przy czyszczeniu woskową pastą polerską od karoserii oznaczenia procesora nie ulegają starciu i zawsze można procesor reklamować. Oczywiście czyszczenie trwa długo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 5 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2007 Właśnie dotarł do mnie wyczekiwany G0! Czapa wygląda na bardziej płaską od mojego B3 więc chyba obejdzie się bez polerowania. Obym się nie zawiódł... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 5 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2007 testuj i wklejaj wyniki (: sprawdz odrazu ktory tydzien produkcji! :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
whatever Opublikowano 7 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2007 80C to chyba lekka przesada który według sepcyfikacji nie powinien widzieć więcej niż 62C :? sSpec / Model / Internal Clock / External Clock / L2 Cache / TDP / Max. Temp. (º C) / Voltage / Core SL9UM / Q6600 / 2.4 GHz / 1,066 MHz / 8 MB / 105 W / 62,2 / 1.10V-1.37V / 4 No chyba, że kolega ma G0 ale wtedy 80C to też za dużo. Te 62,2C to chyba dla obudowy, a nie dla jajek? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 7 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2007 No więc mój nowy G0 prezentuje się lepiej od B3. 3.0GHz osiąga bez podnoszenia napięcia. Uwzględniając vdroop płyty daje to 1.24v Na nominalnym 1.275v osiągnąłem 3.15GHz. Do 3.4 potrzeba 1.35v i tyle mam cały czas. Niestety 3.6GHz wymaga więcej prądu nie tylko dla CPU ale i dla płyty co powoduje przegrzewanie się PWM i kończy moją zabawe w OC <_< Wygląda na to że dopóki nie uporam się ze schłodzeniem mosfetów nie sprawdze ile ten procek potrafi. Orthos wywala dopiero po osiągnięciu większych temp co ewidentnie wskazuje na problemy z ciepłem. Sam procek tez zaczyna się wtedy mocno rogrzewać do 66st na jajkach - wniosek - czeka mnie zmiana pompki w układzie WC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...