Skocz do zawartości
ath

Core 2 Duo E8000 - E8190 / E8200 / E8300 / E8400 / E8500 / E8600

Rekomendowane odpowiedzi

Jednak bez dobrej mobo nie ma co walczyc za mocno z FSB na tych prockach :mur: P5K i pieknie mozemy bootowac platforme na 570... a stabilne jest ledwo co 520 :lol: Czekamy na cos lepszego, bo "ledwo" ponad 4.5GHz z kaskada to lekko smieszne jest...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myśle że nie chodzi o FSB, a o zasilanie. Skoro Interloperowi tak ślicznie poszedł, a ja ledwo zrobie stabilne 4,3 GHz i to z 1,52 BIOSOWYM - z monitoringu Finek (nie mierzyłem real - nie wiem gdzie dokładnie by trzeba to zrobić)

Edytowane przez Opson6667

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1.52v na AC to wcale nie jest tak malo,moze nie ma 90'C ale na bank jest mu cieplo :)

Ten pentagram wbrew pozorom jest dość rozsądny, trzymał Conroe z 1,58V stabilnie. Wątpie żeby tutaj było choć 70 stopni :) Ale sam nie wiem czy trzymać tak procka :(

inna sprawa że płyta jako default procka widzi 1,12V zamiast 1,22 :/ może realnie mam tylko 1,4? A kto to wie kurde :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jednak bez dobrej mobo nie ma co walczyc za mocno z FSB na tych prockach :mur: P5K i pieknie mozemy bootowac platforme na 570... a stabilne jest ledwo co 520 :lol: Czekamy na cos lepszego, bo "ledwo" ponad 4.5GHz z kaskada to lekko smieszne jest...

4.5 ładnie nawet :D To na lc wystarczy :D Jak masz problemy z ustabilizowaniem fsb to ten z mobo Ci pomoże.Powodzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja swojemu zaciągam i 1,52V a on dalej działa. I nie wierze że ma 90 stopni... Zresztą w 60 na defaulcie z Pentagramem HP100 AlCu też nie uwierze

u mnie na 8x500 1.4V z cpu-z (w biosie troche wiecej) temperatura po 10 godzinach orthosa: procesor 47*, rdzen nr1 57*, nr2 59*.

sprawdze jeszcze ile ma na defaultowych ustawieniach w stresie i dam znac.

chlodzone AC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

muszę się pochwalić :) że mój E8200 padł, najlepsze w tym ,że chodził nie podkręcony przez ostatnie 3 dni bo potrzebowałem ciszy i dziś komputer nie odpalił, musiałem pożyczyć awaryjnie Celerona 430 do póki nie wymienią na RMA, mój pierwszy zgon procesora :angry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

muszę się pochwalić :) że mój E8200 padł, najlepsze w tym ,że chodził nie podkręcony przez ostatnie 3 dni bo potrzebowałem ciszy i dziś komputer nie odpalił, musiałem pożyczyć awaryjnie Celerona 430 do póki nie wymienią na RMA, mój pierwszy zgon procesora :angry:

Obrazil sie, ze chodzil niepodkrecony. :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość 71proste

Ten pentagram wbrew pozorom jest dość rozsądny, trzymał Conroe z 1,58V stabilnie. Wątpie żeby tutaj było choć 70 stopni :) Ale sam nie wiem czy trzymać tak procka :(

inna sprawa że płyta jako default procka widzi 1,12V zamiast 1,22 :/ może realnie mam tylko 1,4? A kto to wie kurde :P

no to nie wiem na co czekasz,szukaj punktow pomiarowych miernik w lapy i sprawdzasz :)

VIBOR:ale jak padl??jak c2d moze pasc??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to nie wiem na co czekasz,szukaj punktow pomiarowych miernik w lapy i sprawdzasz :)

VIBOR:ale jak padl??jak c2d moze pasc??

Nie wiem co mu dolegało , chodził na ustawieniach stockowych przez ostatnie 3 dni i nic nie wskazywało na bliski zgon , no może poza złymi wskazaniami temperatury na rdzeniach ( a może nie ? może te czujniki wcale nie są walnięte tylko 45nm tak mają - u mnie pomiar ten był zawsze od min 49 stopni i wzrastał na obu jednocześnie do max 70 stopni ), wysłałem już zgłoszenie RMA i w poniedziałek odsyłam. Na procesorze z obu stron nie widać żadnych oznak spalenia, przypalenia,przegrzania czy innych niepokojacych znaków. Edytowane przez VIBOR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Slabo sie starasz, na p5k mialem 550mhz 32m i prawie 560 16m z e8400 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

VIBOR, a jakie dawałeś max napięcie ??

1.3 V @ 3800 MHz a to tylko na początku jak testowałem jego możliwości, 3600 MHz osiągał na domyślnym, nie był katowany z uwagi na brak czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak mowilem podaje temp na defaulcie 9x333 1.2V w cpuz, orthos: procesor 28* rdzen nr1 41*, nr2 42*

a tu screen z tempami przy 4ghz i 1.384V po 11 godzinach orthosa. wiatrak skrecony na 1300obrotow:

core temp 0.96.1 podaje mi identycznie jak everest wiec uzywam everesta bo jest wiecej pomiarow

Dołączona grafika

Edytowane przez daniel11111

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temperatury calkiem przyjemne, jesli czujnik nie klamie. Jaki VID ma ten twoj procek, jakie napiecie zapodales z biosu?

44 tydzien vid ma 1.1125v z biosu dalem 1.425V reszta na auto. 8x500 chodzi tak samo stabilnie ale mam biosa najnowszego na plycie i ustawienie pamieci to kaszana....

temperatura radiatora jak mierzylem miernikiem nie przekraczala 30 stopni. ogolnie w obudowie mam 26 stopni (tylko pod karta graficzna jest znacznie cieplej) a w pokoju 23*

Edytowane przez daniel11111

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pro, non pro - wszystko z e8400 na ~550 16/32 i 570 1m sie konczylo :)

nooooob :wink:

Moja (Lanca) sztuka jedna to jakas niezle [ciach!]lnieta jest.

Dołączona grafika

To tak o, lajtowo bez wysilku...

Dołączona grafika

...a to max stabilne 16M :mur: Czas nie bardzo, puszczone tak o na odwal sie -> ambicja skonczyla sie przy tym FSB.

Tego FSB nie kminie kompletnie, pol dnia siedzialem i kombinowalem z GTL... i to byl max maxow... :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

takie samo jak w cpuz, mimo iz moglby tak naprawde ustawic 1.4-1.5 :D

No moze ciut wiecej jak 1.5, ale nie sprawdzalem (mowie tutaj o >5GHz). No ale coz, jako ze temperaturki byly w normie (-100*C :lol: ) no to se podbilem ot tak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość 71proste

takie samo jak w cpuz, mimo iz moglby tak naprawde ustawic 1.4-1.5 :D

nie kumam Tobie sie wydaje,ze kazdy proc e84xx nawet na ss bedzie robil te 5Ghz na 1.4-1.5??Myslisz,ze dzieki zabawie gtl wystarczy tylko 1.5v-dla kazdego proca??Jakos patrze po roznych forch(xs itd)i jakos nie jest tak kolorowo,no ale pewnie jestem slepy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi