Skocz do zawartości
ath

Core 2 Duo E8000 - E8190 / E8200 / E8300 / E8400 / E8500 / E8600

Rekomendowane odpowiedzi

Sorry koleś ale pogięło cię kręcić na tracerze....

Miałeś na stosunkowego drogiego procka, ale na zasilacz juz nie ? Baardzo inteligentne.... poradź rodzinie żeby jeżdzili na oleju opałowym bo jest przecież tańszy od ropy....

To jest tani komputer za 1100zl (procek nówka kosztował mnie 340zł;) ) Planuje zakupić Antec Neopower 550W ;) Ale on kosztuje prawie 1/4 zestawu :)

Mi tylko chodzi o wyniki, które przedstawiłem :) Zresztą bardzo fajnie, że E8500 ciągnie przy prawie 1V :)

Edytowane przez fl0r3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest tani komputer za 1100zl (procek nówka kosztował mnie 340zł;) ) Planuje zakupić Antec Neopower 550W ;) Ale on kosztuje prawie 1/4 zestawu :)

No jak widac za jakosc trzeba placic, zeby potem nie bylo placzu ze zasilacz umrzyl calego kompa.

A co do vdropa to chyba nie mierzyles go cpu-z?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To po jakiego grzyba do taniego zestawu e8500 ? Jakiś e7200 by starczył, a już szczytem rozpasania był by e8200. Normalny zasilacz potrafiący to napędzić to jakiś modecom mc-350/400 lub chieftec 350-400w. Kosz to to całe 100-150 zł max.... Od tego czegoś już bym wolał jakaś deltę/fortrona z allegro parę lat leżakowanego, możliwe że łatanego ale wszystko lepsze od takich crapów...

Edytowane przez 99tomcat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co do vdropa to chyba nie mierzyles go cpu-z?

Chyba tak :damage_wall: Ale to taki poglądowy "pomiar" :) Nie chce mi sie miernika wyciągać. Chodziło o porównanie tego, co pokazują inni tutaj na forum. Tylko tyle.

To po jakiego grzyba do taniego zestawu e8500 ? Jakiś e7200 by starczył, a już szczytem rozpasania był by e8200. Normalny zasilacz potrafiący to napędzić to jakiś modecom mc-350/400 lub chieftec 350-400w. Kosz to to całe 100-150 zł max.... Od tego czegoś już bym wolał jakaś deltę/fortrona z allegro parę lat leżakowanego, możliwe że łatanego ale wszystko lepsze od takich crapów...

E8500, bo nie miałem innego wyboru :) E8600 za >500zł, albo Quad za ~750. Dlatego jest jak jest. Niemniej jednak, czy ktoś mógłby tylko powiedzieć coś o tempach na BOXie, który mam? Lub podzielić się linkiem, gdzie ktoś o tym wspominał (a którego nie znalazłem - oczywiście chodzi o rzetelne informacje). Nie chce wam zaśmiecać za bardzo tematu. I prosze nie linczujcie :) Albo chociaż lekko :)

Edytowane przez fl0r3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Box nie nadaje sie do kręcenia, Twój zasilacz wybitnie nie nadaje się do kręcenia...

Bez wymiany tego dał bym sobie siana.

Do ostrego o/c nie nadaje się twoja płyta i zapewne pamięci więc nadal nie widzę sensu kupna tego procka chyba że bardzo okazyjnie...

Przy okazji do grania obecnie przydaje się już więcej niż 2gb ramu....

Reasumując masz niezłego procka kosztem całej reszty kompa- gratuluję... nie ma to jak dobrze dobrana konfiguracja....

Gdybyś wział tańszego procka to prawdopodobnie starczyło byy i na zasialacz, i na 4gb ramu i może nawet na dorzucenie paru dyszek do plyty bo masz chyba najtańsze co warto jeszcze kijem ruszyć i nawet ma jakieś w maire normalne o/c

Zrobisz jak uważasz, ale potem nie wymagaj od nas pomocy w temacie spalił mi się komputer albo kolejnym z serii jak to mój e8400/8500 marnie się kręci....

Edytowane przez 99tomcat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

temperatury masz w normie jak na boxa

a co do zasilki to pozdrawiam ;)

Dziękuje :)

widze ze nikt florkowi nie odpowiedzial na pytanie dotyczace temperatur :D

tak na boxie sa one w normie ale zasilke zmieniaj odrazu jak ci juz mowili wczesniej

Również dziękuje :) O to chodziło :)

Box nie nadaje sie do kręcenia, Twoj zasilacz wybitnie nie nadaje się do kręcenia...

Bez wymiany tego dał bym sobie siana.

Do ostrego o/c nie nadaje się twoja plyta i zapewne pamięci więc nadal nie widzę sensu kupna tego procka chyba że bardzo okazyjnie...

Zrobisz jak uważasz, ale potem nie wymagaj od nas pomocy w temacie spalił mi się komputer albo kolejnym z serii jak to mój e8400/8500 marnie się kręci....

Tak, było okazyjnie, pisałem wyżej. Nie wymagam od Was nic poza informacjami i nie będe miał żalu. Spali się to sie spali. Kupi sie nowy. Byle chata się nie zajeła :) Dzięki za odpowiedź. W poniedziałek wybiore się na zakupy ;)

Pozdrawiam.

Edytowane przez fl0r3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

temperatury masz w normie jak na boxa

a co do zasilki to pozdrawiam ;)

Dziękuje :)

Tak, było okazyjnie, pisałem wyżej. Nie wymagam od Was nic poza informacjami i nie będe miał żalu. Spali się to sie spali. Kupi sie nowy. Byle chata się nie zajeła :) Dzięki za odpowiedź. W poniedziałek wybiore się na zakupy ;)

Pozdrawiam.

No nic każdy ma swoje podejście do życia- szkoda tylko że na te części prawdopodobnie zarobili Twoi rodzice nie Ty- ktoś , kto ciężko musiał na to zarobić zwykle szanuje wydane pieniądze trochę bardziej....

tym kończę wypowiadanie się tutaj bo widzę i tak to nic nie da....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nic każdy ma swoje podejście do życia- szkoda tylko że na te części prawdopodobnie zarobili Twoi rodzice nie Ty- ktoś , kto ciężko musiał na to zarobić zwykle szanuje wydane pieniądze trochę bardziej....

tym kończę wypowiadanie się tutaj bo widzę i tak to nic nie da....

Akurat mylisz się :) Jakby rodzice płacili, to miałbym High End ;) Swego czasu posiadałem (i dalej posiadam) Abit'a BP6 (i pozdrawiam wszystkich, którym ten sprzęt jeszcze chodzi) jak Ci to coś mówi :) Niemniej jednak Wasze rady są cenne i o to mi chodziło. Przynajmniej będzie mobilizacja na kolejne zmiany zaraz po wypłacie :) Nie oceniajcie ludzi po tym jakie mają komputery ;) Dobrze, że są tacy jak Wy, którzy się znają lepiej i można się do Was zwrócić :) Ale nie róbmy już OT. Dzięki za pomoc :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja męcze się z E8400 . Obecnie pękło 4.4GHz na Vcore 1.43V a temparaturka oscyluje w granicy max. 60 przy orthosie. potrzebuję zbić ją troszke o ile to realnie na powietrzu. NA moim rdzeniu siedzi TT Big Typhoon i mysle ze trudno go czym zastapić , no ale .... Jakieś sugestie? zarwe te 5 stopni czy będzie ciężko <_<

post-125336-1227456174_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawet jesli ma te 65 stopni w stresie to i tak spoko tymbardziej przy 4,4ghz...chociaz z drugiej strony napiecie troche wysokie jesli ma to chodzic 24/7.

A jesli chodzi o tajfuna to mozesz ewentualnie zmienic wentyl na nim...chociaz wydajniejszy od tego standardowego = suszarka ;)

btw. proc E0 czy C0?

Edytowane przez czolo7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja męcze się z E8400 . Obecnie pękło 4.4GHz na Vcore 1.43V a temparaturka oscyluje w granicy max. 60 przy orthosie. potrzebuję zbić ją troszke o ile to realnie na powietrzu. NA moim rdzeniu siedzi TT Big Typhoon i mysle ze trudno go czym zastapić , no ale .... Jakieś sugestie? zarwe te 5 stopni czy będzie ciężko <_<

obnizysz znacznie tempy jak wyszlifujesz na lustro podstawke Bigtypa - wlasnie od 5 do 10 st C

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawet jesli ma te 65 stopni w stresie to i tak spoko tymbardziej przy 4,4ghz...chociaz z drugiej strony napiecie troche wysokie jesli ma to chodzic 24/7.

A jesli chodzi o tajfuna to mozesz ewentualnie zmienic wentyl na nim...chociaz wydajniejszy od tego standardowego = suszarka ;)

btw. proc E0 czy C0?

Procek to C0 a wentyl standardowy na procku wydaje mi się b.dobry. Mam Akasa Amber i Scythe Slip Stream do porównania i jedyna różnica to chyba to że brak jest drgań po założeniu scythe. A wypolerować moge jesli gra warta jest 5 stopni bo to dużo. OK. Ustawiłem TJ max na 100. teraz jest 65 stopni .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No sprobuj wypolerowac - to jakies 3-5 godzin roboty. Musisz jechac papierami wodnym od gradacji 300 do 1500-2000.

Ja na E6750 1.53V mam 60 st. C pod Orthosem i 70 st. C pod Intel Burn Test.

Mierzone w Core Temp z TJunction 100 st. C.

Edytowane przez shooter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No sprobuj wypolerowac - to jakies 3-5 godzin roboty. Musisz jechac papierami wodnym od gradacji 300 do 1500-2000.

włóknina jest dobra i polerka ale trzeba uważać... A porównując go do Ultra 120 extreme 775 ? Dodam że ja mam tego starego TT na normalnym backplate i na śruby a nie śmieszne zapinki jak te nowsze miały. Intel Burn test-a nie odpalam bo się przywędzi hehe <_<

Edytowane przez Mirkirst

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

siemanko.

mam płyte główna gigabyte ga-ep35-ds3l i procek mam C2D E8400 i na stockowym chłodzeniu everest pokazuje około 78stopni czyli około 70stopni gdy robie nim testy procesora cos mi nie pasi pbo chyba powienien miec o wiele mniej ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

własnie nie dopiero chce podkręcic :|

a czy jak podnosze FSB o kilka mhz powiedzmy z 3.0 do 3.2 tomoge dac napięcie na 1.35 ??

czy stopniowo?? bo mam tak że grafa jest taka krowiasta że mi baterie zsłania i jak chce wyjąc to musze grafe wyjmowac ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic nie stoi na przeszkodzie aby dać od razu większe napięcie, ale jeśli chcesz go podkręcić o 200Mhz to na 99,9999% napięcia nie będziesz musiał podnosić wcale.

Bios możesz czyścić również zworką, a raczej do tego ona właśnie służy, może grafika jej nie zasłania ? Poszukaj

No i jeśli masz takie ciekawe temperatury to pamiętaj że po OC tylko wzrosną...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no własnie te tempy chce posprawdzac. kumpel nie wiem jaki model wiem że 2.2ghz pojechał o 1,2ghz i nie podnosił napięcia :| nie wiem jak tego dokonał ale mniejsza ja zwiększając o kilka mhz musiałem dac napiecie 1.2625 z tego co pamiętam ;/

na 3,5ghz dawałem 1.265v a i tak bluescreeny wywalały ;/

Edytowane przez michuuu92

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi