rafiki20 Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2007 a jak wydajnosciowo wypadaja te grafy do 8800gts-a 640mb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wookie85 Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2007 byly linki do testow przejzyj temat troche , daleko nie trzeba szukac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romek-o Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2007 czy do hd3850 starczy chieftec 350w (2 linie 12v -10A i 15A), pozostały sprzet to niekręcony AMD x2 5200+, 2 gb ramu i dysk 250GB ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B@nita Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2007 Ciekawe jaka była by cena tych kart gdyby kurs dolara był taki jak pare lat temu,swoją drogą jak to jest że dolar tak staniał a ceny podzespołów są dalej drogie po za małymi wyjątkami Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2007 czy do hd3850 starczy chieftec 350w (2 linie 12v -10A i 15A), pozostały sprzet to niekręcony AMD x2 5200+, 2 gb ramu i dysk 250GB ?Jeżeli ma dobrą sprawność i nie jest zbyt zużyty to powinien starczyć, ale nie zaszkodzi wymienić dla świętego spokoju, szczegolnie jeżeli ten 5200 to 89W a nie EE Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wookie85 Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2007 Ciekawe jaka była by cena tych kart gdyby kurs dolara był taki jak pare lat temu,swoją drogą jak to jest że dolar tak staniał a ceny podzespołów są dalej drogie po za małymi wyjątkami a co ma piernik do wiatraka ? polskie realia zawsze sa inne i kolejne porownywanie do tego co jest a granica jest smieszne tam inaczej zarabija , zycie tez odpowiednio kosztuje itp , poza tym deficyt produktu u nas powoduje wzrost ceny i wolna amerykanke , dzis widzialem 8800gt asusa za 1400 zl to juz jest chora cena ale co z tego jego sprawa za ile chce sprzedac najwyzej nikt nie kupi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shadowxxz96 Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2007 To jeszcze nic takiego, w branży komputerowej nie jest źle, są takie rzeczy które 'cyfrowo' kosztują tyle samo w euro i $, marketingowcy nie widzą różnicy w kursach tych walut. A wracając do tematu ciekawe jak się będzie miało G98 do tych kart, kto ma cierpliwość może poczekać bo ceny jeszcze spadną Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2007 (edytowane) zwłaszcza, ze za 600 już można kupić 6750. Do tego do 1 karty starczy dobra plyta na p35 a to taptem 350-450złStarczy, ale radeony zyskują na PCIe 2.0 a P35 nie ma tego niestety. Co do 2160, że po OC połyka 5200 bez OC, no fajnie :blink: ale to troche krzywe porównanie, bo 5200 EE też się kręci i to zaskakująco dobrze na dobrych płytach na przykład Biostar TF560 być może na 770 też, ale tego jeszcze nie wiemy bo to nówki są, tylko ja nie chcę wcale kręcić procka, ale chcę mieć tylko taką możliwość, aby sobie testy zrobić ile się da B-) Na codzień potrzebuje raczej spokojnego energooszczędnego urządzenia, które raz w tygodniu stanie się sprawną maszynką do gry w coś tam ;) Podsumowując; Płyta PCIe 2.0 na AMD = 280pln Płyta PCIe 2.0 pod intela = 650pln + 2160 (236pln) nie łyka 5200, :lol: 5200 EE (360pln) jest bez OC mocniejszy niż 6420 (593pln) Conroe też bez OC (źródło: www.tomshardware.com/us/) Edytowane 28 Listopada 2007 przez maxymili Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phobosq Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2007 (edytowane) Starczy, ale radeony zyskują na PCIe 2.0 a P35 nie ma tego niestety. Co do 2160, że po OC połyka 5200 bez OC, no fajnie :blink: ale to troche krzywe porównanie, bo 5200 EE też się kręci i to zaskakująco dobrze na dobrych płytach na przykład Biostar TF560 być może na 770 też, ale tego jeszcze nie wiemy bo to nówki są, tylko ja nie chcę wcale kręcić procka, ale chcę mieć tylko taką możliwość, aby sobie testy zrobić ile się da B-) Na codzień potrzebuje raczej spokojnego energooszczędnego urządzenia, które raz w tygodniu stanie się sprawną maszynką do gry w coś tam ;) Podsumowując; Płyta PCIe 2.0 na AMD = 280pln Płyta PCIe 2.0 pod intela = 650pln + 2160 (236pln) nie łyka 5200, :lol: 5200 EE (360pln) jest bez OC mocniejszy niż 6420 (593pln) Conroe też bez OC (źródło: www.tomshardware.com/us/) Spoko, a widziales gdzies plyte na 770? Co prawda na 790 jest http://www.allegro.pl/item274180120_msi_k9...zw_glan_sa.html ze "zintegrowana karta dźwiękowa RealTek RTL8111B - 10/100/1000 Mb/s" (cytat) Poza tym czy na pewno PCI-E 2.0 daje wiecej od 1.0/1.0a/1.1, czy jest tak jak z AGP 4x/8x? Edytowane 28 Listopada 2007 przez odbytorq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2007 alTek RTL8111B - 10/100/1000 Mb/s" (cytat) Poza tym czy na pewno PCI-E 2.0 daje wiecej od 1.0/1.0a/1.1, czy jest tak jak z AGP 4x/8x? Cale 1-2% wiecej przy rozdzielczosci 1920x1440 ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BezbronnyPL Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2007 (edytowane) Starczy, ale radeony zyskują na PCIe 2.0 a P35 nie ma tego niestety. Zysk wydajności dotyczy kart 256MB na pokładzie .IMO kupowanie teraz karty z tak niewielką ilością VRAM , to dyplomatycznie ujmując- lekkie nieporozumienie. Przy 512MB różnica PCIE 1.1 vs PCIE 2.0 wynosi ok 3%, także jest całkowicie pomijalna. Trochę więcej ->Crossfire test X38vP35, nie wiem czy już to było ale podaje w razie wątpliwości. Test przeprowadzony na Radeon 2900, widać różnice.Tylko ciekawy jestem ile osób zaopatrzy się w crossfire?Bo jest to jeszcze mniejszy margines graczy, niż stosunkowo dopracowany tryb SLI. Co do 2160 po OC połyka 5200 bez OC, no fajnie :blink: ale to troche krzywe porównanie, bo 5200 EE też się kręci i to zaskakująco dobrze, tylko ja nie chcę wcale kręcić procka, ale chcę mieć tylko taką możliwość, aby sobie testy zrobić ile się da B-) Na codzień potrzebuje raczej spokojnego energooszczędnego urządzenia, które raz w tygodniu stanie się sprawną maszynką do gry w coś tam ;) 2160 nie łyka 5200, :lol: 5200 EE jest bez OC mocniejszy niż 6420 Conroe też bez OC Radzę nie sugerować się pojedynczym testem w jakiejś aplikacji.Chcąc odnieść moją padakę(E2160 @2666Mhz) do wydajności innych CPU, przejrzałem sporo testów, i możesz wierzyć lub nie, ale przy tak niskim zegarze, który jest osiągalny chyba dla wszystkich E2xxx,procesor ten ma wydajność w grach odpowiadającą X2 6400(czyli 2x 1024Kb L2), lub ~C2D E6600 .Przy czym, i tak w wielu aplikacjach, jest od X2 wyraźnie szybszy. A podkręcanie do takiego zegara trwa kilka sekund ,więc argument -"nie podkręcam"- w przypadku nastawienia się na kompa do rozrywki, jest trochę naciągany. Wspomniany E6420 jak dostanie tylko ~300Mhz pożre każdego X2 na śniadanie. Co do HD38xx, no musze przyznać ,że całkiem poważnie myślę o chociażby 3850, bo za tą cenę jest to zaskakująca dobra oferta.Miałem na celowniku 8800GT ,ale polityka NV ,raczej nie pozwoli w najbliższym czasie kupić tej karty w normalnej cenie. Przyznaję ,że jestem ogólnie miło zaskoczony serią HD, i po raz pierwszy jestem bliski kupna czegoś od czerwonych(zawsze odstraszały mnie sterowniki i często dyskusyjna wydajność). Szkoda tylko ,że dostępność tych kart to jakaś kpina.Mamy na ryku niemalże "papierowe" karty. Edytowane 28 Listopada 2007 przez BezbronnyPL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mastertab Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2007 Mieści się w granicach błędu pomiarowego czyli mówiąc prościej nie daje nic oprócz satysfakcji z posiadania PCI-E 2.0 :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2007 (edytowane) Cale 1-2% wiecej przy rozdzielczosci 1920x1440 ;]W zależności od karty to może być nawet 20% więc nie jest to pomijalne, a gry chcą coraz więcej pamięci, więc znaczenie będzie wzrastać, nie wiem, czy zaraz będziesz wymieniał płyte główną jak tylko ukaże się kilka kolejnych gier wykorzystujących 1GB pamięci i więcej. Już Crysis tak ma. 770 będzie za tydzień w sklepach, może za dwa a 790 już jest w Agito od ręki dostępne. Przy 512MB różnica PCIE 1.1 vs PCIE 2.0 wynosi ok 3%, także jest całkowicie pomijalna. Trochę więcej ->Crossfire test X38vP35, nie wiem czy już to było ale podaje w razie wątpliwości. Test przeprowadzony na Radeon 2900, widać różnice.Tylko ciekawy jestem ile osób zaopatrzy się w crossfire?Bo jest to jeszcze mniejszy margines graczy, niż stosunkowo dopracowany tryb SLI. Nie pisałem o 2900 który nie ma PCIe 2.0 ale o 38XX który jest kata pod PCIe 16 2.0 zaprojektowną. Edytowane 28 Listopada 2007 przez maxymili Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ossur Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2007 Spoko, a widziales gdzies plyte na 770? Płytki sa już w proline. http://www.proline.pl/shop.php?prodid=MSI+K9A2+CF-F na 790X za 329 PLN :D w znaku Asus na chipsecoe AMD770 jest za 285 PLN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2007 (edytowane) A podkręcanie do takiego zegara trwa kilka sekund ,więc argument -"nie podkręcam"- w przypadku nastawienia się na kompa do rozrywki, jest trochę naciągany. Wspomniany E6420 jak dostanie tylko ~300Mhz pożre każdego X2 na śniadanie. Czy zagwarantujesz, że procesory poddane OC będą miały nadal takie super możliwości oc za 2 lata? Bo mój poprzedni procek świetnie się kręcił, ale po trzech latach nie dało się go podkręcić o 1MHz :huh: ledwo wyciągał stabilnie swoje standardowe ustawienia. Kręcenie procka trwa krótko, ale jest czynnością, którą trzeba wykonać, sama się nei zrobi, zazwyczaj mi się po prostu nie chce bawić, ale jak już, to dla wyniku, anie do ciągłej pracy, więc 99% czynności na kompie wykonam bez OC. W takim razie ten niepozorny i beszczelnie tani x2 5200 okazuje się mocniejszy nie tylko od 2160 ale też od 6420, ustępuje natomiast 6750 ale za to x2 jest tańszy o 200pln = 2*1BG Ramu OCZ platinium rev 2, a płyta główna 770 z pcie 16 2.0 którą chcę kupić bo uważam że się przyda w niedalekiej przysżłości i tak nie jest droższa od płyty P35 pod intela bez PCIe 16 2.0. Podsumowując w 99% przypadków będę miał wydajniejszy sprzet za 200 pln mniej, warto kupic x2? Edytowane 28 Listopada 2007 przez maxymili Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ememiks Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2007 A ja mam pytanie jesli juz jestesmy przy procach i plytach 1. czy ktos moze mi polecic dobra i dosc tania plyte pod crossfire ale pod proca core2duo? 2. czy crossfireX - to cos innego niz crossfire? bo mi sie zdaje ze crossfireX to ze mozna chyba 3,4 karty laczyc? i to chyba nie koniecznie takie same a zwykle crossfire to tylko 2 karty tego samego modelu? Sorrki za zamieszanie ale zaciekawilo mnie i mysle nad zmiana mobo wlasnie w crossfire. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszDW Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2007 (edytowane) Ad2. To zwykłe CF, tyle że można więcej niż 2 karty połączyć. Już wcześniej nie było wymogu posiadania identycznych kart. Można łączyć HD3850 z HD3870. Kary mogą być różnych firm, mieć różną ilość pamięci, rożny bios. A jak to zostało przed chwilą zlinkowane, można połączyć R600 z RV670 (pewnie niedopatrzenie producenta, które zostanie w przyszłości "naprawione") Edytowane 28 Listopada 2007 przez MariuszDW Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ememiks Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2007 Czyli mozna w zwyklym crossfire polaczyc 2 karty rozne modele ale z tej samej serii czyli: 38xx z 38xx lub 2900 z 2600 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszDW Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2007 Nie sądzę, by można było łączyć 2900+2600 Mix rv670+r600 to taka raczej egzotycza ciekawosta (i jak widać daje egzotyczne wyniki). Chodzi o swobodę przy doborze kart (w domyśle z tej samej półki). U siebie np. łączyłem bez problemów (i bez mostków) X1900GT Sapphire i HIS HD3850+HD3870 pewnie dalej będzie można parować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nrl Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2007 Czy zagwarantujesz, że procesory poddane OC będą miały nadal takie super możliwości oc za 2 lata? Bo mój poprzedni procek świetnie się kręcił, ale po trzech latach nie dało się go podkręcić o 1MHz :huh: ledwo wyciągał stabilnie swoje standardowe ustawienia. Kręcenie procka trwa krótko, ale jest czynnością, którą trzeba wykonać, sama się nei zrobi, zazwyczaj mi się po prostu nie chce bawić, ale jak już, to dla wyniku, anie do ciągłej pracy, więc 99% czynności na kompie wykonam bez OC. W takim razie ten niepozorny i beszczelnie tani x2 5200 okazuje się mocniejszy nie tylko od 2160 ale też od 6420, ustępuje natomiast 6750 ale za to x2 jest tańszy o 200pln = 2*1BG Ramu OCZ platinium rev 2, a płyta główna 770 z pcie 16 2.0 którą chcę kupić bo uważam że się przyda w niedalekiej przysżłości i tak nie jest droższa od płyty P35 pod intela bez PCIe 16 2.0. Podsumowując w 99% przypadków będę miał wydajniejszy sprzet za 200 pln mniej, warto kupic x2? chyba jesteś osamotniony w tym przypadku :lol2: jeszcze nigdy nie spotkałem się z tym o czym Ty piszesz. Choć mam AMD to nigdy bym nikomu nie polecił procesora jakim jest x2 5200!! nie ma nawet co porównywać do 2160. Inna klasa!! buahaha właśnie przeczytałem post maxymili o PCIE 2.0 poległem!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2007 Urzekł mnie post maxymilii.... Każdy jednakże ma swój świat. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
new332 Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2007 Czy zagwarantujesz, że procesory poddane OC będą miały nadal takie super możliwości oc za 2 lata? Bo mój poprzedni procek świetnie się kręcił, ale po trzech latach nie dało się go podkręcić o 1MHz :huh: ledwo wyciągał stabilnie swoje standardowe ustawienia. Kręcenie procka trwa krótko, ale jest czynnością, którą trzeba wykonać, sama się nei zrobi, zazwyczaj mi się po prostu nie chce bawić, ale jak już, to dla wyniku, anie do ciągłej pracy, więc 99% czynności na kompie wykonam bez OC. W takim razie ten niepozorny i beszczelnie tani x2 5200 okazuje się mocniejszy nie tylko od 2160 ale też od 6420, ustępuje natomiast 6750 ale za to x2 jest tańszy o 200pln = 2*1BG Ramu OCZ platinium rev 2, a płyta główna 770 z pcie 16 2.0 którą chcę kupić bo uważam że się przyda w niedalekiej przysżłości i tak nie jest droższa od płyty P35 pod intela bez PCIe 16 2.0. Podsumowując w 99% przypadków będę miał wydajniejszy sprzet za 200 pln mniej, warto kupic x2? Przeciez procesor nie musi chodzic non stop podkrecony. Od czego jest c'n'q albo speedstep? :) Moj E4400, czy jakis inny podkrecony e21xx miazdzy tego X2. A Dopoki nie zwiekszysz napiecia na procesorze dopoty pobiera tyle samo energii co przed o/c. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BezbronnyPL Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2007 Czy zagwarantujesz, że procesory poddane OC będą miały nadal takie super możliwości oc za 2 lata? Bo mój poprzedni procek świetnie się kręcił, ale po trzech latach nie dało się go podkręcić o 1MHz :huh: ledwo wyciągał stabilnie swoje standardowe ustawienia. Kręcenie procka trwa krótko, ale jest czynnością, którą trzeba wykonać, sama się nei zrobi, zazwyczaj mi się po prostu nie chce bawić, ale jak już, to dla wyniku, anie do ciągłej pracy, więc 99% czynności na kompie wykonam bez OC. Widzę,że lubisz powtarzać obiegowe opinie.Ale do rzeczy-czym różnią się poszczególne procesory które współdzielą ten sam rdzeń?Odpowiedź -różnią się tylko mnożnikiem.Kiedyś procesory miały odblokowany mnożnik, dopiero po jakimś czasie producenci zaczęli stosować blokady.Jest to najprostszy sposób na maksymalizacje zysków,gdyż pozwala, za ten sam produkt -tylko wyżej pozycjonowany- naliczyć wyższą cenę.Przy okazji ,pozwala pokryć swoją ofertą możliwie najwięcej segmentów rynku ,oraz zagospodarować całą produkcję-nawet tą mniej udaną. Co do OC.Tak się składa ,że wszystkie kompy jakie miałem były podkręcane(CPU i grafika) Riva TNT, GF2 GTS,GF3Ti,GF4Ti itd, a najlepsze jest to ,że większość z tych części sprzedawałem wśród znajomych/rodziny, i moge zapewnić ,że np.Duron 700@8xx chodzi do dziś- u kuzynki (na VIA KT266). Duron "Morgan" 1.2Ghz @ 1,4 Ghz, po operacji zmiany mnożnika ołówkiem i magistrali @ ~266 działa również do dziś- w kompie kumpla(płyta GB na KT333).U sierżanta z wojska działa A.XP 1600+(Palomino) @ 1,900+ na Nforce 2.Moj stary Barton 2500+ chodzący na 2-2,1 Ghz chodzi również do dziś. Także dopóki podkręcasz z głową ,dbasz o chłodzenie , nie dajesz przesadnie wysokiego vcore by uzyskać 100Mhz więcej(np.do równego zegara by ładniej wyglądało ) :wink: ,to nie ma co się martwić o żywotność procesora, czy karty grafiki. W takim razie ten niepozorny i beszczelnie tani x2 5200 okazuje się mocniejszy nie tylko od 2160 ale też od 6420, ustępuje natomiast 6750 ale za to x2 jest tańszy o 200pln = 2*1BG Ramu OCZ platinium rev 2, a płyta główna 770 z pcie 16 2.0 którą chcę kupić bo uważam że się przyda w niedalekiej przysżłości i tak nie jest droższa od płyty P35 pod intela bez PCIe 16 2.0. Podsumowując w 99% przypadków będę miał wydajniejszy sprzet za 200 pln mniej, warto kupic x2? Wiesz, akurat przesiadłem się z X2 3600+ Brisbane@2,9Ghz i Abita Kn9, i mogę z ręką na sercu powiedzieć ,że obecny zestaw jest wydajniejszy.Gdybym miał X2 z 2x1024Kb cache L2@3000-32000 Mhz , to pewnie kompa bym nie zmieniał. Teraz można kupić płytę za ok 250zł(Gigabyte na P31)i cieszyć się darmową wydajnością po zmianie FSBz 200 na 266 lub 333-odpowiednio 2, lub 3 pacnięcia w klawiaturę. Chyba,że chcesz mieć marketingowo nośną PCIE 2.0+ kilka procent wydajności ,zamiast 10-20% wyższej wydajności z CPU, za te same pieniądze. Wrost wydajności z PCIE2.0 ,jeśli nawet będzie odczuwalny ,to w niszy rynkowej jaką jest Crossfire i SLI, czyli stosunkowo rzadko spotykanych konfiguracjach. CFx czy SLI mają sens, jeśli spinasz możliwie najszybsze karty -czyli max wydajność dla entuzjasty grającego w wysokich rozdziałkach+eye candy. Konfiguracja ze słabszymi kartami, jest opłacalna tylko w pewnym przedziale czasu, i najczęściej przed premierą nowych układów : <_< W innym przypadku, zawsze lepiej mieć jedną,ale wydajną kartę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2007 A Dopoki nie zwiekszysz napiecia na procesorze dopoty pobiera tyle samo energii co przed o/c.Dużo znasz jeszcze takich głupot jak wyżej napisałeś? Pytam się czy po podkreceniu, masz taką samą temperature procesora? Jeżeli tak, to jesteś jedynym szczęśliwym człowiekiem na świecie, który podkrecajac nie musi skuteczniej chłodzic procesora. Jeżeli zaś racji nie masz to zapewniam, że większa temperatura pochodzi ze zwiekszonego zuzycia energii. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2007 Przy kręceniu cpu bez podwyższania napięcia , moc pobierana rośnie minimalnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michael86 Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2007 Witam;) Zbieramy chętne osoby do zakupu kart graficznych Ati radeon HD3870 od Sapphire Cena z przesylka to ok.700zł!!! P.S. Karty zalatwiane sa w Polsce od dystrybutora gdyz PCHackiN utargowal biorąc hurtowo;) Są jeszcze miejsca wolne ZAPRASZAMY !!! w icompie zamowienie...5% rabatu ...icomp to nie dystrybutor:P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2007 Przy kręceniu cpu bez podwyższania napięcia , moc pobierana rośnie minimalnie.częstotliwość std.*(czestotliwość OC/std. częstotliwość)*(vcore OC/vcore std.)=x x/częstotliwość std.=y% i o y% rośnie zużycie energii Do tego dochodzą straty, upływy, zależność zużycia od temperatury pracy, oraz w przypadku OC zazwyczaj wyłączenie funkcji energooszcędności. Nie należy też mylić zużycia energii z TDP, bo to przypadek w którym pracowałby jednocześnie każdy tranzystor, co w praktyce jest nie do osiągniecia. Poza tym obecnie mamy odpowiednie klasy TDP, z pamieci 35W, 45W, 65W, 95W, 125W i to, że cała/prawie cała rodzina danych procesorów się łapie do jednego progu nie powinno dziwić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ridczak Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2007 (edytowane) Przy kręceniu cpu bez podwyższania napięcia , moc pobierana rośnie minimalnie. Moc pobierana rosnie liniowo ze wzrostem czestotliwosci. ps. @svende: A nie jest tak, ze dynamiczny pobor mocy tranzystora rosnie kwadratowo wraz ze wzrostem napiecia zasilajacego? Edytowane 28 Listopada 2007 przez ridczak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
new332 Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2007 Dużo znasz jeszcze takich głupot jak wyżej napisałeś? Pytam się czy po podkreceniu, masz taką samą temperature procesora? Jeżeli tak, to jesteś jedynym szczęśliwym człowiekiem na świecie, który podkrecajac nie musi skuteczniej chłodzic procesora. Jeżeli zaś racji nie masz to zapewniam, że większa temperatura pochodzi ze zwiekszonego zuzycia energii.To był taki skrot myslowy. Skadinad dosc popularny otatnimi czasy. Miałem na mysli to co kolega sideband powiedział. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonheart Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2007 (edytowane) ale sie oftopic zrobil ;) długo kaze na siebie czekac tn radek :D, cale szcescie udalo sie pozyczyc 7300 GT ]:-> Edytowane 28 Listopada 2007 przez leonheart Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...