marcinzg Opublikowano 15 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2008 (edytowane) Mam pytanie odnośnie tej płyty, jak czytam to wszyscy są zadowoleni z niej, ja nie do konca Płyta chodzi z prockiem e2180. Na początku wszystko było ok ale od kilku tygodni everest pokazuje mi temperature płyty głównej w okolicach 90C, radiator chipsetu jest rzeczywiście gorący. Domyślam się, że to może powodować problemy z niektórymi grami, które się wysypują. Dodam, że komp chodzi teraz bez oc, buda otwarta. Zaobserwował ktoś coś podobnego? Edytowane 15 Września 2008 przez marcinzg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 16 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2008 A wieje coś na niego ? Bo mój był też bardzo ciepły 1 dzień - później dostał trochę wichru i już chłodny na dotyk. Sprawdź czy chłodzenie się nie obluzowało na NB. Jeżeli to nie pomoże to na gwarancję. Odczyt to już doszliśmy, że nie ma nic wspólnego z temperaturą mostka. tak btw...albo ja mam takiego mega pecha do tych procków, albo p31 nie daje rady - smarki 05/06 wykrzaczały się przy testach procka, dopiero 1.425 biosowe pomogło Oo Smarek po prostu bardziej męczy procka - na cielaku trzeba 0,03v więcej do cpu test w 05. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlaV0 Opublikowano 16 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2008 (edytowane) Ja też mam gorący radiator na NB. Naprawdę gorący. Chociaż komp w zasadzie cały czas idzie na OC, to jednak chyba zbyt gorący ten radiatorek jest. Zastanawiam się czy by może go nie wymienić na Zalmana, który leży mi w pudełku jeszcze po ABIT NF7-S :D (jednak w moim przypadku raczej problemów ze stabilnością nie mam ani w grach ani w benchmarkach ani w systemie) Edytowane 16 Września 2008 przez SlaV0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 16 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2008 (edytowane) moj tez jest niezle goracy, mozna powiedziec ze prawie parzy. dalem na niego jakies wolnoobrotowe 80mm na 5V ale za duzo nie pomaga, a na 12v nie puszcze bo to jakis stary grat i zaglusza reszte :D (aktualnie ustawione 367x9 1,4625V na nb chyba +0.2 Edytowane 16 Września 2008 przez kwasior500 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 16 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2008 akjutejk ? Wymiana radiatora to średni pomysł bo oryginalny jest spory i z nawiewem styka. dalem na niego jakies wolnoobrotowe 80mm na 5V ale za duzo nie pomaga, a na 12v nie puszcze bo to jakis stary grat i zaglusza reszte :D (aktualnie ustawione 367x9 1,4625V na nb chyba +0.2Nie pomaga w sensie, że dalej jest gorący czy, że odczyt sie nie zmienił ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 16 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2008 on nie jest spory ( zludzenie ) zauwaz ze pod ta blaszka z napisem gigabyte jest tylko 1 zeberko "pelne" reszta jest o 2/3 i 1/2 krotsze ( coby nie przeszkadzalo blaszce ) ja przy najblizszym czyszczeniu wymienie ten radiator na Pentagram Freezone NP-40 Cu ktory sobie lezy od czasow radeona 9550 :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 16 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2008 (edytowane) Aż zajrzałem ;p Poza tym jednym z logo ma jeszcze 14 blach (6 pełnych i 8 średnio połowicznych) - imo nie jest zły :wink2: Oczywiście jak by miał zamiast logo same blachy, albo lepiej piny był by lepszy ale marketing .. Edytowane 16 Września 2008 przez q8ic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavel54 Opublikowano 16 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2008 Wrzucilem E8400 na ga p31 3.74ghz robi stabilne na default natomiast 4ghz nie chce mi zrobic na 1.35V :mur: zwiekszylem v na fsb zobaczymy, jak uda sie przejsc orthosa to wrzuce screena. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinzg Opublikowano 16 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2008 (edytowane) A jakie temperatury NB pokazuje wam bios?, bo powiem szczerze te 90C mnie odrobine przeraza(bez oc, bez obciazenia). Edytowane 16 Września 2008 przez marcinzg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 16 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2008 A jakie temperatury NB pokazuje wam bios?, bo powiem szczerze te 90C mnie odrobine przeraza(bez oc, bez obciazenia). To chyba jakieś błędne wskazania, bo ta płyta nie ma czujnika temp NB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 16 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2008 30, w upał 35 - to już było wałkowane - ani zmiana pasty, samego radiatora, ani nawiew nic nie zmienia w tym "odczycie". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 16 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2008 sprostowanie, nawiew trochę pomaga (czyt. można trzymać palca dłuższy czas bez ryzyka poparzenia :D), teraz jest ciepły. Na odczyty nie patrzę, z tych właśnie powodów co koledzy wcześniej napisali. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryptos Opublikowano 16 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2008 Witam! Może ktoś tutaj miał podobny problem z tą płytą i będzie w stanie mi pomóc. Na początek może podam specyfikację: Intel Pentium Dual Core E5200 GA-P31-DS3l Geil 2x1GB Radeon HD 3870 Chieftec GPS 450W Chciałem podkręcić nieco procka, odrobinę, powiedzmy gdzieś do 2,9 - 3,0 GHz. I tu pojawia się problem. Ustawiam CPU Host Frequency na Enabled i zmieniam częstotliwośc. Jednak po wejściu do systemu nadal jest 200MHz, brak zmian w taktowaniu procesora. (sprawdzałem m.in. w Cpu-z i Everest). Opcje C1E, EIST oraz Thermal Monitor wyłączyłem. Szukając na google znalazłem informację, żeby ustawić System Memory Multiplier na 2.00, ale wtedy komputer nie wstaje, a jak już wstanie, to dlatego, że BIOS przywraca to ustawienie na AUTO. Tak, próbowałem wchodzić do BIOSu z ctrl+f1. Czy ktoś jest w stanie mi pomóc? Z góry dzięki! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 16 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2008 Pciex na auto, pamięć na standard (nie enhanced /extreme ), podejrzewam to 2. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryptos Opublikowano 16 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2008 g8ic, mam ustawione tak jak podałeś. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavel54 Opublikowano 16 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2008 E8400@4.05ghz 1.38V na ga p31 http://img230.imageshack.us/my.php?image=4...test138vjk4.png Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 16 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2008 (edytowane) Edit: siakiś mały ten screen ;c @kryptos To nie wiem co to może być. Inny dzielnik 2,4 2,5. Napięcie na stałe dla procka. Te Geile to nie są jakieś udziwnione - nie potrzebują przypadkiem 2-2,2 v ? A jaki bios ? Edytowane 16 Września 2008 przez q8ic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavel54 Opublikowano 16 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2008 Kurczę wlasnie jakies mi male screeny wychodza :blink: teraz wyszedl 800x500 http://img216.imageshack.us/my.php?image=4ghz16mym4.png da sie krecic E8400 na p31 :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlaV0 Opublikowano 17 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2008 A zapamiętuje ustawienia po OC 8400? Miałeś wcześniej może z tym problem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryptos Opublikowano 17 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2008 q8ic, BIOS f7. Ale czy to pamięci mogą mieć wpływ na to, czy system widzi zmiany w FSB? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavel54 Opublikowano 17 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2008 (edytowane) Na biosie F10a zapamietuje zawsze ustawienia z E8400@4ghz na wczesniejszym procku tez nie mialem z tym problemow :D http://img57.imageshack.us/my.php?image=42pivi6.jpg wiecej mi pamiatki nie wyrabiaja :mur: 4.05ghz stable przy 1.37V http://img225.imageshack.us/my.php?image=4...able137vku0.jpg Edytowane 17 Września 2008 przez pavel54 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 17 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2008 q8ic, BIOS f7. Ale czy to pamięci mogą mieć wpływ na to, czy system widzi zmiany w FSB? Nie wiemy (nikt nie pisał) czy 45nm chodzi w pełni sprawnie na niższym niż f8. Ktoś pisał, że na f8 działa i że daje się kręcić. Pamięci teoretycznie powinny chodzić skoro są dawane poniżej ustawień fabrycznych ale teoria nie zawsze sie sprawdza bo timingi zostawiłeś na auto więc zawiaduje nimi płyta i robi co chce. Sprawdź czy producent tych kostek nie zaleca większego v niż 1,8 przypadkiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
theraper Opublikowano 17 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2008 A więc- u mnie GA-P31-DS3L rev.1.1 też nie trzymała ustawień- do czasu- kiedy to (może to i trywialne) wyłączyłem w BIOS`ie opcje szybkiego wykrywania sprzętu USB. Jeżeli u mnie dysk zewnętrzny nie wystartował za wczasu- reset ustawień. Sprawdzcie- może u Was pomoże. AHA- bios F9 Sledze ten temat prawie od poczatku powstania i nikt nie mógł rozwiązac problemu z resetami ustawien biosu. Brawa dla tego uzytkownika !!! Naprawił u mnie problem z restartami. Wyłaczcie Legacy USB storage detect a problem zniknie przypominam ze mam wersje 1.1 z biosem f10 beta. Pozdro !!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryptos Opublikowano 17 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2008 Zaaktualizowałbym BIOS, ale nigdy tego nie robiłem, i boję się, że coś spieprzę. A kasy w zapasie nie mam, długi czas oszczędzałem, żeby kupić ten sprzęt. Sprawdziłem u producenta, jest tam napisane, że pamięci powinny pracować w 1,8V +/- 0,1V, więc chyba jest dobrze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hieyan Opublikowano 17 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2008 Aktualnie mam A-data 2x1gb 800mhz. Jakie pamięci 2x512MB mam kupić, aby to razem działało? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavel54 Opublikowano 17 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2008 Aktualnie mam A-data 2x1gb 800mhz. Jakie pamięci 2x512MB mam kupić, aby to razem działało?A po co masz kupowac 2x 512 :blink: a nie np. 2x 1gb?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FistWist Opublikowano 17 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2008 A po co masz kupowac 2x 512 :blink: a nie np. 2x 1gb?? Pewnie dlatego, ze XP mu max 3GB obsluguje ;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 17 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2008 Zaaktualizowałbym BIOS, ale nigdy tego nie robiłem, i boję się, że coś spieprzę. A kasy w zapasie nie mam, długi czas oszczędzałem, żeby kupić ten sprzęt. Ryzyko przy biosie zawsze jest. Ale f8 (z f9 są problemy) @bios spod windowsa - nie powinno sie nic stać. Używałem wielokrotnie i nic złego się nie działo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryptos Opublikowano 17 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2008 (edytowane) Dobrze więc, chyba spróbuję. Pytanie: wiem, że po zmianie mobo trzeba instalować świeżego windowsa, po instalacji nowego biosu też? Ech, jak na złość, jak chcę pobrać BIOS ze strony producenta, "strona w budowie". P.S. g8ic, czemu więc używasz teraz f5? (tak masz w podpisie) Edytowane 17 Września 2008 przez kryptos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 17 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2008 (edytowane) Pytanie: wiem, że po zmianie mobo trzeba instalować świeżego windowsa, po instalacji nowego biosu też?Nie. Bios. Bo jest w nim wyższe gtl ref ratio niż w nowszych (jakieś v od procka), bo mam klawe na usb (na ps2 na f5 wariowała), bo działa - a jak działa to się nie kombinuje ;p Edytowane 17 Września 2008 przez q8ic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...