MILANS Opublikowano 1 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2007 ejjj.. pare informacji z frontu: 1) wydajność. Nie miałem czasu zrobić pomiarów dokłądnych ale nie jest aż tak źle w porównaniu do K8. Przy około 2400 MHz i pamięciach okręconych w spi1m procek uzyskuje ciut poniżej 30 sekund. 2) OC - tu jest totalna kicha, ale każde jajo ma inny potencjał OC i dobierajac odpowiednio mnożniki można uzyskać maksymalną wydajność. Jak narazie progs od AMD nie nadaje sie do niczego bo jego odczyty są beznadziejne. 3) wydzielanie ciepła - core temp nie działa ale procek grzeje sie mniejwiecej tak jak windsor z 2x1MB cache jutro dalszy ciag walk ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FatAlbert Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2007 http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=167820 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2007 ejjj.. pare informacji z frontu: 1) wydajność. Nie miałem czasu zrobić pomiarów dokłądnych ale nie jest aż tak źle w porównaniu do K8. Przy około 2400 MHz i pamięciach okręconych w spi1m procek uzyskuje ciut poniżej 30 sekund. 2) OC - tu jest totalna kicha, ale każde jajo ma inny potencjał OC i dobierajac odpowiednio mnożniki można uzyskać maksymalną wydajność. Jak narazie progs od AMD nie nadaje sie do niczego bo jego odczyty są beznadziejne. 3) wydzielanie ciepła - core temp nie działa ale procek grzeje sie mniejwiecej tak jak windsor z 2x1MB cache jutro dalszy ciag walk ;) To tak srednio optymistycznie jak na razie. ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spookie Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2007 http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=3443 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BezbronnyPL Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2007 Wygląda na to, że jest on taktowany zegarem równym „Bus speed”, czyli w naszym przypadku 200 MHz i względem tego ustalana jest częstotliwość pamięci. Czym w takim razie jest tajemniczy „NB”? Teoretycznie mamy mostek północny w przypadku chipsetu płyty głównej – w końcu to są dwa układy. Z pewnością będziemy ten temat próbowali rozwinąć w najbliższym czasie.No właśnie o to toczyła się ostra dysputa w temacie o K10.NorthBridge- to kontroler pamięci czy też nie? Zwyczajowo znajduje się przecież w NB. Tylko NB zazwyczaj zajmuje się kontrolowaniem np. szyny PCI-E, więc nie jest jednoznacznie kontrolerem pamięci. W przypadku Phenoma- NB to cache L3, a "memory controller", to ten wbudowany w rdzeń. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2007 http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=3443 :) Nowy krol spi. :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
focus_ Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2007 Nowy krol spi. :lol2: Zobacz na WinRAR'a :) Jak to jest, że są dwa tematy o fenomentalnym procesorze? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DEVILEK Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2007 Focus : oc ? Wydzielane cieplo; wieksze czy mniejsze niz Brisbane, Windsor ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
focus_ Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2007 (edytowane) Focus : oc ? Wydzielane cieplo; wieksze czy mniejsze niz Brisbane, Windsor ?Zaraz o tym napiszę w artykule ale tak: procesor podkręcił mi się na 2475 MHz praktycznie bez podnoszenia napięcia - strasznie ciężko mi z tym wszystkim zgadać się bo płyta sama z siebie się wiesza i np. na 2475 działałem cała noc (ful trotle), a teraz na def spi mi nie przejdzie - lama chyba jestem. Jednak stawiam na to, że gdyby nie wyższe siły (nawet nie wiem czy to jest płyta czy procesor czy coś innego jeszcze) to myślę, że 2600 MHz miałbym z paluchem umoczonym wiadomo gdzie. Co do ilości wydzielanego ciepła - procesor nawet po o/c z 8800 ultrą radzi sobie bez problemu na chieftecu 500 W, podczas gdy 6400+ miał problemy na default z 8800 GTS'em - to wiele mówi. Jak dla mnie to jest to coś w okolicach F3 2600 - 2700 MHz. Edytowane 2 Grudnia 2007 przez focus_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DEVILEK Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2007 Dzieki ;) Sadze, ze to wina mobo ( jej bios ), a nie CPU w kwestii oc. Zapotrzebowanie na prad mnie interesowalo z wzgledu na opcje wymiany obecnego CPU na siakies F3 od 5000+ w gore, lub wlasnie 9500. Jesio jedno pytanie : test CPU na jakiejs mobo @ AM2 z biosem dodajacym support dla nowych CPU mozliwy ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
focus_ Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2007 Dzieki ;) Sadze, ze to wina mobo ( jej bios ), a nie CPU w kwestii oc. Tej teorii jestem najbliższy gdyż niesamowicie dziwnym jest fakt, że FSB/HTT/Bus czy jak się to tam zwie przy zegarze 225 Mhz jest super stabilne, a 226 czy cokolwiek powyżej po prostu nie wstaje / wiesza się z miejsca niezależnie od tego czym to kręcę. Zapotrzebowanie na prad mnie interesowalo z wzgledu na opcje wymiany obecnego CPU na siakies F3 od 5000+ w gore, lub wlasnie 9500.Jeśli masz kupować X2 5200+ lub wyższe to moim zdaniem nie ma to większego sensu, chyba że cena jakaś super atrakcyjna. Jesio jedno pytanie : test CPU na jakiejs mobo @ AM2 z biosem dodajacym support dla nowych CPU mozliwy ?Sprawdzałem - wydajność ta sama, co było oczywiste - zaś ocowanie narazie odpada, za wczesne BIOSy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zobacz na WinRAR'a :) Jak to jest, że są dwa tematy o fenomentalnym procesorze? Pierwszy temat o calej serii K10, ten tylko o X4, zeby juz byl wyspecjalizowany temat o tym cpu, pozniej wyjdzie X3, X2 itp. to beda nowe tematy, zeby nie wrzucac wszystkiego do jednego worka. ;] Btw, tylko kto tutaj wrzuca wyniki z winrara, jest to forum dla overclockerow, gdzie glownym daniem jest spi a tutaj phenom wypada jak stary x2. ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrOOliK89 Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2007 A jednak... No to dalej trzeba czekać, aż amd coś pokaże. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cavarr Opublikowano 3 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2007 http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=3443 :)Na ten test czekałem :D , jedno co mi się nasuwa to ŻAL :lol: dj a gdzie jest temp ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
focus_ Opublikowano 3 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2007 Na ten test czekałem :D , jedno co mi się nasuwa to ŻAL :lol: dj a gdzie jest temp ?? Niestety - Gigabyte nie spisal się jak należy - 27 stopni w "idlu" w BIOSie raczej nie jest możliwe przy pokojowej 22 - 23. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
novy154 Opublikowano 3 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2007 O ja :o. Toć to prawie pogrom O_o Ciekawe jeszcze, jak to bedzie dokladnie z oc? No ale...taki c2q spokojnie sobie bryknie poooooooonad 3 ghz... No life for amd? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicolass Opublikowano 3 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2007 No life for amd?Są dwie rzeczy, sentyment do firmy i polityka cenowa, jak to drugie będzie okey, to nie będzie mi sie chciało walić kasy w płyte dla Intela i zakupie AMD nowego :D ciekawe kiedy normalnie pójdzie kupić te procki w jakiś ludzkich cenach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VIRU$ Opublikowano 9 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2007 Te 4 jajowce to jakie domyślnie pamięci wykorzystują 800 mhz czy 1066 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość X1950Pro Opublikowano 9 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2007 1066 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VIRU$ Opublikowano 9 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2007 (edytowane) 1066Na pewno, właśnie 1066, coś nie jestem pewien tego. Edytowane 9 Grudnia 2007 przez VIRU$ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość X1950Pro Opublikowano 9 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2007 Zależy od płyty, 770 wspiera 800, 790X i FX 1066. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MILANS Opublikowano 9 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2007 e tam.. nawet na płycie AM2 odpalisz 1066 wiec to nie ma znaczenia ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 9 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2007 e tam.. nawet na płycie AM2 odpalisz 1066...Bo to zależy od proca a nie od mobo, proc ma kontroler pamieci, Phenom ma właśnie kontroler obsługujący standardowo pamięci 1066MHz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 11 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2007 (edytowane) Zależy od płyty, 770 wspiera 800, 790X i FX 1066.Wszystkie płyty 770 są opisane jako wspierające 1066 ale jeżeli jest tak, jak napisał hary to nie ma to znaczenia i nie wiem po co daja kontrolery pamięci na płyty? Czegoś tutaj nie czaję :rolleyes: A może wiecie kiedy będzie premiera phenoma x2? Najchętniej bym takki kupił, bo na prcek za 700 zł nie mam ochoty ;) Zobacz na WinRAR'a :) Jak to jest, że są dwa tematy o fenomentalnym procesorze? A może procek się nie czuje dobrze na 32 bit systemie z taktowaniem pamieci 800 kiedy domyślną ma 1066? Daj mu szansę i porównaj go na platformie spider z podobną kosztowo x38 c2q i 8800gt. Myślę, że łącznie phenom w kolejnej rewizji da jednak sobie radę, ale pewny już nie jestem. Edytowane 11 Grudnia 2007 przez maxymili Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicolass Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2007 (...)A może wiecie kiedy będzie premiera phenoma x2? Najchętniej bym takki kupił, bo na prcek za 700 zł nie mam ochoty ;) (...)Mnie się wydaje, że AMD pójdzie na wojnę cenową z Intelem i będziemy mieli powtórkę z rozrywki via pierwsze 65nm K8, kiedy AMD agresywnie cieło ceny, gdyby nie to, dziś procesory byłyby sporo droższe. Dlatego moim zdaniem najwolniejsze X4 będą chodzić po 4 - 5 stówek, a jak będzie jakiś dobry steping to i O/C przyzwoite i sobie podgonimy te X4 :D oby się sprawdziła ta wizja :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 14 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2007 AMD Phenom 9900 (2,6 GHz) - recenzja na żywo @ PCLab.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
symering Opublikowano 18 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2007 4 rdzenie za 685zł http://www.skleppc.pl/index.php?m=os_item&id=16220 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szawel Opublikowano 18 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2007 Tak trochę ot, ale na stronie głównej znalazłem takiego newsa. http://www.purepc.pl/32_nanometry_ibm_z_amd_przed_intelem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 18 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2007 4 rdzenie za 685zł http://www.skleppc.pl/index.php?m=os_item&id=16220 E6600 taktowany wyzej niz 9500 za ~700zl, wiec jakas super okazja to to nie jest. ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 18 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2007 Weźcie już proszę nie marudźcie... ja tam widze q6600 za niecałe 900zł http://www.skleppc.pl/index.php?m=os_item&id=14622 Co z tego, że gdzieś można kupić taniej, Phenoma też pewnie będzie można gdzieś kiedyś kupić taniej... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...