Skocz do zawartości
ath

Amd Phenom II X2 | X3 | X4 | DDR2/DDR3 | AM2+/AM3 | Deneb | Heka | Calisto

Rekomendowane odpowiedzi

Nie będzie problemu i z 533mhz. Z resztą skąd ten wniosek?

Obecne Phenomy nie mają problemów...

Mój X2 3600+ jakoś dziwnie działał z DDR2 667 (wieszały się programy itp. ale memtest przechodził bez błedów, pamięci/CPU niekręcone {Kingston 2x1GB}, zasilacz 1 klasa {Seasonic S12 II z polimerowymi kondensatorami} ) ... po wymianie na Kingston DDR2 800 2x2GB wszystkie problemy minęły. Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mówi się że będzie można phenomy II wsadzać na AM2+ ... a na starsze AM2 ?

ciekawie :P

zobaczymy jak kolejne esy oraz retaile bedą sie krecić choć z drugiej strony troche powątpiewam bo swoje wiem o nich.

Skąd wiesz jak się kręcą te Phenom II ? Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam nie wierzę w to co widzę...obym się mylił.

Jak każdy będzie robił 3,5 GHz 24/7 stable na AC a wydajność będzie wyższa przy równych MHz względem obecnych AMD 4 core to już będzie OKi.

Jeszcze brak CB... naprawdę robi się "różowo"

W każdym razie mam nadzieję że AMD "wraca do gry". Pożyjemy zobaczymy ;)

Edytowane przez Spookie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mówi się że będzie można phenomy II wsadzać na AM2+ ... a na starsze AM2 ?

Oczywiscie ze nie ;] na AM2 nawet zwykłe phenomy nie działaja ;]

co do tej podkręcalnosci tez raczej powatpiewam .. czekam na jakies wiarygodne źródła ;]

PS- jaki to ma mnoznik ze im sie niby udało to na 6Ghz ustawic ? ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiscie ze nie ;] na AM2 nawet zwykłe phenomy nie działaja ;]

Działają działają, tylko nie na każdym, zależy od tego czy producentowi zechce się BIOS wypuścić.

Odblokowany ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

Ja przyznam że pierwszy raz od paru lat z zaciekawieniem czekam na coś od AMD. Jeśli zegar w zegar wydajnosć będzie zbliżona do Yorkfieldów to będą to bardzo fajne procki. Cenowo myślę że też będą atrakcyjne, w końcu czymś AMD musi zachęcić ludzi do powrotu, z czasem zapewne wypuszczą szybsze modele i będa sobie mogli pozwolić na wyższe ceny.

Co do pierwszych dwóch Phenomów II to dobre zagranie marketingowe, wiadomo że dużo ludzi je kupi do swoich obecnych płyt, czy nawet na nową platformę, a z AM3 chcą trochę poczekać aż będzie dostępna większa grupa procesorów. Mi osobiście nie przeszkadza wsparcie tylko dla AM2+, wg mnie to jeszcze nie czas na DDR3.

Co do wyjaśnienia kompatybilności:

- płyty główne będą mogły mieć sloty pamięci DDR2 lub DDR3, ale tyko jeden rodzaj na raz będzie obsługiwany (tak jak jest u Intela na LGA 775)

- procesory AM3 będą kompatybilne z płytami AM2+ i AM2 (z odpowiednim BIOS-em)

- procesory AM2 i AM2+ nie będą kompatybilne z płytami AM3, wogóle nie będą pasować do podstawki ze względu na 2 piny więcej (AM3 ma 938 pinów)

- bardzo prawdopodobne że nie będzie płyt głównych AM3 tylko z obsługą DDR2, gdyż były by to identyczne konstrukcje jak płyty AM2+ (w sensie możliwości platformy), zapewne będą płyty combo jak i płyty tylko z DDR3

Co lubię u AMD to że dają dużo swobody w konfiguracji parametrów działania poszczegółnych elementów. Można regulować częstotliwość NB jak i HT, szerokość HT (przynajmniej za czasów S939, nie wiem jak teraz), do tego modele Black Edition są w bardzo przystępnych cenach. U Intela niestety ta strona wygląda beznadziejnie, bo ileż ludzi kupi proca za 999 dolarów.

Czekam na Phenoma II, kto wie, może po dwóch latach przerwy powrócę do AMD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

Co do pierwszych dwóch Phenomów II to dobre zagranie marketingowe, wiadomo że dużo ludzi je kupi do swoich obecnych płyt, czy nawet na nową platformę, a z AM3 chcą trochę poczekać aż będzie dostępna większa grupa procesorów. Mi osobiście nie przeszkadza wsparcie tylko dla AM2+, wg mnie to jeszcze nie czas na DDR3.

...

Czekam na Phenoma II, kto wie, może po dwóch latach przerwy powrócę do AMD.

Intel już wymyślił marketingową odpowiedź wypuszcza niskonapięciowe

CPU do LGA775 w tym czterojajeczne z TDP 35W i odblokowanym mnożnikiem QX9300:

http://www.xbitlabs.com/news/cpu/display/2...r_Desktops.html

Czekamy na zagranie AMD może jakiś 30W X4 z odblokowanym mnożnikiem ? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

No i co mi z tego QX9300? W życiu bym 1000 dolarów nie dał. Wolę odblokowanego Phenoma 920, może i podkreci się słabiej, wydajność będzie miał niższą i więcej prądu zje, ale różnica w cenie kosmiczna. Kilka tysięcy zł na prądzie bym musiał oszczędzić żeby się C2E zwrócił, podziękuję.

Zobaczymy, wprawdzie to jeszcze nie czas na quada, ale jeśli proce będą ok to chętnie je wypróbuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i co mi z tego QX9300? W życiu bym 1000 dolarów nie dał. Wolę odblokowanego Phenoma 920, może i podkreci się słabiej, wydajność będzie miał niższą i więcej prądu zje, ale różnica w cenie kosmiczna. Kilka tysięcy zł na prądzie bym musiał oszczędzić żeby się C2E zwrócił, podziękuję.

Zobaczymy, wprawdzie to jeszcze nie czas na quada, ale jeśli proce będą ok to chętnie je wypróbuję.

1K $ za CPU to oczywiście zdecydowanie nieefektywny nabytek, zwłaszcza dla

oszczędzania na rachunkach za prąd.

Co nie oznacza że wypuszczenie jakiegoś odpowiednika X4 9350E wykonanego w 45 nm

było by złym ruchem marketingowym dla AMD (gdyby miał odblokowany mnożnik to by był jeszcze ciekawszy)

Wygląda na to że Deneb przydepnął Q9 mocno po piętach zanim się pojawił w sklepach.

Na razie nie ma żadnych wyników testów w grach ale zwiększone L3 powinno właśnie w tym zastosowaniu

dać największy przyrost wydajności w stosunku do poprzednika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Intel już wymyślił marketingową odpowiedź wypuszcza niskonapięciowe

CPU do LGA775 w tym czterojajeczne z TDP 35W i odblokowanym mnożnikiem QX9300:

http://www.xbitlabs.com/news/cpu/display/2...r_Desktops.html

Czekamy na zagranie AMD może jakiś 30W X4 z odblokowanym mnożnikiem ? :)

W tych cenach to tylko i wylaczenie marketingowa odpowiedz :)

Edit. Hmm ale 3.6 na AC to troche slabo, rownie dobrze moge q6600 wrzucic u siebie liczylem na w miare latwe 3.8-4.

Edytowane przez Michaelius

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

Mnożnik jest na razie tajny i został zamazany (chyba że ktoś potrafi dzielić :) )

http://1.bp.blogspot.com/_lJdgLM3WR3Y/SSrC..._nov23_5920.jpg

Z tego obrazka wychodzi że 29.5 ale to nie jest ponad 6 GHz tylko poniżej 6 GHz bo tylko 5.9 GHz

Więcej tutaj : http://markbench.blogspot.com/search/label/deneb

Edytowane przez dwaIP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fudzilla napisała, że Phenom II jest tak wydajny jak 45 nm C2Q - oczywiście zegar w zegar. Nawet coś tak przebąkują że jest szybszy, ale to już za różowo by bylo. Jeżeli to info i wcześniejsze o O/C się potwierdzą, to będzie już całkiem nieźle. Ciekawe tylko kiedy AMD poda ceny do publicznej... chyba nie 8 stycznia, jak myslicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi