Skocz do zawartości
ath

Amd Phenom II X2 | X3 | X4 | DDR2/DDR3 | AM2+/AM3 | Deneb | Heka | Calisto

Rekomendowane odpowiedzi

Nicolass, nie gniewaj się ale jesteś "zbytnim optymistą". Ja Ci powiem ile pociśniesz na swoim phenomie....max 3.6 GHz, w sumie nawet czekam aż zobaczę jak spuszczasz z tonu po tym jak poprubujesz podkręcania. Te wszystkie wyniki jakie podają w necie są śmieszne i tyle. Ja mam miedziany radiator z rurkami który przykrywa pół płyty głównej, na nim 2 wielkie wiatraki, oba młócą w okolicach 2000 a i tak ta kupa od AMD się grzeje.

Aktualnie testuję komputer z 4 PROCESORAMI x 4 rdzenie po 2.6 GHz, 24 GB RAM....wydajność zbliżona do...2 x Xeon 2.4 GHz.....powoli tracę cierpliwość do AMD.

To se ponarzekałem, miłego wieczoru :blink:

Edytowane przez Tomszyn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te wszystkie wyniki jakie podają w necie są śmieszne i tyle. Ja mam miedziany radiator z rurkami który przykrywa pół płyty głównej, na nim 2 wielkie wiatraki, oba młócą w okolicach 2000 a i tak ta kupa od AMD się grzeje.

I mielisz nimi zboże?

@nicol

Po co przepłacałeś za 8gb ramu z którego nawet nie jesteś w stanie skorzystać, a pominąłeś chłodzenie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nicolass, nie gniewaj się ale jesteś "zbytnim optymistą". Ja Ci powiem ile pociśniesz na swoim phenomie....max 3.6 GHz

Opłacalne OC phenoma II wynosi max 3600MHz, powyżej radykalnie rośnie zużycie prądu a wydajność nieproporcjonalna do kosztu.

Wiele phenomów kręci się do 3700 a lepsze sztuki do 3800. Na biostarze A3+ procka 955 wykręcili na powietrzu do 4100 ale nie był stabilny. Myślę, ze 4GHz by dali radę full stable.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nicolass kupił 8 GB RAM-u, gdyż składa komputer na ok. 4 lata na przód, dziś 4 GB to minimum, więc 8 GB za rok czy dwa będzie akurat. Co do O/C to na próbę podkręciłem na BOX-ie do 3.6 GHz i bez problemu poszło z temperaturami w stresie dochodzącymi do 62'C, liczę, że na dobrym coolerze zrobię dużo więcej. Ale co będzie to się okaże.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazłem na sieci coś takiego:

Nadchodzące procesory AMD wg strony MSI

Oznaczenie procesora Częstotliwość taktowania TDP Kod OPN

Czterordzeniowiec Deneb, 45 nm, 6 MB L3-Cache (już przedstawione wersje 955 i 945)

Phenom II X4 925 2,8 GHz 95 W HDX925WFK4DGI

Phenom II X4 905e 2,5 GHz 65 W HD905EOCK4DGI

Phenom II X4 900e 2,4 GHz 65 W HD900EOCK4DGI

Czterordzeniowiec Deneb, 45 nm, 4 MB L3-Cache (już przedstawiona wersja 810]

Phenom II X4 805 2,5 GHz 95 W HDX805WFK4FGI

Trójrdzeniowiec Heka, 45 nm, 6 MB L3-Cache (już przedstawione wersje 720 i 710)

Phenom II X3 705e 2,5 GHz 65 W HD705EOCK3DGI

Phenom II X3 700e 2,4 GHz 65 W HD700EOCK3DGI

Dwurdzeniowiec Callisto, 45 nm, 6 M Byte L3-Cache

Phenom II X2 550 3,1 GHz 80 W HDZ550WFK2DGI

Phenom II X2 545 3,0 GHz 80 W HDX545WFK2DGI

Czterordzeniowiec Propus, 45 nm, bez L3-Cache

Athlon II X4 605e 2,3 GHz 45 W AD605EHDK42GI

Athlon II X4 600e 2,2 GHz 45 W AD600EHDK42GI

Trójrdzeniowiec Rana, 45 nm, bez L3-Cache

Athlon II X3 405e 2,3 GHz 45 W AD405EHDK32GI

Athlon II X3 400e 2,2 GHz 45 W AD400EHDK32GI

Ktoś wie co to jest (będzie?) X2 550 i 545???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AMD planuje wypuścić sporo nowych procesorów, ja wiem na pewno takich energooszczędnych modelach:

Cztery rdzenie:

- Phenom II X4 905e - 2,5 GHz, 2 MB L2 + 6 MB L3, 65 W TDP,

- Phenom II X4 900e: 2,4 GHz, 2 MB L2 + 6 MB L3, 65 W TDP,

- Athlon II X4 605e: 2,3 GHz, 2 MB L2, 45 W TDP,

- Athlon II X4 600e: 2,2 GHz, 2 MB L2, 45 W TDP.

Trzy rdzenie:

- Phenom II X3 705e: 2,5 GHz, 1,5 MB L2 + 6 MB L3, 65 W TDP,

- Phenom II X3 700e: 2,4 GHz, 1,5 MB L2 + 6 MB L3, 65 W TDP,

- Athlon II X3 405e: 2,3 GHz, 1,5 MB L2, 45 W TDP,

- Athlon II X3 400e: 2,2 GHz, 1,5 MB L2, 45 W TDP.

Obawiam się, że to będą te same wykastrowane Deneby, co mnie specjalnie nie cieszy. Edytowane przez Nicolass

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AMD planuje wypuścić sporo nowych procesorów, ja wiem na pewno takich energooszczędnych modelach:

Obawiam się, że to będą te same wykastrowane Deneby, co mnie specjalnie nie cieszy.

Raczej nie bo spadło zapotrzebowanie na prąd. oczywiście będą podobne, ale już raczej będą to inne serie fizycznie bez usuniętych podzespołów procesora co mnie nie cieszy bo odblokowanie cache w razie potrzeby a na co dzień praca an 45W była by fajna. Oczywiście obym się mylił :) Edytowane przez maxymili

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nicolass, nie gniewaj się ale jesteś "zbytnim optymistą". Ja Ci powiem ile pociśniesz na swoim phenomie....max 3.6 GHz, w sumie nawet czekam aż zobaczę jak spuszczasz z tonu po tym jak poprubujesz podkręcania. Te wszystkie wyniki jakie podają w necie są śmieszne i tyle. Ja mam miedziany radiator z rurkami który przykrywa pół płyty głównej, na nim 2 wielkie wiatraki, oba młócą w okolicach 2000 a i tak ta kupa od AMD się grzeje.

Aktualnie testuję komputer z 4 PROCESORAMI x 4 rdzenie po 2.6 GHz, 24 GB RAM....wydajność zbliżona do...2 x Xeon 2.4 GHz.....powoli tracę cierpliwość do AMD.

To se ponarzekałem, miłego wieczoru :blink:

Od początku były dostępne testy OC z BOX z których wynikało że

P2 940 około 3.5 GHz

P2 955 około 3.7 GHz

i Q9300 Intela dla porównania poniżej 3.3 GHz

http://techreport.com/articles.x/14573/16

http://techreport.com/articles.x/16147/13

http://techreport.com/articles.x/16796/13

Oczywiście różne CPU tego samego modelu różnią się nieco właściwościami i może się trafić jakiś który przekroczy 4 GHz z BOX.

Edytowane przez dwaIP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W komplecie ze stoperami do uszu ;) Swoją drogą próbowałem wczoraj zrobić 3.7 GHz na BOX, po 20 minutach katowania ORTHOS-em komputer się po prostu zrestartował - widać, że procesor może, tylko mu temperatury nie pozwalają. Puki co więc max. full stable to 3.6 GHz. W czerwu wrócę do tematu z THERMALRIGHT ULTRA 120 EXTREME, wtedy pogadamy :D

Edytowane przez Nicolass

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Model Specyfikacja

Phenom II X4 905e 2,5 GHz, 2 MB L2 + 6 MB L3, 65 W

Phenom II X4 900e 2,4 GHz, 2 MB L2 + 6 MB L3, 65 W

Athlon II X4 605e 2,3

GHz, 2 MB L2, 45 W

Athlon II X4 600e 2,2 GHz, 2 MB L2, 45 W

Phenom II X3 705e 2,5 GHz, 1,5 MB L2 + 6 MB L3, 65 W

Phenom II X3 700e 2,4 GHz, 1,5 MB L2 + 6 MB L3, 65 W

Athlon II X3 405e 2,3 GHz, 1,5 MB L2, 45 W

Athlon II X3 400e 2,2 GHz, 1,5 MB L2, 45 W

Model Specyfikacja

Phenom II X4 925 2,8 GHz, 2 MB L2 + 6 MB L3, 95 W

Phenom II X2 550 3,1 GHz, 1 MB L2 + 6 MB L3, 80 W

Phenom II X2 545 3,0 GHz, 1 MB L2 + 6 MB L3, 80 W

Athlon II X2 250 3,0 GHz, 1 MB L2, 65 W

Athlon II X2 245 2,9 GHz, 1 MB L2, 65 W

Athlon II X2 240 2,8 GHz, 1 MB L2, 65 W

Dla mnie te pogrubione będą najciekawsze. Zależnie od cen kiedyś pewnie wybiorę jeden z nich do swojego kompa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No, pojawiają się już pierwsze, wstępne testy Phenoma II X2 550 wraz z Athlonem II X2 250:

Quick Lab Report: AMD Phenom II X2 550 and Athlon II X2 250

Są nawet wyniki OC...

Od siebie napiszę, że wygląda to dość interesująco.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te X2 z 1 MB L2 to mam nadzieje natywne, dwurdzeniowe 45 mn :P bo ten z 6 MB L3 na pewno cięty Deneb

Pewnie deneb z wyłączonymi 2 rdzeniami i cachem.

Tak, Phenom II X2 ma na pewno wyłączone 2 rdzenie.

Co do Athlona II X2 to nie byłbym taki pewien... Ma 2x1MB cache L2, więc więcej, niż Phenomy. A wątpię, żeby te dodatkowe cache mieli w Phenomach i tylko je teraz odblokowali...

Choć z drugiej strony OC tego Athlona II jakieś takie... przeciętne.

@Harry Lloyd

Racja, zapomniałem o tym, że Phenom ma 4x512KB na rdzeń...

Edytowane przez Gi3r3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

Przecież wszystko tam jest wyjaśnione na obrazkach. Oba procesory to Deneb, z tym że Athlon wykorzystuje cache z wyłączonych rdzeni. Czyli jest tam odblokowane 4x512 kiB, ale każdy z aktywnych rdzeni korzysta z 2x512 kiB. W Phenomie wyłączone są zarówno rdzenie jak i przydzielona im cache L2.

Ciekawi mnie czy AMD ma aż tak dużo odrzutów że opłaca im się robić całą gamę proców z tym samym jądrem. W tym Athlonie nieaktywna jest ponad połowa tranzystorów. Takich Athlonów z dedykowanej linii produkcyjnej można by wycisnąć o wiele wiele więcej z jednego wafla, do tego pozytywnie odbiło by się to na poborze prądu i temperaturach, bo niestety nieaktywne elementy proca i tak muszą się odzywiać.

AMD wspominało o możliwości odblokowania obu rdzeni w procesorach X2, ciekawe jednak czy dotyczy to obu serii, czy tylko Phenomów. Prawdopodobnie to drugie, bo przynalezności cache zapewne nie da ustawić za pomocą BIOS-u, choć kto wie jak to rozwiązali.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...Takich Athlonów z dedykowanej linii produkcyjnej można by wycisnąć o wiele wiele więcej z jednego wafla...

Ale koszt linii mógłby być taki, że by się to nadal nie opłacało. Krzem sam w sobie jest tani i można nim szastać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale koszt linii mógłby być taki, że by się to nadal nie opłacało. Krzem sam w sobie jest tani i można nim szastać.

... pomijajac linie produkcyjna, trzeba doliczyc gigantyczne koszty zwiazane z przeprojektowaniem rdzenia dla natywnych 2 rdzeni, a potem testowanie czy to w ogole dziala ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

Przeprojektowanie? O ile wiem to K10 ma skalowalną architekturę tak jak Nehalem, czyli można dowolnie dodawać i odejmować rdzenie oraz pamięć L3, wszystko na jednym kawałku krzemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeprojektowanie? O ile wiem to K10 ma skalowalną architekturę tak jak Nehalem, czyli można dowolnie dodawać i odejmować rdzenie oraz pamięć L3, wszystko na jednym kawałku krzemu.

Ale samo się nie zrobi na 2 razy mniejszym kawału, fizycznie bez 2 rdzeni na przykład, fakt, jednostki logiczne można dodawać odejmować i logicznie będzie to działać w teorii, ale mając do dyspozycji inną powierzchnie muszą zostać ponownie wytrasowane połączenia oraz musi zostać skompilowany i wykonany nowy zestaw masek, więc jakby nie patrzeć w jakimś stopniu jest to przeprojektowanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież wszystko tam jest wyjaśnione na obrazkach. Oba procesory to Deneb, z tym że Athlon wykorzystuje cache z wyłączonych rdzeni. Czyli jest tam odblokowane 4x512 kiB, ale każdy z aktywnych rdzeni korzysta z 2x512 kiB. W Phenomie wyłączone są zarówno rdzenie jak i przydzielona im cache L2.

...

Wyjaśni się dopiero na obrazkach przedstawiających fizycznie rdzenie bo taki schemat nie ukazuje fizycznej powierzchni rdzenia.

Powierzchnia decyduje w znacznym stopniu o kosztach produkcji (ile CPU z wafla) i w związku z tym wątpię aby L3 występowała fizycznie

w Athlon II ale wątpliwości można rozwiać tylko w jeden sposób : mierząc fizyczną powierzchnię rdzenia nie obrazka-schematu.

Przypuszczam że schemat Athlona II przedstawia jedynie sampla z etapu projektowania-testów a w produkcji będzie mniejszy CPU

bez fizycznej obecności L3 i 2 rdzeni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pragnę zauważyć, że Deneba, który jest już wyprodukowany jako X4 i w testach wychodzi, ze ma uszkodzone dwa rdzenie, nie da sie przerobić na procesor, ktory ma 1 MB L2 na rdzeń. Pamięć L2 jest 'per core', czyli wyłączając rdzeń, wyłącza sie L2 (L1 zresztą tez) i nie da sie go przydzielic dla innego rdzenia.

Wiec procki z L2 1MB musza byc produkowane [i projektowane] jako inne [natywne?] dwurdzeniowce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

A skąd stwierdzenie że wyłączając rdzenie trzeba wyłączyć L2? To jest właśnie zaleta tych obecnych architektur - każdy "komponent" działa niezależnie. Tak jak można zablokować część cache czy jej całość, tak samo można wyłączyć sam rdzeń (jego obliczeniową część).

Nie znam dokładnej konstrukcji tego procesora i nie wiem jak wygląda dostęp do cache, ale skoro na Xbitlabs napisali że tak to wygląda to raczej coś w tym jest, bajek by nie wymyślali.

"per core" nie oznacza że cache jest częścią rdzenia, tylko że może być wykorzystywana przez jeden rdzeń. To że dwa rdzenie nie mogą skorzystać z jednego bloku cache nie znaczy że jeden rdzeń nie może skorzystać z dwóch bloków cache.

Te proce wcale też nie muszą odrzutami. AMD pisało o celowym umożliwianiu odblokowywania dodatkowych rdzeni, być może taki właśnie jest cel.

Być może też jądra do tych konstrukcji pochodzą ze skrajnych części wafli, a te bliżej środka idą do pełnowartościowych X4.

AMD musi widzieć w tym jakiś cel, może właśnie tym odblokowywaniem chcą zwabić do siebie masę klientów i wreszcie zacząć notować zyski, później pomyślą o rozdzielaniu produkcji.

Edytowane przez Harry Lloyd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi