KuASY Opublikowano 9 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2015 (edytowane) Moja płyta główna to Gigabyte GA-MA770-UD3 AMD770 chipset, kolegi nie pamiętam jutro dopytam. Edytowane 9 Stycznia 2015 przez KuASY Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 9 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2015 Na tej płycie nic nie będzie działało na 100%. Jeszcze starszy od kiepskiego SB710 (ty masz SB700). Do zmiany platformy tak własnie będzie. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obijak Opublikowano 9 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2015 Co z dyskami Intel 520-530, GoodRam ,Toshiba Q Series, Transcend.Co warto,co opłacalne? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 9 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2015 (edytowane) Intele to już starocie, jest masa lepszych nowszych dysków. Na pierwszej stronie wątku masz opisane... Pojawił się program do obsługi (narzędziownik) najnowszych Cruciali: http://forum.crucial.com/t5/Crucial-SSDs/Crucial-Storage-Executive/td-p/163276 Całkiem fajna aplikacja, co ciekawe działa z pod przeglądarki internetowej... Przy okazji nowe FW dla M550 (w końcu) wyszło i poprawia całkiem sporo rzeczy związanych ze stabilnością itp Program działa z wszystkimi Crucialami od M500. Edytowane 9 Stycznia 2015 przez rafa 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 10 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2015 Co z dyskami Intel 520-530, GoodRam ,Toshiba Q Series, Transcend.Co warto,co opłacalne? te dyski byłyby fajne jako używki w dobrej cenie, z tym, że z niezrozumiałych powodów używane na allegro osiągają prawie ceny nowych wydajniejszych 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marksman Opublikowano 10 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2015 Nowy zakup: Jak oceniacie wyniki? Laptop, i5-3210M, 8GB. Generalnie chyba szału nie ma. Test 4K na poziomie ponad dwuletniego Plextora M5S 128GB. Pojawił się nowy fw do MX550 więc jest nadzieja, że do MX100 też się doczekamy. Sporo ludzi ma problemy z bsodami/freezami przez fw w tym dysku. U mnie na razie śmiga bez zająknięcia i oby tak dalej. Teraz ceny MX100 256GB poszły o 20-50zł w górę w zależności od sklepu, co jest ciekawe w kontekście zbliżających się premier BX100/MX200. Zdążyłem kupić za 399zł w Sylwestra :) Mam nadzieję, że będzie tak solidny i bezproblemowy jak Plextor M5S. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 10 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2015 Zupełnie OK. Możesz spróbować na sterownikach systemowych czy nie będzie lepiej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marksman Opublikowano 10 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2015 Trochę wyleciałem z obiegu ;) Czyli odinstalować Intel Rapid i co zainstalować? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kapi89 Opublikowano 10 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2015 Tak, musisz odinstalować Intel rapid storage, system powinien zainstalować swoje i po kolejnym restarcie będzie msahci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marksman Opublikowano 10 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2015 (edytowane) Dzięki za rep. Już ogarnąłem, tu instrukcja jak przełączyć jakby ktoś chciał się pobawić w benchowanie: http://www.mydigitaldiscount.com/downloads/Tutorial%20-%20AHCIDriver.pdf Edytowane 10 Stycznia 2015 przez Marksman Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mane Opublikowano 12 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2015 Ktoś się orientuje kiedy dyski Crucial MX200 i BX100 mają pojawić się w sklepach? Nie wiem czy czekać czy zamawiać MX100 lub M550. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 12 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2015 (edytowane) Za niecałe 2 tygodnie. Ale ceny chore: http://cenowarka.pl/eu/?fs=crucial+MX200&in= http://cenowarka.pl/eu/?fs=crucial+BX100&in= Edytowane 12 Stycznia 2015 przez radiergummi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 12 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2015 MX200 praktycznie jak M550 którego defacto zastąpi więc nie ma zdziwienia ale BX100 z tego co słyszałem docelowo ma być tańszy od MX100 więc tutaj porażka. Ale rynek powinien szybko to zweryfikować. Szczególnie po testach wydajności. No właśnie Caleb kiedy recenzja będzie gotowa? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mane Opublikowano 13 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2015 Niestety kurs dolara szybuje w górę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marksman Opublikowano 13 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2015 (edytowane) Myślę, że wydajność (i cena) MX200 będzie w okolicach Plextora M6S. Choć BX100 zapowiada się ciekawie to ja nie czekałem i kupiłem MX100 256GB i nie żałuję tym bardziej, że ceny raczej rosną. Edytowane 13 Stycznia 2015 przez Marksman Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havoc Opublikowano 16 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2015 (edytowane) Guys, help please. Ten cholerny szajsung rzeczywiście ole stare pliki i ma spowolnione odczyty. ( 840 evo). A więc przymierzam się do zmiany FW. Tylko co cholera znaczy ten pieroński wpis w manualu: 11) Security mode (Class 0, TCG/Opal or Encrypted Drive) must be disabled (unlocked) before removing and installing onto another PC. Siedzę na Win8 a więc z automatu "encrypted drive" została ustawiona na enabled. Class 0 albo TCG nie włączałem. Już obadałem google i istnieje autorskie Samsung's PSID revert utility ale kasuje dane. Wolałbym uniknąć kolejnej instalacji.. Więc ogólnie tu mam pytanie, czy mogę zrobić update FW czy nie? Co znaczy tamto zdanie. Nie chodzi mi dosłownie o tłumaczenie, ale o to co autor miał na myśli. Bo z tego co piszą w innym punkcie, update trzeba dokonać na pracującym na dysku systemie a nie wpiętym jako drugi do innego kompa. Czasami przekładam szajsunga do jakiegoś laptopa jeśli mi potrzeba, więc wykluczam opcję zbrickowania go tak że żaden inny sprzęt go nie rozpozna czy coś w tym stylu. Edytowane 16 Stycznia 2015 przez Havoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LoCtoR Opublikowano 17 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2015 Zacytowany 11 punkt instrukcji odnosi się do sytuacji w której dysk do aktualizacji musi być przełożony do innego komputera. Rozumiem, że dysk jest u ciebie w pececie ale czasem przekładasz go do laptopa więc gdybyś chciał przeprowadzić aktualizacje fw dysku na laptopie to wcześniej musisz wyłączyć "Security Mode" na dysku na PC. Nie jest też powiedziane, że "Security Mode" jest u ciebie włączone - to zależy od sprzętu, chyba, że sprawdzałeś i faktycznie jest włączone. Nie ma takiego wymogu żeby aktualizacji dokonywać na pracującym na dysku systemie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 17 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2015 Czy widać tu coś niepokojącego w smart dla 840 evo "żywotność SSD 99%"? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 17 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2015 Obraz się nie wyświetla. Ale 99% to nówka przecież. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 17 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2015 (edytowane) Coś dropbox świruje, może tym razem sie uda. Edytowane 17 Stycznia 2015 przez meeron Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 17 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2015 Żżaden program nie określi dokładnie żywotności. Smart czytaj Samsung Magician i/albo CristalDiskInfo. Generalnie wszystko jest super i jak pisałem dysk jak nówka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sorest Opublikowano 18 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2015 takie male info na temat dzisiejszych cen cruciala do porownania pozniej : sklep scan,co,uk ; GBP 128gb MX100 : 54.95 128gb BX100 : 54.14, pre-order, Item overdue since 17 January 2015 256gb MX100 : 85.50 256gb BX100 : 84.30, p-o 250gb MX200 : 112.30, p-o 256gb M550 : 101.14 512gb MX100 : 157.81 500gb BX100 : 156.60, p-o 500gb MX200 : 197.14, p-o 1tb BX100 : 310.92, p-o 1tb MX200 : 367.02, p-o Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qhash Opublikowano 19 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2015 (edytowane) potrzebuje jakiś dysk konsumencki - priorytety są dwa - 1.najtrwalszy jak się da, 2. duży IOPS i random write/read. co by było najlepsze? Samsung Pro 850 ? Crucial M550? chciałbym mieć 240-256GB i cenę tak do 700 zł ale najlepiej do 600-650. Edytowane 19 Stycznia 2015 przez qhash Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 19 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2015 Samsung 850 Pro ewentualnie Plextor M6Pro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Łukasz Tkacz Opublikowano 21 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2015 Jeżeli ktoś wyłącza w Windows 7/8/8.1 defragmentację przy SSD to.. szkodzi NTFS-owi na swoim dysku... Tak uważa sam Microsoft. Sprawa dotyczy limitu fragmentów zapisanych w metadanych, czasami trzeba poukładać pliki aby nie przekroczyć go. Mam nadzieję, że się nie pogniewacie za link :) http://www.dobreprogramy.pl/Dyski-SSD-defragmentowac-czy-nie-defragmentowac-oto-jest-pytanie,News,60464.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 21 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2015 Próbowałem na W8.1 włączyć systemową defragmentację, nie ma takiej opcji dla dysków półprzewodnikowych. Po cholerę więc dupny tytuł artykułu "Dyski SSD: defragmentować czy nie defragmentować", do tego grafika z klasycznego defragmentatora dysków talerzowych? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alanz Opublikowano 21 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2015 Przejrzałem około 50 stron i nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie i pozwole się zwrócić do was o podpowiedź. Jeśli kasa nie ma znaczenia jakies teraz jest najszybsze rozwiązanie. Dodam, że na chwile obecną mam SAMSUNG 840EVO 256g Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anton Opublikowano 21 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2015 @Alanz - ale pytasz o dyski na SATA czy w innym standarcie? Jeśli SATA to nie trzeba było przeglądać 50 stron, tylko spojrzeć na pierwszą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Łukasz Tkacz Opublikowano 21 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2015 @Klaus:To jakim cudem ja zrobiłem screen zawarty w artykule? :) Właśnie na Windows 8.1, używam Samsunga 840 EVO. Ona jest domyślnie włączona, chyba, że wyłączyłeś sobie w usługach na amen. Działa automatycznie i samodzielnie przeprowadza to co trzeba. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alanz Opublikowano 21 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2015 @Alanz - ale pytasz o dyski na SATA czy w innym standarcie? Jeśli SATA to nie trzeba było przeglądać 50 stron, tylko spojrzeć na pierwszą. Najciemniej jest pod latarnią :) dzięki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...