alepajonki Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Transfer w ogóle nie robi mi różnicy, chodzi tylko o odczyt i zapis, ogólne poprawienie wydajności systemu i głównie przeglądarki (chrome). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 1 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2016 Podoba mi się nowy dysk Intela 600p 256gb https://www.morele.net/dysk-ssd-intel-600p-256gb-pcie-x4-ssdpekkw256g7x1-1001923/ . Zastanawiam się czy będzie mi działał jako systemowy (bootowalny) gdy go wrzucę na https://www.morele.net/kontroler-delock-karta-pcie-3-0-na-dysk-m-2-ssd-89370-646680/ Moje mobo Asus z97 pro wifi https://www.asus.com/pl/Motherboards/Z97PROWiFi_ac/ Test 600p http://www.pcper.com/reviews/Storage/Intel-SSD-600p-Series-256GB-Full-Review-Low-Cost-M2-NVMe Wysłane z mojego Lenovo S5000-F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 1 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2016 "Bootowalność" zależy całkowicie od płyty głównej. Na Z97 uruchomisz bez problemu, działa na moim htpc. Znowu na moim głównym kompie nie ma szans odpalić z pcie choć widzi bez problemu jako kolejny dysk w systemie. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 2 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2016 czytałem że na z77 nie chce bootować oczywiście bzdurne ograniczenia intela ale skoro na h97 lata to super. czy będzie możliwe z clonowanie mojego obecnego systemu na nvme? czy muszę robić reinstalkę? czy może wystarczy że odpalę raz z ssd na sata wgrają się drivery a potem clone i tada działa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 2 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2016 Cebulowe rozwiązanie. Zrób czystą instalację jak człowiek. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 2 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2016 (edytowane) Przypominało mi się że musiałem wrócić z systemem na szajsunga 840pro 128gb gdyż szajsung 850evo 500gb miał problemy z fastbootem i trybem uefi ponieważ zdarzało się że komputer jęczał o braku dysku systemowego.Wyłączenie i włączenie kompa ponownie zazwyczaj rozwiązywalo problem ale było to mega irytujące. Z 840 ten problem nigdy nie wystąpił.Tak zmieniałem kable i takie tam...Wysłane z mojego D2303 przy użyciu Tapatalka Edytowane 2 Września 2016 przez zaodrze244 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
komeko Opublikowano 2 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2016 A próbowałeś ustawić opóźnienie wykrywania dysku w biosie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 2 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2016 (edytowane) Jest ustawione tak jak ma być. Dysk bootowalny podpięty jest pod 1 port sata. Nie wiem czy to wina asus czy szajsunga ale skoro jeden dysk działa a drugi nie to chgw Edytowane 2 Września 2016 przez zaodrze244 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
komeko Opublikowano 2 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2016 Spróbuj z jedno sekundowym opóźnieniem w Post delay time Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 3 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2016 Post delay time nie ma z tym nic wspólnego. Wysłane z mojego Lenovo S5000-F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
katoda Opublikowano 3 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2016 Czytałem, że nie powinno się całkowicie zapełniać SSD. Ale chodzi np ogólnie o cały dysk czy np zapychanie partycji ? I ewentualnie ile miejsca zostawić wolnego. Np 111 GB - bo przecież nie deklarowane 120 - zostawić z 10% wolnego ? Chodzi ogólnie o cały dysk. Partycje w przypadku SSD nie mają żadnego znaczenia, firmware dysku i tak rozrzuca dane po całej powierzchni, aby utrzymać równomierne zużycie komórek pamięci flash. Co do ilości wolnego miejsca: nie wypowiem się, ale IMHO 10% to jest rozsądne minimum. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 3 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2016 Podoba mi się nowy dysk Intela 600p 256gb https://www.morele.net/dysk-ssd-intel-600p-256gb-pcie-x4-ssdpekkw256g7x1-1001923/ Też o nim myślałem ale wolałem nie ryzykować, mój sandisk A110 nie działa pod UnRAID wiec wziąłem w środę 750 - przynajmniej nvme działa pod unRAIDem ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 3 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2016 Ale cena powala, a gdy zrobię jakiś upgrade kompa to dysk trafi bezpośrednio na mobo Wysłane z mojego D2303 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 5 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2016 (edytowane) W FAQ na stronie Intela przy 600p jest napisane: Can I migrate my operating system to the Intel® SSD 600p/6000p Series drive? No. uEFI drivers and BIOS settings must be used with NVMe devices. Existing OS installs are unlikely to have the settings. We recommend a fresh install. I tyle w temacie clonowania. Jak już kupię sobie ten dysk to i tak nie omieszkam tego sprawdzić Edytowane 5 Września 2016 przez zaodrze244 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Camis Opublikowano 5 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2016 Post delay time nie ma z tym nic wspólnego. Miałem tak samo, wystarczy włączyć "Hot plug SATA" na porcie na którym jest SSD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 6 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2016 Miałem tak samo, wystarczy włączyć "Hot plug SATA" na porcie na którym jest SSD.Dzięki spróbuję Wysłane z mojego D2303 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 6 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2016 Czy defragmentacja może aż tak uszkodzić SSD? A po co ja robisz ? To nie ma najmniejszego sensu...to nie dysk mechaniczny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 6 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2016 heyden, ty na windowsie xp siedzisz, że masz takie problemy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 6 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2016 Jak zapewne wiesz bo usunąłeś mój starszy temat, HDD Seagate powoli dogorywa. System nie widzi żadnego usuniętego twojego tematu, więc to oszczerstwo :) Może odpowiednie tematy nawet do kosza nie trafiają, tylko od razu przemiał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 6 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2016 XP nie obsługuje TRIM. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 6 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2016 (edytowane) XP nie obsługuje TRIM. I co z tego ale sa dyski mające GC i nie potrzeba trim... Wiem bo mam XP i dysk wspieracjacy GB i Trim który nie ma szans zadziałać z powodu braku AHCI. Poluj na Goodka C50/ C100 lub np Silicon power S60 ( lub dysku opartego o kontroler Phison 3108) i XP śmiga. Edytowane 6 Września 2016 przez Kwazor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 6 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2016 Czy defragmentacja może aż tak uszkodzić SSD? W ogóle niczego nie uszkadza..tylko nie ma sensu jej robienia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
glaze Opublikowano 7 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2016 Chłopaki, jest sens kupowania dwóch goodramów iridium 240GB, czy lepiej dopłacić ~30-40 złotych do 850 EVO 500GB? 850 wychodzi drożej, ale ma ~20GB więcej i jest jeden. Wydajnościowo są chyba porównywalne, za to goodramy na upartego można spiąć w R0 (tak, znam wady). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 7 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2016 850EVO lepiej, 500GB to bardzo udany model 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 7 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2016 ja zdecydowałem się jednak na 2x240GB z prozaicznego powodu, jak jeden nie daj coś padnie to jakoś przeżyję na drugim ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.PaVLo. Opublikowano 8 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2016 Jak wypadają u was testy z Goodram Iridium Pro 240GB ? Mój test na szybko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 8 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2016 normalne wyniki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qhash Opublikowano 8 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2016 PNY CS1311 - ktoś używa? może zapodać wyniki z benchmarka jakiegoś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 8 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2016 Benchmarki pokażą piękne wyniki a realne obnażą prawdę. Zresztą co tu testować : 15nm TLC i Phison 3110 S10. słowo klucz TLC... popatrz sobie na testy uV400 na PPC będziesz miał podobne.. Szału nie ma ale i tak szybciej niż zwykły HDD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 8 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2016 PNY CS1311 - ktoś używa? może zapodać wyniki z benchmarka jakiegoś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...