xMagdalena Opublikowano 21 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2012 Dzień dobry wszystkim Kupiłam dzisiaj sobie OCZ Vertex 4, jest to mój pierwszy dysk SSD i mam bardzo prozaiczny problem - nie wiem jak poprawnie wszystko zrobić żeby nic nie zepsuć. Czy znalazł by się ktoś chętny i udzielił mi pomocy przez na przykład gadu gadu ? Pozdrawiam Magda Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 21 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2012 "nie wiem jak poprawnie wszystko zrobić żeby nic nie zepsuć" - tylko w czym problem bo nie rozumiem... Instrukcja jest prosta, podłączyć i zainstalować dokładnie tak samo jak wcześniej na HDD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gerlath Opublikowano 21 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2012 (edytowane) No nie wiem...Wydaje mi się , że jeżeli będzie instalować XP w jakiejkolwiek formie lub Viśte wczesnych wersji to wypadałoby wykonać format jakimś zewnętrznym narzędziem. Rafa: Jak się wie, i robiło się to wielokrotnie to sprawy wyglądają banalnie i prosto. Ja też cierpię na ten syndrom:) Ale postaw się w sytuacji kogoś kto robi to pierwszy raz. Edytowane 21 Grudnia 2012 przez Gerlath Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xMagdalena Opublikowano 21 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2012 Wszystko się chyba udało, rafa mi bardzo ładnie pomagał :) system włącza się bez problemu bardzo szybciutko, zastanawia mnie tylko dlaczego podczas włączania komputera pisze mi ze "no hard disck detected" . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 21 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2012 madzia wyłącz dodatkowy kontroler w biosie ;) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 21 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2012 No nie wiem...Wydaje mi się , że jeżeli będzie instalować XP w jakiejkolwiek formie lub Viśte wczesnych wersji to wypadałoby wykonać format jakimś zewnętrznym narzędziem. Rafa: Jak się wie, i robiło się to wielokrotnie to sprawy wyglądają banalnie i prosto. Ja też cierpię na ten syndrom:) Ale postaw się w sytuacji kogoś kto robi to pierwszy raz. Chyba zakładam że zupełni laicy tu nie zaglądają :) Na szczęście z win 7 nie ma problemów, wszystko dobrze poszło i kolejny zadowolony użytkownik SSD dołączył do naszego grona :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 22 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2012 Wczoraj (z nudów ;) ) zrobiłem testy swojego samsunga 830, po miesiącu katowania i zapełnienia na 80% jako dysk systemowy, wyniki nawet o kilka procent lepsze niż na początku jak był czysty i pusty, super sprawa :) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 22 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2012 Pojawiło się nowe firmware 4B0Q dla Samsungów 840pro. Według opisu producenta podnosi wydajność zapisu przy brudnych komórkach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario19x9 Opublikowano 23 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2012 (edytowane) Witam, od 3 dni jestem posiadaczem samsunga 830 256gb, z racji tego iż w dziedzinie dysków ssd ( i nie tylko dysków) jestem zielony, może mi ktoś powiedzić czy poniższy wynik jest prawidłowy i co może być przyczyną takiej różnicy miedzy odczytem i zapisem? Dysk podzieliłem na 2 partycje, systemową - 80gb i drugą 160gb jedna jak i druga zajeta w 30%. Edytowane 27 Grudnia 2012 przez Mariusz19x9 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 23 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2012 Mariusz wyniki masz normalne, wystarczy porównać z poprzednimi na wcześniejszych stronach tego wątku, ponadto wyniki testów często nie odzwierciedlają codziennego użytkowania ;) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 23 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2012 (edytowane) Postawiłem w końcu system na konkursowym Vertexie 4:) 256gb http://i.imgur.com/2flZX.jpg http://i.imgur.com/cu0Rq.jpg Tyle jeśli chodzi o benche. Różnica w stosunku do Samsung 830 64gb Zastanawiałem się jak wypadnie w praniu większy speed.... Nie widzę różnicy. Owszem taki Dragon age instalował się krócej, ale same wczytywanie gry/odczyt jest tak porównywalny że można różnice pominąć System jak zapindalał tak zapindala. Edytowane 23 Grudnia 2012 przez HeatheN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ichris Opublikowano 23 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2012 (edytowane) Mariusz19x9 - Odczyt 4k taki sobie jak na ten dysk. Powinno być kilka MB więcej ale nie ma co panikować. Który test jest ważniejszy? 4k czy 4k-64Thrd? HeatheN - moim zdaniem różnice w benchach są spore. Bardzo ładne wyniki ma ten Vertex. Szkoda, że zapisy gwarancyjne do [gluteus maximus]. Ale darowanemu dyskowi nie zagląda się w kości ;) Edytowane 23 Grudnia 2012 przez ichris Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Coroner666 Opublikowano 23 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2012 Pojawiło się nowe firmware 4B0Q dla Samsungów 840pro. Według opisu producenta podnosi wydajność zapisu przy brudnych komórkach. Trzeba formatować dysk? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 23 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2012 Nie, zwykła instalacja spod systemu, uruchomienie ponowne i tyle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario19x9 Opublikowano 23 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2012 Ok, dzięki troche mnie uspokoiliście chociaż jak przegladałem wynniki innych to faktycznie powinno byc lepiej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 23 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2012 HeatheN - moim zdaniem różnice w benchach są spore. Bardzo ładne wyniki ma ten Vertex. Szkoda, że zapisy gwarancyjne do [gluteus maximus]. Ale darowanemu dyskowi nie zagląda się w kości Benche tak! Jednak jeśli chodzi o dylemat w stylu: czy brać 60 gb czy coś większego bo jest szybsze jak dla mnie odpowiedź jedna: -jeśli starczy miejsca, mniejsza pojemność jakoś odczuwalnie wolniejsza nie jest. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 23 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2012 System jak zapindalał tak zapindala. też ja zakupiłem właśnie identycznego samsunga bo pod sata2 tym bardziej różnicy nie widać, ale jak za free miałeś to wiadomo nie ma co narzekać ;) Mariusz to tylko testy, wystarczy jakiś proces w tle i wyniki spadają ;) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario19x9 Opublikowano 23 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2012 też ja zakupiłem właśnie identycznego samsunga bo pod sata2 tym bardziej różnicy nie widać, ale jak za free miałeś to wiadomo nie ma co narzekać Mariusz to tylko testy, wystarczy jakiś proces w tle i wyniki spadają Dokładnie, to tylko testy i suma sumarum jestem bardzo zadowolony z zakupu a przyśpiesznie jest wyraźnie odczuwalne. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ichris Opublikowano 23 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2012 (edytowane) Benche tak! Jednak jeśli chodzi o dylemat w stylu: czy brać 60 gb czy coś większego bo jest szybsze jak dla mnie odpowiedź jedna: -jeśli starczy miejsca, mniejsza pojemność jakoś odczuwalnie wolniejsza nie jest. Ciekawe jak się ma zużycie w stosunku do pojemności dysku. Cztery razy mniej komórek czyli pewnie żywotność takiego 64 w stosunku do 256 chyba jest jednak mniejsza. Czy gdzieś robie błąd w rozumowaniu? W sumie mogłem brać 64GB... wziąłem na zapas 128, żeby potem nie żałować i mam teraz ~95GB wolnego miejsca ;] Ceną też się zasugerowałem. Mogłem mieć M5S 64GB za ~170zł lub 128GB za 289zł. Stwierdziłem, że jak już kupuje i stawiam system na nowo to te 120zł do 2x większej pojemności to nie tak dużo. Edytowane 23 Grudnia 2012 przez ichris Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Coroner666 Opublikowano 23 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2012 Nie, zwykła instalacja spod systemu, uruchomienie ponowne i tyle. Mam 2 pliki o rozszerzeniu .enc więc trochę niezwykła ta instalacja. Co z nimi zrobić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 23 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2012 Nic, Samsung Magician wie co z nimi zrobić ;) @ichris - tak żywotność większych dysków jest większa, w końcy więcej komórek. Jednak się tym nie przejmuj, 64GB wersje jeszcze zdążysz odsprzedać dalej zanim on się zużyje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 23 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2012 Niby większa a samsung np 830 dla wszystkich pojemnośći ma 1,5mln h MTBF Może to kolejna urban legend.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ichris Opublikowano 23 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2012 (edytowane) MTBF to zupełnie co innego. To średni czas bezawaryjnej pracy urządzenia a nie żywotność pamięci zależna od dwóch zmiennych: ilości komórek oraz ilości zapisanych danych. Edytowane 23 Grudnia 2012 przez ichris Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 24 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2012 (edytowane) No wiesz, dla mnie laika żywotność pamięci wpływa na MTBF. Mniejsza żywotność= mniejszy MTBF Ale pewnie masz rację Edytowane 24 Grudnia 2012 przez HeatheN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 24 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2012 (edytowane) Jak już wcześniej było mówione nie ma sensu martwić się wytrzymałością SSD. Na stronce xtremesystems testowano samsunga 830 64GB, wytrzymał 400TB zapisu ... Ja przez miesiąc wycisnąłem 150GB co daje ledwie 18TB przez 10 lat Przyjmując że wytrzyma nawet te 10% tego co tamten testowany daje spokojnie 20 lat użytkowania ... a pewnie i tak go sprzedam za 2 lata, bo będzie coś lepszego Edytowane 24 Grudnia 2012 przez TSRules 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 24 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2012 No wiesz, dla mnie laika żywotność pamięci wpływa na MTBF. Mniejsza żywotność= mniejszy MTBF Ale pewnie masz rację Żywotność a awaryjność to dwie różne sprawy. Można zaprojektować żywotność czegoś na min 10 lat a ile razy się w tym czasie popsuje to to kwestia MTBF. Dysk może ulec awarii ale nie osiągnie jeszcze kresu żywotności komórek. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wayne Opublikowano 24 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2012 Czy jest coś godnego uwagi w rozmiarze 120-128GB, tańszego niż Intel 330 120GB? Nie zależy mi na osiągach (dysk na trafić do laptopa), ale na bezawaryjności i bezproblemowości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 24 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2012 Albo bezproblemowe albo najtańsze... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wayne Opublikowano 24 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2012 Rozumiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ichris Opublikowano 24 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2012 Czy jest coś godnego uwagi w rozmiarze 120-128GB, tańszego niż Intel 330 120GB? Nie zależy mi na osiągach (dysk na trafić do laptopa), ale na bezawaryjności i bezproblemowości. W przeliczeniu na 1GB najtaniej wśród tych solidnych i bezproblemowych wychodzi LiteOn 160GB... Chyba solidny i bezproblemowy ale patrząc w sygnaturkę rafy on więcej będzie mógł powiedzieć nt. tego dysku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...