Grimlock Opublikowano 13 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2010 Jedyna zaleta montażu SSD to walor estetyczny i to wszystko :) U mnie oba SSD trzymają się tylko na kablach SATA, są ułożone prawie jeden na drugim w zatoce 5,25 cala. Ale nie przykręcone. Producenci obudów powinni przeprojektować trochę przyszłe modele dokładając np. dwie wnęki 2,5 cala lub dodać opcje dodatkowe typu: moduł od Lian-Li dla dysków 3,5 cala z wentylatorem i perforowaną maskownicą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 13 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2010 Jedyna zaleta montażu SSD to walor estetyczny i to wszystko :) W razie przenoszenia kompa zapobiega przemieszczaniu - właściwie o to głównie chodzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 13 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2010 U mnie też luzem leży, zresztą tak samo jak hdd które byczą się na gąbce. We Fractalu mam fajnie zamocowaną A-Datę, śrubeczkami od dołu, ładnie i estetycznie. BTW, takie pytanie do fachowców. Czy dałoby się tak zrobić, żeby z ssd instalować system tak jak np. z płyty lub pendrive? Ostatnio parę razy instalowałem Win 7 i z płyty szło to strasznie mozolnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sector Opublikowano 13 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2010 To instaluj z pendrive idzie o wiele szybciej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 13 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2010 (edytowane) Załóż na SSD dwie partycje. Jedną stwórz bootowalną, spreparuj bootsector i skopiuj zawartość płyty z Siódemką. Po skończeniu instalacji partycję na której jest instalka możesz skasować i rozszerzyć rozmiar partycji na której została zainstalowana Siódemka. Wcześniej upewnij się czy kasowana partycja nie posiada bootloadera - w przeciwnym razie system nie ruszy ;) To instaluj z pendrive idzie o wiele szybciej. Kiedyś testowałem i mierzyłem czas z DVD 16x i Patriota XT (odczyt 28MB/s) - różnica kilku minut. Więc pendrive to dobre rozwiąznie głównie dla konfigów bez DVD. Edytowane 13 Lipca 2010 przez Grimlock Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xtremesystems Opublikowano 14 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2010 udało mi sie w koncu wylicytowac SSD Samsung THIN 1.8" uSATA 256GB SSD MicroSata (1141283260) - Aukcje internetowe Allegro czy ta przejsciówka bedzie odpowiednia? http://allegro.pl/item1142887748_adapter_hdd_sata_do_micro_sata_1_8_del Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 15 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2010 (edytowane) Chyba link do aukcji przejściówki jest nieprawidłowy. W każdy razie przejściówka z mikro SATA na zwykłe SATA musi być :) Ale taka powinna się nadać: DELOCK SLIM SATA ALL IN ONE 7PIN 6PIN SZCZECIN (1074895751) - Aukcje internetowe Allegro Edytowane 15 Lipca 2010 przez Grimlock Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ub3r pro Opublikowano 15 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2010 Warto robić RAID bez TRIMA ? Czy ten TRIM naprawdę jest aż tak potrzebny ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xtremesystems Opublikowano 15 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2010 (edytowane) Chyba link do aukcji przejściówki jest nieprawidłowy. W każdy razie przejściówka z mikro SATA na zwykłe SATA musi być :) Ale taka powinna się nadać: DELOCK SLIM SATA ALL IN ONE 7PIN 6PIN SZCZECIN (1074895751) - Aukcje internetowe Allegro a czy ta twoja ma zmieniona napiecie na 3.3?? poprawiony link ADAPTER HDD SATA do MICRO SATA 1,8'' DELOCK Ontech (1142887748) - Aukcje internetowe Allegro Edytowane 15 Lipca 2010 przez xtremesystems Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 15 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2010 a czy ta twoja ma zmieniona napiecie na 3.3?? poprawiony link ADAPTER HDD SATA do MICRO SATA 1,8'' DELOCK Ontech (1142887748) - Aukcje internetowe Allegro O to musiałbyś dopytać sprzedającego - po kablach widać, że biegnie 12V i 5V, więc trudno powiedzieć czy coś jest takiego w tej przejściówce co konwertuje napięcie. Poza tym Twoja propozycja jest bardziej kompaktowa i ciekawsza - nie dyndają żadne dodatkowe kabelki ;) Jak już otrzymasz SSD, podziel się wynikami - jestem ciekaw, 256GB w takich pieniądzach warto kupić choćby na magazyn danych :) Sam bym się kiedyś skusił na taki sam SSD + przejściówkę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xtremesystems Opublikowano 15 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2010 O to musiałbyś dopytać sprzedającego - po kablach widać, że biegnie 12V i 5V, więc trudno powiedzieć czy coś jest takiego w tej przejściówce co konwertuje napięcie. Poza tym Twoja propozycja jest bardziej kompaktowa i ciekawsza - nie dyndają żadne dodatkowe kabelki ;) Jak już otrzymasz SSD, podziel się wynikami - jestem ciekaw, 256GB w takich pieniądzach warto kupić choćby na magazyn danych :) Sam bym się kiedyś skusił na taki sam SSD + przejściówkę. ja go biore na system i na gry. bo wprawdzie zapisy ma dziadowskie ale gry to glownie odczyt . a to ma przyzwoite.. zreszta jak przyjdzie to przetestuje wszystko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 15 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2010 Warto robić RAID bez TRIMA ? Czy ten TRIM naprawdę jest aż tak potrzebny ? Nie wiem jak ostatnio Intel popracował, ale jak założysz RAID to z TRIMEM się pożegnasz, niezależnie czy dyski go obsługują czy też nie :) pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 15 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2010 a czy ta twoja ma zmieniona napiecie na 3.3?? poprawiony link ADAPTER HDD SATA do MICRO SATA 1,8'' DELOCK Ontech (1142887748) - Aukcje internetowe Allegro Mam taką przejściówkę założoną na swojego Samsunga. Działa wyśmienicie zarówno po podłączeniu do stacjonarki jak i w lapku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgf1 Opublikowano 17 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2010 A co powiecie na ten HDD: Dysk SSD 1,8 64GB SATA (5V) (1101427005) - Aukcje internetowe Allegro Jest to dysk drugiej generacji, wyniki ma takie: Warto brac taki wynalazek? W porownaniu do Intela zapis 4KB wolniejszy sporo, ale cena tez mniejsza. Odczuje kopa przenoszac XP na taki dysk z Samsunga F1 640GB? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havoc Opublikowano 17 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2010 Odczuje kopa przenoszac XP na taki dysk z Samsunga F1 640GB? Po przeczytaniu choćby 2 stron tego tematu, to stwierdzenie raczej nie ulega wątpliwości ;) Byle SSD da kopa :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgf1 Opublikowano 17 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2010 No czytalem ale jedni sadza, ze xp nie wykorzystuje dobrze ssd. Drudzy, ze daje kopa tylko na w7, a teraz zdecydowana wiekszosc uzywa juz w7, uzytkownikow xp jest malo. A ten gorszy zapis malych plikow na tym ssd, nie przejmowac sie? Mimo to dostane kopa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 17 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2010 (edytowane) No to czytałeś czy nie? ;) XP nie wspiera tylko Trim i trzeba część procesów wyłączyć ręcznie. Poza ty nie ma jakiejś różnicy tyle że trzeba ręcznie zerować komórki w zamian trima. Ten dysk jak na dzisiejsze SSD jest dość słaby jednak każdego HDD przebija czasem dostępu. Edytowane 17 Lipca 2010 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgf1 Opublikowano 17 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2010 No czytalem ale porad z XP malo :( Wiec smialo kupowac taki ssd i w porownaniu z moim hdd odczuje wiekszy komfort? Dla mnie ssd to czarna magia, troche boje sie wydac znaczna sume pieniazkow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MatroX13 Opublikowano 18 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2010 Witam, Stoję teraz przed wyborem dysku SSD który będzie służył jako dysk na system operacyjny Windows 7 i programy. Na ten cel mogę przeznaczyć około 1000 zł +/-, jeśli coś będzie warte swojej uwagi to przeznaczę na tel cel większą kwotę. Jaki dysk jest godny polecenia w tym przedziale cenowym? Przeczytałem ostatnie 5 stron tego tematu ale nie znalazłem odpowiedzi na swoje pytanie. Mam swojego cichego faworyta ale na chwilę obecną nie chcę go zdradzać. Na koniec dodam, że dysk będzie podłączony do EVGA Classified e760. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 18 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2010 (...) Przeczytałem ostatnie 5 stron tego tematu ale nie znalazłem odpowiedzi na swoje pytanie.(...) To przeczytaj jeszcze pierwszego posta - bedziesz mądrzejszy i wybór będzie łatwiejszy i świat będzie lepszy :) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 18 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2010 Na ten cel mogę przeznaczyć około 1000 zł +/-, Jaki dysk jest godny polecenia w tym przedziale cenowym? Przeczytałem ostatnie 5 stron tego tematu ale nie znalazłem odpowiedzi na swoje pytanie. trzeba było zacząć od pierwszej strony Do 900zł - Intel X25-M 80GB CENY - świetna propozycja na system wraz z np grami Ok 1500-1600zł - Intel X25-M 160GB CENY - jeszcze lepsza propozycja z większa ilością miejsca Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 18 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2010 Zrobiłem aktualizacje i poprawki na pierwszej dla polecanych dysków uwzględniając nowości, które sa już dostępne praktycznie bez ograniczeń. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sliza Opublikowano 19 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2010 ile MB cache'u maja SSD-ki oparte na SF12xx? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 19 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2010 Osobnego cache'u jak wszystkie pozostałe wynalazki drugiej generacji nie posiada. Ponoć sam kontroler ma jakiś mały cache wbudowany, ale nie ma potwierdzenia na to. Jak można zauważyć dyski oparte o SF mają obciętą pojemność 100GB czy 50GB, ale w rzeczywistości są to pełnowymiarowe dyski 128GB czy 64GB. Niedostępna przestrzeń służy za cache dla kontrolera. :) pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MatroX13 Opublikowano 19 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2010 Przyznam się szczerze, że czytałem FAQ ale myślałem ze coś w tej materii się zmieniło, post był pisany 2 lata temu i szczerze nie popatrzałem kiedy był ostatni raz edytowany przez @rafa(nie wiem jak się odmienia twój nick) stąd mój post z zapytaniem. Proszę mi powiedzieć czy warty grzechu jest OCZ Agility 2, maksymalnie mogę przeznaczyć na dysk 1300zł. Jakie są różnice między Vertexem 2 a Agility 2? SF 1500 a drugim przypadku SF1200? Waham się miedzy trzema dyskami: Intel X25-M Crucial C300 i właśnie OCZ Agility 2? Co będzie lepszym rozwiązaniem? tak, wiem że do 1300 polecany jest Agility 2? Jest wart grzechu? Głownie chodzi mi o wydajność, na drugim miejscu jest u mnie wielkość dysku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 19 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2010 (edytowane) Przyznam się szczerze, że czytałem FAQ ale myślałem ze coś w tej materii się zmieniło, post był pisany 2 lata temu i szczerze nie popatrzałem kiedy był ostatni raz edytowany przez @rafa(nie wiem jak się odmienia twój nick) stąd mój post z zapytaniem. Proszę mi powiedzieć czy warty grzechu jest OCZ Agility 2, maksymalnie mogę przeznaczyć na dysk 1300zł. Jakie są różnice między Vertexem 2 a Agility 2? SF 1500 a drugim przypadku SF1200? Waham się miedzy trzema dyskami: Intel X25-M Crucial C300 i właśnie OCZ Agility 2? Co będzie lepszym rozwiązaniem? tak, wiem że do 1300 polecany jest Agility 2? Jest wart grzechu? Głownie chodzi mi o wydajność, na drugim miejscu jest u mnie wielkość dysku. 10s przeszukiwania tematu Wszystko o SSD -- FAQ 1. Strona! - PurePC.pl - Forum Dyskusyjne - strona 97 Moim zdaniem do Vertexa 2 w stosunku do Agility 2 warto dopłacać tylko w dwóch przypadkach; dysk będzie pod sporym obciążeniem i zwiększone IOPS (a dokładniej nie zmniejszone) może robić różnice albo poprostu chce się mieć najszybszy dysk na rynku. W każdym innym razie Agility 2 jest w zupełności wystarczający. EDIT Dodałem info o aktualności danych w 1 poście, chyba teraz nikt już nie pomyśli że ma 2 lata? :) Edytowane 19 Lipca 2010 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 19 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2010 Różnice między Vertexem 2, a Agility 2 to ilość IOPS'ów. Obie konstrukcje oparte są o ten sam kontroler SF-1200, a Agility 2 został ograniczony przez obniżenie IOPS'ów do 10000 w dyskach 120GB. W Vertex'ach 2 ta wartość jest na poziomie 50000. Czym ta różnica się objawia http://www.anandtech.com/show/3667/oczs-agility-2-reviewed-the-first-sf1200-with-mp-firmware/1 i tu SandForce showdown: Corsair's Force F100 and OCZ's Agility 2 and Vertex 2 SSDs - The Tech Report - Page 1 Ogólnie wątpię abyś zauważył różnicę w działaniu systemu pomiędzy Vertex'em, a Agility czy nawet Intelem, więc wybór wedle upodobań :wink: pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 20 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2010 @rafa Linki do forum ocz nie działają już. :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 20 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2010 Naprawione, tylko teraz zdaje sie że trzeba zarejestrować na forum żeby coś obejrzeć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P!otrek1983 Opublikowano 23 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2010 Jaki jest obecnie najszybszy SSD o pojemnosci od 40GB i w cenie ponizej 800zł w odczycie ale i zapisie taki idealny pod partycję systemową win 7 ? chyba Corsair Force Series 60GB CSSD-F60GB2-BRKT tak? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...