Skocz do zawartości
pcmax

Polskie Znaki!

Rekomendowane odpowiedzi

Jak ktoś chcę to niech sobie zerknie na moje pierwsze posty na tym forum (niedługo już 5 rok będzie ). Pisałem wtedy zawsze bez polskich znaków, i nie tylko na forum Tweak i PurePC, ale wszędzie. Nie mówiąc już i interpunkcji (teraz też nie jest idealnie, ale lepiej z pewnością).

A dziś nawet na GG jak z kimś rozmawiam to używam ogonków. Nawet znajomi się czasem śmieją, że mi się chcę pisać te polski znaki. Ale generalnie jakoś lepiej się z tym czuję, że ich używam.

Tylko jak na gg piszesz to najczęściej jest to "słowotok" a na forum chyba dłużej się zastanawiasz, zanim odpiszesz na posta i kolejnego za kilka sekund nie tworzysz, więc pewnie o to chodzi. Ja sam na gg nie używam ogonków, ale to tylko aby przyśpieszyć konwersacje. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie to że się chwalę, ale potrafię pisać na tyle szybko z polskimi znakami, by móc swobodnie rozmawiać na GG.

EDIT: Orgiusz coś dziś nie w sosie...

Jednak trzeba wykonać więcej czynności, żeby dodać ogonki, więc szybciej nie jest na pewno. :)

Sms pewnie też piszesz z ogonami ?

Po czym poznałeś, że Orgiusz nie w sosie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A Ty użyłeś nieprawidłowego cudzysłowu.

Tak? Może dlatego, że prawidłowej formy pojedynczego cudzysłowu nie da się wpisać z klawiatury? Tak samo prawidłowym zapisem nie jest " " tylko „ ” lub ” ”(tych też nie ma na klawiaturze, trzeba używać kodów). Ciekawe ile osób zna kody na uzyskanie ‘ ’ , których to nie da się wpisac na forum, bo trzeba używać htmla.http://so.pwn.pl/zasady.php?id=629866

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sa ograniczenia i trzeba sie do nich przyzwyczaic.

mnie krew zalewa jak ludzie pisza na grupe dyskusyjna z ogonkami za pomoca dziwnych bramek, bo zamiast ogonkow jest sieczka i odczytanie tego zajmuje duzo czasu albo jest wrecz niemozliwe.

ortgrafia i interpunkcja tak, ale ogonki to juz przegiecie, bo wystarczy inne kodowanie i zamiast ąęćśźż mamy #%@#%@$%@ albo jeszcze inan kombinacje znakow i niekoniecznie pojedynczych i wtedy powodzenia z odszyfrowywaniem tego.

a cudzyslow niepowinien byc problemem, bo SJP podany przez SGJ definiuje go dosc szeroko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam staram się pisać z ogonkami i poprawnie - nie lubię mieć podkreślanych wyrazów przed wysłaniem wiadomości (nie znaczy to, że mam dużo takich wyrazów; raczej pojedyncze przypadki). Nawet jeśli rozmawiam przez komunikator.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi