Skocz do zawartości
Gość delavego

NVIDIA GeForce GTX 400 / GTX 500 / GTS 400 (Fermi) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

No zależy od gry. Otóż GTX 460 dosyć mocno obciąża procka. Nie wiem już sam czy to wina sterowników czy architektury samego GPU. Ale po przesiadce z E8400 na i5 2500K praktycznie znikły dropy (nagle jedno-sekundowe spadki FPS) w grach i wzrosło obciążenie GPU. Czyli procesor teraz się nudzi, a karta pracuje intensywniej. Także jednak lepiej mieć 4 rdzenie lub sięgnąć po kartę od AMD. Nie wiem czy to jest tak poważny problem, ale ostatnio nawet o tym pisali co sam uświadczyłem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm, trochę siana nie mam na takie rarytasy jak 4 rdzenie. Coś takiego kupię, ale myślę, że po wakacjach.

Czy procek będzie, aż tak mocno hamował potencjał tej karty ?

Pozdrawiam

Tak, procek będzie bardzo hamował GPU + dostaniesz jeszcze denerwujące dropy w grach gratis. Miałem athlona 5000+ @ 3.3ghz i bardzo hamował hd4870, a co dopiero gtx460.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mam szybkie pytanko czy jeśli kupię AXP (bo ta suszarka doprowadza mnie do szału przy metro 2033) to wystarczy odkręcić wszystkie śrubki z referenta i standardowe chłodzenie odejdzie bez problemu czy trzeba gdzieś użyć siły (coś podważyć itp). Nie chciałbym zniszczyć karty troszkę jednak kosztowała.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odkrecasz wszystkie srubki, podwadzasz srubokretem chlodzonko nad PCI i schodzi pieknie cale chlodzenie :)

PS Jak ktos chce kupic accelero + tasmy Akasa dwustronnie klejace do radiatorkow taniej to moge sprzedac (dolaczone radiatorki nigdy nie zakladane), tasmy nowki.

Edytowane przez KUBA TM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za info! Znalazłem na aukcji jeszcze oprócz AXP inne chłodzenie: ZALMAN VF3000F. Chyba nawet tańsze ale czy lepsze?

wydajnościowo prawie to samo (ciut gorsze)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiecie może, gdzie można dostać "Zotac GeForce GTX 580 AMP2! Edition"? Dzwonię po różnych sklepach, nikt nie ma i nie będzie miał. Dziwne, premiera była ponad miesiąc temu, karty powinne być już dostępne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uparłem się bo ma właśnie 3GB ramu, przyda się przy robieniu kilku renderingów naraz w rozdzielczości 1920x1200. Posiada bardzo wydajne chłodzenie Zalmana, oraz podkręcony jest procek i pamięci.

Jeśli żaden z dostawców nie odważy się go sprowadzić, to będę musiał "z bólem serca" kupić Lightninga. ;) Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj nabyłem gigusia z 900mhz na rdzeniu, przy C2Q 8400 2,66ghz wynik 3dmark06 14k, vantage GPU 17,5k, 3dm11 4,1k... czyli nawet taki quadzik już hamuje tą grafe :/

Po oc proca na 3,6ghz mam 20k w 3dm06, vantage gpu 18,5k i 4,4k w 3dm11 :F

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytali o nowej wersji GTX590 ?

Ciekawe jak teraz będzie monstrum wyglądalo...

Mam nadzieję, że tym razem będzie możliwość zabawy w OC, wtedy produkt będzie nawet interesujący.

A swoją drogą, wie ktoś coś o nowych chipach NV???

wiadomo kiedy maja nadejść??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zainstalowałem AXP, ale czad! nie mogę wyjść z podziwu jaka cisza zapanowała w budzie! temperatura na luzie 40 stopni w stresie oscyluje koło 60. W Furmarku (przy zamkniętej budzie) po 10 min. mam max. 77 stopni i nadal cicho!. Muszę jednak przyznać, że karta zrobiła się bardzo długa. Z góry dzięki za radę o wymianie chłodzenia.

Edytowane przez Markus1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich.

Od jakiegoś czasu jestem posiadaczem takiej karty NAJTANIEJ! PALIT GeForce GTX 560 Ti 560TI 1GB DDR5 (1566042474) - Aukcje internetowe Allegro

Pozostałe komponenty to:

AMD Phenom II X4 955 Black Edition s.AM3 BOX

MSI 770-C45 AMD770+SB710 s.AM3

GoodRam 2x2GB DDR3-1333 Dual Chanel CL9

OCZ ModXStream Pro OCZ500MXSP-EU 500W

Samsung 500GB 16MB HD502HJ F3 sATA-2

System Windows 7 64bit.

Otóż zauważyłem, że przy bardzo dużym obciążeniu grafiki (Brink, 3DMark 11), na ekranie pojawia się efekt rozmycia/falowania pikseli. Ciężko mi to jakoś dokładnie sprecyzować. Po wyjściu do pulpitu ten stan się jeszcze chwilę utrzymuje, po czym wszystko wraca do normy. Dodam, że przy mniejszym obciążeniu (CS:Source) nie zauważam takiego "falowania". Czy problem może tkwić w karcie? Zaznaczam, że wszystkie komponenty są nowe (niecały tydzień).

Dzięki za rady.

EDIT: pograłem jednak dłużej w CS:S i jest o samo... :/

Edytowane przez jestemkandydatem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja trochę z innej beczki.

Spadek wydajności na sterownikach beta GeForce Driver v275.27 BETA 275.27

w stosunku do poprzednich GeForce/ION Driver v270.61 WHQL 270.61

86 pkt -|- 2 fps

Wszystkie ustawienia standard - bez OC

Dołączona grafika

-

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego tym programem?

Ano dlatego, że używam MSI afterburnera do OC grafiki.

Jako ciekawostkę mogę powiedzieć, że na tym sterowniku karta chodzi stabilnie bez artefaktów na wartościach

CoreClock 865 MHz

ShaderClock 1730MHz

MemoryClock 2000MHz

i 1,037V CoreVoltage

Natomiast na poprzednim sterowniku dociągnąłem jedynie do

CoreClock 850 MHz

ShaderClock 1700MHz

MemoryClock 1860MHz

i 1,037V CoreVoltage

Ale pewnie i tak "TO" wiedziałeś :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi