Adrian1975 Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2009 (edytowane) Witam Mój znajomy posiada monitor starej generacji. Ze względu, że jego 5 letni syn rozpoczął ostre "giercowanie", w obawie o jego zdrowie (przede wszystkim wzrok) zamierza zakupić nowy. Chciałbym się poradzić, co godne byłoby w tym przypadku uwagi? Nadmieniam iż zestaw jest stary i nie ma mowy o dużym monitorze, ponieważ wysokich rozdzielczości komp nie pociągnie. Proszę o pomoc. Z góry dzięki, pzdr. Edytowane 24 Marca 2009 przez Adrian1975 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2009 Ja w takiej sytuacji polecam poczytanie jakichs artykulow w internecie na temat korzystania itp Kiedys widzialem fajna rozpiske jaka odleglosc powinna byc zachowana w zaleznosci od wielkosci w calach, no i czy crt czy lcd. Ma to spore znaczenie, bo nie zawsze to ze siedzimy dalej nam w ogole pomaga, a czasami nawet pogarsza sprawe. A tak apropo 5 lat to jakie giercowanie ;> ? Chyba misiek uszatek :D Ja bym uwazal z tym czasem spedzanym przed pc :P bo od soboty sam siedze nad jedna gierka i juz sie czuje wyczerpany ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian1975 Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2009 Ja w takiej sytuacji polecam poczytanie jakichs artykulow w internecie na temat korzystania itp Kiedys widzialem fajna rozpiske jaka odleglosc powinna byc zachowana w zaleznosci od wielkosci w calach, no i czy crt czy lcd. Ma to spore znaczenie, bo nie zawsze to ze siedzimy dalej nam w ogole pomaga, a czasami nawet pogarsza sprawe. A tak apropo 5 lat to jakie giercowanie ;> ? Chyba misiek uszatek :D Ja bym uwazal z tym czasem spedzanym przed pc :P bo od soboty sam siedze nad jedna gierka i juz sie czuje wyczerpany ;] Tu już nie chodzi o to w co gra, sam fakt, że ma oczy skierowane w monitor. Dzięki za odp. Poproszę o dalsze konkretne propozycje. Wydaje mi się, że chyba większego monitora niż 17 cali tu nie potrzeba, tylko pytanie jaki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laaval Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2009 Tu już nie chodzi o to w co gra, sam fakt, że ma oczy skierowane w monitor. Dzięki za odp. Poproszę o dalsze konkretne propozycje. Wydaje mi się, że chyba większego monitora niż 17 cali tu nie potrzeba, tylko pytanie jaki? ja bym poszedl do jakiegos media marktu i zobaczyl pare monitorow na zywo. ktorys sie na pewno spodoba. a pozniej pogrzebalbym w necie i kupil taniej. warto tez pomyslec o gwarancji producenta na bad pixele - na pewno robi to lg, a co do reszty to nie wiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neotps Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2009 Jeżeli chcesz dbać o zdrowie swojego dziecka, to coz.. Monitor LCD lepszy niz CTR pod względem promieniowania (choć zależy jaki model.. w starszych wcale nie było przewagi LCD) a więc nowy monitorek, 17/19 cali. Samo ustawienie monitora jest istotne. Nie przed oknem i nie za oknem. Na bocznej ścianie. Za monitorem tło natomiast nie może być ani zbyt ciemne, ani zbyt jasne. Jeżeli jest zbyt ciemne - użyj jakiejś lampki 20watowej obok monitora skierowaną na ściane. Sama lampka wieczorem dużo daje, oczy się mniej męczą. Druga sprawa, to odpowiednie odległości. Nie pozwalaj dziecku siedzieć zbyt blisko monitora. Odległości powinny wyglądać tak: Oczywiście rysunek przedstawia idealne stanowisko biurowe. W domu należy zadbać o krzesło komputerowe i ustawienie monitora - 50cm miedzy ekranem a twarzą to minimum. Dalej pisanie na klawiaturze - zanim zacznie pisać pewnie minie jakiś czas, ale od samego początku zadbaj by miał prawidłowo ułożone ręce: Podkładka pod nadgarski w klawiaturze też dobra rzecz, do tego podkła pod mysz z żelową podpórką pod nadgarstek też jest dobra, zwłaszcza że dziecko pewnie samą myszką pracuje..? Co do czasu przy komputerze, sądze że godzina to taki max.. 2 to naprawdę góra. Dziecko w tym wieku ciągle się rozwija, może nie czuć zmęczenia ale jego organizm już tak! Dorosła osoba może siedzieć 8 godzin pracując i to tak jakby łopatą pracowała i nie mylić pracy z przyjemnością, bo grać można i 12godzin a pracować 4 i już się czuje człowiek wyczerpany. Tutaj mały zestaw ćwiczeń w trakcie pracy lub po.. Oraz opis kilku z mojej pracy licencjackiej: ---- Jeżeli mamy problemy z dbaniem o przerwy, powinniśmy zaopatrzyć się w prosty i bezpłatny program komputerowy o nazwie „Workrave”. Program informuje nas, co 5 minut o konieczności zrobienia tzw. „mikroprzerwy” w celu oderwania wzroku od monitora. Odstęp pomiędzy mikro przerwami możemy dowolnie modyfikować. Co kilkadziesiąt minut program zaproponuje przerwę w stylu „kawa czy herbata”. Podczas tej przerwy program zaproponuje dziesięciominutowy zestaw ćwiczeń wraz z animacjami obrazującymi je. Zestaw składa się z następujących ćwiczeń: rozciąganie ramienia – jedno ramię wyprostuj przed klatką piersiową. Pociągnij to ramię drugim dopóki nie poczujesz napięcia w barku. Wy-trzymaj tak przez moment i powtórz ćwiczenie z drugim ramieniem. rozciąganie palców – rozdziel i wyprostuj palce tak aż poczujesz napię-cie, wytrzymaj 10 sekund. Rozluźnij dłonie a następnie zegnij palce w kostkach na 10 sekund. Powtórz ćwiczenie jeszcze raz. rozciąganie szyi – zacznij z głową wygodnie wyprostowaną. Następnie powoli pochyl głowę na prawy bark by delikatnie napiąć mięśnie lewej strony szyi. Wytrzymaj 5 sekund. Potem pochyl głowę na lewą stronę by napiąć mięśnie z drugiej strony. Powtórz to dwa razy dla każdej strony. rozciąganie barków za plecami – spleć palce za plecami. Zegnij deli-katnie łokcie do wnętrza jednocześnie wyprostowując ramiona. Wytrzy-maj w tej pozycji 5 do 15 sekund i powtórz ćwiczenie dwa razy. poruszanie oczami – spójrz na górny lewy róg monitora. Powoli prze-suwaj wzrok do górnego prawego rogu. Kontynuuj do następnego rogu dopóki nie okrążysz w ten sposób monitora dwukrotnie. Następnie odwróć kierunek ćwiczenia. trening akomodacji – spójrz na najdalszy punkt, jaki możesz zobaczyć za monitorem. Po paru sekundach zogniskuj wzrok na krawędzi monitora. Powtórz to. Jeśli nie możesz patrzeć daleko od monitora, użyj na przykład ołówka i trzymaj go w takiej samej odległości, co monitor. spojrzenie w ciemność – zakryj oczy dłońmi tak żebyś mógł otworzyć oczy, ale jednocześnie nie docierało do nich światło. Teraz otwórz oczy i spójrz w ciemność. To ćwiczenie przynosi większą ulgę niż zwykłe za-mknięcie oczu. rozluźnianie barków – zrób prawym ramieniem powolny ruch tak jakby śmigłem samolotu. Powtórz to 4 razy zgodnie z ruchem wskazówek zegara, 4 razy w przeciwnym kierunku i rozluźnij się na parę sekund. Powtórz ćwiczenie z lewym ramieniem. poruszanie barkami w górę i w dół – siedząc, umieść ręce na podło-kietnikach Twojego fotela. Wyprostuj je tak aż się uniesiesz. Spróbuj unieść głowę jeszcze wyżej obniżając barki. Powoli wróć do pozycji sie-dzącej. obroty głowy – obróć głowę w lewo i trzymaj tak 2 sekundy. Następnie obróć głowę w prawo i też wytrzymaj 2 sekundy. ORAZ: Obok monitora powinno znajdować się dużo zieleni. Wpływa ona relaksacyjnie na wzrok. Dodatkowo takie rośliny między innymi jak: Chlorofitum - zielistka -(Chlorophytum Ker Gawl.), Paprotka (Polypodium), pochłaniają promieniowanie elektromagnetyczne wydzielane przez komputer. A ich łagodny zielony kolor doskonale relaksuje oczy podczas przerwy. Obok rozumiem okolice monitora - biurko. A tak bez przesady to proponuje odpowiedni monitor lcd, kwiatki jak napisałem, tło, lampke, ćwiczenia z oczami - patrzeć na zielone, obwód wokół monitora oraz BASEN. Raz w tygodniu na basen i wszystkie partie mięsni będzie stymulował - dobry relaks dla mięśni. A sam monitor.. nie ma gorszych czy lepszych, wszystkie mają prawie te same atesty, tylko odświeżanie ma być na maxa w ustawieniach - lcd mają inne niż ctr - niższe, ale dla oczu nie ma różnicy bo obraz jest w inny sposób wyświetlany na lcd a ctr. W razie pytan PW:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P1T3RR0 Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2009 Najważniejsze są właśnie przerwy, główną przyczyną pogarszania wzroku jest właśnie patrzenie na monitor bez przerwy, w sumie nie ważne że to monitor, od czytania książek też można popsuć sobie wzrok. Po prostu mięśnie wzrokowe przyzwyczajają/dostrajają się do bliskiego widzenia. Jest to stosunkowo długi okres, ale skoro dzieciak ma 5 lat to już w gimnazjum może odczuwać problem. Co kilkanaście minut niech powygląda sobie przez okno. Dzięki temu będzie miał kilka razy mniejsze prawdopodobieństwo nabycia krótkowzroczności... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian1975 Opublikowano 25 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2009 Co sądzicie o takim monitorze? Ktoś przekonuje mnie, że właśnie to jest dobry, przyszłościowy wybór. Iiyama Prolite E2208HDS-B1 Black Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GieJ Opublikowano 30 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2009 Co sądzicie o takim monitorze? Ktoś przekonuje mnie, że właśnie to jest dobry, przyszłościowy wybór. Iiyama Prolite E2208HDS-B1 Black Nie polecam tej marki. Znacznie wg mnie lepsze są samsungi. A co do monitora to chyba najbardziej optymalny jest 19 calowy. NIe za duży nie za drogi, a dzieciak nie będzie starał się siadać coraz bliżej niego no chyba że taki nawyk wypracuje tutaj o odległości od monitora. Ważne by monitor był mniej wiecej na wysokości oczu Komputer a oczy a tu polecany przeze mnie monitor Samsung Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domban214 Opublikowano 30 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2009 Mam w pokoju monitor 19" z rozdzielczoscia 1440x900 a w drugim stoi 20" 1680x1050 (czy cos kolo tego) i na tym drugim pracuje mi sie lepiej... i wydaje mi sie (nie wiem czy slusznie) ze najbardziej oplaca sie kupowac 22" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
securite Opublikowano 30 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2009 15-to calówki mają małe rozdzielczości nominalne 1024 na 768 - mam taki i dla dzieciaka idealny 17-to calówki to zakazać powinni ,nieporozumienie ,nominalna rozdzielczość zabija oczy(wielkość czcionki) 19-to calówki OK ,tylko nie panoramy dalej 22 cale warte uwagi mowa o LCD oczywiście Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 30 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2009 17-to calówki to zakazać powinni ,nieporozumienie ,nominalna rozdzielczość zabija oczy(wielkość czcionki)Mamy rok 2009 a nie 1999 - już istnieje cleartype które pozwala na płynne skalowanie czcionek ... im mniejszy piksel tym lepiej to wygląda (ostrzejsze czcionki). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
securite Opublikowano 31 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2009 Może jestem już za stary ,a może tęsknię za czcionką wielkości z monitora CRT 19" i rozdziałki 1024-768(mimo ,że kilka lat już na 19" LCD). Zawsze siedzę raczej dość daleko od monitora i tu też zapewne jest przyczyna(to przyzwyczajenie z CRT które "opalały" twarz przy zbyt długim siedzeniu za blisko). Nadal twierdzę ,że 17" LCD jest do kitu - czcionki można sobie powiększyć ,ale zmieniają trochę wygląd ,no i nie wszędzie da się to osiągnąć niestety.Często pomoc jest w plikach "obrazkowych" i tu już jest zonk. Nie wszyscy również posiadają wiedzę na temat zmiany wielkości czcionek. Widziałem niejednokrotnie ,że najszybszym wyjściem jakie doradził im sąsiad "informatyk" to zmiana rozdziałki na 1024/768 no ,a wtedy różnie to różnie bywa zależnie od monitora. Niektóre programy mają swoje czcionki i brak możliwości zmiany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 31 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2009 Przy dużym pikselu bez cleartype widać subpiksele co potrafi męczyć (o poszarpanych czcionkach nie wspominam). Po włączeniu cleartype będzie niższa ostrość niż na mniejszym pikselu i powiększonych czcionkach. W starych lub niedopracowanych programach mogą być problemy z cleartype/skalowaniem - musisz wybrać czy idziesz do przodu optymalizując sprzęt do nowych/dobrze napisanych programów (mikropiksel i płynne skalowanie) czy stoisz w miejscu siedząc na starych/niechlujnie napisanych programach (wielki piksel, brak skalowania). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregu Opublikowano 31 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2009 kup 22 sam mam taki w planie dla syna i jego mamy :), bo namiętnie, z chwilą skończenia 3lat łupie w need for speed most wanted, a ostatnio w Paradise city...no i gierki flashowe na stronach...czasem też dziad mały odpali COD4 i na moim koncie jedzie... że komp stary to nieważne, weźmiesz zmniejszysz rozdziałke i po kłopocie, w grach to się tak nie rzuca w oczy sam mam iiyame i mam raczej ambiwalentne odczucia- matryca samsung, nasycenie kolorów poprawiłem sterownikiem, zmniejszyłem jasność i nawet jako tako wygląda. Teraz bym takiego nie kupił - prędzej coś IPS czy MVA, np dell 2209WA, ale w czasie gdy kupowałem monitor, to dla gracza za bardzo alternatywy nie było prócz mojego modelu(była jeszcze loteria samsunga 226BW...) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 31 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2009 Że się tak wtrącę... Może mi ktoś przedstawić argument na poparcie tezy, że Samsung jest lepszy od Iiyamy? O ile mi wiadomo, ta druga firma to Mercedes wśród monitorów (a przynajmniej tak było dawniej), więc nie rozumiem takiego stwierdzenia, że lepiej Samsunga. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 31 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2009 (edytowane) Że się tak wtrącę... Może mi ktoś przedstawić argument na poparcie tezy, że Samsung jest lepszy od Iiyamy? O ile mi wiadomo, ta druga firma to Mercedes wśród monitorów (a przynajmniej tak było dawniej), więc nie rozumiem takiego stwierdzenia, że lepiej Samsunga.Moim zdaniem to obecnie taka sama masówka jak u innych podobnych producentów ... np. LG. Edytowane 31 Marca 2009 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akodo Opublikowano 31 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2009 Że się tak wtrącę... Może mi ktoś przedstawić argument na poparcie tezy, że Samsung jest lepszy od Iiyamy? O ile mi wiadomo, ta druga firma to Mercedes wśród monitorów (a przynajmniej tak było dawniej), więc nie rozumiem takiego stwierdzenia, że lepiej Samsunga. hehe a ja jestem ciekaw czemu to Iiyama ma być jakimś mercedesem wśród monitorów? LG i Samsung są producentami matryc dla całego świata, chcesz powiedzieć że nie potrafią zrobić monitora? A że "masówka"? A niby co ma być na rynek masowy konsumentów do domu do gier filmów i internetu? Produkują i sprzedają to czego chcą klienci, przecież to nie Eizo dla 1% uzytkownikow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Killers Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2009 zgodzę się że LG, Samsung, Iiyama to firmy które produkują monitory na podobnym poziomie. Różnica w parametrach i cenach jest niewielka. Teraz nawet gwarancja jest zbliżona (chociaż to LG jako pierwsze wprowadziło standard na zero złych pikseli) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krychoo Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Z tymi matrwymi pixelami to fajna sprawa, tutaj się nie będe sprzeczać kto pierwszy wprowadził LG czy Iiyama. Natomiast jeśli chodzi o Iiyamę ta firma ma wąską specjalizację - produkuje tylko minitory, z tego co wiem to dostarcza monitorów dla medycyny. Sam jestem szcześliwym posiadaczem monitora Iiamy E2208HDS i jestem zadowolony obraz dosłownie żyleta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Sam jestem szcześliwym posiadaczem monitora Iiamy E2208HDS i jestem zadowolony obraz dosłownie żyleta. Nie żebym się czepiał, ale na sprawnym lcd podłączonym przez dvi nie może być innego obrazu jak żyleta. Wynika to z samej technologii lcd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...