Skocz do zawartości
phranzee

Anime

Rekomendowane odpowiedzi

Pierwszy epek SO za mna. Kreska fajna, efekty komputerowe troche siermiezne, ale ujda.

Muzyka jest, takie sztampowe pompatyczne lubu-dubu typowe dla space opery ;)

Pomysl na fabule niezly - statek pelen kadetow wraca z lotu gdy dowiaduje sie, ze ich planeta zostala zaatakowana i natychmiast sie poddala i rozbroila. Odkupuja wiec okret od producenta, a zeby miec na to kase sprzedaja prawa do emisji w miedzyplanetarnej telewizji :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i Claymore pękło ;)

Podobało się, nawet zakończenie, choć końcówka może się wydawać już przesadzona to i tak było dobre.

Duży + za muzykę, choć wydaje mi się że nie każdemu może się podobać.

Oceniać na razie nie będę. Zobaczymy czy jutro znów będę chciał obejrzeć więcej ;)

W każdym razie mniej więcej jak Vennor chcę wystawić...

Edit:

To może jeszcze jakiś spoiler [;

» Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... «
Serce mi się radowało jak w końcu Clare rosła w siłę, ale ta przemiana na koniec to lekka przesada IMO...

Chociaż żeby móc pokonać Priscillę... to może być dobre uzasadnienie ;]

No i te wszech obecnie latające dłonie, ręce czy inne nogi już mnie pod koniec trochę nudziły :P

Edytowane przez JROX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Claymore:

Starship Operators: 9 epkow za mna, na sile sie odrywam, zeby byc choc troche wyspanym, bo jutro do pracy, a tam 12 godzin dyzuru i szkolenie nowych pracownikow ;) Dobre, walki niestety troche slabo zrealizowane, ale widac, ze ktos troche poczytal zanim sie za to wzial, bo maja pare nieglupich pomyslow (przyklad w spoilerze).

Sama idea, ze telewizja ma duzo do powiedzenia w tym, co robia, jest niezla (np. podkladaja im efekty dzwiekowe :) ), ale na szczescie uniknieto robienia z tego komedii lub tez glupawych wstawek "smiechowych" - nie lubie takich rzeczy, bo IMHO rozbijaja klimat.

Ogolnie po 9 epkach wystawiam 8/10, zobaczymy jak sie to zakonczy.

Od razu możesz obejrzeć po tym PlanetEs (jeśli tego jeszcze nie zrobiłeś)

Bede pamietal - ktos tu wspominal o wersji 720p?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bede pamietal - ktos tu wspominal o wersji 720p?

Właśnie. Wczoraj wziąłem się za szukanie release'u PSNR, ale nigdzie, prócz animesource.ru, nie mogę znaleźć.

Z wyżej wymienionej strony oczywiście nie mogę niczego ściągnąć.

Jeżeli udałoby Ci się to gdzieś znaleźć, to bardzo bym prosił o link.

Claymore:

Tak, jak wspominałem w jednym z wcześniejszych postów - ostatnia walka i mi się nie bardzo podobała. Ha, zrobili z tego Dragon Balla.

Wielkie dzięki, Orgiusz.

Edytowane przez Vennor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ściągnąłem po jednym odcinku Ginga Eiyuu Densetsu z dwóch źródeł:

* AVI 512x384, hardsub (żółty!), wygląda jak okropnie słaby TVRIP (Ginga Eiyuu Densetsu było w TV?), a wręcz jak gdyby był nagrywany kamerą;

* MKV 640x480, ładna jakość, ale... Chiński softsub :).

A więc - czy zna ktoś jakąś bazę angielskich napisów?, bo przydałyby mi się angielskie softy.

Edytowane przez Vennor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za mną Toki wo Kakeru Shoujo

Całkiem fajny film. Akurat żeby obejrzeć między jakimiś siekanami ;] [; ;]

Daje 9/10 bo nie ma "akcji", a jakoś tak bardziej mnie nie urzekło...

Może jeszcze bym zaczął Code Geass, ale nie wiem czy aby nie popadam w nałóg... :unsure:

Może coś poczytam...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ściągnąłem po jednym odcinku Ginga Eiyuu Densetsu z dwóch źródeł:

* AVI 512x384, hardsub (żółty!), wygląda jak okropnie słaby TVRIP (Ginga Eiyuu Densetsu było w TV?), a wręcz jak gdyby był nagrywany kamerą;

* MKV 640x480, ładna jakość, ale... Chiński softsub :).

A więc - czy zna ktoś jakąś bazę angielskich napisów?, bo przydałyby mi się angielskie softy.

http://animeaddicts.hu/downloads.php?category.4.full

5 zł

mozesz sobie subripem z hardsuba wyciagnac napisy do .txt czy czegos tam, i potem ogladac mkv.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2837820[/snapback]

mozesz sobie subripem z hardsuba wyciagnac napisy do .txt czy czegos tam, i potem ogladac mkv.
To by oznaczało 47GB ściągania, ale dziękuję za informację. :)

A na razie oglądam School Rumble - nudneee... Azumanga była lepsza.

SR jest znacznie bardziej... Absurdalne i choć czasem głośno się zaśmiałem, to wydaje mi się mniej atrakcyjne niż wspomniana Azumanga.

Ale obejrzę do końca - może będzie lepiej. No, takie moje idealistyczne poglądy.

Edytowane przez Vennor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Starship Operators skonczone - faktycznie, koncowka mocna i dosc nieprzewidywalna.

Mysle, ze solidne 8.5/10 sie nalezy. Obcinam przede wszystkim za walki kosmiczne, ktore sa zrealizowane po prostu slabo (aczkolwiek to jest tez pochodna tego, ze przyjeto realistyczne, a nie starwarsowe, podejscie do tematu; mimo wszystko, dalo sie to IMHO zrobic lepiej, pokazac bardziej dynamicznie).

Tak w ogole, to ogladajac to mialem wrazenie, ze walcza na morzu (np. rozgrywanie walk praktycznie w jednej plaszczyznie, jakby 3D nie istnialo w kosmosie).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Firekage

Tak w ogole, to ogladajac to mialem wrazenie, ze walcza na morzu (np. rozgrywanie walk praktycznie w jednej plaszczyznie, jakby 3D nie istnialo w kosmosie).

Podobne wrazenie mialem ogladajac walki z Lost Exile , z tym ze tam byly robione chyba komputerowo bo swietnie wygladaly.

Za mna druga saga DB , tym razem ukonczylem Tournament Sage - chyba daje sobie z DB narazie spokoj. Nie jest zle , ale i nie ma sie z czego cieszysc. Solidne 6/10 chyba raczej z sympatii do bohaterow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Honey and clover zaliczone.

Jak by tu podsumowac... Spora dawka dramatow zyciowych i wieku dojrzewania. 7,5/10

Czas wziac sie za 2 sezon...

Edytowane przez s0n1c

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To by oznaczało 47GB ściągania, ale dziękuję za informację. :)

ale z tego AVI 512x384 wyciagnac napisy subripem, chyba sie da ? ja wyuciagalem z DVDISO nim napisy i tam chyba tez mozna bylo z normalnych avi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakos nei widze wyciagania hardsubow czymkolwiek. DVDISO to inna bajka, bo tam sa softsuby, wiec jest tylko kwestia wyciagniecia pliku z kontenera.

Przy hadsubie wymagaloby to dokonywania analizy kazdej klatki, wyodrebnienia odpowiedniego fragmentu, zrobienia OCRu i jeszcze pilnowania czasu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakos nei widze wyciagania hardsubow czymkolwiek. DVDISO to inna bajka, bo tam sa softsuby, wiec jest tylko kwestia wyciagniecia pliku z kontenera.

Przy hadsubie wymagaloby to dokonywania analizy kazdej klatki, wyodrebnienia odpowiedniego fragmentu, zrobienia OCRu i jeszcze pilnowania czasu ;)

w tym subedicie, jak wyciagalem napisy z dvdiso, to on do kazdej litery kazał mi rozpoznać znak. czyli taka sama bajka jest z hardsubem pewnie.

pozatym stworzenie takiego programu nie byłoby trudne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale z tego AVI 512x384 wyciagnac napisy subripem, chyba sie da ? ja wyuciagalem z DVDISO nim napisy i tam chyba tez mozna bylo z normalnych avi

Mógłbym wyciągnąć, ale będzie się to wiązało ze ściąganiem obydwu wersji - AVI, żeby wyciągnąć suby i MKV, żeby obejrzeć.

Nie widzę w tym sensu. Poszukam innych wersji.

Edytowane przez Vennor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę czasu minęło, odkąd obejrzałem Shingetsutan Tsukihime (na dysk zawitało w kwietniu 2005, jak patrzę), więc postanowiłem sobie obejrzeć jeszcze raz, bo lubiłem to anime. I wiecie co? Lubię je jeszcze bardziej... to naprawdę fajna seria, choć taka jakaś melancholijna... Myślę, że to jedno z tych anime, do których będę wracał co jakiś czas do końca życia.

PS. Ma ktoś może mangę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

postanowiłem sobie obejrzeć jeszcze raz, bo lubiłem to anime. I wiecie co? Lubię je jeszcze bardziej... to naprawdę fajna seria, choć taka jakaś melancholijna...

Ja widziałem niedawno i też je polubiłem. Choć oceniłem na 8.5, to naprawdę jest to dla nie jedna z ważniejszych serii..

No i swoją drogą - teraz się zorientowałem, że wersja MKV Ginga Eiyuu Densetsu, którą mam, to release NEMESIS. Sprawdziłem go na anidb i widniał przy nim znaczek angielskiego suba.

...Ale w opcjach subedita był tylko język chiński.

Kiedy otworzyłem menu directvobsuba moim oczom ukazał się jakże wyczekiwany przeze mnie ciąg znaków ": English". Problem rozwiązany.

Edytowane przez Vennor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Air Gear obejrzany - kolega, mniej doświadczony otaku mi polecił i ma u mnie za to bardzo dużego plusa, już dawno nie oglądałem tak wciągającej serii (obejrzałem od środy do dziś, nie miałem za wiele czasu). Normalnie jak zasiadłem to pierwszego dnia 10 epków pod rząd poszło, straciłem poczucie czasu. Zamiast patrzeć, kiedy się kończy, leciałem do przodu, chcąc jednak jak najdłużej oglądać

Poniżej spoil, takie tam lekkie żale odnośnie paru rzeczy :P

Ogólnie seria bardzo fajna, ale...

1. Super cenzura... ekhm, mogli by zastosować jakieś rozmazanie, listek, zacienienie czy zakrycie przez element otoczenia, a nie takie z [gluteus maximus] kruki :D (które zapewne w wersji DVD nie istnieją)

2. Mogłoby się jednak coś więcej wydarzyć pomiędzy Ikkim a Simcą/Ringo ;)

3. [najgorsze] Pod koniec mocno klimat klapnął, na szczęście zakończyło się szczęśliwie, jednak pozostaje wiele pytań bez odpowiedzi, spokojnie można by kontynuować tą historię... na szczęście mam mangę :)

Polecam, jedna z niewielu serii (albo pierwsza) która mnie tak wciągnęła, bardzo przyjemnie się ją oglądało - tak, że sie nie da odejść od komputera i nie, nie na siłę - nie da się, bo chce się dalej oglądać i ma się z tego przyjemność :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę czasu minęło, odkąd obejrzałem Shingetsutan Tsukihime (na dysk zawitało w kwietniu 2005, jak patrzę), więc postanowiłem sobie obejrzeć jeszcze raz, bo lubiłem to anime. I wiecie co? Lubię je jeszcze bardziej... to naprawdę fajna seria, choć taka jakaś melancholijna... Myślę, że to jedno z tych anime, do których będę wracał co jakiś czas do końca życia.

PS. Ma ktoś może mangę?

głupiiiiiiiiiiiiii

trzeba bylo zargac w gre, ktora jest 1623 razy lepsza.

opisuje wiecej ( co nie znaczy ze jest juz na sile bo ta reszta jest lepsza niz śłabizna pokazana w anime )

stwarzales idealne warunki do zagrania w ta gre, bo wiedziales ze jest to tego warte.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Firekage

Za mna Red Ribbon Army Saga , daje sobie kategorycznie na wstrzymanie z DB. Czas na cos normalnego , lecimy z Fafnerem. Ogladal ktos? Podobalo sie?

Edit

Nie lubie ogladac podrobek , zobaczymy jak sytuacja bedzie wygladac po wiekszej ilosci odcinkow , ale jak narazie przypomina mi to...NGE.

Edytowane przez Firekage

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja przerobiłem juz 20 epków Code Geass i muszę przyznać że od 11 już się zaczęło robić ciekawiej.

22 epek mnie rozwalił :blink:

Resztę zostawiam na razie, a obejrzę jak wrócę.

Po 10 pierwszych epkach nie sądziłem że się tak odratuje u mnie to Anime :)

Edytowane przez JROX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

22 epek mnie rozwalił :blink:

Ze mną było podobnie. Też uważam dwudziesty drugi odcinek za przełomowy :).

Jednak ja już od początku wiedziałem, że to anime na dziesiątkę.

A School Rumble wydaje się być nieco lepsze od odcinka dziesiątego Obecnie jestem po trzynastym i idę oglądać dalej.

- So what were we fighting about again?

- I-I don't remember.

:lol2:

Edytowane przez Vennor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj nie wiem czy 10 dam. Jakoś mam ograniczenie na dawanie najlepszych ocen...

Ale 9,5 już teraz mogę wystawić :) ... ale i tak wszystko zależy od zakończenia [;

A te 10 pierwszych epków, nie wiem... może miałem wczoraj inny humor ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi