Skocz do zawartości
marco

IPB 3.0

Rekomendowane odpowiedzi

150x150 jest odpowiednie. Można wiedzieć jak wyglądał poprzedni system ostrzeżen ? Co jest lepiej? Co się dzieje z wiadomością jak kliknę raportuj ? :)

Forum ma szanse działać szybciej ?

Od strony usera zmian nie ma. Dla moderacji mam wrażenie, że jest troszkę przejrzyściej, lepiej rozwiązane komentarze do raportów (choć rzadko z tego korzystamy) i jest od razu widoczny raportowany post, nie trzeba wchodzić do tematu abo zoabczyć o co chodzi. Nie wiem, czy pozostanie domyślny system czy też marco wykorzysta jakieś moduły ale jak zostanie to źle nie będzie. W zasadzie nie ma lepszego i gorszego, zarówno aktualny jak i ten w IPB3 działają w porządku.

Czy działa szybciej? Ciężko mi powiedzieć, bo nie miałem kontaktu z forum z dużą bazą. Jest dużo fajnych uproszczeń, funkcji 'społecznościowych' (Twitter, Facebook itp.) przez co mam wrażenie są większe możliwości budowania społeczności, jeżeli wiesz co mam na myśli. Lightbox w przypadku większości pojawiających się okienek to duży wizualny plus, takie drobnostki uprzyjemniają pracę z forum. Jak masz jakieś konkertne pytania pisz śmiało, postaram się odpowiedzieć.

Wyłączać to bez przesady, bo w pierwszej chwili po nich identyfikuje usera. ;)

To była hiperbola. Nie chciałbym aby zniknęły, ale miałem na celu uwypulkenie update'u ponad podstawową funkcjonalność.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

150x150 jest odpowiednie. Można wiedzieć jak wyglądał poprzedni system ostrzeżen ? Co jest lepiej? Co się dzieje z wiadomością jak kliknę raportuj ? :)

Forum ma szanse działać szybciej ?

Z doświadczenia na forum.aqq.eu:

Co do raportów to jest dostępny panel ogólny, w którym są wszystkie raporty podzielone na dane posty i raporty nie przychodzą już jako prywatne wiadomości do moderatorów. Każda wiadomość zaraportowana jest oznaczona i można z jej poziomu odznaczyć raport jako wykonany. Z samą wiadomością nic się nie dzieje, oprócz tego że dostaje właśnie nowy przycisk z wykrzyknikiem (nie wiem czy jest widoczny dla ZU).

A odnośnie ostrzeżeń, to już nie pamiętam jakie są różnice, bo dawno nikomu nic nie dałem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli ktoś jest zainteresowany to na:

3365149[/snapback]

Ok wybór chyba jasny :)

Dzisiaj jeszcze ostatni test scenariusza migracji, jeśli będzie ok to pewnie w nocy będzie operacja upgrade.

Odłożony na przyszły tydzień. Test oblał nowy sposób backupowania bazy.

Ok, przekonałeś mnie argumentacją, dziękuje za merytoryczne uwagi :)

Mały update sytuacji

Udało się zakończyć przygotowanie nowego template'a systemu pod forum - jak już i tak duże prace będą to nijako przy okazji zostanie podmienione stare gentoo bazujące jeszcze na profilu 2007 na nówkę i przystosowanie całości do wygodniejszego backupowania. Pozostało jeszcze zbenchmarkowanie całości w celach badawczych. Wygląda to tak, że w tym tygodniu chciałbym przerzucić forum na wersje 3.0.3 a w przyszłym tygodniu jak całość będzie się sprawowała dobrze zamienić maszynę odpowiedzialną za serwowanie forum. O ile ta pierwsza czynność pewnie spowoduje dłuższą niedostępność, albo dostępność w trybie tylko do odczytu to przesuwanie na nowy serwer nie powinno trwać dłużej niż 15 minut pod warunkiem, że nie będzie problemu z przerzuceniem adresów IP pomiędzy serwerami.

[;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jakieś plusy dla szarych userów poza tygodniowym muleniem forum ? :huh:

Absolutnie żadnych. Jestem złośliwy i specjalnie chcę wkurzyć malkontentów którym nigdy nic nie pasuje. I na pewno będzie wolniej. Jak nie będzie to specjalnie wprowadzimy losowo błędy 504 raz na kilka wywołań. Specjalnie dla Ciebie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuje za rzeczową odpowiedź , oto mi chodziło.

Ależ nie ma za co. Zawsze chętnie odpowiadam na konkretne pytania zadane w miły mi sposób przez ludzi którzy sposobem pisania powodują uśmiech na mej twarzy i nie są w przeciwieństwie do większości rodaków nastawieni negatywnie do otaczającego ich świata oraz są otwarci na zmiany i nowe doświadczenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie widzę za bardzo przeportowanego Darknessa na IP.Board3, najbliższym mu jest chyba ten skin, lecz IMO nie jest udany. Trzeba czekać na port albo znaleźć chętnego do pracy.

wielka szkoda, bo darkness fajny jest :( czytelny i nie wali po oczach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Darkness ma masakrycznie dużo niedoróbek, jak chociażby jasnoszare litery na jasnoszarym tle w okienku szukajki (góra strony).

Jednakowoż pewnego dnia zacząłem robić coś takiego:

Dołączona grafika

(jak już szlifować skill, to na czymś, co się komuś może przydać)

Montowałem to pod 2.x, ale dałem spokój w pewnym momencie (Brak czasu, weny, zapowiedź ipb 3.x, etc.). Byłbym to chyba w stanie przeportować do 3.x i być może dorobić resztę obrazków (w planie były wszystkie grafiki custom, włącznie z emotami dopasowanymi do ciemnego tła). Nie wiem tylko kiedy.

» Naciśnij aby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler « - 'btw'

Dołączona grafika

Znajome kolorki? :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dramatyzujecie. Jestem pewien, że działania w kwestii domyślnego, dopracowanego skina dla forum PurePC będą podjęte. Może nawet będzie dla was niespodzianka ale to nie jest pewne, wszak padła tylko propozycja. Do tego dochodzi fakt, że pojawiają się coraz to nowe skóry dla IP.Board 3.0 i w końcu znajdzie się ten fajny, ciemny.

Nie przesadzajcie, że z forum nie da się korzystać bez Darknessa - wystarczy trochę chęci. Sam korzystałem z D i uważałem go za najlepszego ale po pewnym czasie bardziej zaczęły mi odpowiadać IPB220Default i IPBoardPro. Zamiast narzekać otwórzcie Invisionize/Google i poszukajcie interesujących was layoutów - dodanie go przez marco/romka to żaden problem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Każdy skin ma duży potencjał. Może jedynie różowy z seledynowymi literami i niebieskimi ramkami by nie przeszedł, chociaż - kto wie?

Cethin przeglądałem na testowym forum i wydaje mi się trochę surowy. Owszem, jest schludny i przejrzysty, ale w jakiś sposób mnie od siebie odpycha. Wolę już Deflection, ale ten z kolei ma niedopracowane bordery w widoku tematów i kilka innych rzeczy. Na plus dla Deflection, poza tym, że nie musiałem praktycznie zwracać uwagę na legendę do ikonek tematów, jak w przypadku cethin. Jakoś bardziej intuicyjnie wszystko dobrane.

Wniosek jest jeden zmienić matryce a nie skina.

Znaczy, mam zmienić IPS na TN, czy może cofnąć się do epoki kineskopu łupanego? Raczysz żartować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niestety - LCD średnio radzą sobie z niektórymi kolorami i maja słaby kontrast.

Np strona krosno24.pl. Na CRT wygląda normalnie, na LCD u mojej dziewczyny prawie nie widać tła tekstu w niektórych działach, mimo że nie jest on prawie biały, lecz np różowy lub żółty.

Mając LCD wbij chociażby tutaj: http://www.statom.pl/HTML/kolory.html

Zapewne kolory aliceblue, azure, beige, honeydew, linen i wiele innych kolorów widzisz jako białe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapewne kolory aliceblue, azure, beige, honeydew, linen i wiele innych kolorów widzisz jako białe.

Aaaa nie, mam lcd "z tych lepszych";

• aliceblue jest ładny niebieskozielony,
  • azure podobnie,
  • beige- cóż, beżowy,
  • honeydew zielonkawy,
  • linen podobny do beżu,
  • lemonchiffon - żółtawy,
  • lightgoldenrodyellow - trochę bardziej wpada mi w szary, niż lemon.. z punktu wyżej
  • etc.
Zrobiłbym screena, tylko... :lol:. Nieważne zresztą. Jako facet powinienem znać tylko czerwony, pomarańczowy i zielony.

No ale... skoro szukajka i jej nieergonomiczne kolory do Was nie przemawiają i nie wierzycie w niedoróbki, to może taka mała ciekawostka - #logostrip bez obrazkowego tła:

Dołączona grafika

Monitor źle kolor wyświetla :blink: ?

Kwestię tego, że obrazek zawsze jest - pomijam. Aczkolwiek, błyśnięcie niebieskim tłem co któryś raz przy ładowaniu strony (zanim obrazek się wczyta) jest zauważalne.

Tak, wiem, czepiam się bardzo. Ale siedzę na darkness od zawsze i prawie wszystkie jego niedociągnięcia znam (to, że się przyzwyczaiłem, to inna bajka).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie - czy w 3.0 da rade dodać pływającego asystenta z opcjami moderatora? Chodzi mi głownie o łączenie/usuwanie/ukrywanie/przenoszenie postów bo zaznaczanie przykładowo 15 rozrzuconych wypowiedzi ( przy 100 na stronie ) i zjechanie do menu jest nudne [;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi