luk1999 Opublikowano 23 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2010 A jak zostawisz pamięci na timingach na auto, mnożniku 5,33x i napięciu 1,7 V, to jak wygląda sytuacja z oc? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAX_ Opublikowano 23 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2010 (edytowane) Przy HTT 270 i ustawieniach jak wyżej system nie wstaje... EDIT: Jeśli ktoś ma jakąś sugestie co by można jeszcze zmienić (oprócz płyty albo ramu ;)) to niech piszę, kurde jak bym wiedział, ze takie cyrki będą to bym brał inna płytę albo dorzucił do lepszego ramu :/ Edytowane 23 Stycznia 2010 przez KAX_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bleidd Opublikowano 24 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2010 Da się w biosie jakoś wyłączyć L3? Bo chcę sprawdzić jaki wpływ ma pamięć L3 na pobór prądu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzeg255 Opublikowano 24 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2010 Odpal procka na 3 jajkach +L3 tj 0,1,2.Samego L3 nie da sie wyłączyć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAX_ Opublikowano 24 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2010 (edytowane) Wracając do mojego problemu jakie pamięci za rozsądne pieniądze nie powinny sprawiać problemów z OC na tej platformie? Jeśli nic nie pomoże to w ostateczności wymienię ram... Edytowane 24 Stycznia 2010 przez KAX_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzeg255 Opublikowano 24 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2010 Najlepiej zobacz na listę QVL,ewentualnie popatrz jakie pamięci używają inni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAX_ Opublikowano 24 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2010 (edytowane) Właśnie już to robiłem przejrzałem zarówno listę QVL na stronie Gb jak i sygnaturki ale co użytkownik to inne kości nawet kilka osób na goodramach i tej płycie ma OC 3,5GHz i w górę więc może problem tkwi gdzie indziej? Z pamięci na razie moją uwagę zwróciły: A-Data 4GB (2x2GB) 1333MHz CL7 Extreme Edition G.Skill 4GB (2x2GB) 1333MHz CL8 HK lub droższe A-Data 4GB (2x2GB) 1600MHz CL7 X-Series OCZ 4GB (2x2GB) 1333MHz CL7 Platinium AMD 1,65V ... no ale najpierw muszę mieć pewność, ze to ram bo jeśli mam dopłacać 100zł i nic się w kwestii OC nie zmieni to podziękuje za taki interes... Edytowane 24 Stycznia 2010 przez KAX_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzeg255 Opublikowano 24 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2010 (edytowane) Na Twoim miejscu celowałbym w G.Skille,ewentalnie Goodram Pro,ale czy jest sens kupować coś drogiego???Ja kupiłem adaty tylko z tego względu,że G.Skille mają problem na moim asusie,Ocz także,a GR Pro nie miał znajomy. Poza tym u mnie 1600 cl7 jest nieosiągalne,jedynie na cl11 mobo wstaje.Echh...na ddr2 nie było takich problemów Edytowane 24 Stycznia 2010 przez grzeg255 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PeterMac Opublikowano 25 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2010 Pytanie mam do Was kolega chce wymienić procka z AMD Athlon XP 3500+ na coś wydajniejszego :) posiada płyte Asus M2N-E (AM2+) Jaki bedzie pasować tu najlepszy procek na tę chwile pod tą płytę, nie bedzie problemów z np. takim AMD Athlon II X2 255 albo X4 635, bo piszą ze są kompatybilne z AM2+. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havoc Opublikowano 25 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2010 Są kompatybilne, ale płta też musi obsłużyć. Listę działających proców można zawsze znaleźć na stronie producenta ;) Wyszukaj m2n-3 na asusteku i spójrz na cpu-compability. Pytanie tylko czy da radę jakieś OC jeszcze na tej mobo zrobić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 25 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2010 (edytowane) Niestety ta mobo obsłuży co najwyżej Phenomy I, nic na Denebie już tam nie włożysz. Asus najzwyczajniej zapomniał o tej płycie, bo np taki ASRock zaktualizował biosy nawet starszych płyt. Asus ogólnie olewa takie sprawy jak np wygoda użytkowników i aktualizacje dla starszych produktów. Trzeba będzie zmienić mobo bo ta to już się za bardzo nie nada do rozbudowy. Edytowane 25 Stycznia 2010 przez NeoMagNeT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PeterMac Opublikowano 25 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2010 aha, dzieki Wam za info, ale Regor'a obsłuży z tego wynika http://vip.asus.com/forum/view.aspx?id=200...SLanguage=en-us Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 25 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2010 Co tylko potwierdza to co napisałem. Asus olewa użytkowników i choć płyta fizycznie umożliwia działanie tych procesorów to Asus nie zapewnił wsparcia programowego (nowy bios itp) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PeterMac Opublikowano 25 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2010 dokladnie tak, no coż przekaze koledze jak sprawa sie przedstawia, niech łyka X2 250, 255 i to raczej pewne ze ruszy na biosie 1701, na pewno bedzie zadowolony bo na chwile obecną ma Athlona 3500+ i mu MKV'y 1080p tną :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sobota Opublikowano 26 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2010 Czy macie możliwość regulacji napięcia CPU-NB w przypadku AthlonaII? Bo mam sprzeczne informacje że jest to możliwe a u mnie takiego w biosie nie ma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 26 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2010 Jak najbardziej, jest taka możliwość. Nie wiem jak w Twojej mobo ale u mnie jest w miejscu gdzie można regulować napięcie CPU i mnożnik NB. Jeżeli takiej opcji nie masz to może spróbuj wgrać nowy bios. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 27 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2010 lub starszy B-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 27 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2010 Regulacja V CPU-NB nazywa się w każdym nowszym ASRocku tak samo: NB Voltage. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sobota Opublikowano 27 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2010 Tak jak podejrzewałem tak regulowałem. dzięki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAX_ Opublikowano 27 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2010 Na Twoim miejscu celowałbym w G.Skille,ewentalnie Goodram Pro,ale czy jest sens kupować coś drogiego???Ja kupiłem adaty tylko z tego względu,że G.Skille mają problem na moim asusie,Ocz także,a GR Pro nie miał znajomy. Poza tym u mnie 1600 cl7 jest nieosiągalne,jedynie na cl11 mobo wstaje.Echh...na ddr2 nie było takich problemów Dostałem odpowiedź z esc.pl, że nie ma problemu z wymianą więc wezmę te G.Skill 4GB (2x2GB) 1333MHz CL8 HK [F3-10600CL8D-4GBHK] chyba, że ktoś poleca coś innego.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzeg255 Opublikowano 27 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2010 Za tą kaskę wyrwiesz jakieś 1600Mhz,ewentualnie kup Adata 2000 CL9,nie wiem czemu,ale one są tańsze od moich :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAX_ Opublikowano 27 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2010 "Jakieś" 1600 to ma mam teraz i właśnie w tym sęk, że nie za bardzo nadają się pod tą płytę. Mi nie chodzi o to czy to 1333 czy 1600 ważne żeby nie było problemów po OC tak jak to jest teraz... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzeg255 Opublikowano 27 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2010 (edytowane) Ja Ciebie dobrze rozumiem :wink: Sam miałem problem z Ocz 1333,więc problem nie tkwi w tym czy to 1333,czy 1600,a w samych kościach.Poszukaj w sieci o oc na tym mobo i zobaczysz jakiego ramu używają ludziska. Edytowane 27 Stycznia 2010 przez Gr3gory Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hub3rtus Opublikowano 27 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2010 mam taki maly problem napięcie vcore w biosie jest sztywno ustawione na 1.250 v a cpu-z pokazuje mi od 1.272 do 1.29 i teraz pytanie czy cpu-z klamie czy moze powinienem ustawić coś jeszcze w biosie a i jeszcze jedno przy okzaji mam oc procka na 3.4 ghz bus speed 252 wszystko stabilnie ale tylko wtedy kiedy ustawiam nb i ht na mnoznik x8 jak jest ht x10 czasem płyta nie chce zabotować natomiast jak zmiejsze ht na x8 a nb zostawie na x10 czasem system lapie zwis napięcie nb jest na domyslnym czyli 1.175 o ile dowoltować ? i czy po odpowiednim dowoltowaniu nb nie będzie probemów z botowaniem na x10 ht ? czy tez moze zysk z posiadania troche szybszego ht i nb jest tak niewielki ze lepiej zostawić x8 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 27 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2010 Napięć nie mierzy się programami. HT powinno być ~2000MHz. Daj na NB 1.3V. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 27 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2010 Tez miałem takie zwisy HTT 250 HT2500 ( płyta obsługuje 2600 ) NB 2500 i jak zamknełem obudowe klosp reset permamentny. Zniż samo HT i zobacz co sie dzieje NB powinno spokojnie to wytrzymać. Zawsze napiecie na NB moza podnieść .. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzeg255 Opublikowano 27 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2010 U mnie Cpu-z zaniża,więc patrz na to co ustawiłeś w biosie. A co do pytania o oc,to podbij napięcie na NB na 1,2-1,25V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hub3rtus Opublikowano 27 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2010 z ht nawet na mnozniku x9 (ok 2200) byly problemy z botowaniem :) trzeba włączyć kompa poczekac z 10 sec wcisnąc reset i juz działało wszystko normalnie ustawiłem nb na x 10 (2520) ht na x8 (2016) jako ze wczesniej mialem problemy z takim ustawieniem podbilem napięcie do 1.2 a i dodam ze te zwisy nie działy się kiedy np grałem w wymagające gry tylko jak np oglądałem film lub chodziłem po necie zobaczymy jak się system będzie sprawował :) dzieki za szybką pomoc :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 27 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2010 Nie ma sensu na NB dawać 1,3V. Do 2500MHz wystarczy 1,2-1,25 max. Co do napięć to jest to normalne na ASRocku, więc się nie przejmuj. Realne napięcia są stabilne jak skała i wynoszą mniej więcej tyle ile się ustawiło w biosie. HT nie ma sensu ustawiać specjalnie wysokiego bo nie przekłada się to na wzrost wydajności. Co do NB to wzrost jest, jak duży to zależy gdzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość BRVideo Opublikowano 28 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2010 Podkręciłem sobie proca i udało mi się podkręcić do 3,5GHz, ale pamięci były ustawione na 1080MHz ( standardowo 1333MHz) FSB na 270, wszystko jakby ok. z Memory Clock: x4.00 dałem na 5.33 i pamięć podniosła się do 1439MHz, ale przy teście komputer się wieszał. Czy robię coś źle ?, chyba, że pamięć się kończy. Umieszczam tu screeny z pulpitu i biosu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...