maxymili Opublikowano 3 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2009 (edytowane) I to jest bez sensu, bo takie testy nie obrazują tego co nam procesor da podczas normalnego grania.Wg mnie właśnie takie testy obrazują najdokładniej różnice jakie czyni zastosowanie takiego a nie innego procesora w grach. W praktyce jak napisałeś nie będzie w grach tak samo, bo tam liczy się tez grafika a nawet dysk twardy. Ale w testach procesora musimy się skupić na tym jaka jest różnica pomiędzy procesorami i dlatego dobre portale tak (lub podobnie) testują proce. Popatrz na poradnik Focusa, on to dokładniej opisał i co do poradnika to jest bardzo dobry. To co ja tu napisałem to jest zbyt duży skrót myślowy, jak chcesz to poczytaj całość. Na prawdę warto, solidna lektura. Edytowane 3 Lipca 2009 przez maxymili Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 3 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2009 W takich grach jak Crysis nie tylko fizyka obciąża procesor, więc testowanie 800x600 LOW Fizyka VHIGH, jak to robią na jednym portalu, jest pomysłem chybionym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 3 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2009 Ale co komu z tego że na Low wyjdzie 10 FPS różnicy, jak na Max będzie 2 FPS różnicy? Do obrazowania różnicy w procach można używać syntetyków, ale nie gier na ustawieniach w których nikt nie gra, przynajmniej na tej klasy sprzęcie. Ktoś wejdzie w recenzję, zobaczy jaka różnica we framerate, kupi daną platformę a potem się okazuje że na mocnych ustawieniach jest lipa. Kupuje dla testu drugą platformę i okazuje się że jest minimalna różnica. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 3 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2009 Akurat crysis nie jest najlepsza gra do testowania możliwości procka, ale jak się wybierze odpowiednie miejsce to i tu można znaleźć coś ciekawego. Tak jak mówiłem, poradnik Focuda jak testować procesory sporo o tym mówi. To na prawdę lektura obowiązkowa każdego redaktora zajmującego się testami. Ale co komu z tego że na Low wyjdzie 10 FPS różnicy, jak na Max będzie 2 FPS różnicy? Do obrazowania różnicy w procach można używać syntetyków, ale nie gier na ustawieniach w których nikt nie gra, przynajmniej na tej klasy sprzęcie. Ktoś wejdzie w recenzję, zobaczy jaka różnica we framerate, kupi daną platformę a potem się okazuje że na mocnych ustawieniach jest lipa. Kupuje dla testu drugą platformę i okazuje się że jest minimalna różnica. Po to pisze się w jakich warunkach był wykonany test. Jak ktoś nie czyta to niech nie ma potem żalu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BliSki Opublikowano 3 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2009 A który z tych proców byłby lepszy, gdybym nie podkręcał? Chodzi mi o gry i kompresję (filmów, plików) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 3 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2009 Akurat crysis nie jest najlepsza gra do testowania możliwości procka,Ryly? ;) Mapa Onslaught - czolgi i pokaz mozliwosci np. kreconego PDC i slideshowa vs def 8200 i plynnosc ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 6 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2009 Ryly? ;) Mapa Onslaught - czolgi i pokaz mozliwosci np. kreconego PDC i slideshowa vs def 8200 i plynnosc ;)Napisałem, nie jest najlepsza, a nie, że się nie nadaje. A który z tych proców byłby lepszy, gdybym nie podkręcał? Chodzi mi o gry i kompresję (filmów, plików)Gdybyś nie podkręcał żadnego to były by bardzo porównywalne. Raz jeden jest lepszy, raz drugi zależnie jaki dobierzesz zestaw softu do testów. W kompresji WinRarem akurat dużo lepszy jest AMD 14,5%, ale nie wiem, jak będzie się zachowywał z 7z itd. W grach praktycznie remis. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OCM4n14k Opublikowano 6 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2009 (edytowane) W grach praktycznie remis. Oczywiście na def taktach :P. Osobiście brałbym intela i go OCował, no ale nie wszyscy kręcą, tak więc na standardowych taktowaniach procesory są porównywalne. Edytowane 6 Lipca 2009 przez OCM4n14k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 6 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2009 Oczywiście na def taktach :P. Osobiście brałbym intela i go OCował, no ale nie wszyscy kręcą, tak więc na standardowych taktowaniach procesory są porównywalne.Oczywiście tak bo takie pytanie zadał autor. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 7 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2009 No chyba nie bardzo. On zadał pytanie jak będzie przy 4 GHz dla obu proców. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 7 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2009 No chyba nie bardzo. On zadał pytanie jak będzie przy 4 GHz dla obu proców.A przeczytałeś post poniżej w którym pyta jak będą szły na stock? Czy tylko pierwszy post? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
komisarz Opublikowano 7 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2009 Nic. Podobnie jak Twoje gadanie o Mhz zamiast skupienie się po prostu na wydajności. To jednak nie to samo - napisałem i o wydajności i o MHz w kontekscie o/c o które pyta autor. Daj znać jak dokleić cache do procesora. A przeczytałeś post poniżej w którym pyta jak będą szły na stock? Czy tylko pierwszy post? Możesz podać numer tego posta i konkretny cytat? Jakoś nie mogę znaleźć fragmentu, o ktorym piszesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 7 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2009 To jednak nie to samo - napisałem i o wydajności i o MHz w kontekscie o/c o które pyta autor. Daj znać jak dokleić cache do procesora. Możesz podać numer tego posta i konkretny cytat? Jakoś nie mogę znaleźć fragmentu, o ktorym piszesz. Zdziwisz się, ale u AMD jest to możliwe :D Procesory X4 PII 810 i pokrewne mają zablokowane 2mb cache L3, ale dzięki funkcji ACC na niektórych płytach z SB710/750 można "dokleić" te dodatkowe 2mb cache procesora. Cześć z nich działa sprawnie po włączeniu ACC więc proces doklejania okazuje się bezproblemowy i trwały. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 7 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2009 "Czesc z nich" to zadna wyrocznia dla innych i zaden gwarant. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 8 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2009 W tym temacie raczej nie interesuje nikogo kiedy wyjdą dual-core w 32 nm. Pisałem tylko o quadach. Quady w 32 nm pojawią się dopiero w drugiej połowie 2010, mniej więcej rok po premierze Lynnfielda, może w wakacje. Na FrazPC piszą, że dwu i cztery rdzeniowe procesory core i5 3321668[/snapback] "Czesc z nich" to zadna wyrocznia dla innych i zaden gwarant. A czy ja piszę,m że odblokujesz czy, że jest szansa na odblokowanie? :) Nie wiem nawet jaka jest szansa na odblokowanie cache w 810 więc w ogóle na ten temat się nie wypowiadam. Procesor z uwagi na cenę i tak jest mało popularny. Podałem to jako ciekawostkę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 8 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2009 Na FrazPC piszą, że dwu i cztery rdzeniowe procesory core i5 pojawią się w Q4 2009.Niestety w tej tabeli nie ma nic nt. 4 rdzeni w 32 nm ... a szkoda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zieger69 Opublikowano 8 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2009 No właśnie, bo z tego co wiem to wyjdą na razie tylko x2. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 8 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2009 Te dwurdzeniówki i tak mogą się okazać rewelacyjne. Patrząc jak działa HT w i7 (a w aplikacjach obsługujących więcej niż 4 wątki działa rewelacyjnie) to możliwe że dostaniemy mocny przyrost wydajności względem dwurdzeniowców bez HT. Bardzo możliwe iż okaże się że będą one wydajniejsze od Core 2 Quad, a przy tym dużo dużo tańsze. Przydały by się jakieś wstępne testy przed premierą Lynnfielda, bo zaczynam się zastanawiać czy nie poczekać na Clarkdale. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 8 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2009 Niestety w tej tabeli nie ma nic nt. 4 rdzeni w 32 nm ... a szkoda.Jak nie ma jak jest. 2 i 4 rdzenie 32nm w Q4 2009 na i5. Ups, faktycznie, 2 rdzenie 4 wątki. Mój błąd. Te dwurdzeniówki i tak mogą się okazać rewelacyjne. Patrząc jak działa HT w i7 (a w aplikacjach obsługujących więcej niż 4 wątki działa rewelacyjnie) to możliwe że dostaniemy mocny przyrost wydajności względem dwurdzeniowców bez HT. Bardzo możliwe iż okaże się że będą one wydajniejsze od Core 2 Quad, a przy tym dużo dużo tańsze. Przydały by się jakieś wstępne testy przed premierą Lynnfielda, bo zaczynam się zastanawiać czy nie poczekać na Clarkdale. Wątpię. Raczej będą słabsze w grach od quadów w szczególności od q9550. Obecny czterordzeniowy i7 nie daje rady quadom w grach więc bardzo wątpliwe by chociaż 32 nm ale dwurdzeniowe Clarkdale dały mu radę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mak888 Opublikowano 8 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2009 Te dwurdzeniówki i tak mogą się okazać rewelacyjne. Patrząc jak działa HT w i7 (a w aplikacjach obsługujących więcej niż 4 wątki działa rewelacyjnie) to możliwe że dostaniemy mocny przyrost wydajności względem dwurdzeniowców bez HT. Bardzo możliwe iż okaże się że będą one wydajniejsze od Core 2 Quad, a przy tym dużo dużo tańsze. Przydały by się jakieś wstępne testy przed premierą Lynnfielda, bo zaczynam się zastanawiać czy nie poczekać na Clarkdale. Sądze że to raczej z fizycznego punktu mozliwe nie będzie. Bo HT wiąże się z pewnymi organiczeniami, stratami wydajności. Dlatego nigdy dual core z HT nie będzie szybszy od quad core, który fizycznie posiada 4 rdzenie i może obsłuzyć cztery wątki szybciej , niż dual core. Bo narazie chyba nie wymyślili "magicznego" sposobu by dual core na jednym rdzeniu jednocześnie obsłuzył 2 wątki, kiedyś już za czasów pentium 4 Intel tłumaczył jak działa HT, i to wiąże się z pewnym spadkiem wydajności. I w niektórych zastosowaniach będzie to wydajniejsze niż dual core bez HT , a w niektórych wolniejsze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BliSki Opublikowano 12 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2009 Ciągle zastanawiam się czy duża jest różnica między Q9550 a Phenom II 955 (bez oc). Biorąc z Q9550 mogę wziąć np. lepszą budę. Co wy o tym myślicie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
White_Lies Opublikowano 13 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2009 trochę Wam się w ostatnich postach offtopic zrobil;p Nawiązując do tematu, brałbym C2Q 9550;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Best93 Opublikowano 28 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2009 (edytowane) Ciągle zastanawiam się czy duża jest różnica między Q9550 a Phenom II 955 (bez oc). Biorąc z Q9550 mogę wziąć np. lepszą budę. Co wy o tym myślicie? Trochę może stary temat, ale dodam tylko tyle, że jeżeli nie będziesz kręcił procesorów, a wydajność na def i tak jest bardzo porównywalna to brałbym Phenoma II 955 BE. Dlaczego? Spójrz w przyszłość: Za rok wszystkie proce AMD będą robione pewnie pod AM3. Jeżeli już teraz kupisz pod tego phenoma płytę obsługującą ddr3, to za rok możesz bezproblemowo wymienić SAMEGO procka, i zyskasz na wydajności. Do tego czasu AMD wypuści wiele procesorów które będą o niebo lepsze od Q9550, a do tego będą pasowały do Twojego zestawu komputerowego. Socket 755 jest przestarzałe, pchać się teraz w taką konfigurację to jak wywalać kasę w błoto. Biorąc Phenoma teraz, za rok możesz mieć o wiele lepszy zestaw komputerowy niż jakbyś wziął teraz Quada, przy tym nie wydasz wiele kasy na to i będziesz mógł w każdej chwili kupić sobie pamiątki z ddr3 które wtedy będą już przodowały nad ddr2. Edytowane 28 Lipca 2009 przez Best93 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abezus Opublikowano 8 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2009 Odgrzebie lekko temat... :) 2 opcje do wyboru na dzis dzien... 1. CORE 2 QUAD Q9550 + ASUS P5Q-E 2. AMD Phenom II 955 + Gigabyte GA-MA790XT-UD4P Biorac pod uwage ze nie bede nic zmienial w kompie przez ~3 lata... Komputer bedzie sluzyl glownie do gier no i jako ze jestem raczej laikiem w dziecdzinie podkrecania to podkrecanie musi byc dosc latwe (slyszalem ze Phenom sie latwiej kreci). Z gory dzieki za odpowiedzi. Pozdrawiam, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...