Skocz do zawartości
ath

The Witcher 2: Assassins Of Kings (Wiedźmin 2)

Rekomendowane odpowiedzi

Caleb, przeczytałem ostatnią stronę recenzji, technikalia i podsumowanie. Piszesz, że na tej platfomie testowej miałeś 25-30 klatek w 1680x1050, ubersampling jest przeznaczony dla potworów typu GTX 590 i HD 6990 (SLI), sami autorzy o tym mówią. W ten sposób odstraszyłeś trochę osób. Mi na konfigu z podpisu nie schodzi poniżej 40 fps przy tej samej rozdzielczości.

Ja bym zaktualizował technikalia o notkę na temat ubersamplingu.

Edytowane przez thuGG
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piękna recenzja Caleb ;) Tyle lat trzeba było czekać na taką grę... dobrze, że się w ogóle doczekaliśmy :D Aż kupię chyba jeszcze jedną kopie aby wesprzeć CDP ;)

Edytowane przez ojejku
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no design lokacji po prostu miazdzy :blink: Absolutnie swiatowa klasa (z reszta chyba zadna inna gra tego typu nie moze sie pochwalic takimi widokami), te lasy wygladaja oblednie. Zal odpalac ta gre na ustwieniach mniejszych niz maksymalne...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Caleb, przeczytałem ostatnią stronę recenzji, technikalia i podsumowanie. Piszesz, że na tej platfomie testowej miałeś 25-30 klatek w 1680x1050, ubersampling jest przeznaczony dla potworów typu GTX 590 i HD 6990 (SLI), sami autorzy o tym mówią. W ten sposób odstraszyłeś trochę osób. Mi na konfigu z podpisu nie schodzi poniżej 40 fps przy tej samej rozdzielczości.

Ja bym zaktualizował technikalia o notkę na temat ubersamplingu.

Niech będzie, podkreśliłem, że niski fps to sprawka ubersamplingu – reszta o skalowaniu silnika jest chyba dość zrozumiała.

Zrobcie porzadny przeglad kart graficznych pod drugiego wiedzmina w roznych rozdzielczosciach ograniczajac sie do ustawienia detali sredni/wysoki/ultra.

Konsultacje trwają – w poniedziałek będę wiedział czy taki test będzie możliwy do wykonania w stosownym czasie. Niestety, załatwienie kilku platform testowych trwa.

Piękna recenzja Caleb ;) Tyle lat trzeba było czekać na taką grę... dobrze, że się w ogóle doczekaliśmy :D Aż kupię chyba jeszcze jedną kopie aby wesprzeć CDP ;)

A dzięki :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pro tip - włączenie synchronizacji pionowej zauważalnie przyśpiesza grę :)

Nie powoduje lagów myszki itp? Ostanio przy Portalu 2 miałem problem z lagiem właśnie przez włączony Vsync.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

98/100, no no. ;) Recenzje za granicą też oscylują wokół 9/10, nawet przekraczają.

Wiedźmin 3 w 2014? Takie przypuszczenia gdzieś widziałem, a widać, że 2 się ładnie sprzeda.

Tak właściwie to co zmieniają te "zarzynacze wydajności" - ubersampling, ssao? Widać wyraźną różnicę w grafice?

Nie sprawdzę sobie sam bo nie instaluję nawet na razie tej gry, nie skończyłem jeszcze jedynki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zarzynacz wydajności jest tylko jeden - ubersampling, podobno klatka wtedy renderowana jest po kilka razy, ma to dać lepszy efekt niż najwyższe tryby AA i coś tam coś tam :wink: W każdym razie róznica jest niewielka, a wydajność leci na łeb. To taki tryb dla kompów z przyszłości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

98/100, no no. ;) Recenzje za granicą też oscylują wokół 9/10, nawet przekraczają. \

Oj, tytuł zasługuje na wysokie noty ;]

Tak właściwie to co zmieniają te "zarzynacze wydajności" - ubersampling, ssao? Widać wyraźną różnicę w grafice?

Z ubersampling i bez różnicy wielkiej nie ma – po włączeniu grafika wydaje się bardziej wygładzona - to chyba jakiś rodzaj próbkowania końcowego, może nawet z Dx11 związany (?).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

The Witcher 2 developer CDProjekt’s game will have graphics that are literally ‘uber’, as a new graphic option is listed in the game called ‘UberSampling’.

Despite being in DX9, the game will feature extraordinary graphics. As for the option called ‘UberSampling’, according to CDP, “The whole scene is rendered multiple times to give best possible texture and object details and antialiasing (better than antialias and anisotropy even on highest settings).”

Możesz mieć rację z tą wyższa rozdzielczością

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Konfigurator przygotowany przez cdp jest do bani. Jedyny sluszny sposob na dobre ustawienie grafiki pod niezbyt dobre sprzety to reczna edycja pliku konfigu User.ini z folderu z sejwami i plik konfiguracji tekstur Rendering.ini. Ja z niegrywalnego poziomu wyciagnalem 20-30klatek, co prawda najwyzszy pulap osiaganych klatek (30) nie jest oszalamiajacy ale gra sie naprawde plynnie. Nawieksza wada tego konfiguratora od cdp jest to ze kiedy recznie ustawiamy detale w konfiguratorze to nie mozemy zmienic niektorych opcji ktore dostepne sa jedynie w profilach (low/med/high/uber). Ale znowu kiedy wybierzemy profil to nie mozemy juz z nim nic zrobic. Polecam tam podlubac ;) pozniej wrzuce zmodyfikowane pliki dla kompow przypominajacych juz kalkulatory ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na GTX 580 włączyłem na ultra 1920x1200 i mam średnio 24 klatki :( Co trzeba wyłączyć zeby działało normalnie?

Ubersamling OFF oraz 3dVidion czy coś takiego odinstaluj sterowniki do tego. Edytowane przez TomaszPaweł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Plotka - ON:

"znajomy znajomego" blabla, z kolportera, gadał coś o 2 milionach samych pre-orderów. Zdecydowanie będzie to najlepiej sprzedająca się gra w PL. Przy naszej skali piractwa taka liczba powoduje opad szczęki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Lysyn. U mnie poza szybszym uruchomieniem gry nie dostrzegłem drastycznych zmian - dwóch czy trzech klatek nie umiem wychwycić, na pewno nie więcej. Być może różnica jest tylko na nvidii. Przy ultra w full hd mam okolo 20-25 klatek. Co prawda daleko do wymarzonej płynności, ale jak widzę grafikę... aj!

A co do gry... Pierwsze RPG, które naprawdę wessało mnie od czasów Diablo, a co więcej - sprawiło, że polubiłem RPG na nowo. Zła optymalizacja? IMHO to bardziej przyzwyczajenie się do cztero-letniego przestoju z powodu konsol, gdzie na pierwszej lepszej gpu można śmiało posiepać na full w większość tytułów - a gdy wychodzi pierwsza wymagająca pozycja jest jeden wielki płacz. Nie jestem zwolennikiem "optymalizacji" a'la Crysis2 - to dopiero prawdziwy kryzys gier PC hehe. W końcu kiedyś w mało które pozycje grało się na full - mam wrażenie, że coś się zaczyna dziać na rynku gier PC i inwestowanie kasy w sprzęt to nie tylko sport a po prostu frajda z delektowania się grafiką na max - IMHO Wiedzmin 2 w low/medium to nie ta sama gra.

Edit. Literówka.

Edytowane przez Public 3nemy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"znajomy znajomego" blabla, z kolportera, gadał coś o 2 milionach samych pre-orderów. Zdecydowanie będzie to najlepiej sprzedająca się gra w PL. Przy naszej skali piractwa taka liczba powoduje opad szczęki :)

Skoro w bardzo atrakcyjnej cenie ~80 zł jest do wyrwania naprawdę niesamowicie opasła wersja Wiedźmin 2, a gra jest poza tym świetna niemalże pod każdym względem, to nic dziwnego, że ludzie jakoś chętniej kupują Wieśka niż gnioty pokroju Dragon Age II za 150 zł. Taka polityka jakościowa mnie satysfakcjonuje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Lysyn. U mnie poza szybszym uruchomieniem gry nie dostrzegłem drastycznych zmian - dwóch czy trzech klatek nie umiem wychwycić, na pewno nie więcej. Być może różnica jest tylko na nvidii. Przy ultra w full hd mam okolo 20-25 klatek. Co prawda daleko do wymarzonej płynności, ale jak widzę grafikę... aj!

Wyłącz UBERSAMPLING!!!

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

Ubersamling OFF oraz 3dVidion czy coś takiego odinstaluj sterowniki do tego.

Nie żebym zaprzeczał, ale sama obecność sterownika do 3D Vision może w czymś przeszkadzać? Jak tak to niezły lol. A co jak ktoś z tego korzysta w innych grach.

No i czyja wina, jeśli faktycznie jest jakiś problem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielkie dzięki, u mnie poprawiło się o jakieś 5 klatek co w skali około 20 jest dużym zyskiem :D

To powinno pomóc szczególnie ludziom ze słabymi CPU takimi jak mój.

Po raz kolejny okazuje się że zabezpieczenia więcej przynoszą szkód niż pożytku :mur:

Mam nadzieję że CDProjekt szybko wyda patcha, który usuwa zabezpieczenia tak jak obiecali.

@wreq

Ja pobrałem w dzień premiery, podobno potem nastąpiły jakieś problemy z serwerami i trzeba chyba czekać.

Edytowane przez WestCoach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie czytałem o tym pliku .exe z wersji GOG która nie posiada zabezpieczeń. Podmiana pliku wersji pudełkowej na ten z GOGa daje parę fps. Wielu ludzi w końcu jest w stanie pograć sensownie na laptopach ;)

Z tego co wyczytałem na laptopowym forum przyrost fps jest ok 5-10 w zależności od sprzętu itp. Oczywiście chętni do sprawdzenia efektów proszę o komentarze ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zle wskazuje. Tam sie wchodzi po co innego i to juz po zabiciu tej kalamarnicy. Nawet nie wiem jak sie tam dostales i czemu ten mur jest rozwalony. Tzn. on sie rozwala ale w evencie po z Triss po zabiciu kalamarnicy.

Widac Babol , bo jak za pierwszym razem tam trafilem byl mur ,probowalem go rozwalic i nic

wczytalem kilka razy poprzedniego save i mur znikl ale zejsc nie mozna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie o DLC. Mam DLC Trola i alchemika z CD Action ale czytałem gdziez że każdy sklep przy zakupie dodaje DLC w zależności od sklepu. Ja nic nie dostałem. Kupiłem w preorderze.

dzieki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi