Skocz do zawartości
panzar

Intel LGA1155 - Intel Core 2 GEN (Sandy Bridge) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Do mnie też dotarła dziś paczka z eMarket z płytka Asrock p67 Extereme4, do tego pamięci A-Data 1600 cl9 low voltage. Mam też już chłodzenie SilentiumPC Fortis.

Niestety kasy na procka 2500k na razie brak. Kupie pewnie w przyszłym miesiącu, a na razie porajcuje się pieszczeniem płytki ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktoś już to flashował?

Na oficjalnej stronie cisza.

AI Suite wywala mi się podczas odpalania instalacji.

Niezależnie czy z oryginalnej płyty, czy ściągnięty. Ktoś się spotkał z czymś takim?

EDIT:

Znalazłem rozwiązanie. Wystarczy zainstalować patch z tej strony: KLIK

Edytowane przez klami85

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Boxem :D

Mam wąską obudowę ponad 10 letnią (jeszcze z pierwszego kompa). Co byście polecali nie za wysokiego? Ponoć za kilka tygodnia ma się pojawić Freezer 13 ale wersja Pro. Szkoda mi wydawać siana na jakieś Noctua'y etc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To teraz cos porzadnego na proca i HWbot twoj :)

edit: moze Big Shuriken

http://angela.pl/p5129,scythe-big-shuriken.html

Na spcr zawsze go polecaja do obudow o niskiej wysokosc

Edytowane przez Michaelius

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie do posiadaczy Asusa. U mnie jak skonczy sie uruchamiac bios (napisy, dyski) komp ze 2 sek stoi, pozniej mam czarny ekram z taka migajaca kreska na gorze w lewym rogu. Pomioga to kilka sekund i dopiero windows sie uruchamia.

Tak ma byc? A jak nie co moze byc przyczyną? PS. System nie byl przeinstalowywany po platformie 1366.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ekspertem nie jestem, ale to chyba dobrze wróży na przyszłość: :lol:

1.33v na sztywno w BIOS

WALIDACJA: KLIK

Co do temperatur to jeszcze jest kilka stopni do urwania. Skończyła mi się pasta MX-4 i jadę na paście silikonowej typu H :damage_wall:

Dołączona grafika

UPDATE:

pi32MB policzyło i prime liczy spokojnie już 40min.

W weekend się pobawię coś więcej, ale na tą chwilę chyba najlepsza sztuka tutaj.

@radiergummi - też się niezła sztuka zapowiada.

Mój na 4.5Ghz na 1.2v z BIOS się wysypał w Linxie.

Edytowane przez klami85

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wgralem ten nowy bios ze stronki hardforum i wyglada okej. Niestety u mnie chyba nie pomoze, windows nie bootuje ani przy ustawieniu pamieci na 1866, ani na 1600 :/ zachcialo mi sie qfa dokladac stowke do "lepszych" corsairow...

Edytowane przez kkNd!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wgralem ten nowy bios ze stronki hardforum i wyglada okej. Niestety u mnie chyba nie pomoze, windows nie bootuje ani przy ustawieniu pamieci na 1866, ani na 1600 :/ zachcialo mi sie qfa dokladac stowke do "lepszych" corsairow...

Ja też mam problem z corsairami, na 1600 jest wszystko OK, ale powyżej nic z tego, niezależnie od napięcia.

W recenzjach niby śmigają na 2000 przy 1.65v.

Zaraz obadam ten nowy BIOS.

EDIT:

albo nie sprawdzę:

The forums are down for maintenance. We will be back shortly.

Thanks!

Edytowane przez klami85

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

To fakt. Mnie potrafił się kiedyś wywalić po ponad godzinie. Nie liczy sie ilość testów tylko długość, i pamięć najlepiej użyć całą dostępną (musi być włączony swap). Do tego finalne ustawienia najlepiej puścić na kilka(naście) godzin. W moim przypadku to oznaczało zawsze pełną stabilność.

A Prime95 to raczej tylko w Blend sie może wywalić jak sie przesadzi z pamięciami. Pozostałe dwa testy obciążają głównie samego proca, i robią to znacznie słabiej niż LinX.

Edytowane przez Harry Lloyd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mały teścik pamięci 4.9Ghz

BFBC2

1866 8-9-8-24

84.527 - Min: 63 - Max: 117

2133 9-10-9-27

83.247 - Min: 64 - Max: 119

gra nie warta świeczki żyłowania pamięci w Mhz jak można to samo osiągnąć na niższych timingach

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi