kiisiio Opublikowano 18 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2011 Aida pokazuje Dual, czyli to po prostu cpu-z źle wyświetla? A co z napięciem? Na auto axtu pokazuje 1,62 - ustawiłem na sztywno 1,5 i teraz pokazuje 1,53 ;) czemu takie wysokie Auto? (a ja się dziwiłem, że po zmianie magistrali na 102.5 wszystko hula) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bamboocha Opublikowano 18 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2011 bawiłem się i przy zmianie magistrali na 101 windows 7 się wysypał... o dziwo xp chodzi... no nic trzeba formata 7 zrobić ps. jak macie ustawione resztę napiec PLL itp? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shad9k Opublikowano 21 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2011 Witam, Mam pewien problem z plyta glowna asrock p67 pro 3, mianowicie po wlaczeniu komputera pojawia mi sie ekran startowy i jest wyswietlany przez okolo 40-50 sec zanim ruszy calkowicie a dr. debug pokazuje mi na wyswietlaczu kod 98 ("Console input devices connect") Czy spotkal sie juz ktos z takim problemem, ew jest w stanie wyjasnic mi w czym dokladnie tkwi problem i jak go rozwiazac? dodatkowe informacje o sprzecie, ktore moga okazac sie przydatne proc: i5 2500k p.glow: asrock p67 pro3 k.graf: gforce gts 450 ram: 1x 4096 1333MHz Kingston CL9 Z gory dziekuje za odpowiedzi Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 21 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2011 Próbowałeś zrobić CLRCMOS ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shad9k Opublikowano 21 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2011 Próbowałeś zrobić CLRCMOS ? Tak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
david777 Opublikowano 21 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2011 (edytowane) Mam pytanko o temperatury procka.Moja płyta to AsRock Fatal1ty a procek 2500k i podczas odpalonego linXa w CPU-Z mam napięcie 1.368V a core temp pokazuje ze jest 82 stopnie na rdzeniach.czy to nie jest za dużo??Procek podkręcony na 4.8 Ghz natomiast chłodzenie to Thermalright Ultra Extreme 120 Edytowane 21 Maja 2011 przez david777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 21 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2011 Całkiem dużo, ale przecież nie używasz LinXa 24/7 :wink: . W normalnym zastosowaniu procek będzie miał coś między 60 a 70*C, a tyle będzie OK. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 23 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2011 No i pięknie płytka w wersji B3 wróciła do mnie z ESC. UEFI 1.60. Jakie obecnie polecacie ? Na B2 miałem wgranie 1.61. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 24 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2011 Ja teraz używam najnowszego 1.70 Sent from my GT540 using Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 24 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2011 Etron Technology's EJ168 USB 3.0 host controller passes USB-IF certification Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blablablaxxx Opublikowano 25 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2011 Witam mam pewien mały problem. Mianowicie mając procka i5-2500k i p67 pro3 b3 ( BIOS nie aktualizowany) gdy gram w niektóre gry mam dziwny spadek do 20-30 fps mimo ze sa to gry dosc stare. okazalo sie ze w czasie grania w te gry procek pracuje na 1.5GHz :( Wie ktoś może jak ustawić żeby zawsze pracował z jedną częstotliwością ? Z góry dzięki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 26 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2011 Wyłącz Intel SpeedStep Technology. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaem Opublikowano 27 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2011 (edytowane) Witam. Na swoim Asrok p67 pro3 często mam taki problem, że wyłacza mi się internet. Zmiana sterowników na najnowsze nie pomaga, wyłączenie opcji w ustwieniach sterowników oszczędzania energii nie pomaga. Pomaga jedynie wypięcie kabla z netem z sieciówki i wpięcie. Reinstalacja windowsa nie pomogła. Zmiana gniazd we switchu też nie pomaga. Podejrzewam, że to wina podkręcenia lub coś w windows 7 to wyłącza - od niedawna mam win 7 więc znam lepiej XP. Czemu nie mogę zejśc niżej z napięciem z 1,35 vcore? Gdy daję niższe to w czasie np gry komp się zwiesza. ;/ Ustawienie na 4.5 GHz wymaga u mnie z kolei zmiany "power limit" żeby nie spadało mi taktowanie z 4.5GHz na 4.0, 4.3, 4.1... ale wtedy zdarza mi się przy włączeniu kompa zobaczyć obraz jakby się uszkodziła grafika - pół obrazu noramlne, a drugie pół jakiś śnieg! Czyżby zasilacz 600W niewyrabiał? Chciałbym mieć 4.5GHz z niższym takotwaniem... O temperatury się nie martwie bo rzadko mam więcej jak 60 stopni. Jakieś rady? @radiergummi pozwoliłem sobie skorzystać z Twojej sygnatury :-) Edytowane 28 Maja 2011 przez kaem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 28 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2011 Z sieciówką to trudno powiedzieć. Ja po OC nie mam takich problemów i nigdzie nie słyszałem by ludzie o tym wspominali na tej płycie. A z napięciem to zależy od sztuki procka. Widocznie twój tyle potrzebuje. Najlepiej pokaż jakie masz ustawienia. Power limit nie ma wpływu na objawy z artefaktami na ekranie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaem Opublikowano 28 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2011 (edytowane) ImageShack� - Online Photo and Video Hosting W momencie kiedy wysłałem zrzuty to ImagesHack działał tragicznie wolno... Edytowane 28 Maja 2011 przez kaem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 28 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2011 (edytowane) Po kolei wg. screenów: Nr 2 - jak nie używasz wirtualizacji to daj 64MB Nr 3 - opcja na samym dole na Enable Nr 4 - jak Ustawiasz profil XMP to już dalej nie grzeb. Zostaw na Auto Nr 5 - ustaw ręcznie CPU PLL 1,709V styknie, VTT 1,051V Nr 6 - Internal PLL Overvoltage na Enable, Limitu Turbo i Core Current ustaw kolejno 255/255/300 Pzdr, Edytowane 28 Maja 2011 przez radiergummi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaem Opublikowano 28 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2011 (edytowane) Nr 2 - Opis, który znalazłem na stronie Lenovo This item is used to modify the size of Memory Mapped IO (mmio), the default 1024M option could optimizes the performance of 64-bit windows operating systems with above 4GB memory; Wg testu Winrar wydajnośc u mnie zwrasta wzrasta po włączeniue 1024 - lub to efekt placebo :P Wirtualizacja czyli np odpalanie Windowsa XP na Win 7 Pro? http://www-307.ibm.com/pc/support/site.wss/document.do?sitestyle=lenovo&lndocid=SF10-D0117 Nr 3 - Co ta opcja dokładnie robi no-execute memory protection? Po zmniejszeniu timingów pamięci mam zwieszki a wg www.vortez.net powinny działać na ust: Stock: 1600MHz 9-9-9-27 @ 1.65v Tight: 1600MHz 8-9-8-25 @ 1.65v OC: 1866MHz 9-10-9-25 @ 1.65v Kingston HyperX Special Edition Sandy Bridge 1600MHz CL9 Review - Test Setup & Overclocking Podejrzewam, że to też kwestia właściwego ustawienia VTT Voltage... Nr 4 - Jak wyżej - kusi wycisnąc więcej z tych pamięci :P Nr 5 - Dalej ustawić CPU Ratio na 45 a vcore [1.352]na razie zostawić lub zmniejszać i zwiększać w razie niestabilności? Coś czuje, że zmiana Limitu Turbo i Core Current znowu mi zchrzani obraz - jak coś to zrobie print screena tego cuda EDIT: Jak na razie na ustawieniu 4.5GHz przy vcore 1.330v przeszło w Prime95 15 testów bez problemów i od wczoraj działa wszystko stabilnie. Na 1.325 już komp zalicza "zamarza" w zasie grania... Edytowane 29 Maja 2011 przez kaem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nalewator Opublikowano 29 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2011 @ kaem widze ,że masz UEFI 1.9. Napisz czy masz dual booty ja mam 1.8 i dualbooty sa. A i jeszcze jedno jakie jest def napięcie dla proca (gdzie lub czym to sprawdzić). Chcę ustawić jak najniższe napięcie dla 4GHz narazie dałem offset -0.070 i mam jakieś 1.27V. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 29 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2011 Ustawiasz offset, zapisujesz i ponownie wchodzisz do UEFI i w zakładce OC czy Hardware monitor masz wyświetlone aktualne vCore. Pokrywa się ono z tym co podaje CPU-z. Def napięcie to 1.2V ( przy LLC 5 offset -0.105V) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaem Opublikowano 29 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2011 @nalewator na UEFI 1.80 dualbooty miałem prktycznie za każdym włączeniem kompa. Po aktualizacji jak na złość - pierwsze uruchomienie i dualboot... Dziwne bo teraz się uspokoiło i już dawno nie miałem dualboota. U mnie 4.2GHz chodziło spokojnie 1.25v a 4.5GHz wymaga już 1.33. Także teoretycznie 4GHz powinno Ci śmigać na mniej niz 1.25v ale ja nigdy nie bawiłem się w offset tylko fixed Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blazejj Opublikowano 29 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2011 U mnie po update biosu do 1.9 dualboot znikł. Polecam przesiadke na najnowszy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ernik Opublikowano 30 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2011 Czy przy OC ustawiać Power Saving Mode na Enabled? - i co to w praktyce daje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 30 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2011 W praktyce to nie wiem. Długi czas miałem włączone. Teraz mam wyłączone. Miernik poboru prądu nie pokazuje zmian. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 30 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2011 Zapytałem Support ASRocka o działanie tej opcji Low MMIO Align: Dear Customer, By default memory addressing is optimized for 64 Bit operating systems, resulting in less available memory for a 32 Bit operating system, with Low MMIO Align you can set it for optimized settings for a 32 Bit operating system. For a 64 bit operating it should be set to 1024 Kind regards, ASRock Support Faktycznie w programach typu 7zip czy WinRAR, jest szybciej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dwd89 Opublikowano 30 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2011 (edytowane) powiedzcie mi taką rzecz, czy przez OC wam się procki jednak po jakimś okresie np. 4-5 miesięcy nie "wypalają" tzn nie tracą swojego pierwotnego potencjału ? u mnie na Q9550 rew. C1 po kilku miesiącach już przestał poprawnie działać na taktowaniu 4.01Ghz, na tym samym secie, na tych samych ustawienia poprostu nie daje rady ... :( obawiam się aby przy 2500k nie było podobnie. seria płyt z Z68 jest w bardzo podobnej cenie. warto się nią zainteresować ? Edytowane 30 Maja 2011 przez Dwd89 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuziu Opublikowano 30 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2011 szczerze mówiąc jeżeli używamy opcji offset to procesor przedłuża swoją żywotność względem ustawionego manualnie napięcia :) u mnie śmiga cały czas procesor na taktowaniu 4.8ghz i 1.46v load ,płyty gigabyte potrzebują sporo więcej V od innych ofert z chipsetami p67 ,nie wiem jak jest z z68 ,ale msi p67 gd65 potrzebowała ok. 0.05v mniej :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toomi1982 Opublikowano 31 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2011 Witam. Nie dawno zmieniłem zasilacz z Chiefteca 650 Watt na Corsaira Gamer 800 Watt. Od tego momentu proc chodzi stabilnie na 4.5ghz przy napięciu 1.29v, a na poprzednim zasilaczu potrzebował 1.35v. Czy to może jest wina mocy zasilacza czy stabilności linii zasilającej płytę?? I5 2500k Asrock P67 Pro3 B3 Gigabyte GTX 580 SOC 6GB DDR 3 1600mhz 64GB OCZ SSD 500GB Samsung S-ATA II Creative X-FI Gamer Corsair H50 Thermaltake element G LG Flatron 24" 1080p Creative fatality headset Logitech G500 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nalewator Opublikowano 31 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2011 Ustawiłam dla 4GHz 1.22v i działa OK. Tylko nie mogę znaleźć opcji LLC . A może jej nie ma w Pro 3? Offset dałem na -0,110 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 31 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2011 ASRock P67 Fatal1ty Professional UEFI 1.90a Fine-tune power phase. LINK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaem Opublikowano 31 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2011 (edytowane) Co będzie lepsze dla procka: fixed 1.328v czy offset przy 100% obciążeniu 1.368v vCore [idle mniej niż 1.00v? Bo na 4.5GHz tylko takie napięcia u mnie stabilnie działają... Chodzi oczywiście o 2500k lga1155 Edytowane 31 Maja 2011 przez kaem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...