Skocz do zawartości
djsilence

Apple iPad nie dla biznesu

Rekomendowane odpowiedzi

Po wpadce zaliczonej z tanim 8" tabletem firmy NoName za 600zł na androidzie 2.1 (brak sortowania zdjęć, brak Marketu) zdecydowaliśmy się zainwestować.

Kupiłem dziś iPada do firmy celem używania go do sprzedaży/prezentacji produktu, za pomocą zdjęć produktów i broszur w PDFie.

Przyniosłem, rozpakowałem, zainstalowałem iTunes, wpinam, rejestruje < Tu zaczęła się zabawa.

Ponieważ jest to firmowy iPad, to zarejestrowany musi być na właściciela. Email wpisany miał być jego sekretarki. Sam iPad jest na prezentacje przez przedstawicieli firmy więc danych karty nie wpisaliśmy z oczywistych względów.

Na pulpicie Windowsa miałem przygotowany folder ze zdjęciami, których nazwami były kolejne numery - 1,2,3,4,5,6....

Szanowny pan w sklepie powiedział, że zarządza się zdjęciami w iTunes w zakładce Events, którą widzieliśmy na ekranie sklepowego iMaca. W końcu jest przecież jeden iTunes, prawda?

Nie.

Na PC-cie można jedynie ustalić jaki folder będzie synchronizowany. Myślę sobie no problemo, mam ponumerowane kolejno (kolejność zdjęć dość ważna).

Po tym jak wszystkie 8 zdjęć (200kb każde) się skopiowało (2 minuty), zoptymalizowało (2 minuty) i zsynchronizowało (1 minuta), odkryłem w galerii, że panuje wśród zdjęć kompletny rozpiździaj.

Szybki google ujawnił źródło problemu > EXIF.

OK - szukam opcji sortowania

szukam...

szukam...

szukam......

Cholera nie ma! Nie ma "prawo-kliku", nie ma opcji, nie ma nic w Settings, ani w iTunes!

Szukam rozwiązania. Wujek google sugeruje aplikację SortShots, dzięki której natura marketu Apple-a ujawniła swe monopolistyczne szpony.

Ponieważ nie chciałem wpisywać danych karty właściciela firmy, poprosiłem mojego sprzedawcę, który miał iPhone-a z aktywnym kontem, aby zalogował się i kupił tę aplikację za Ł2.99, co też uczynił.

Sama aplikacja nie zachwyciła interfejsem i zawiodła w kwestii outputu, gdyż manipulowała zdjęciami jedynie wewnątrz swego środowiska, wraz ze swoim własnym Slideshow-em, który scrollował zdjęcia co 2 sekundy i nie dało się tego zmienić!

No dobra, olać aplikacje. Znalazłem program na PC-ta, usuwający batch-owo EXIFy. Może to zmusi aby iPad sortował wedle nazwy pliku. Jak nie to będziemy tworzyć pliki w Wordzie i drukować do PDFa.

Usunąłem EXIF-y, stworzyłem przykładowy plik i podpinam to cudo techniki religijnie wielbionej, aby po minucie synchronizowania ujrzeć monit "Could not synchronize SortShots. This computer is not authorized to synchronize with this account" - czy coś w ten dekiel.

Innymi słowy, jestem w ciemnej d... pupie. Jutro pójdę do sklepu zażyczyć sobie zwrotu za tę aplikację i będę trzymał kciuki, że wówczas się zsynchronizuje.

Ostatnimi resztkami cierpliwości, gdy już brakowało mi bluzgów, a dzień pracy kończył nieubłaganie, stworzyłem konto na dropboxie, na który wrzuciłem kilka prezentacji powerpointa, które rano otwarte zostaną w osobnych tabach w Safari, aby pokazać klientowi nasze zajebiste szafki i biurka, które produkujemy.

Jak nie znajdę rozwiązania oddam to pieruństwo, bo 500 funtów drogą nie chodzi.

Edytowane przez djsilence
  • Upvote 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po prostu- itunes na windowsach to wynalazek szatana, czysta rozpacz. Nigdy nie pojmę dlaczego to tak niedopracowany i irytujący kawałek kodu. Na macOS to inna bajka w absolutnie każdym aspekcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Ludovic

Po prostu- itunes na windowsach to wynalazek szatana, czysta rozpacz. Nigdy nie pojmę dlaczego to tak niedopracowany i irytujący kawałek kodu. Na macOS to inna bajka w absolutnie każdym aspekcie.

Dobra ironia :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A dlaczego ni zakupiłeś np Samsunga galaxy tab ? połączenie produktów apple z windowsami i próba ogarnięcia tego wszystkiego zazwyczaj kończy się nerwami. Apple to apple, fajny interfejs fajny dizajn i wykonanie ale zmuszenie tego do współpracy z czymś co nie ma znaczna apple to koszmar, a wykorzystywanie tych produktów w biznesie to już katastrofa :D

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra ironia :)

Jaka ironia? Zwyczajnie nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi, którą zminusowałeś, a slavOK, który powtórzył po mnie dostał plusy :lol:

Mam porównanie między itunes wgranym na xps, a tym na iMac'u i jest zauważalna różnica w łatwości obsługi (ten pod windowsa jest zwyczajnie skopany).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Ludovic

Jaka ironia? Zwyczajnie nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi, którą zminusowałeś, a slavOK, który powtórzył po mnie dostał plusy :lol:

Mam porównanie między itunes wgranym na xps, a tym na iMac'u i jest zauważalna różnica w łatwości obsługi (ten pod windowsa jest zwyczajnie skopany).

Nie wiem kto dał minusa, ja dałem + teraz.

Ułatwianie życia użytkownikom Windowsa jest Apple nie na rękę, twardy biznes i tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest jeszcze GoClever i Creative. Ten pierwszy chwali się, że Market im działa - o Creative nie czytałem.

Wniosek z tej historii jest taki, jak od dawna powtarzam: Apple jest dla gadżetomaniaków, którzy lubią się wyróżniać. Natomiast ktoś, kto potrzebuje działającego urządzenia, powinien zainteresować się konkurencją. Może urzędzenie nie będzie tak ładnie zrobione, ale będzie miało wszystkie funkcje.

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm nie bawię się w zdjęcia ale chyba da się to jakoś ogarnąć. Programów jest pełno tylko trudno coś konkretnego poszukac. Ew JB i można wszystko ;)

Sam sobie kupiłem ipada w sumie nie wiem po co :) tak do zabawy zamiennik laptopa na jakieś nietypowe wyjazdy. Zabawka spoko, w sumie robi mi bardziej za konsole do gier (tu się spisuje bardzo fajnie) oraz przeglądarka do internetu no i odtwarzacz filmów (divX z napisamy)

Jak jest ktoś zainteresowany to sprzedam go za 1400 zł wersja 16GB wifi sprowadzana z USA :) używana 2 miesiące. Stan idealny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm nie bawię się w zdjęcia ale chyba da się to jakoś ogarnąć. Programów jest pełno tylko trudno coś konkretnego poszukac. Ew JB i można wszystko ;)

Sam sobie kupiłem ipada w sumie nie wiem po co :) tak do zabawy zamiennik laptopa na jakieś nietypowe wyjazdy. Zabawka spoko, w sumie robi mi bardziej za konsole do gier (tu się spisuje bardzo fajnie) oraz przeglądarka do internetu no i odtwarzacz filmów (divX z napisamy)

Jak jest ktoś zainteresowany to sprzedam go za 1400 zł wersja 16GB wifi sprowadzana z USA :) używana 2 miesiące. Stan idealny

Próbowaliśmy dwa dni, aż poszliśmy do Apple Guru. Fajnie, że zarezerwowali dla nas godzinę z repem.

Konkluzja tejże godziny jest taka, iż należy używać Mac-a do organizowania zdjęć w Eventy i wówczas wgrywać do iPada.

Żenada.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym to oddał jak można i brał samsunga tablet... wystarczy ze miałem 2 iphony i szybko do nokii wróciłem.... a kąśliwie sie śmieje z kolegi prosząc go by wysłał mi coś z iphona bluetoothem xD Produkty 4 razy droższe i 4 razy mniej funkcjonalne... o tablecie samsunga sam myśle.... do netu i pdf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak się wyróżniać iPadem, skoro 90% rynku tabletów to właśnie Apple?

Nie moja wina, że ludzie kupują to, co w TV pokażą lub im na flashowej reklamie wyskoczy. ;)

Tabletów jest wiele i iPad nie był pierwszym urządzeniem tego typu, nigdy nie był najtańszym i nie był najlepszym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przez rok był jedynym z dostosowanym systemem do tabletu. Był też pierwszym, bo HTC z początku wieku ciężko porównywać, zresztą nie wypalił. A tablety PC to zupełnie inna bajka. Cenę też miał bardzo OK, tańszy od Galaxy Tab itp. Jedynie Chińskie zabawki były dużo tańsze ale to nie ta liga.

Edytowane przez skinny500

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co myślicie o WinPad ?

Niby chiński produkt, technicznie lepszy od appla, wyglądem przypomina appla ale jest cieńszy i bardziej opływowy, no i ma windows 7, cena 1800zł średnio

!!WINPAD - ROZMIARY JAK IPAD ALE Z WINDOWS'EM 7!! (1557272411) - Aukcje internetowe Allegro

Wygląd appla i funkcjonalność windowsa, super sprawa, tylko co z tą chińszczyzną...

Mój ojciec leci do chin za 4 miesiące i myślę by go poprosić o sprowadzenie mi takiej zabawki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co myślicie o WinPad ?

Niby chiński produkt, technicznie lepszy od appla, wyglądem przypomina appla ale jest cieńszy i bardziej opływowy, no i ma windows 7, cena 1800zł średnio

!!WINPAD - ROZMIARY JAK IPAD ALE Z WINDOWS'EM 7!! (1557272411) - Aukcje internetowe Allegro

Wygląd appla i funkcjonalność windowsa, super sprawa, tylko co z tą chińszczyzną...

Mój ojciec leci do chin za 4 miesiące i myślę by go poprosić o sprowadzenie mi takiej zabawki

Opis aukcji z translatora wygląda przezabawnie.

Chiński produkt, ta. A iPad to niby gdzie robiony, w Luksemburgu?

Problem może stanowić ewentualna naprawa takiego urządzenia, bo niby gdzie, kto i za ile?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poca- miałeś też tego chinola, który czytał wszystko, łącznie z Sumeryjskim pismem klinowym? Pamiętam, jak babrałem się z tym i Automapą- nie dałem rady zmusić do współpracy... Pomysł fajny, wykonanie- gorsze...

Cóż- przez jakiś czas wahałem się nad kupnem ipada- ale odpuściłem sprawę- doszedłem do wniosku, że na coś, co będę używał sporadycznie- szkoda mi tyle kasy- jednocześnie dobrze, mogę kupić netbooka.

Przy czym- głównym zadaniem było by działanie a'la ramka do przeglądania zdjęć ze zleceń... Przy czym- ostatnio usłyszałem plotkę, że na ipada ma powstać pełna wersja photoshopa- wtedy to by była ciekawa alternatywa na szybką obróbkę. Wtedy zastanowił bym się bardzo, bardzo konkretnie. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem tak... od jakiegos czasu od jabluszka trzymam sie z daleka

Moze to i fajny system ale stworzony dla skretynialych amerykanow dla ktorych dwa klawisze myszy to za duzo...

MacBook air poszedl na handel Iphone wziela moja pani

Sam telefon do dzwonienia jeszcze jest w miare fajny (mowa o 3g) ale ja potrzebuje czegos bardziej funkcjonalnego Galaxy S jak narazie mi wystarcza

Co do MBAir uwielbialem go za jedna rzecz... gabaryty. Lecz jezeli chodzi o prace brakowalo mi wielu programow... znowu dzialanie windowsa na dysku 1.8" 4200 obrotow doprowadzalo mnie do szalu ;/

Takze z tabletem powiedzialem ze zaczekam. Pewnei tez na samsunga z ich nowymi prockami... jakis x4 moglby byc fajnym rozwiazaniem

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi