Skocz do zawartości
grandzu

Budowanie Peltiera

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam takie pytanie, czy ktoś już może próbował budować ogniwo peltiera? Bo bym się w coś takiego pobawił. Nie chodzi mi wogóle o stosowanie tego do kompa, tylko o zbudowanie jakiegoś najprostrzego ogniwa, które by po prostu działało, jego moc może być minimalna, żeby tylko czuć że zjawisko zachodzi. Próbował już ktoś?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

p3dzi0r, wiesz ja sam nei jestem jakis mistrzem orografi ale gdy ppatrzy sie na takie coś to az mdleje z przerażenia ;)

Jacek com siem czempiasz kolegim :lol: :lol: :lol:

Nie tylko Ciebie to drażni.

A peltka trzeba ochłodzić (odebrać ciepło z gorącej strony), bo inaczej zjarasz proca, czy karte :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście że się da ... wystarczy poczytaćs kąd wogóle bierze się to zjawisko i możesz budować- tylko że małe (bo im większa powierzchnia tym ciężej Ci będzie zapewnić styk między warstwami ) Są nawet takie ćwiczenia z fizyki ....Życzę miłej leORT: ORT: ORT: ktury....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Peltiera jest latwo zbudowac

Potrzebujemy paski z miedzi i zelaza, odksztalcamy je na ksztalt 2 literek U i laczymy koncowkami (tak by sie z soba stykaly) i 1 literke przerywamy i podlaczamy prad... miejsce gdzie sie styka miedz z zelazem i jest podlaczony do tego punktu - bedzie sie robilo zimne a tam gdzie jest + bedzie sie robilo cieple... mamy peltiera ;] Cos takiego ma bodajze 30% sprawnosc i mozna zrobic samemu, przy odpowiednio duzej cierpliwosci mozecie sobie zrobic peltiery ^^

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Peltiera jest latwo zbudowac

Potrzebujemy paski z miedzi i zelaza, odksztalcamy je na ksztalt 2 literek U i laczymy koncowkami (tak by sie z soba stykaly) i 1 literke przerywamy i podlaczamy prad... miejsce gdzie sie styka miedz z zelazem i jest podlaczony do tego punktu - bedzie sie robilo zimne a tam gdzie jest + bedzie sie robilo cieple... mamy peltiera ;] Cos takiego ma bodajze 30% sprawnosc i mozna zrobic samemu, przy odpowiednio duzej cierpliwosci mozecie sobie zrobic peltiery ^^

,

mozesz zobrazowac to na rysunku jakims ??? bedzie latwiej ;) 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No proszę, teraz się tylko zabrać do roboty... dzięki Berkut.

P.S.

Pocahontas wg Ciebie na które forum?

Ojjaaa, grandzu , sorry, nawet nie wiedziałem że jest na forum chłodzenia, myślałem że jest topic na oślej łączce :mrgreen: Jeszcze raz sorry. :oops: :oops:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu jest dosyc ciekawy artykul na temat montazu ogniwa peltiera

http://www.overclockers.pl/txt.php?id=peltier_install

Mam w zwiazku z tym pytania. Czy wiecie moze czy jest jakas bardziej pospolita uzytej tam pianki neoprenowej bo chodze po sklepach i pytam o to to wszyscy robia karpia i nic nie wiedza ??

Czy jestescie w stanie podac nazwe tego silikonu, jaki to ma byc ??

I jeszcze jedno . Mam dwa peltiery i jeden chce dac pod blok i bedzie to tak. Płytka miedziana + peltier + na to blok do okoła silikon aby szczenie wszystko wypelnic - czy to bedzie spox ??

Drugiego pelta chce dac na chipset dlatego chce go umiesic albo dwoma miedzianycmi blaszkami i zasilikonowac i na to dobry radiator z wentylem ( albo blok ale jeszcze go nie mam ) - czy to bedzie dobre rozwiazania aby uniknąć kondensacji pary wodnej ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No panowie a jakieś konkrety? Da się coś takiego zbudować w domku?

Jeśli jesteś w stanie rozebrać diody, poprzecinać je pomiędzy warstwą n i p, poukładać to na miedzianych płytkach w odpowiedni sposób i nie będziesz się bał, to spoko.

Peltier to kanapka z krzemu typu n i p ułożona w taki sposób, żeby kiedy prąd płynie "do góry" płyną przez krzem n, a kiedy płynie "w dół" to przez p. Wtedy występuje transport ciepła z jednej strony na drugą.

(w krzwemie n jest odwrotnie niż w p i dlatego się udaje)

Fizyka ciała stałego, 6 semestr Fizyki Technicznej na PW, gorąco zapraszam;) :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No panowie a jakieś konkrety? Da się coś takiego zbudować w domku?

Jeśli jesteś w stanie rozebrać diody, poprzecinać je pomiędzy warstwą n i p, poukładać to na miedzianych płytkach w odpowiedni sposób i nie będziesz się bał, to spoko.

Peltier to kanapka z krzemu typu n i p ułożona w taki sposób, żeby kiedy prąd płynie "do góry" płyną przez krzem n, a kiedy płynie "w dół" to przez p. Wtedy występuje transport ciepła z jednej strony na drugą.

(w krzwemie n jest odwrotnie niż w p i dlatego się udaje)

Fizyka ciała stałego, 6 semestr Fizyki Technicznej na PW, gorąco zapraszam;) :lol:

Albo 5 minut na google.com :wink:

To o czym ty mowisz jest ogniwem takim, jakie je obserwujemy w technice (wydajnosc), ale mozna z powodzeniem zrobic cos *podobnego* bez uzycia polprzewodnikow (hehe, domieszkowanie domowymi sposobami :lol: ), tyle ze do chlodzenia czegokolwiek to sie raczej nadawac nie bedzie :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi