Micro Opublikowano 27 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2010 Wiesz - plan jest taki zeby w przeciagu 2-3 miesiecy wymienic cala platforme - pytanie czy wymiana grafiki na poczatku to dobry pomysl :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 27 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2010 (edytowane) Wymiana grafy da dużo więcej niż wymiana czegokolwiek innego. To jest najistotniejszy komponent do gier, nawet najlepszy quad tu nie pomoże 9600 GT (która mimo wszystko ciągle daje rade w niskich rozdziałkach). Tylko zasiłke obowiązkowo trzeba zmienić, bo moc tu nie ma znaczenia. Ta konstrukcja ma raczej słabą linię 12 V, bo w końcu jest bardzo stara. Edytowane 27 Lipca 2010 przez Harry Lloyd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Micro Opublikowano 27 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2010 No niestety do 1680x1050 na ktorej gram do SC2 nie za bardzo sie nie nadaje - no moze do LOW tylko :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 27 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2010 (edytowane) Przy e2180 zdecydowanie da kopa zmiana platformy, ja osobiście bym nie kupował gtx460 do e2180 bo karta będzie sie przy tym procu nudzić. Ten temat był poruszany już wiele razy. Oczywiście, że się opłaca. W grach w których bardziej się liczy proc faktycznie będzie się karta nudzić. Ale IMO GTX 460 da mu jednak dość sporego kopa w większości gier. Możliwa wyższa rozdzielczość, lepsze tekstury itd.. Proc może troszkę ograniczać przy grach na silniku Source (przykład na własnym doświadczeniach z wymianą zarówno procka i grafiki). Pewnie i też na innych. Oczywiście zmiana na 4 rdzeniowca w tym przypadku byłaby wskazana. Ale pakowanie np jakiegoś nowszego 2 rdzeniowca od AMD/Intel nie wiele mu tu da. Ale może niech się wypowie ktoś, kto robił więcej testów jak np. Focus . Tylko on chyba już tu nie zagląda. Edytowane 27 Lipca 2010 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Micro Opublikowano 27 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2010 No wlasnie celuje w jakiegos 4 jajowca - platforma ma wytrzymac 1-2 lata :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 27 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2010 (edytowane) To się najpierw zastanów czy ta karta Ci starczy na ten 1-2 lata. Wg mnie starczy patrząc na obecny rynek gier PC. Ja tam mam zamiar najpierw kupić grafę, a potem ew. dokupić q9400 lub wymienić platformę na AM3. Oprócz Crysisa i Metro 2033 na razie nie mam problemów z wydajnością w większości gier. Po przesiadce na GTX 460 myślę, że na kolejne 2 lata starczy. Jak nie to będę się martwił później albo zrezygnuje z jakiejś gry. To nie te czasy, gdzie z roku na rok wychodziły kolejne dopieszczone gierki wykorzystujące DX 9 z coraz to większymi wymaganiami. IMO wszystko to troszkę zwolniło. Teraz tylko czekać do 10 i zamawiam tego Gigusia 1 GB. Mam nadzieję, że do tego czasu nie będzie problemów z dostępnością i cena nie pójdzie za bardzo w górę. 900 PLN mogę wyłożyć jakby co . Edytowane 27 Lipca 2010 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guderian Opublikowano 27 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2010 To jest też wersja OC, więc ma to cłodzenie niereferencyjne itd. Dziwnie tanio w tym PC media mają, kupował tam ktoś już kiedyś? W sumie nieważne, jutro powinienem mieć 2x Gigabyte 768MB, zamówiłem u siebie na mieście za 775zł sztuka. Generalnie to 768 czy 1024, i tak dwie swoje zrobią w SLI :) zaryzykowalem i dzisiaj zamowilem dwie:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piet Opublikowano 27 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2010 Jeśli wierzyć testom to chłodzenie sekcji zasilanie jednak by się przydało, tak przynajmniej wnioskuję po kartach , którym tego pożałowano ( referent i np. posiadane chwilowo karty palit sonic platinum): REFERENT 1gb GAINWARD GS 1gb MSI Cyclone 768mb Wszystkie karty pod obciązeniem. Co dziwne, po zamontowaniu kilku niewielkich radiatorów z tego zestawu, temperatura dosyć spadła w przypadku pojedynczej karty i dobrze wentylowanej obudowy. Nie mam niestety pełnego monitoringu jak w 5850, ale nawet temp gpu poszła w dól jakies 5-7 stopni. Postaram sie wypożyczyć sprzęt, się zobaczy na zdjęciu w podczerwieni, ile dają radiatorki za 29zł:) Co ciekawe oc pamieci skoczyło z 4400 na 4560. Gpu dalej 912/1820/1,075v. Założe to na drugą sztukę i zobaczę czy ma to sens w sli gdzie przepływ powietrza między kartami jest utrudniony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 27 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2010 Przy e2180 zdecydowanie da kopa zmiana platformy, ja osobiście bym nie kupował gtx460 do e2180 bo karta będzie sie przy tym procu nudzić. Co juz dwukrotnie powiedziano opowiadasz bzdury ;) warto wymieniać i to nawet bardzo! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasza Opublikowano 28 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2010 Witam :) Mam takie o to pytanie, o to mój sprzęt Intel Core 2 Duo E6750 2,66GHz (podkręcony do 2,84Ghz) MSI P35 Neo 2 FIR GeIL Dual Ultra 2x 1GB DDR2 800 MHz Asus Xonar DX Tagan 430W - U15 Easycon Series i o to pytanie: Czy mój Tagan poradzi sobie z GTX 460 w wersji 768MB bez OC (karta bez OC oczywiście)? I jeszcze 2 pytanie którą wersje wybrać: GeForce with CUDA GTX 460 Gainward 768MB czy GeForce with CUDA GTX 460 Palit 768MB pierwszy w cenie 730zł a drugi za 740zł. Prosił bym o rade :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 28 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2010 Karty są praktycznie identyczne, bo to ten sam producent. A co do zasiłki to podaj amperaż linii 12 V. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 28 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2010 (edytowane) ad1. Odpowiedź masz na poprzedniej stronie... zestaw nie ciągnie zbyt dużo, więc 430 W powinno starczyć. ad2. Gainward może być. A co do Palita to nie wiem. Gainwarda jakiś czas temu przejął Palit, także to te same produkty. Zresztą wszystkie te karty to praktycznie jedno i to samo. To samo PCB i oczywiście chipset. Chłodzenie podobne. Jedynie naklejką producenta się różni. Gigabyte miał jakieś inne chłodzenie do zaoferowania ( z 2 wentylami). Ale ciężko tą wersję teraz dostać. No i inna sprawa, że daruj sobie kupno GTX 460 jak nie zamierzasz dokupować ramu. 2GB to stanowczo za mało na dzień dzisiejszy. Edytowane 28 Lipca 2010 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasza Opublikowano 28 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2010 A co do zasiłki to podaj amperaż linii 12 V. jedna linia 12V z 26 amperami No i inna sprawa, że daruj sobie kupno GTX 460 jak nie zamierzasz dokupować ramu. 2GB to stanowczo za mało na dzień dzisiejszy.Wiem, mam zamiar dokupić jeszcze 2GB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 28 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2010 Bez przesady przez pare tygodni jechalem X6 z 2 GB ramu i spokojnie dawal rade. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wozaq Opublikowano 28 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2010 Ok, mam na chacie już dwa GTX-y 460 768MB od Gigabyte'a. Trzeba przyznać, że fajne karty z wyglądu Nvidii wyszły, wreszcie jakieś małe, lekkie i poręczne :D Pozniżej parę fotek: Jutro może zmontuję, to potestuję itp. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 28 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2010 (edytowane) Bez przesady przez pare tygodni jechalem X6 z 2 GB ramu i spokojnie dawal rade. Wiesz chodzi o to, że takie argumenty mało kogo przekonują. Nie opieram się tu tylko na Crysisie, ale przy Win7 niektóre gry mogą się już dławić, albo być na granicy przy 2 GB. Do tego jak ktoś jeszcze używa sporo programów w tle to jest jeszcze gorzej. Ja też długo siedziałem na 2 GB i do czasu aż stwierdziłem, że to za mało. Kupując kartę typu GTX 460 raczej ustawia się wyższe rozdzielczości i max detale.. Fakt w tym przypadku gra rolę też pamięć na karcie, ale i ram swoje bierze. Mimo wszystko 2 GB to dziś mało. Można jako tako pracować. Ale głównie jak się ma mocno odchudzony system i nie używa się praktycznie żadnych programów w tle. W moim przypadku jest tego dość sporo i żre prawie 300 MB łącznie oprócz procesów systemowych i innych programów. Także po podliczeniu zostaje może z 3.2 GB dla danej gry... Wszystko zależy też od użytkownika no i systemu. Akurat XP 32 bitowy średnio się opłaca instalować mając 4 GB, bo część jest nie wykorzystywana. Edytowane 28 Lipca 2010 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 28 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2010 Ok, mam na chacie już dwa GTX-y 460 768MB od Gigabyte'a. Trzeba przyznać, że fajne karty z wyglądu Nvidii wyszły, wreszcie jakieś małe, lekkie i poręczne :D Łączenie 768mb w sli to bezsens. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wozaq Opublikowano 28 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2010 (edytowane) Przedstaw jakies sensowne dowody... rownie dobrze moge napisac: kupowanie gtx465 i modowanie na 470 to bezsens. Edytowane 28 Lipca 2010 przez wozaq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 28 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2010 (edytowane) Pewnie chodzi Sidowi o to, ze pamiec vga w ukladach SLI nie sumuje sie co nie znaczy, ze taki uklad ma zle pracowac. Poprostu ciezko bedzie w rozdzialkach powyzej 1900/1200. Tak czy siak masz sliczny ukladzik SLI i ja z mojej strony zazdroszcze oraz zycze milego pykania w gierki :) Piekne sa te karty :) No i gdzie masz chlodzenie na NB i jak z temperaturami na SB ? bo widze, ze cos sie radiatorkowi odchudzilo :D Edytowane 28 Lipca 2010 przez leven Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxforce Opublikowano 28 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2010 (edytowane) to może ja przedsatwie. 2x460 768MB= 1370 najtańsze GTX480 najtańszy 1514 różnica w cenie 144zł. Do SLI wymagany procesor jak najwyżej taktowany by skalowanie było dobre( mały problem w dzisiejszych procesorach), poziom rozgrywki będzie lepszy na GTX480 w części tytułów.SLI nie skaluje się w każdym miejscu jednakowao w jednym możesz mieć 40% w drugim już 80%. Trzeba było dopłacić te 114zł. Proponuje zagrać w ARMA2 (wolniej niż na jadnej karcie),Battleforge (min fps), blur,World in Conflict: Soviet Assault ( różne skalowanie), Settlers 7: Droga do Królestwa (brak skalowania), zdaj relacje jak SLI się tam sprawuje. Mogę jeszcze wymienić jak mało. I na koniec takich rodzynków będzie więcej.Test z wersji 768MB. Edytowane 28 Lipca 2010 przez Maxforce 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 28 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2010 Tu nie trzeba dowodów , tam gdzie sli miałoby pokazać co potrafi to wcześniej braknie pamięci(nie we wszystkich tytułach). Sli jest bardzo czułe na braki pamięci , wydajność spada masakrycznie. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wozaq Opublikowano 28 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2010 A gdzie 480 sa takie tanie? Procesor nie stanowi u mnie zadnego problemu. Zreszta nigdy nie mialem zlych doswiadczen ze sli, a mialem juz 2x 260, 295. Nie gram w rozdzialce wyzszej niz 1920x1080. Sent from my GT540 using Tapatalk 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 28 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2010 Przedstaw jakies sensowne dowody... rownie dobrze moge napisac: kupowanie gtx465 i modowanie na 470 to bezsens. Oczywiście , że bezsens kilka stówek w kieszeni :wink: 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 28 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2010 dostalem dzis MSI Cyclone 460 ... po weekendzie dam jakies testy jak to sie kreci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 28 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2010 (edytowane) Nie zapomnij o temp w IDLE i Stress no i jaka kultura pracy. Chciałbym po prostu wiedzieć jak to się ma do referencyjnego chłodzenia. Edytowane 28 Lipca 2010 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wozaq Opublikowano 28 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2010 Oczywiście , że bezsens kilka stówek w kieszeni :wink: Chodzilo mi o to ze jesli cos juz sie pisze to nalezy to uzasadnic. Jesli nie to moglem sobie tak napisac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 28 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2010 Chodzilo mi o to ze jesli cos juz sie pisze to nalezy to uzasadnic. Jesli nie to moglem sobie tak napisac. Mnie się wydywało , że to jest na tyle zrozumiałe i nie trzeba tłumaczyć, w dodatku w tym temacie już to było wałkowane :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxforce Opublikowano 28 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2010 (edytowane) A gdzie 480 sa takie tanie? Procesor nie stanowi u mnie zadnego problemu. Zreszta nigdy nie mialem zlych doswiadczen ze sli, a mialem juz 2x 260, 295. Nie gram w rozdzialce wyzszej niz 1920x1080. Sent from my GT540 using Tapatalk no faktycznie skąpiec zle pokazałe cenę minimalną InnoVision GeForce GTX480 1536MB DDR5/384bit DVI/mHDMI PCI-Express - Zeto Opole 1662zł iCOMP.pl: PCI-E INNOVISION GeForce CUDA GTX 480 1536MB DDR5 384BIT 2xDVI+miniHDMI BOX (N480-1DDN-K5HW) - Twoj bezpieczny sklep internetowy. Komputery RTV AGD 1678zł GTX460 768 680złx2=1360zł SPARKLE GeForce GTX 460 768MB DDR5/192bit DVI/HDMI PCI-E różnica 302zł NIby dużo niby mało, nadal nie wart było SLI robić mimo że w części tytułów bedziesz miał lepiej niż na GTX480, w części będziesz miał gorzej lub wydajność jednej karty. Ja bym dopłacił dla świętego spokoju skalowanie nie jest stałe w SLI w grze. Masz tu ciekawy przykład skalowania Ciekawie co? Edytowane 28 Lipca 2010 przez Maxforce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 28 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2010 (edytowane) Mam takie samo zdanie co do wszelkich Multi-GPU, ale kolega już kupił, więc nie ma co odstawiać Rejtana :wink: . Dodam jedynie od siebie, że jeśli już koniecznie SLI, to wolałbym 2x GTX 460 1GB. BTW w przyszłym tygodniu dołączę (po raz pierwszy od... 2 lat, po 3 kartach ATi z rzędu) do posiadaczy kart Zielonych, w ramach gwarancji za HD5850 dostaję GTXa 470 (dopłata ~100 zł). Sorry za OT :wink: . @Chaos Czekamy na wyniki :) . Edytowane 28 Lipca 2010 przez Gi3r3k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DEVILEK Opublikowano 28 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2010 Łączenie 768mb w sli to bezsens. Kolega pokaze swoje testy, ja swoje podczas weekendu ; 2 x GTX460 1GB ( Jesli wozaq mozesz, to nie gry, a seria futuremark, taktowanie cpu do ustalenia ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...