ryba Opublikowano 2 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2007 Czy ktos ma mozliwosc porownania E6300 do E4300 przy takich samych taktach ? Bo wiadomo ze pomiedzy tymi modelami bedzie zasadnicza walka... Chodzi o OC 3GHz lub nieco wiecej - cos co sredni user jest w stanie osiagnac... jakby sie dalo - z gory dziekuje mam takie zestawienie, soon @ portal ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 2 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2007 Jak tam wam idzie, ktoś już zrobił C2Q X6700 ze swojego E4300 :lol: ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rav85 Opublikowano 3 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2007 ja narazie stoje przy x6800 i poczekam na nowe pamieci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość popow Opublikowano 3 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2007 Są pewne problemy aby ten procesor wysoko taktować (powyżej 3 Ghz). Chodzi o tzw strap - czyli wewnętrzne ustawienia opóźnień procesora (coś jak timingi w pamięciach). W procesorach z FSB 266 strap ma "luźniejsze" ustawienia - dlatego np e6600 z takim samym mnożnikiem jak e4300 będzie się o wiele lepiej podkręcał (osiągając wyższe prędkości końcowe). nie ma rozy bez kolcow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 3 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2007 Są pewne problemy aby ten procesor wysoko taktować (powyżej 3 Ghz). Chodzi o tzw strap - czyli wewnętrzne ustawienia opóźnień procesora (coś jak timingi w pamięciach). W procesorach z FSB 266 strap ma "luźniejsze" ustawienia - dlatego np e6600 z takim samym mnożnikiem jak e4300 będzie się o wiele lepiej podkręcał (osiągając wyższe prędkości końcowe). nie ma rozy bez kolcow a Ty co? z chuinki sie urwałeś :blink: poza tym - "wysoko taktować (powyżej 3 Ghz)" --> powyzej 3gHz to jest wysoko? :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość popow Opublikowano 3 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2007 a Ty co? z chuinki sie urwałeś :blink: poza tym - "wysoko taktować (powyżej 3 Ghz)" --> powyzej 3gHz to jest wysoko? :lol: to nie moja wypowiedz znalazlem gdzies pomyslalem ze kogos zaintersuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 3 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2007 to nie moja wypowiedz znalazlem gdzies pomyslalem ze kogos zaintersujena 2 razy poczytaj temat zanim coś w nim dodasz bo urwałeś sie tolanie z choinki :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ma1y Opublikowano 3 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2007 to nie moja wypowiedz znalazlem gdzies pomyslalem ze kogos zaintersujepare tygodni temu pewnie by zainteresowała :) ps kszonek szkoda że 'chuinki' napisałeś przez 'i' a nie przez 'j' ;) bo z chuinki przez 'j' na pewnie nie kazdy by sie chciał urywać ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 3 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2007 to nie moja wypowiedz znalazlem gdzies pomyslalem ze kogos zaintersuje z tym ze to juz dawno zostalo napisane w tym temacie..... no i jak wklekasz nie swoja wypowiedz, to napisz ze to nie Twoje, a nie sobie "przywłaszczasz". ps kszonek szkoda że 'chuinki' napisałeś przez 'i' a nie przez 'j' ;) bo z chuinki przez 'j' na pewnie nie kazdy by sie chciał urywać ;) nie wiedzialem co forumowy antybluzgator powie na [ciach!] inki ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
banti Opublikowano 4 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2007 (edytowane) Po przesiadce z x2 jestem zadowolony, starczyło mi jeszcze na topka p7:D Do konkretów, jak na razie lata sobie na 3ghz na ustawionym 1,325v; 3,25ghz na poniżej 1,4v też powinno być ok :wink: aha chłodzenie oczywiście box :wink: Edytowane 4 Lutego 2007 przez banti Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 4 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2007 (edytowane) dziwnie niskie tempy masz :| ja przy boxie z PD925 i E6400@3.2G/1.3V w orthosie mam ponad 65st.C (z E6300 mam identycznie) :| Edytowane 4 Lutego 2007 przez Raptor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 4 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2007 @Raptor To i tak Masz niskie tempy ... :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
banti Opublikowano 4 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2007 Hmm pewnie dzięki nidecowi 12cm (coś a'la delta) :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 4 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2007 to wszystko tlumaczy tylko ze box + delta to nie box ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
banti Opublikowano 6 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2007 Dobra założyłem TT SilentTower i temp posłusznie jeszcze spadły :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ridczak Opublikowano 6 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2007 U mnie (P5B Dlx) podobnie jak u banti, CoreTemp (TAT rowniez) pokazuje ok. 6*C mniej niz Asus Probe. Czyzby Asus Probe tak zawyzal temperatury? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bobas007 Opublikowano 6 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2007 Kolega Banti ma zadziwiająco niską temperaturę otoczenia. 26 stopni na płycie głównej? Jaką Ty masz temperaturę w pokoju? :lol: To może być przyczyną świetnego wyniku proca! Co do temperatury procka i zaskakujących czasami odczytów... Ja mam podobnie dziwacznie niskie tempy po włączeniu opcji PECI w biosie P5B-D. Źle jet toto wykalibrowane i temperatura "magicznie" spada sporo w dół, kłamiąc jak szewc. Widywałem już gości, cieszących się jak dzieci, że po oc procka mają spoczynkową temperaturę CPU równą temperaturze otoczenia. Hehehehehe.... Mój e6600 po oc 3400MHz przy napięciu w biosie 1.35V, chłodzony BTyphoonem kręcącym się na 1400 daje w TAT 57 stopni przy obciążeniu Orthosem. Probe2 pokazuje w tym czasie ok. 62 stopnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
banti Opublikowano 6 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2007 Hmm to mówisz wyłączyć tą opcje... ja nawet nie wiem czy jest włączona :P btw na chip cały czas wieje sobie 12x12 żeby właśnie było chłodno. Temp w pokoju? normalna :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chase1 Opublikowano 6 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2007 banti mieszka w namiocie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 6 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2007 A namiot stoi na ziemi skandynawskiej :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lucas234 Opublikowano 6 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2007 a na xs opatentowali moda na fsb 333 dla 6300 mozliwe ze dla 4300 tez bedzie dzialal... http://xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=132900 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PC_Speaker Opublikowano 6 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2007 żeby nie było... a nie mówiłem ?? wszystko okazuje się kwestia czasu i teraz milek będzie śmigał na e4300 z bsel modem .... lol :P ciekawe czy to faktycznie zadziała na e4300 :P szkoda że na PPC zabrakło nieco entuzjazmu :( Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Milek29a Opublikowano 6 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2007 (edytowane) Zabrakło lakieru przewodzącego :( Swoją drogą, tekst: "so I took one of my spare conroes" mnie zabił :/ Edytowane 6 Lutego 2007 przez Milek29a Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
victor89 Opublikowano 6 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2007 jeszcze nie wszystko stracone ;) z E4300 nie kombinowali... a to z nim jest najwiekszy problem jak dotąd :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fulgor Opublikowano 6 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2007 (edytowane) Ktoś wreszcie przebił głową mur :D Panowie, ja mam jednak pytanie odnośnie tej wypowiedzi na XS, jako że mój angielski nie stoi na zabójczo wysokim poziomie :ph34r: : co trzeba zrobić z tymi pinami zakolorowanymi na czerwono? - połączyć je czy zaizolować? :huh: Edytowane 6 Lutego 2007 przez Fulgor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Milek29a Opublikowano 6 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2007 Połączyć oczywiście :) Jako że E4300 ma def. 200MHz, a E6300 ma def. 266, to mod może (chociaż nie musi) być odrobinkę inny. Że też nie miałem tego nieszczęsnego lakieru :( Ołówek nic nie dał... a teraz już tak zamontowałem chłodziwo, że tego nie tykam :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chase1 Opublikowano 6 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2007 no jestem ciekaw czy to by jakos pozytywnie wplynelo na oc procka... na qradzie tez zrobiony Milek29a - tez to zauwazylem... tekst powala z nog Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popej Opublikowano 6 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2007 a na xs opatentowali moda na fsb 333 dla 6300 mozliwe ze dla 4300 tez bedzie dzialal... http://xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=132900 Rysunek chyba pokazuje socket ale połączenie sugeruje, że to procesor widziany od dołu, więc oznaczenie wskazujące na pin A1 jest mylące. Zwarcie nie jest zbyt szczęśliwe dobrane, bo IMHO nie powinno się łączyć BSEL2 do VCC ale do VTT. Tak czy inaczej, to potwierdza, że 333MHz dostaje się przy konfiguracji H L L Dla E4300 ten mod nie zadziała, bo wyjdzie H H L i trudno zgadnąć, jaka to będzie częstotliwość. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Milek29a Opublikowano 6 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2007 Właśnie cała moja nadzieja w tym, że quady wykazywały fsb-wall w podobnych okolicach, jak E4300 (~360MHz), a po tym modzie ich podkręcalność wzrosła. Wydaje mi się, że to już teraz tylko kwestia czasu... Polecam również lekturę wątku: http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=117280 W skrócie... Chodzi o to, żeby podnieść napięcie zasilające proca (czyli wszystkie te nóżki, które nie są funkcyjne i nie są masą). I nie chodzi tu o vcore :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 6 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2007 Rysunek chyba pokazuje socket ale połączenie sugeruje, że to procesor widziany od dołu, więc oznaczenie wskazujące na pin A1 jest mylące. Zwarcie nie jest zbyt szczęśliwe dobrane, bo IMHO nie powinno się łączyć BSEL2 do VCC ale do VTT. Tak czy inaczej, to potwierdza, że 333MHz dostaje się przy konfiguracji H L L Dla E4300 ten mod nie zadziała, bo wyjdzie H H L i trudno zgadnąć, jaka to będzie częstotliwość. Wiemy tyle: "BSEL0 jest jedyną 'jedynką'" w E4300 i jej izolacja na 0 daje FSB 166 W E6300 BSEL2 jest jprzerabiany na jedynkę i uzyskuje się FSB 333 w miejsce 266 Dla pewności warto wcześniej sprawdzić z jakimś E6300 gdzie ma jedynki na BSEL. E6300 powinien mieć jedynkę na BSEL1 Kod może być taki Same zera dają FSB 166 BSEL0 200 BSEL1 266 BSEL2 333 Jesli tak to trzeba izolować BSEL0 i podpiąć inny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...