M.K Opublikowano 15 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2013 Na razie do kompa nie dokupuje grafy. Orientujecie sie o ile spada o/c proca w stosunku do zestawu proc + zewnetrzna grafa? Roznica jakas musi byc ze wzgledu na energie wydzielana przez IGPU. Na razie na kompie grac nie bede wiec IGU jakos specjalnie nie bedzie dodawal do pieca, ale zawsze cos. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gkar Opublikowano 18 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2013 Właśnie kurier dzwonił i za godzinkę będę miał w rękach 4670k, ciekawe na jaką sztukę trafiłem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 18 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2013 @Gkar jaką płytę główną sobie kupiłeś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OCM4n14k Opublikowano 18 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2013 Jak już go podkręcisz to się pochwal na ile leci, najnowszy zakup dla znajomego okazał się padaką. 4.2GHz, przy 1,25v i dalej za cholere na normalnym napięciu nie idzie, temperatury o dziwo całkiem znośne, w oklicach 70*C w OCCT na teście stabilności. Nie wiem czy te nowe sztuki takie słabe czy to pechowy wyjątek, ale takie OC zawodzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 18 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2013 Normalnym czyli jakim? A vccin znajomy podbił? Czy tylko vcore? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OCM4n14k Opublikowano 18 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2013 Czyli mniejszym niż 1.35v, przy 1.4v był stabilny na 4.3GHz. Czy podbił vccin, nie wiem, ale raczej jest kumaty w temacie, postaram się go wypytać. Sam siedze na Ivy więc nie mam dużych doświaczeń z HW, dlatego zdziwił mnie tak słaby wynik, dla starej generacji 4.2 raczej nie stanowiło żadnego wyzwania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 18 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2013 O matko, to by faktycznie była niesłychana padaka. Aż wydaje się to niemożliwe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gkar Opublikowano 18 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2013 (edytowane) @zaodrze244 gene VI c2 procek dotarł i zapowiada się na padakę patrząc po batchu L314B298. Muszę zrobić transplantację kilku części ze starego kompa i zobaczę co będzie dalej P.S. Dokładnie przyjrzałem się ihs i widać na nim ślady po poście Edytowane 18 Września 2013 przez Gkar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ja Być z Polska Opublikowano 18 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2013 W procesorach bez K, dla wszystkich rdzeni można ustawić maksymalny mnożnik turbo? Np. dla i7-4770 można ustawić 39, i wtedy będzie zawsze 3900 MHz niezależnie od użycia rdzeni nawet przy ośmiu wątkach? A jak np. dla 4770S, którego domyślne taktowanie to 3100, ale max mnożnik turbo to też 39? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gkar Opublikowano 18 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2013 (edytowane) Jednak nie jest tak źle jak wyglądało po batchu. Udało mi się złożyć całość i vid wywołał uśmiech na twarzy 0,992 wprawdzie mogło by być lepiej np. 0.970 ale cieszę się z tego co mam. Tak testy na szybko przy ustawieniach z automatu, bo przy ręcznych płyta nie chciała wstać 4,4 GHz - 1,2V 4,6 GHz - 1,25V temperatury w aidzie64 przy 4,6GHz najgorętszy rdzeń dobijał do 70*C cpu-z głupieje i pokazuje napięcie cpu 1,79V Nie ogarniam tego biosu Edytowane 20 Września 2013 przez Gkar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OCM4n14k Opublikowano 19 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2013 Dobra sztuka się Tobie trafiła. temperatury dobre, walcz dalej. I teraz kumpel ma dylemat, oddać nie może bo wziął na raty, a uwalenie procka tylko po to żeby go wymienili podpada pod nieuczciwość. Ktoś może mi podać w jakich granicach ustawić vccin? Ewentualnie inne parametry, troche przy tym procku wartoby pogrzebać bo może to jednak nie jego wina. Dla 4.2GHz to się za K nawet nie opłacało dopłacać... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 19 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2013 (edytowane) zamiast pytać wystarczy spojrzeć na stronę naszego szanownego serwisu: http://www.purepc.pl/podkrecanie/poradnik_jak_podkrecic_procesor_intel_haswell_pod_lga_1150 a to granice wg msi: Edytowane 19 Września 2013 przez zaodrze244 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OCM4n14k Opublikowano 19 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2013 O, podziękował. Tutoriale jakieś z techpowerup i purepc mu wysłałem, to pierwsze o czym pomyślałem, ale lepiej mieć info z kilku źródeł niż z jednego. Ma płytke MSI to dostanie link do foto. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 19 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2013 źródłem foty jest poradnik na techpowerup Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OCM4n14k Opublikowano 19 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2013 (edytowane) Haha, nie wiedziałem, wysłałem mu link i nie wertowałem co się tam w tych poradnikach znajduje. Na link ze zdjęcia też nie popatrzyłem. No nic, najwyżej dostał dwa razy to samo . Mój błąd. Jakby ktoś miał jakieś rady wynikające z doświadczenia z HW to niech podpowie, bo ten procek naprawdę wydaje się żałosny. Po 16 podam dokładnie jakie ma napięcia. OK, dzwoniłem do niego, to co pamięta: vring 1.7 (jak na moje to dużo za dużo wg tego co jest w tabelce) Poprawka, 1.17, źle powiedział. vccin 1.9 digital i anolog IO +0.25 Vcore 1.26 Taktowanie 4.2 i więcej nie idzie. Przepraszam za drobne zamieszanie w poście. Edytowane 19 Września 2013 przez OCM4n14k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 19 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2013 (edytowane) No to faktycznie nędza. vccin powyżej 1,9 nie ma sensu ładować przy takich względnie niskich MHz i względnie niskim vcore, zapewne nie tu leży problem. Albo procek albo płyta do d.upy i tyle. Wszystko na auto dać oprócz vccin na 1.9V mógłby spróbować. Naturalnie nie jako końcowe ustawienie, tylko żeby sprawdzić czy jednak nie pójdzie wyżej. vcore na auto w tym znaczeniu, że z dodatnim wysokim offsetem (np. +0.1V) i jakaś opcja "adaptive" czy jak to się tam może w MSI nazywać. To spowoduje, że napięcie momentami będzie mu rosnąć zapewne powyżej 1,3V ale nie chce mi się wierzyć, że nie przeskoczy 4.2 GHz. A jak nie to pozostaje trochę się podbić częstotliwością magistrali. Edytowane 19 Września 2013 przez adashi 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OCM4n14k Opublikowano 19 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2013 (edytowane) Przeskoczyć, przeskoczył na te wcześniej wspominane 4.3. Z tego co mówił to miał 1.4v przy 4.3GHz i wtedy niby było ok. Skocze do niego dzisiaj i zobacze sam co z tym prockiem może być nie tak. Dzięki za podpowiedź. Edit: vccin 2.0 cpu 1.33 vring 1.27 Leci 4.5, a jednak się dało, nie ogarnął procka . Vccin myśle, że jeszcze do zbicia do tych 1.9, największy wpływ na stabilność miał vring, wystarczyło podbić. Może nie idealnie, ale już coś z tego jest. Tak czy inaczej procesor doborową sztuką nie jest. Edytowane 19 Września 2013 przez OCM4n14k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 21 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2013 Kumpel brał z 2 tygodnie temu z moreli i dostał sztukę robiącą 4,5 przy 1,26V. Niestety 4,6 już wymaga ponad 1,3 więc nie było sensu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 21 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2013 (edytowane) czy Wasze pudełka z 4670k były nie zaklejone (wręcz zaplombowane jak było dotychczas z prockami intela) i można je było po prostu otworzyć? pytam gdyż kumplowi zakupiłem ostatnio 4670 bez K i ku mojemu zaskoczeniu opakowanie można było normalnie otworzyć. oczywiście na jednym boku była typowa intelowska naklejka z kodami kreskowymi ale drugi bok w ogóle nie był zalepiony. procka kupiłem w proline. Edytowane 21 Września 2013 przez zaodrze244 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 21 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2013 Moje pudełko było zaklejone po drugiej stronie taką naklejką z napisami Intel factory, którą jednak dało się odkleić bez jej rozrywania. Tak że może je sobie biorą do zaklejania negatywnych selektów, jak im się nie uda zachować oryginalnej naklejki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pielson Opublikowano 22 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2013 (edytowane) W czwartek odebrałem 4670K i z jednej strony była biała nalepka, a z drugiej przezroczysta okrągła plomba czy co to było, aczkolwiek nie dało się otworzyć opakowania bez uszkodzenia naklejki. Kupiony w Morele. Edytowane 22 Września 2013 przez pielson Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
G.R.E.G Opublikowano 22 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2013 ale jesli procek byl sprawdzany gdzies tam jak sie kreci to powinien miec odbite slady po pinach w sockecie.czyż nie? Gdzies widzialem foto i5, chyba nawet na tym forum i byly malutkie wglebienia po pinach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gkar Opublikowano 23 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2013 Jeśli ktoś by wsadził tylko do testów tak na godzinę to piny się nie odbiją. Na moim cepie akurat były smugi, na ihs po paście. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gravimag Opublikowano 27 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2013 na moim tak samo, widać było drobne zarysowania na IHSie, jakby był użyty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 29 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2013 Memory Scaling on Haswell CPU, IGP and dGPU: DDR3-1333 to DDR3-3000 Tested with G.Skill Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gravimag Opublikowano 30 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2013 (edytowane) info dla skalpujących Haswella mam (miałem )CLU pod IHSem.. okazało się że po jakimś czasie z CLU robi się kamień.. i wszystko byłoby w porządku gdyby kamienie się nie kruszyły... niedawno czyściłem bebechy i nie wiedząc kiedy potrąciłem, chyba tak to się stało chociaż znaczenia mieć nie powinno, blok na CPU. po uruchomieniu kompa tempy dla rdzenia 1 zaczęły szaleć, ponad 20C i więcej niż dla pozostałych, ze stabilnością też bywało różnie... zanim postawiłem kreskę na cpu, postanowiłem zobaczyć jak to wygląda pod IHSem... okazało się że część CLU "odprysnęła", odpadła.. kość nie łapała styku z IHSem. zmieniłem CLU na NT-H1 i problem zniknął. w codziennym użytkowaniu tempy są takie same jak przy CLU, a ponieważ NT-H1 jest bardziej "elastyczna" nie muszę się martwić czy pod IHS wszystko ma styk... jeżeli do extremalnego wyciskania wszystkiego z CPU to nadal polecam CLU pod IHS... ale do codziennego użytku coś bardziej "elastycznego"... Edytowane 30 Września 2013 przez gravimag Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 1 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2013 (edytowane) dlatego doradzalismy zastosowanie clp a nie clu. ja mam clp i po roku dalej jest w stanie elastycznymWysyłane z mojego GT-S6500 za pomocą Tapatalk 2 Edytowane 1 Października 2013 przez zaodrze244 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniakalny Opublikowano 10 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2013 ktoś podłączął 3 monitory pod integre ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 11 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2013 ktoś podłączął 3 monitory pod integre ? http://forum.purepc.pl/topic/354858-cztery-monitory-na-haswellu/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nuras_en Opublikowano 16 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2013 Jestem nowym użytkownikiem i5 4670, czy to normalnej pracy w windowsie CPU taktowany był na 3,8? (domyślam się, że to turbo boost) ale czy nie powinien on się podkręcać w stresie? Sprawdzane CPU-Z Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...