Skocz do zawartości
kucyk

Jaką kartę graficzną kupić?

Rekomendowane odpowiedzi

Najcichszy - ok. A jak z wydajnością chłodzenia ? Który będzie najchłodniejszy ?

edit.//

Ten POV ciekawie wygląda z tym radiatorem. Wentylator pewnie do najcichszych nie należy, ale może bedzie można nałożyć na niego jakąś wolnoobrotową 120-stkę ?

Edytowane przez Daja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najcichszy - ok. A jak z wydajnością chłodzenia ? Który będzie najchłodniejszy ?

edit.//

Ten POV ciekawie wygląda z tym radiatorem. Wentylator pewnie do najcichszych nie należy, ale może bedzie można nałożyć na niego jakąś wolnoobrotową 120-stkę ?

Z tego, co kojarzę, to Palit HD4850 Sonic miał 75*C w stresie, więc tu temperatury powinny być podobne, może trochę niższe.

A jeśli już chcesz kombinować, kupuj najtańszego 9800GTX+ i do tego Accelero S1 rev.2. Cisza i rewelacyjne temperatury (ok. 50*C w stresie z wentylem) gwarantowane.

Np. tu:

http://techmarket.pl/produkt-Karty_graficz...3P-FSP,138.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest to samo, co 9800GTX+, tyle że z inną nazwą i trochę wyższym taktowaniem...

IMO najtańszy 9800GTX+ i Accelero to najlepszy wybór, jeśli nie boisz się (a nie ma czego) grzebać przy karcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wymiana chłodzenia to dla mnie nie problem. Montowałem już Accelero na HD4850

Koszt Accelero to jednak ok 80zł + jakaiś wentylator 120mm + ewentualnie dodatkowe radiatorki (do 4850 byly potrzebne, nie wiem jak tutaj). W tym Techmarkecie nie mają na stanie Accelero S1, więc jeszcze doliczyc do tego wysylkę. Więc licząc +- 100zł więcej mnie wyjdzie inwestycja w 9800gtx+ wraz z Accelerero S1. Za 609 zł mam tutaj (KLIK) GTS 250 z chłodzeniem Gainwarda, które też ułomnie nie wygląda. Na razie jestem skłonny kupić tego GTS 250. Co Ty na to ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niestety, ale ułomnie wygląda... Zobacz sobie, jakiej wielkości jest radiator. Większość powierzchni zajmuje plastik, który daje złudzenie dużego chłodzenia... Sekcja też goła. A gwarancji, że ten wentylator będzie cichy nie masz.

A cena wyjdzie podobnie, więc nad czym tu się jeszcze zastanawiać? Sam mam Accelero i nie żałuję wymiany.

Kup wentylatory 2x120mm, będzie nawiew na sekcję, więc jeśli nie będziesz męczył grafy jakimś ambitnym podkręcaniem, to wystarczy.

Napisz jeszcze, jak tam reszta sprzętu wygląda (plus zasilacz).

Edytowane przez Gi3r3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tagan 580W

e6420@35GHz

4GB OCZ Platinum rev.2

ab9quadgt

Wszystko fajnie... Jak masz jednak więcej kasy, to może dopłać do HD4870?

O, Miguel707 się włączył w dyskusję. W sumie ma rację, skoro masz kasę, to po co kombinować - lepiej kupić HD4870.

Edytowane przez Gi3r3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Radeon HD4870 to znowu 150 zł więcej.

Poza tym specjalnie przesiadam się ze swojego HD4850, na ktorego nie narzekałem, aby nie musieć się denerwować więcej na AMD/ATI. Wszystko za srawą totalnie schrzanionych sterowników pod Linuksa.

PS. Tam oczywiście miało być 3.5GHz :P

Edytowane przez Daja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, proszę o radę jakiego GF 9800GTX+ najlepiej wybrać? W przedziale cenowym 650-680zł. Dobrze by było, żeby karta była stabilna w działaniu, dała się trochę pokręcić bez przegrzewania oraz charakteryzowała się dobrą jakością. Proszę o rady bo jakieś 3 lata nie wgłębiałem się w specyfikę kart graficznych i jestem do tyłu icon_smile3.gif Z góry dzięki.

Płyta główna: Płyta główna MSI P35 Neo-F Intel P35 s775

Procesor: Intel Core 2 Duo E7400 2,8 GHz 3MB cache s. 775 Box

Pamięci ram: 4GB A-DATA EXTREME PLUS 2x2GB 800MHz CL4-4-4-12 - 200zł

Dysk: WD WD6400AAKS 640GB sATA II 16MB - 255zł

Napęd optyczny: 100zł

Zasilacz: Chieftex 500w - 300zł

Mam jeszcze upatrzonego Gainward 4850 512MB 256bit GDDR3 Golden Sample PCI-E, który oscyluje w granicach 650zł, lecz zawsze byłem za GF :) Dlatego chciałem znaleźć jakiegoś właśnie w granicach 650-680zł

Edytowane przez Rura

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwszy mój post tutaj, a więc witam ;].

W okolicach maja/czerwca będę kupował grafikę razem z zasilaczem.

Obecnie posiadam zestaw tzw. marketowy ale nie miałem tutaj nic do powiedzenia gdy to było kupowane więc nic nie poradzę

E5200

2x2gb Godram 800mhz

płyta jakaś foxconna nie jestem w stanie tutaj określić ( a jak? )

zasilacz to take me 400w więc tutaj czeka zmiana bo nie wiadomo kiedy to wybuchnie

i to co mam zamiar głownie zmienić a więc GF 9500gt 1gb ddr2 :(

Będę miał na to jakieś myśle 500zł. Myślałem nad kupieniem MC-350 i może HD4670 jednak nie wiem czy nie przyoszczędzić i dołożyć do HD4830? A może jakaś alternatywa od Nv? Tylko czy E5200 nie będzie dusił HD4830? jak nowy zasilacz to pewnie wskocze na jakieś 3.2 na nim ale to sie jeszcze zobaczy. Tak więc poszukuje grafiki i zasiłki w granicach max 550zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Planuje zmodrnizować kompa. mam do wydania około 650 na karte graficzną. Wstępnie biorę pod uwage 3 karty ale upodobałem sobie z nich 2:

1. ZOTAC GeForce 9800GTX+ 512MB DDRIII /256bit/ HDTV 2xDVI [ZT-98PES2P-FSP] (ps. czym ona się rózni od ZOTAC GeForce 9800GTX+ AMP 512MB DDRIII /256bit/ HDTV 2xDVI [ZT-98PES2P-FCP] )

2.Palit GeForce 9800GTX+ 512MB DDRIII /256bit/ HDTV 2xDVI [NE/98TX++T352]

3. Galaxy GeForce 9800GT CoolerMaster 512MB DDRIII /256bit/ HDTV 2xDVI [98GFF6HUUEXX]

No i zastanawiam się która z tych kart ma najlepszy współczynnik cena/wydajnośc.

Co radzicie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zdecydowałem się i wezme to i to

Jakimś tak super graczem nie jestem, ba wystarczy mi konsola ale chciałoby się odpalić Far cry2 czy chociażby Crysisa na medium/high i grać spokojnie w miarę płynnych FPS'ach.

Pytania

1: czy 128 bitowa szyna nie będzie nic ograniczać?

2; czy brać asusa czy może jakiegoś innego producenta? na głośności mi bardzo nie zależy ale przydałoby się żeby nie zagłuszał głośników

3: a może używane 8800?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę przeczytałem i wiem że 8800 to 9800 a ta z kolei to dalszy model ;p. A jak związek mc-350 8800gt? chciałbym przy okazji nowego zasilacza podkręcić proca. Wiem, że MC-350 to bardzo zachwalany zailacz ale czy podoła 8800? może dołożyć do czegoś lepszego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wczoraj trafiłem na okazję :rolleyes: przynajmniej tak mi się wydaje.

Okazało się,że znajomy ma nowiutką ATI Asusa 3850 Top 512 na DDR 3 0,8ns za 200 zł do oddania.

Zastanawiam się nad tą kartką,czytałem wiele recek i ogólnie wrażenia przed i po oc w testach są wg mnie ok.

Jest tylko mały problemik... do mojej płytki to ja tego w SLI nie zapodam :mur: ..mam Gigusia na 680 SLI DQ6

Pytanie do was koledzy czy? warto zawracać sobie tym głowę :blink: mam problem bo za 200 zł nie kupię nic z Nvidii co mogłoby konkurować z tym radziem....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież kupujesz jedną tylko... a dwóch nie będzie się opłacało, bo zmiana na inną, lepszą, będzie znacznie bardziej owocna.

SLI/CF się nie przejmuj. Cena niezła, więc bierz.

A jaki masz zasilacz? I ogólnie sprzęt?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież kupujesz jedną tylko... a dwóch nie będzie się opłacało, bo zmiana na inną, lepszą, będzie znacznie bardziej owocna.

SLI/CF się nie przejmuj. Cena niezła, więc bierz.

A jaki masz zasilacz? I ogólnie sprzęt?

Kolego ''Gi3r3k' już zapodaję mój konfig...

Mobas.. to już wcześniej wspomniany Gigabyte N680SLI DQ6

Procek .. heh to już historia ale mam P4 D 950 Extreme 3.4

Pamięć 2x2Gb Corsair XMS 2 cl4 800Mhz

Dysk- wysłużony ale niezawodny Caviar 80

1 napęd DVD rw :wink:

Zasilacz Chieftec 420W

Wszystko w budzie chiefteca,,,,

To dopiero będzie bo narazie leży obok na biurku... dziś będę składał po tym jak mój Antek 1700 :rolleyes:

powalił sławnego EPOXA 8rda (kondziołki padły-a nie mam sprzętu :mur: )

Z tym prockiem to tak na początek... w niedalekiej przyszłości zrobi się upgrade... tylko czekam ,aż ktoś mi powie wreszcie jak to jest z tymi 45nm na tym Gigusiu....

Pozdrawiam z deszczowego Wrocka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz OK.

No ten Pentium D będzie hamował tą kartę. Nawet jakiś Pentium E2XXX@3GHz będzie sporo lepszy.

Co do płyty - czytałem twój wątek i wg linku, który podałeś, płyta nieoficjalnie, poprzez bios beta, obsługuje 45nm.

Pozdrowienia ze słonecznego Mazowsza ;)

Edytowane przez Gi3r3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi