skelaw Opublikowano 1 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2019 4 czarne oraz 4 żółte Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 1 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2019 Gościu czego ty jeszcze nie rozumiesz? Wtyczka 8 pin ze zdjęcia dzielona na 2 po 4 to EPS i podłączasz ją w całości do płyty głównej jeśli ma gniazdo 8-pin lub tylko połówkę jeśli masz gniazdo P4-4 pin. Do grafiki musi być wtyczka 8 dzielona na 6+2. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Firedash Opublikowano 1 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2019 (edytowane) Znajdź pudełko z zasilacza, wyciągnij wszystkie kable i im się przyjrzyj, do karty graficznej są inne i ten ze zdjęcia nie jest do karty, tutaj nie ma nic skomplikowanego. Edytowane 1 Lutego 2019 przez Firedash Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikelos Opublikowano 1 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2019 Uzupełniając info powyżej. Kabel do grafiki będzie miał 3 żółte i 5 czarnych kabli. Musi pasować. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skelaw Opublikowano 1 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2019 W odpowiedzi na wasze porady. Kabel który chcę włożyć do nowej karty kiedyś służył do zasilania GTX 970 i nie było problemu. Kabel który próbuję wpiąć to 6+2. Do płyty głównej wpięty jest 4+4 kabel. Problem w tym, że nie ma w zestawie innych kabli! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 1 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2019 autor wątka robi sobie z was niezłe jaja dajcie sobie spokój szkoda nerwów na coś tak oczywistego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skelaw Opublikowano 1 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2019 @tesel bardzo zabawne. Proszę więc mi powiedzieć do czego służy kabel pokazany na pierwszym zdjęciu? Jest to kabel 6+2 który wpinalem za każdym razem do karty graficznej, a na tym zasilaczu działały już R9 270x oraz GTX 970. Za cholerę nie da się tego kabla wpiąć do RX 570 którą ostatnio kupiłem. W zestawie nie ma dodatkowego kabla który by pasował! Zostaje mi chyba kupić nowy zasilacz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 1 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2019 nie karmić trola Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Setnik Opublikowano 1 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2019 To jest wtyk EPS lub złącze od strony zasilacza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B@nita Opublikowano 2 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2019 To jest wtyk eps 2x4pin, przecież to widać po zapadkach przy wtyczkach.Nie karmić trolla jak pisał tesel. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gieszu Opublikowano 15 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2019 Witam. Prosiłbym o ocenę kultury pracy mojej karty graficznej. Posiadam następujący komputer: AMD Ryzen 5 2600 3.9 GHz ASRock B450 Pro4 2x4GB Patriot Viper 4 3000Mhz CL16 Zasilacz Silentium PC Vero L2 600W 80+bronze Obudowa Silentium PC RG4BT RGB Monitor 144 hz Freesynce I świeżutki Gigabyte Radeon RX 580 Gaming X 8 GB którego kupiłem w lokalnym sklepie w promocji za 900 zł. Nie jestem mega znawcą ale z tego co udało mi się już przetestować wygląda to następująco: Testowałem kartę po kilkanaście minut w 4 grach: PUBG, Assasin Creed Odyssey, Monster Hunter World oraz Resident Evil 2. Ustawienia oczywiście wysokie i bardzo wysokie oraz full HD, FPS bardzo przyjemny w zależności od gry od 50 - 120 FPS. Temperatury w spoczynku na karcie 48-50 stopni, podczas grania nie miałem więcej niż 76. Głośność wiatraków podczas gry opisałbym jako słyszalne ale nie przesadnie, na pewno nie jest to startujący samolot jak niektórzy pisali w testach co niektórych modeli RX, na pewno nie przeszkadzające w grze bez słuchawek. Sprawdzałem też nagrzewanie się obudowy. Obudowa podczas gry zimna, jedyne ciepłe miejsca jakie zauważyłem to na górnym końcu siatki przeciw kurzowej na równi z procesorem i na równi z procesorem na szkle ponad kartą graficzną. Czy mogę przyjąć, że wszystko jest w porządku? Z góry dziękuje za odpowiedź Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Firedash Opublikowano 15 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2019 Możesz przyjąć, że wszystko jest w porządku. Kulturę pracy oceniam na 7,5/10. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gieszu Opublikowano 15 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2019 Dziękuje, może pobawię się z czasem w Undervolting, z tego co czytałem jest bezpieczny dla karty tylko dużo czasu potrzeba aby dopasować 4 ostatnie stany aby nie było artefaktów w grach i gry chodziły bez zarzutu ale myślę, że jeśli taka kultura pracy jest w porządku i z tego co wiem na RXach jest to standard to mogę być zadowolony :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mjregulski Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Cześć. Zmieniałem pastę termo na RX580 (po koparce, pasta z kamienia) bo temperatury skakały dość wysoko, jednak przy zdejmowaniu chłodzenia termopady dosłownie się porwały. Termopady mają grubość na pamięciach 0,5mm i 1,5mm na VRM. I tu pojawia się pytanie do Was, docisk na VRM był taki se, czy kupować jak oryginał 1,5mm (7W/mK) czy grubsze 2mm (6W/mK)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WitcherHaveBigSword Opublikowano 26 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2019 (edytowane) Witam, na wstepie jestem nowy na forum wiec przepraszam za ewentualne bledy czy tym podobne, przychodze z problemem, posiadam Msi Rx 570 4gb armor oc, karte kupilem rok temu nowa i problem polega na throttlingu, karta w grach ZAWSZE osiaga 89 stopni czy to into the breatch czyli leciutka gra czy wiedzmin 3 to temperatura zawsze to 89 w windowsie jest 40/50, problem zaczął się niedawno +/- 2 tygodnie temu, zmieniłem paste na thermal gryzzly lecz absolutnie nic to nie dało, termopady też, baaa zmieniłem nawet w niej bios na starszy co też nie dało zadnego efektu, zmiana sterowników na starsze też nic nie daje aktualnie mam adrenalin 2019 19,3,2 moje podejrzenie pada na uszkodzenie czujnika temperatur lecz czemu raz pokazuje 40 raz 89 to pozostaje dla mnie zagadka, problemem jest to ze jak karta zacznie chodzic w 89 stopniach to wentylatory ktore nie sa za ciche odpalaja maksumalne obroty bodajze 2500rpm co wrecz boli fizycznie po jakims czasie, narazie ustawione mam stale obroty w msi afterburner na 45 czyli mniej wiecej tyle ile mialem ustawione przed tym problemem lecz problematyczne jest to ze karta kraci sredio 200mhz przy graniu i z takich 50fps robi sie 35, mam nadzieje ze znajdzie sie ktos bardziej obeznany w temacie niz ja i zdola mi pomoc, pozdrawiam Edytowane 26 Kwietnia 2019 przez WitcherHaveBigSword Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michikun Opublikowano 26 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2019 Undervoltingu próbowałeś? Funkcja chill włączona w sterownikach? Jaki plan zasilania w windowsie ustawiony? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WitcherHaveBigSword Opublikowano 26 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2019 chill wyłączony, undervolting tez nic nie daje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WitcherHaveBigSword Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2019 dodam jeszcze ze wczesniej mialem w strsie 75stopni wentylacje w obudowie tez mam dobra, plan ustawiony na maks wydajnosc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Skoro karta kupiona nowa, więc powinna być jeszcze na gwarancji. Po co zrywałeś plomby? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WitcherHaveBigSword Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Bo nie chce mi sie szczerze wydawać 2 stów żeby wysyłać ja na gwarancje i czekać miesiac az mi stwierdzą że albo naprawia albo nie, plus niektore firmy pozwalaja na rozkrecanie gpu msi to akurat nie wiem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kronan Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Skoro nowa pasta i termopady nie pomogły,nawiew większy nie pomógł prawdopodobnie karta ma jakąś wadę co skutkuje wysokimi temp.Jaką to tylko w servisie jakim mogą stwierdzić.Zrobiłeś baboka babrając w niej.Teraz odżałuj te 50 zeta czy coś i oddaj fachowcowi do sprawdzenia i ewentualnej naprawy.Sporo już sprawdziłeś więc będą sprawdzać inne opcje co przyśpieszy wszystko.Niestety karta może być też nie do naprawienia.Moim zdaniem nie ma co zwlekać bo ona w końcu padnie z takimi temperaturami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WitcherHaveBigSword Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2019 karta w stresie ma 75/6/7 stopni sprawdzone termometrem laserowym po rdzeniu, i systemie chlodzenia, miejsca z kosciami pamieciami maja 2 stopnie weicej niz rdzen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stasek44 Opublikowano 21 Maja 2019 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2019 Witam, mój brat kupił używanego RX580 4GB Pulse, czyli tą bardziej budżetową wersję od Szafira. Karta najprawdopodobniej pochodzi z koparki. Problem polega na tym, że GPU rozgrzewa się do 82 stopni Celsjusza, a wentylatory pracują na 100% i jest bardzo głośno. W grach jest ok - ani ja, ani mój brat nie zauważył throttlingu, FPS wydaje się być stabliny. Dzisiaj zmieniłem pastę na GPU i sytuacja pozostaje bez zmian. Jest wręcz identycznie. Pasta to Accura 8X. Z racji, że karta najprawdopodobniej pochodzi z koparki postanowiłem przywrócić standardowy bios i to również nie zmieniło sytuacji. Undevolting z 1150 na 1050 poprawia sytuację o 4 stopnie Celsjusza. Reasumując - kartę praktycznie przywróciłem do ustawień fabrycznych, ze świeżą pastą i standardowym biosem, a hałas cały czas ten sam - nie do zniesienia. Według wszystkich recenzji oraz testów jakie widziałem w sieci dotyczących właśnie RX 580 Pulsa, to temperatury powinny stabilizować się DO 75 stopni, choć najczęściej to było 71-72 stopnie przy pracy wentylatora na około 75%. Czy ma ktoś pomysł co może być przyczyną? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
voxcordi Opublikowano 21 Maja 2019 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2019 Możliwe, że winowajcą jest niesprawny wentylator. Należałoby poszukać zamiennika i dokonać fanswap. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ketonek Opublikowano 22 Maja 2019 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2019 Nie wiem czy to zbieg okoliczności i jedną krążąca karta, ale jakiś czas temu kolega kupił 580 pulse i była mega głośna i gorąca, jako potwierdzenie gwarancji dostał fv gdzie widniało ponad 60 takich kart. Towar został zwrócony jako uszkodzony. Możliwe że koleś się z nią buja cały czas. Więc radzę ja zwrócić, dozbierac kilka złotych i kupić coś z lepszym chłodzeniem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michikun Opublikowano 22 Maja 2019 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2019 Nie wiem gdzie, za ile i od kogo karta odkupiona, ale lepiej oddać/odsprzedać dalej i sięgnąć po coś takiego. A najlepiej po prostu ciut dołożyć i wziąć GTXa 1660 na promocji w xtreem.pl lub ewentualnie szukać jakiejś GTX 1070. http://www.intexpc.pl/p/karta-graficzna-xfx-radeon-rx-580-gts-pci-e-8gb-gddr5-256bit-outlet-661286,2192 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stasek44 Opublikowano 22 Maja 2019 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2019 10 godzin temu, voxcordi napisał: Możliwe, że winowajcą jest niesprawny wentylator. Należałoby poszukać zamiennika i dokonać fanswap. Wentylatory są sprawne. 2 godziny temu, Michikun napisał: Nie wiem gdzie, za ile i od kogo karta odkupiona, ale lepiej oddać/odsprzedać dalej i sięgnąć po coś takiego. A najlepiej po prostu ciut dołożyć i wziąć GTXa 1660 na promocji w xtreem.pl lub ewentualnie szukać jakiejś GTX 1070. http://www.intexpc.pl/p/karta-graficzna-xfx-radeon-rx-580-gts-pci-e-8gb-gddr5-256bit-outlet-661286,2192 W tym rzecz, że używany RX580 kosztował 450zł, do najtańszej nówki trzeba, by dołożyć 1/3 ceny jego ceny. Nie wiem czy długość gwarancji jest tego warta. Chyba spróbujemy oddać kartę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michikun Opublikowano 22 Maja 2019 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2019 Próbujcie oddać kartę. Możesz polecić bratu np: - zakup w sieci media expert - teraz płaci połowę, drugą część za 6 miesięcy - zakup na raty 0% w jednym z renomowanych sklepów - ostatnio były też "odroczone" raty 0% w euro rtv, spłata zaczynała się od września (małe kwoty) Wiem, że to może nie brzmieć optymistycznie, ale to już kolejny przypadek na forum, gdy ktoś się "naciął" kupując używkę RX 470/480/570/580. Niestety kopacze zbierają swoje żniwo. Podobnie bywa w przypadku GTXa 1060. Inne modele kart raczej uniknęły tej koparkowej degradacji. Tu w razie czego macie fajną opcję tylko trzeba by skorzystać w zasadzie na "już" bo promocja obowiązuje do jutra. Z kodem GRAFIKA7 karta wychodzi 902zł. https://xtreem.pl/karty-graficzne/1077-kfa2-geforce-gtx-1660-1-click-oc-6g-60srh7dsy91k.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rasgan Opublikowano 22 Maja 2019 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2019 (edytowane) Witam, mam w komputerku MSI Radeon RX580 Armor 8g OC i dzieje się dziwnie Otóż odpalam sobie PC Builder Simulator i gram. Po 10 Min Afterburner mi pokazuje, że mam 75-77C na grafice i robi się głośnawo. Przełączam wiatraczki w obudowie na full (3 wlot, 2 top wylot i jeden tył wylot) i temp utrzymuje się na poziomie 65C ale huczy mi w pokoju. Czytałem trochę o undervoltingu ale nie wiem czy się zabieram za to dobrze i nie wiem ile mi to pomoże. Wchodzę w Watmana, zmieniam Freq na manual i zostawiam w 7 progu 1365 a napięcia w tym progu stopniowo obniżam. Puszczam Unigine Super... i oglądam testy. Po czym poznam że osiągnąłem granicę napięć przy zachowaniu płynności i stabilności? Czy zmieniam tylko napięcia w 7 progu? Czy jest inna metoda wyciszenia mojego pudełka poza underwoltingiem? Coś na sieci czytałem (ale z angielskim kiepsko) o funkcji Chill i innych ustawieniach karty, ale nie rozumiem do końca o czym oni mówią. Z kontekstu wynika, że chodzi nie o underwolting a o regulacje wentylatorów i ustawień, ale od czego zacząć? Z góry dziękuję za poświęcony czas i pomoc. Edit Zjechałem na 7 progu do 1000mV. Działało. Jak zszedłem do 900mV komp się zawiesił. Przy 1000 temperatura w benchmarku oscylowała w okolicach 71C klatki się nie zmieniały za bardzo no powiedzmy plus minus 1. Pobór mocy że 135 spadł do 112W Co dalej? Edytowane 22 Maja 2019 przez rasgan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 23 Maja 2019 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2019 Ściągnij chłodzenie i zaaplikuje nową, dobrą pastę. Ja tak miałem na RX470 Gaming od MSI. Undervolting już nie pomagał. Pasta była niechlujnie nałożona. Po oczyszczeniu i nałożeniu Grizzly Kryonout temperatury 58-60C. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...