Skocz do zawartości
grassman0

ASRock Z170 / Z270 / Z370 / Z390 / B150 / B250 / B360 / B370 / H110 / H170 / H270 / H310 / H370 - Wszystkie płyty główne LGA1151

Rekomendowane odpowiedzi

Masz windowsa 10? To prawdopodobnie zainstalował ci sam wszystkie sterowniki.

Osobiście ja bym zainstalował tylko INF drivera + ewentualnie intel management + to co windows nie dal rady i jest w menadżerze urządzeń z żółtym wykrzyknikiem

Co do BIOSU to zawsze warto mieć najnowszy, chociaż jeśli ci wszystko działa (pamięci RAM na profilu XMP) to możesz odpuścić. Upgrade bios nigdy nie jest bezpieczną operacją. Instalujesz najnowszy, niezależnie jaki masz - nie musisz po kolei.

Edytowane przez cochin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam płytę ASrock Z370 Pro4 i na niej i7-8700, ale myślę o zmianie procesora na i7-9700K. 

Niby na stronie producenta jest podane, że procek na tej płycie pójdzie, ale chciałem się upewnić wśród społeczności.

Do tego mam SilentiumPC Grandis 2, którego chcę zostawić.

No i pytanie czy taki upgrade ma sens - chodzi mi głównie od dodanie kilku klatek w Battlefield. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam Aorusa 1080Ti. Przy wykresach wydajności (w trakcie gry), grafa jest obciążona 50-70%, a procek jedzie powyżej 90-95%.

Niestety w multiplayer to właśnie CPU bardziej dostaje w kość. Nie chcę, robić dużego upgrade, dlatego myślę tylko o ew. zmianie procka.

Edit. A może macie inną propozycję na zmianę procesora pod tą płytę.

Edytowane przez pokia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest Battlefield V. Nie streamuję. W tle tylko firefox i system. 

W międzyczasie rzuciłem okiem na porównanie procesorów i w zasadzie nie ma sensu zmieniać jednostki. Jak już to na i7-8700K, ale nie chcę się bawić w OC (dlatego kupiłem wersję bez "K"). 

Gram w UHD, a FPS raczej nie spada poniżej 70~80 fps przy większych akcjach, jak jest spokojnie to powyżej 100 fps, ale to przy 32 graczach.

Przy 64 osobach potrafi zejść poniżej 60 fps i chrupnąć, a to już mnie mocno irytuje. A za to jest własnie procesor odpowiedzialny, a nie grafika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 godziny temu, pokia napisał:

T Jak już to na i7-8700K, ale nie chcę się bawić w OC (dlatego kupiłem wersję bez "K"). 

znaczy się marnuje potencjał płyty i się sam ograniczam - [albo chciałem przyjanuszować]

jaki masz ram? bo może też przyjanuszowałeś 

ps

sprzedaj procka jaki masz i kup z K oraz zrób mu oc to nie boli

chyba ze masz kasę to i7 9700KF + płyta na Z390 i ram co najmniej 3600Mhz i oczywiście oc procka ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Crucial 3000MHz Ballistix Tactical CL15 - 16 GB.

Jak pisałem nie chcę zmieniać płyty głównej. 

Procek kupiłem właśnie taki, bo nie chcę się bawić w OC, a z tego co mi się wydaje i7-8700, jest nieco wydajniejszy niż nie podkręcony i7-8700K.

Wydaje mi się, że na ten socket niewiele więcej można włożyć, aby odczuwać wymierne różnice w wydajności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Moja aktualna płyta leci do młodego, Ja zaś ponieważ jestem "fanem" Asrocka, zamówiłem najlepszą ich płytę pod z390, Z390 Phantom Gaming X. Czy ktoś ma doświadczenie z ta płytą? Wydaje się, że jest co najmniej dobra...

https://www.asrock.com/mb/Intel/Z390%20Phantom%20Gaming%20X/index.pl.asp

Edytowane przez Markus1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyta przyszła

8948ba42b262.jpg f3a2387eacad.jpg 5ab4681f6caa.jpg

Przy okazji pojawił się problem na który wcześniej nie zwróciłem uwagi :-) 
Ponieważ mam 3 dyski M.2 pciex4 to "wytrzepałem" wszystkie linie pcie. Zabrakło na dźwiekówkę SB AE-5 (Pcie x1). Grafika zaczęła chodzić na x8 zamiast x16. Musiałem zmienić na kodek na płycie ALC 1220...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już lepiej zainwestować w większy dysk. Następnym razem kup 2TB. Ja bym dzisiaj się nie bawił w 512  przy obecnych  cenach. Sprzedaż  te z czase, i zawsze coś tam odzyskasz. Fakt  x8 nie obniża zbytnio ogólnej wydajności karty, więc do czasu sprzedaży i zamiany zostawiłbym tak jak jest. Nie odczujesz i tak różnicy po przełączeniu na PCI-ex x16.    Tak ogólnie to fajny zestawik. Cenie sobie ASRocka od dłuższego czasu.  To dość solidna firma na dzień obecny.  

• Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyta okazała się wadliwa, konstrukcyjnie. Okazuje się, że nie jest możliwy montaż standardowej ramki od chłodzenia Aio, bez kolizji z 2 kondensatorami na płycie. Bubel. zmieniłem na Phantom 9 i jest ok.

Wysłane z mojego Mi MIX 2S przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć wszystkim,

Rozważam dokupienie dysku SSD m2 lub sata do ww płyty głównej. W tej chwili mam podpięte do niej 1xssd i 3x hdd. Płyta ma 8 wejść sata i 2x m2. Proszę, poprawcie mnie jeśli się mylę.

W instrukcji jest taki coś:

Storage

• 6 x SATA3 6.0 Gb/s Connectors, support RAID (RAID 0, RAID 1, RAID 5, RAID 10, Intel Rapid Storage Technology 16), NCQ, AHCI and Hot Plug*

• 2 x SATA3 6.0 Gb/s Connectors by ASMedia ASM1061, support NCQ, AHCI and Hot Plug English 5 Z390 Extreme4

I to jest ok, natomiast zastanawiają mnie dwie gwiazdki:

* M2_1, SATA3_0 and SATA3_1 share lanes. If either one of them is in use, the others will be disabled.

* M2_2, SATA3_4 and SATA3_5 share lanes. If either one of them is in use, the others will be disabled.

Czyli jeśli mam wsadzony dysk m2 to mi uciekają dwa porty sata? Albo inaczej jeśli mam coś w porcie  SATA3_0 to nie mogę korzystać z m2_1 i SATA3_1

Trochę to dziwne bo jaki jest sens 8 portów sata...

• 1 x Ultra M.2 Socket (M2_1), supports M Key type 2230/2242/2260/2280 M.2 SATA3 6.0 Gb/s module and M.2 PCI Express module up to Gen3 x4 (32 Gb/s)**

• 1 x Ultra M.2 Socket (M2_2), supports M Key type 2230/2242/2260/2280/22110 M.2 SATA3 6.0 Gb/s module and M.2 PCI Express module up to Gen3 x4 (32 Gb/s)

Jeśli ktoś zna temat to proszę o rozjaśnienie mojego ciemnego umysłu. Dzięki!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam Z370 Extreme 4 i identyczna adnotacje w manualu.

Ja to rozumiem tak, ze jak podlaczysz dysk do M2_1 to blokuje ci to SATA3_0 i SATA3_1, a jesli podlaczysz do M2_2 to blokuje ci SATA3_4 i SATA3_5.

Jesli nie podlaczysz nic do portow M2 to masz dostepne wszystkie 8 sata, jesli 1 dysk m2 to zostaje ci 6 sata, a jak 2 dyski m2 to zostaje ci 4 sata - ja to tak rozumiem.

U mnie na plycie mam 2 dyski ssd pcie w zlaczach m2 i dwa dyski hdd pod sata i wszystko hula bez problemow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Socket ten sam ale chipset już nie .

Intel już tak miał kilka razy że na tym samym sockecie + jeden chipset nie działa dane CPU albo cała seria ( np. C2D na chipsetach starszych niż seria 945 ) mimo że działa na kombinacji socket + nowszy chipset .

Co do Z270 czy innych chipsetów serii 100/200 - max. to gen 7 , gen 8/9 to na chipsetach serii 3xx działa .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Kilka dni temu miałem wyjątkowego pecha, i podczas montażu nowego chłodzenia, jakimś cudem wygięło się kilka pinów, podczas próby ich wyprostowania wyłamały się 2. Posiadam płytę asrock z370 Pro4. Chciałem oddać płytę żeby wymienić gniazdo, ale cenowo to od 170 zł w górę, więc tak średnio się opłaca, dodatkowo słyszałem już kilka razy, żebym się nie bawił, i kupił sobie inną. Jak sądzicie co powinienem zrobić ??

P.S. dodatkowo nie mam pewności czy wygięte piny spowodowały przepięcia na procesor, i czy działa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem poszukaj jakiegoś serwisu komputerowego w swojej okolicy i skonsultuj się z nimi.Z tego co ja doświadczałem w kontaktach z podobnymi lokalnymi serwisami nie policzĄ ci za samĄ opinię czy w ogóle warto próbować bawić się z tĄ płytĄ.W necie można spotkać wiele wiele przypadków że  piny socketów bywajĄ naprawiane ale każdy przypadek jest indywidualny oczywiście.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mieszkam w małym mieście, w odległości 100 km ode mnie nie ma nikogo kto naprawia płyty. Bardziej laptopy czy konsole. Wystarczająco się naszukałem. Znalazłem https://www.aid-serwis.com.pl powiedzieli mi 150 zł, ale ma się ze mną jeszcze skontaktować osoba odpowiedzialna za wycenę. To i tak wychodzi taniej, jak kupno nowej płyty, tym bardziej z chipsetem z370. A szkoda mi kupować gorszą płytę niż posiadam, jak dla mnie to bez sensu. Facet z komputerowego mówił, że nie kombinował by i kupił inną, ale szukając różnych płyt ceny są dość wysokie, a używane można się nadziać. Wydaje mi się że kilka wyłamanych pinów, kwalifikuje socket pod wymianę.

Edytowane przez VikLin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja raczej myślałem nad tymi pinami i ich naprawĄ ewentualnĄ.Wymiana socketu to już standardowa procedura jednak.Też uważam że to się jednak spina kosztowo te 150 zeta.W tej cenie jest  sporo samej robocizny.No cóż.Powodzenia życzę :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 3.01.2022 o 22:01, Kronan napisał:

No ja raczej myślałem nad tymi pinami i ich naprawĄ ewentualnĄ.Wymiana socketu to już standardowa procedura jednak.Też uważam że to się jednak spina kosztowo te 150 zeta.W tej cenie jest  sporo samej robocizny.No cóż.Powodzenia życzę :-)

Przez tel facet mówił że koszt rzędu 150 zł, ale miałem napisać jeszcze email, tam skontaktuje się ze mną ktoś od wyceny. Okazało się że wymiana to koszt 369 zł. Wiec pozostało mi kupić nową płytę główną. Tyle że jak na razie, nawet nie mam jak sprawdzić czy procesor nie dostał przepięcia przez skrzyżowane piny. Albo ryzykuje i kupuje nową płytę i sprawdzam, albo szukam aż znajdę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam 
Jako że niedawno przypadkowo uszkodziłem płytę główną AsRock z370 Pro4 poszukuje zamiennika, co ważne musi to być nowa płyta, gdyż zależy mi na gwarancji. Kolejna kwestia, płyta nie może być gorsza od poprzedniej, choć wiem że z serii z już praktycznie nie dostane, i w zasadzie taki chipset do mojego procesora jest trochę nad wyrost, więc aż tak mi na tym nie zależy. Natomiast zależy mi na sporej ilości różnych wejść, dobrą sekcją chłodzenia, możliwie jak najlepszy układ audio, czy wymiar ATX, choć jak sam patrzyłem najwięcej jest tych w wymiarze mATX, więc może być ciężko. Mile widziane rgb. 
Koszt max 650 zł

Edytowane przez VikLin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi