Skocz do zawartości
rodal8

AMD AM4 - Ryzen 1000 / 2000 / 3000 / 4000 / 5000 (Zen 1 / Zen 2 / Zen 3) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

jestem na etapie wymiany starego kompa i zastanawiam się nad nowymi podzespołami. Na tą chwilę wybór padł na:

AMD Ryzen 9 3900X, 3.8GHz, 64 MB

Asus PRIME X570-PRO

Ram 4x32 GB Crucial DDR4, 32 GB,2666MHz, CL19 -> https://www.morele.net/pamiec-crucial-ddr4-32-gb-2666mhz-cl19-ct32g4dfd8266-6353743/

Karta graficzna - jeszcze nie zdecydowałem, ale w tym wątku jest to nieistotne

Zależy mi na 128 GB ramu - wirtualizacja, obróbka video - i mam do Was pytanie dotyczące m.in tych kości. W Morelkach są kości z wyższym taktowaniem i nawet za trochę mniejsze pieniądze, ale z drugiej strony Asus w swojej specyfikacji poleca te Cruciale. Jakie jest Wasze zdanie - głównie zależy mi na wysokiej stabilności pracy. Podkręcanie niekonieczne :)

Przy okazji napiszcie czy ten wstępny zestaw jest OK na tym etapie dopuszczam jeszcze zmianę konfiguracji w tym przedziale cenowym

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 7.03.2020 o 16:03, darec napisał:

Witam wszystkich,

jestem na etapie wymiany starego kompa i zastanawiam się nad nowymi podzespołami. Na tą chwilę wybór padł na:

AMD Ryzen 9 3900X, 3.8GHz, 64 MB

Asus PRIME X570-PRO

Ram 4x32 GB Crucial DDR4, 32 GB,2666MHz, CL19 -> https://www.morele.net/pamiec-crucial-ddr4-32-gb-2666mhz-cl19-ct32g4dfd8266-6353743/

Karta graficzna - jeszcze nie zdecydowałem, ale w tym wątku jest to nieistotne

Zależy mi na 128 GB ramu - wirtualizacja, obróbka video - i mam do Was pytanie dotyczące m.in tych kości. W Morelkach są kości z wyższym taktowaniem i nawet za trochę mniejsze pieniądze, ale z drugiej strony Asus w swojej specyfikacji poleca te Cruciale. Jakie jest Wasze zdanie - głównie zależy mi na wysokiej stabilności pracy. Podkręcanie niekonieczne :)

Przy okazji napiszcie czy ten wstępny zestaw jest OK na tym etapie dopuszczam jeszcze zmianę konfiguracji w tym przedziale cenowym

Warto abyś się dobrze zastanowił, czy na pewno 128GB będziesz wykorzystywał na co dzień? Jeżeli tak to szukanie takiego zestawu ma uzasadnienie (żaden swap nawet na najszybszym SSD NVMe do RAM się nie równa). Problem jest tylko taki, że wybór zestawów RAM z modułami po 32GB jest mały a ich szybkości niskie... Te co podałeś mają niską szybkość 2666MT/s przy dodatkowo kiepskich czasach dostępu. Dla tego procesora standardowa szybkość RAM z jaką przewidział, że będzie pracował producent to 3200MT/s. Czyli kupując RAM 2666MT/s będziesz miał taktowane pamięci poniżej specyfikacji procesora (w pewnym sensie można to taktować jako underclocking)... Spowoduje to, że wszędzie tam, gdzie tyle ramu nie będziesz potrzebował, procesor nie rozwinie skrzydeł tak jak zrobiłby to na jakimś zestawie 3200 lub 3600MT/s. W Ryzenach szybkość RAM jest o tyle istotna, że magistrala po której komunikują się poszczególne moduły procesora (Infinity Fabric) nie może być taktowana wyżej niż RAM. Czyli przy RAM 2666MT/s Infiniti Fabric będzie taktowane 1333MHz a w przypadku RAM 3600MT/s będzie to 1800MHz (czyli ~ 35% większy transfer pomiędzy modułami CPU, w wielu aplikacjach będzie to widoczne). Z tego powodu nawet, gdybyś chciał zostać przy 128GB to szukałbym szybszych modułów niż te co napisałeś, np takie:

F4-3200C16Q-128GTZN

Jeżeli mniejsze pojemności mogłyby być to brałbym takie:

F4-3600C16Q-64GTZN

F4-3600C16D-32GTZN

F4-3600C16D-16GTZN

F4-3200C14D-32GFX

F4-3200C14D-16GFX

Na stronie G.Skill w opisach modułów masz zakładkę QVL z listą płyt współpracujących z danymi modułami i z tego co patrzyłem z tymi modułami ASUS, którego wybrałeś współpracuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dziękuję za rzeczowy komentarz. Istotnie z dostępnością kości 32GB jest tak sobie., a modu który został zaproponowany ( F4-3200C16Q-128GTZN) wydaje się że jest w Polsce trudno osiągalny - znalazłem tylko jeden sklep. A co myślisz o tych pamięciach:

https://www.gskill.com/qvl/165/184/1571733858/F4-3200C16S-32GVK-Qvl

Niby podkreślone jest że głównie przeznaczone są do procesorów Intela, ale w specyfikacji figuruje płyta którą chcę kupić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 godzin temu, darec napisał:

Bardzo dziękuję za rzeczowy komentarz. Istotnie z dostępnością kości 32GB jest tak sobie., a modu który został zaproponowany ( F4-3200C16Q-128GTZN) wydaje się że jest w Polsce trudno osiągalny - znalazłem tylko jeden sklep. A co myślisz o tych pamięciach:

https://www.gskill.com/qvl/165/184/1571733858/F4-3200C16S-32GVK-Qvl

Niby podkreślone jest że głównie przeznaczone są do procesorów Intela, ale w specyfikacji figuruje płyta którą chcę kupić.

Te pamięci co podałeś powinny śmigać  - piszę to na podstawie tego, że zestaw:

F4-3200C16Q-128GVK

który składa się z 4 takich kości jak podałeś ma w QVL wymienioną płytę, którą chcesz kupić. Jeżeli chcesz 4 banki obsadzać to zawsze patrz się na QVL zestawów z 4 modułami ponieważ mogłoby być tak, że w danej płycie 1 lub 2 moduły byłyby w stanie pracować z deklarowaną przez producenta szybkością ale przy 4 już by płyta nie startowała (przede wszystkim tyczy się to płyty z topologią slotów RAM Daisy Chain ale i tak prawie nikt nie wie jaką ma topologię w swojej płycie xD). Jakby ktoś o tych topologiach chciał się czegoś dowiedzieć to polecam ten filmik:

Actually Hardcore Overclocking "Rambling about motherboard memory layouts." 

Z ciekawostek to na którymś z anglojęzycznych forów za czasów Ryzenów 1 generacji czytałem kiedyś post człowieka pracującego w G. Skill i pisał on, że modułów Flare X 3200C14 nie sprzedają w konfiguracji 4x8GB (tylko 2x8GB), ponieważ na wielu płytach nie dałoby się z sukcesem odpalić takiego zestawu z deklarowanymi parametrami (ja miałem nawet problem na 2 modułach uzyskać 3200MT/s i używałem 2933MT/s). Na szczęście kontrolery pamięci w Ryzen 3000 są o niebo lepsze (na tej samej płycie na której Ryzen 1700 oraz 2700X dawał radę tylko 2933MT/s teraz idzie 3600MT/s). 

Jak odpalisz zestaw to daj znać, czy wszystko zadziałało jak należy. 128GB to niezły stress test dla takiego kontrolera pamięci. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. 

Pisze z zapytaniem czy płyta główna  MSI MPG X570 GAMING PRO CARBON WIFI sprawdzi się do procesora Ryzen 9 3900X z chłodzeniem jak na razie dołączanym z prockiem.

Czy temp nie będą zbyt wysokie tego procesora z ta płyta główną?

Zastosowanie na chwile obecną będzie do grafiki 3D, animacji 3D, virtualbox i grania.

Obecne konfiguracja bez płyty i procesora to:
MSI GeForce RTX 2080 SUPER Gaming X Trio 8GB
32GB RAM 4x Pamięć Patriot Viper 4, DDR4, 8 GB,3000MHz, CL16
Zasilacz be quiet! Dark Power Pro P11 850W.
Dysk Seagate FireCuda 2 TB 3.5" SATA III
Dysk Seagate Barracuda 1 TB 3.5" SATA III
Dysk SSD Crucial MX500 500GB 2,5" SATA3
Obudowa be quiet! Pure Base 600 Window Black

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z płyt, których testy oglądałem to polecić można m.in. :

ASUS TUF GAMING X570-PLUS

Gigabyte X570 AORUS ELITE

jeżeli lubisz płyty z oldschoolowym skromnym wyglądem to także tę można brać pod uwagę:

Asus PRIME X570-P

Nie ma ona żadnych "dupereli" ale jest jak najbardziej poprawną konstrukcją z mocnym układem zasilania CPU.

Na listę VRM-tier warto patrzeć przy R9, ponieważ jak aktywujesz PBO to w prime 95 128-128k z aktywnym AVX2 procek potrafi generować ponad 240W. [: Przy renderowaniu w Blenderze wartości są troszkę niższe ale niewiele.

Jeżeli procek byś zostawił na nominalnych ustawieniach (bez manualnego OC lub aktywowania PBO) to tak na prawdę każda płyta X570 poradzi sobie z tym obciążeniem (nawet te badziewiaste podstawowe płyty MSI ze słabym VRM) bo CPU jest wtedy zblokowany i niewiele ponad 130W może wygenerować a później zbijane są takty by ograniczać moc (wtedy w tych skrajnych przypadkach typu Prime95 128-128k CPU może spaść z taktami nawet do 3,2GHz, gdzie z aktywnym PBO trzymałby 3,8GHz generując prze tym tony ciepła).

Czy podkręcanie manualne lub aktywowanie PBO jest zdrowe dla CPU - trudno powiedzieć, wiele opinii różnych krąży po necie. Niektórzy uważają, że manualne OC degeneruje Ryzeny 3xxx ponieważ nie służy im stałe napięcie. Odnośnie PBO to napięcie nie jest stałe ale jest przy aktywnej funkcji sporo wyższe od tego stokowego (dlatego CPU trzyma wyższe takty przy maksymalnym obciążeniu ale generuje też ogromne ilości ciepła). Oficjalnie AMD te funkcje pozwoliło aktywować producentom płyt głównych ale...narusza ona warunki gwarancji. Czy oni potrafią procesor w taki sposób uszkodzony wykryć to już inny temat... 

Ja po początkowych zachwytach PBO zszedłem na moim CPU na stok, ponieważ przerażał mnie amperaż płynący przez procka przy ekstremalnych testach typu Prime95 128-128k z AVX2 lub Blenderze. (:   

• Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do 3900x wez Aurusa PRO Wifi jak znajdziesz  lub Ultra to są te same płyty....Te Asusy sobie odpuść, nadają sie do 3700x.....Jak masz więcej kasy to Aurus Master...najchłodniejsze i najlepsze płyty na x570 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siemanko Wszystkim!

Zwracam się z prośbą o doradzenie, który z procesorów byłby najlepszy wydajnościowo pod względem całego komputera i jego wszystkich podzespołów. Niżej przedstawiam sytuację.

Obecnie śmigam, chyba od 12 lat na takich oto składnikach (Asus P7P55D, Intel i5-750, 8GB DDR 3). Jakiś czas temu zakupiłem kartę graficzną MSI GTX 1060 3GB z widokami na zmianę całej budy tylko nieco w późniejszym terminie. 

Obecnie zastanawiam się nad dwiema płytami głównymi: (ale to nie jest problem)
https://proline.pl/msi-b450m-mortar-max-am4-p1381793
https://proline.pl/msi-b450-tomahawk-max-am4-p1374611

i obojętnie na jaką padnie wybór dobiorę albo Ryzena 7 2700 albo Ryzena 5 3600 - oczywiście dorzucam 16gb ramu 

I tu zwracam się do Was drodzy znawcy (ja niestety - jak widzicie na czym śmigam - trochę wypadłem z biznesu :D) który procesor byłby najlepszy, bo zależy mi na tym, żeby cały komputer, biorąc pod uwagę karte graficzną i ram był idealnie wyważony wydajnościowo. Żebym nie miał ponownie sytuacji, że karta jest za wolna na ten procek albo odwrotnie. Sprawa wygląda tak, ze jest to moja ostatnia zmiana komputera (przynajmniej takie jest zalozenie, bo lata niestety leca i czlowiek poswieca czas i pieniadze innym osobom/rzeczom). 

Mam nadzieje ze sformułowane pytanie nie jest goopie i wydaje sie zasadne. Wiem, że w tym momencie moja grafa zapewne nie jest wykorzystywana w 100%, a procek tak. 

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GRANIE - jeżeli mozna to tak nazwać, chociaż x lat temu grałem dużo dużo więcej. Aktualnie gram tylko w CSGO + internet, filmy, YT, muza. No chyba, że wyjdzie jakas wciągająca mnie gra (najlepiej shooter) bo na ps4 nie da rady w takie gry. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie,

udało mi się skompletować „klocki” za wyjątkiem pamięci 4x32 GB Crucial DDR4, 32 GB,2666MHz, CL19. Wstawiłem polecane tutaj Trident Z Neo DDR4-3600MHz, niestety tylko 64 GB - 4x16 (chyba ze względu na sytuację nie udało mi się dostać czterech kostek 32 GB).

Całość złożona i na tą chwilę jestem na etapie ustawień w BIOSie. Mam też dwa drobne pytanka do specjalistów.

1. Główne okno BIOSu pokazuje:

DRAM status:

DIMM_A1 → 16384MB, 2133MHz

DIMM_A2 → 16384MB, 2133MHz

DIMM_B1 → 16384MB, 2133MHz

DIMM_B2 → 16384MB, 2133MHz

CPU speed → 4000MHz

Target DRAM freq → 3600MHz

Target FCLK freq → 1800MHz

Dodam że w sekcji Ai Tweaker mam ustawione:

D.O.C.P. → DDR4-3603, 16-19-19-39-1,35V

Performance Enhancer → auto

Memory freq → DDR-3600MHz

FCLK freq → auto

CPU core ratio → 40.00

Czy te parametry są dla Was OK?

2. Ostatnie pytanie – po ok 30 min „spędzonych” w BIOSie, pokazuje on temperaturę procesora 36-37C, płyta główna - 27C przy temperaturze w pokoju 20C. Przy tych wartościach trzy wentylatory mają obroty ok. 1000rpm. Czy te wartości są dla Was prawidłowe? Zawsze mam wątpliwości czy nałożyłem odpowiednią ilość pasty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej. Zabieram się właśnie pod zmianę procka z starego Q6600. Postawiłem na 1600AF ze względu na bardzo fajną opłacalność względem wydajności. Posiłkuję się przy tym proponowanymi zestawami na maj na PPC. Teraz takie pytanie mniej zaawansowanego usera, czy na coś szczególnie muszę uważać przy zakupie? Ponoć niektóre płyty wymagają aktualizacji biosu pod ten CPU. W takim razie zastanawiam się czy wybrać opcję aktualizacji w sklepie czy wszystko będzie działać out of box? Co z pamięciami, wiem, że Ryzeny miały z nimi na początku problem czy te zaproponowane w zestawie np. tym? https://www.purepc.pl/jaki-komputer-kupic-zestawy-komputerowe-na-maj-2020?page=0,5

No i pytanie o same płyty, brać Asrocka czy opłaca się dopłacić kilka zł do tego MSI? Platforma będzie pracować z jedną kartą graficzną (obecnie GTX 660Ti), kartą Wi-Fi i kilkoma dyskami SATA. Jak wygląda ewentualnie podkręcanie a nich (pytanie na przyszłość po wymianie GPU)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Podkręciłem ostatnio procesor Ryzen 7 3700X do 4,4Ghz przy napięciu 1,325V.

Stwierdzilem ze jest to za duże napięcie jak dla 7nm, dlatego próbowałem ustawić jak najniższe napięcie przy 4,2Ghz.

Udalo się 4,2Ghz przy napięciu 1,18V (OCCT testowane przez 1h)

Czy jest to dobry wynik?

Z góry dziękuje za odpowiedź

Edytowane przez Janek Karasko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jest coś takiego jak loteria krzemowa - nie oczekuj, że tłum poklepie Ciebie po plecach z litością czy gratulacjami.

przy takim napięciu tj 1,18V to jest dobrze jak na 4,2 GHz, skoro jest stabilny pod dłuższym obciązeniem, to smacznego i miłego uzytkowania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie do końca jestem pewien czy AMD dobrze mówi żeby tych napięć nie zmieniać. Mi po złożeniu kompa na MSI Tomahowk MAX i Ryzen 5 3600 napięcia VCORE powędrowały na 1.464V  przy taktowaniu 3,6 GHz. W momencie włączenia Game mode było stałe 4.2GHz i napięcia spadały na 1.4V. Poszedłem tą drogą i powyłączałem te wszystkie Q&C itd. ustawiłem stałe 4.2GHz i zmniejszyłem napięcia. Zatrzymałem się na 1.175V komputer chodzi stabilnie. Poprawiła się znacznie kultura pracy komputera - nie pływają już obroty wentylatorów i jest znacznie chłodniejszy. Prawie 0.3V robi różnice. Nie wiem jak z ekonomiką tego rozwiązania bo taktowania jednak nie spadają i napięcie też wynosi ciągle te niecałe 1.2V.    

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 9.05.2020 o 11:53, Dives93 napisał:

No i pytanie o same płyty, brać Asrocka czy opłaca się dopłacić kilka zł do tego MSI? Platforma będzie pracować z jedną kartą graficzną (obecnie GTX 660Ti), kartą Wi-Fi i kilkoma dyskami SATA. Jak wygląda ewentualnie podkręcanie a nich (pytanie na przyszłość po wymianie GPU)?

Generalnie ten procek podkręca się symbolicznie więc kupowanie lepszej płyty to trochę przerost formy nad treścią moim zdaniem. Więc do typowych zadań taki AsRock/tańszy MSI spokojnie wystarczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi