Skocz do zawartości
EmileQQ93

Intel LGA1700 - Intel Core 12/13/14 GEN (Alder Lake / Raptor Lake) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Jak mają się owe limity mocy do wydajności i ogólnie taktowania na wszystkich rdzeniach obciążanych jednocześnie? Czy nie jest tak że limit PL1=65 W to za mało i taktowania spadają po bodajże 28 sekundach do np. 3300 Mhz (base clook) a przez pierwsze 28 sekund limit wynosi PL2 117 W? Może mi to ktoś wytłumaczyć o co chodzi z tymi limitami mocy? Czemu procesor z literka K ma dużo większe limity mimo tego, że jest tylko 100 MHz szybszy? Jakie ma to przełożenie na wydajność i zegaryi

Edytowane przez Astec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cześć, 

niedawno poskładałem nowy komputer : MSI B660 Mortar + 12400F + cooler Fera 5

standard tego procesora to max 4400 na 1-2 rdzeniach oraz 4000 na wszystkich sześciu

po opowieściach kolegi który jest na bieżąco z nowinkami liczyłem , że po zniesieniu limitów mocy poleci na non-stop przy 4400

niestety nic z tego , chociaż HWINFO widzi limity podniesione w BIOSie to ściany nie da się przebić 

przy PRIME95 na wszystkie rdzenie jest "tylko" 4000 , fakt że nie dławi się tylko trzyma cały czas

ciekawostką pozostaje dla mnie wykorzystanie mocy , płyta i cooler pozwalają na wiele 

ale max co widziałem to 64*C i jakieś 90W  ... więc jeszcze daleko nawet do fabrycznych ograniczeń 117W i 100*C

nie wiem co o tym myśleć  

komp sprawuje się wzorowo, szczególnie że poprzednik to był 2500K@4,50 

ale trochę żal bo liczyłem na all-core @ 4400

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 2.04.2022 o 19:00, HigBee napisał:

ale max co widziałem to 64*C i jakieś 90W  ... więc jeszcze daleko nawet do fabrycznych ograniczeń 117W i 100*C

Ja max jaki widziałem to ~76W jakoś na i5 12400f, bez limitów mocy, w Cinebench R23. OCCT POWER grzeje bardziej: szczytowo ponad 90W.

W dniu 2.04.2022 o 19:00, HigBee napisał:

ale trochę żal bo liczyłem na all-core @ 4400

Nie ma takiej opcji. Bez OC ten model ma 4000 na wszystkich rdzeniach. Także nie bardzo wiem, skąd te oczekiwania.

W dniu 30.03.2022 o 19:12, Astec napisał:

Jak mają się owe limity mocy do wydajności i ogólnie taktowania na wszystkich rdzeniach obciążanych jednocześnie? Czy nie jest tak że limit PL1=65 W to za mało i taktowania spadają po bodajże 28 sekundach do np. 3300 Mhz (base clook) a przez pierwsze 28 sekund limit wynosi PL2 117 W?

Przy włączonych limitach taktowanie spadnie po tych kilkudziesięciu sekundach (by zmieścić się w limicie mocy PL1), a tylko przez paredziesiąt sekund będzie pełne taktowanie all-core.
Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam . Borykam się z pewnym dylematem. Mam zamiar złożyć komputer. Granie 1440p. Decydowałem się na 13600K ale tak przeglądam testy i zainteresował mnie 13500. Nie będę podkręcał procesora (oczywiście ma się to tylko do 13600k) Czy wartę jest dopłacanie tych paru stów czy może lepiej tą kasę dołożyć np do lepszej karty itd.

2 Pytanie dotyczy  płyt głównych B660 B760 . Słyszałem że jest jakiś problem z uv 13 generacji na B660 . Czy na b760 też występuję ?. Myślałem o Asus tuf b660 matx ze względu na wyjście optyczne chociaż nie jest to takie aż ważne .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ostatnio zauważyłem w Hwinfo że mój procesor zbija zegary do 5.1 P i 3.9 E w nie których grach LoL/Cyberpunk w Call of Duty MW2 nie ma tego problemu cały czas jest na 5.5Ghz i 4.5Ghz i podczas testów Cinebench/RealBench też są stabilne zegary . Procesor jest podkręcony na 5.5-P 4.5-E 1.26V temp w stresie 80* nie jestem specem od podkręcania możliwe że nie ustawiłem którejś z opcji w biosie OC robiłem z YT.

Procesor : i5 13600KF

Płyta głowna: Msi Z690 Force DDR5

Ram : Kingston Fury 5600 CL40 

Chłodzenie : Navis 360 z Push Pull

Zasilacz Corsair TX750M 750 W

Obudowa Lian Li LANCOOL III dobrze chłodzona

Karta graficzna : RTX 3060 Ti 

Po włączeniu gry.png

1.png

Edytowane przez Rysiek1999

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam! Poszukuję płyty głównej do Intela 13700K na chipsecie Z790 DDR5. Myślałem nad ASUS TUF GAMING WiFi. Kości RAM już mam na DDR5 2x16 GB DDR5 5600 MHz timingów nie pamiętam niestety. Czy ten ASUS to będzie dobry wybór? Usiądzie na ALF II 360.  Zostaje mi tylko płyta główna i procesor, który już w sumie wybrałem. Do gier i mniej skomplikowanych prac jak edycja video wystarczy. Na dniach przyjedzie mi 4090 więc myślę, że wszystko się ładnie zepnie w całość. Co do MSI to jestem uprzedzony po cyrkach z tymi płytami na  AM4 i ostatnio kumpel na i5 11th gen. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam 

nie podałeś budżetu na ten projekt ?

podając nazwę płyty głównej podaje się pełna nazwę , aby nie było niedomówień.  

ASUS TUF GAMING Z790-PLUS WIFI

jest tez 

Asus PRIME Z790-A WIFI , bardzo podobna konstrukcja ale ma jeden radiator dla dysków M.2 więcej. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

prawda taka czekać tak mogę w kółko, przecież 13500 wyszedł na rynek w styczniu, a 14gen która mnie interesuje (czyli nie flagowce 14600 tylko 14400 albo 14500) wyjdzie także jakoś nie prędzej niż na początku 1 kwartału.  Moje drugie pytanie czy aktualizacja biosu z F5 do F21 na płycie Gigabyte B660 ma jakiś wpływ na FPS?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

20 godzin temu, angry napisał:

Jeśli zmieniasz procesor to powinieneś zaktualizować pod niego BIOS. Może mieć to wpływ na FPS.

Nie musi, wystarczy, że weźmie 12600KF którego kupi taniej, to samo tylko bez iGPU. Z wbudowana grafika jest 12600K. To identyczne cepy tylko z przemalowana nazwą w 13 gen.

Upgrade biosu jest wymagany na płytach B660 dla cpu 13 gen.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, angry napisał:

Nie musi, ale powinien. Producent płyty zawsze dostosowuje działanie pod nowe procki.

Chyba kompletnie nie rozumiesz o co chodzi. Płyty na B660 nie obsługują cpu 13 gen bo ich nie widza, musi być soft minimum z listopada ubiegłego roku.

Co do tego co piszesz, jak komp działa to nie nie grzebiemy z aktualizacja biosu bo można łatwo uwalić płyte na amen. Działa to nie ruszaj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Forumowiczów, mam problem z pamięcią na tej płycie: Kingston Renegade 3600 (2x16) chodzi tylko na 2400 mimo aktywacji spd w BIOSIE; podobnie Kingston Beast 3200 (2x8) chodzi tylko na 2133. Pamięci sprawdzane na innym komputerze bez problemu wskakują na deklarowane wartości. Procesor i5 13500, chłodzony Ferą 5. Wszystko inne działa, diody sygnalizacyjne na płycie nie pokazują problemów. Czy ktoś ma jakiś pomysł? Czy płyta może być zepsuta?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam 

czy pamięci są obsadzone w gniazdach A2 B2 ? 

bios najnowszy wgrany ? 

Version 1220   10.83MB    2023/08/18

https://www.asus.com/motherboards-components/motherboards/tuf-gaming/tuf-gaming-b760m-plus-d4/helpdesk_bios/?model2Name=TUF-GAMING-B760M-PLUS-D4

4 godziny temu, pubaskowal napisał:

aktywacji spd w BIOSIE

o ciekawe , nie słyszałem o takie funkcji , można poprosić o forteczkę z biosu ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, problem pojawił się w momencie wyłaczenia zasilania bezpośrednio na zasilaczu PC. Wczoraj wyłaczyłem go własnie w ten sposób, a po włączeniu go i naciśnieciu POWER na obudowie było słychać pojedynczy charakterystyczny "klik" elektroniki ale PC już nie uruchamił się (brak jakiegokolwiek sygnału DEBUG na płycie). Zresetowałem bios zworką, przełożyłem RAM i dalej to samo. Po jakiejś godzinie zrobiłem to jeszcze raz, posprawdzałem wtyczki zasilania na płycie (wszystko siedziało jak powwino) i komp wystartował jakby nigdy nic. Chciałem spytać o jakieś wskazówki gdzie szukać probelmu i dziekuję za ewentualna pomoc, pozdrawiam.

CPU 12700k + endorfy navis 280mm, MSI z-690a pro DDR4 (najnowszy bios), 4x8 TridentZ 3600Mhz, RTX 3080 10Gb, Supremo FM2 Gold 750W .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

czy powodem może być zasilacz ? 

skoro PC się włączył, to raczej nie ma takiego mądrego, co by określił na 100% co było powodem , jak PC nie będzie się włączał to wtedy można poszukać i próbować ustalić co jest powodem.

a te pamięci z zestawie 4x8GB 3600MHz to pracują z szybkością 3600MHz ?  , co pokazuje system , albo  CPU-Z ?

zakładka Menory 

pozycja 

Dram Frequency - ?

https://www.cpuid.com/downloads/cpu-z/cpu-z_2.07-en.exe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, dziękuje za zainteresowanie, pamięci działają 3600-15-15-15-36, trfc 374 wszystko ustawione manualnie z wlaczonym trybem XMP, reszta na auto. Ze stabilnościa nie miałem problemów wszystko testowane pod OCCT itp. W grach gdzie obciążenie GPU jest na 99% też bez problemów, karta z lekkim UV na 850mV - 1830 core, a pamięć karty na auto.

Jest jeszcze jedna rzecz, o której zapomniałem tzn. na początku roku eksperymentowałem z tymi właśnie pamięciami RAM (parametr ODT) i wtedy jedna z kości przestała działac.

Wysłałem komplet do gskilla i otrzymałem nowy ale już nie mam odwagi na dalsze próby.

Edytowane przez Gamer83

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co było powodem wyłączenia?
Dla mnie zadziałało zabezpieczenie w zasilaczu i trzeba było by zeszło napięcie z kondensatorów, gdy ponownie się naładowały już było wszystko dobrze.
Zasilacze chieftec u mnie działały podobnie.
Wada było gniazdko, brak kontaktu przewodu PE.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Obecnie mam płytę gigabyte z170 hd3p i procek i7 6700K do tego GTX 1080ti, kartą dźwiękowa Asus Xonar Phoebous, Chciałbym zrobić upgrade na 13600K.

Karta dźwiękowa jest tuz nad graficzną, zależy mi na tym aby na nowej płycie po zamontowaniu grafiki i muzycznej był chociaż slot odstępu odstępu.

Budżet jaki chce przeznaczyć to 1200-1300 zł. Ważne żeby płyta głowna obslugiwała ddr5. Zastanawiałem się nad tomahawk z790 ale podobno ma problemy z temperaturami i trzeba obnizać vcore. 

Jaka płyta główna będzie dobrym wyborem w tym przedziale cenowym ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam MSI B760 GAMING PLUS WiFi za ok 700 zł, ma dobrą sekcje zasilania, Gruby nie wyginający się laminat, dobre radiatory i dodatki bezprzewodowe. Ludzie ją kupują nie tylko do 13600 ale i 13700/14700. Albo cos półkę wyżej też od MSI...

Edytowane przez drakonus13

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam 

pytanie, czy potrzebujesz Z790 ?

obecnie jest tak ze każdy sprzęt , nie jest idealny i zawsze coś się znajdzie na co będzie można ponarzekać

ja zaproponował bym np.

Płyta główna Asus ROG STRIX B760-F GAMING WIFI  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć 

Jeśli jeszcze nie kupiłeś procesora to jednak polecam 12600kf, wydajność bardzo zbliżona, a za 350zł wręcz nie opłacalna 

https://www.sferis.pl/procesor-core-i5-12600kf-3-7-to-4-9-ghz-lga1700-i294866?utm_campaign=przejscia_ceneo&utm_source=ceneo&utm_medium=referral&ceneo_cid=307788f8-32f1-e177-174c-d8034e9f3a34

co do płyty faworyt jest tylko jedne i jest nią bezapelacyjnie MSI B760 GAMING PLUS WIFI w cenie 693zł osobiście na testa przełożyłem 13900k i grało super 😛 

https://www.zadowolenie.pl/msi-plyta-glowna-b760-gaming-plus-wifi-s1700-4ddr5-dp-hdmi-atx?utm_source=ceneo&utm_medium=referral&ceneo_cid=3b306c3c-fef6-c1bc-3844-4f520e4316a3 

oczywiście może na nią włożyć 13600k 

zaoszczędzony hajs wydamy na chłodzenie które jest ciche i wydajne Arctic Liquid Freezer II 240 - można się przy nim pobawić w podbicie procka do 5.2 

https://proline.pl/chlodzenie-wodne-arctic-liquid-freezer-ii-240-acfre00046b-p8115177

lub po taniości fera 5 130zł  / ciszej Fortis 5 186zł 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi