Skocz do zawartości
kuba_kubi

AMD AM5 - Ryzen 7000 / 8000 / 9000 (Zen 4 / Zen 5) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

O po nitce do kłębka

X3D Gaming Mode  - a co czytałeś na temat tej funkcji ?

czym jest "chiplets (CCDs)" w procesorach

taki  Ryzen 7 9800X3D posiada jeden układ CCDs

natomiast włączenie tej funkcji ma poprawić wydajność w CPU z większą ilością chiplets (CCDs) np.  Ryzen 9 7950X3D and 9950X3D  (ktoś to sprawdził empirycznie ? )  

a nie ze za pomocą tej opcji masz możliwość włączać lub wyłączać dodatkowa pamięć w prosesorze xD 

natomiast SMT Control - standardowa opcja to Auto- włącz jak jest dostępny CPU z dodatkowymi watkami , wielowątkowość  "Hyper-Threading"   

po co jest możliwość włącz/wyłącz dodatkowe watki czyli tutaj 8r/16w  , a no np. po to że czasami robiąc ręcznie OC procesora wyłączając wielowątkowość 8r/8w można uzyskać wyższe stabilne zegary.      

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Mr.T... napisał(a):

a czy mógł byś zamieścić forteczkę z biosu które ustawienia zmieniasz ? 

korzystasz z EX Mode czy Adwanced (F7)

Ta opcja z tym X3D jest na EZ Mode jak sie to ruszy wtedy wątki znikają. 

1 minutę temu, dawik.5k napisał(a):

Ta opcja z tym X3D jest na EZ Mode jak sie to ruszy wtedy wątki znikają. 

Okey, dziękować. 😀 zaczyna to mieć sens. Uczę się tego świata na nowo AM5 nigdy nie miałem więc wolę pytać. Jakieś jeszcze rady co do tego procka czy jak zostawię generalnie wszystko na auto to on będzie działać tak jak powininen?:))

Edytowane przez dawik.5k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

37 minut temu, dawik.5k napisał(a):

Jakieś jeszcze rady co do tego procka czy jak zostawię generalnie wszystko na auto to on będzie działać tak jak powininen?

działać tak , jeśli nie masz problemu z temperaturami to zostaw na Auto , ale każdy użytkownik AM5 powie że warto zainteresować sie i ręcznie ustawiać opcje PBO i oraz " curve optimizer " , jak to przeprowadzić poustawiać bez problemu znajdziesz na YT 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 godzin temu, Mr.T... napisał(a):

działać tak , jeśli nie masz problemu z temperaturami to zostaw na Auto , ale każdy użytkownik AM5 powie że warto zainteresować sie i ręcznie ustawiać opcje PBO i oraz " curve optimizer " , jak to przeprowadzić poustawiać bez problemu znajdziesz na YT 

Hmm no w Cinebench jak włączyłem to 95 stopni miał ale nie uciekał w górę a tam ponoć pełne obiążenie. W grze sprawdzałem to tak około 70 trzyma. Chłodzenie mam Enermax Liqmaxflo SR 240mm czy to dobry wynik? Miał ktoś styczność ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy jest tu ktoś, kto  miał styczność z  ASUS ROG STRIX X870E-E GAMING  +  Ryzen 9950x3d  ?     Próbowałem  OC wedle  instrukcji  SkatterBencher z  Youtube , niby  dobry proc, bo bios pokazuje  SP120  , chłodzenie  167punktów    , ,problem w tym, że jakaś ukryta opcja w biosie nie pozwala nawet dobić wyżej niż  84'C , Curve Optimizer poniżej  -15  potrafi zawiesić windows w trakcie pisania, ale  przechodzi  30 minut  CineBenchR23 .

Przesiadłem się z  intela na  Z790  Asus Prime  ,tam  OC ogarnąłem w jeden dzień , na  AMD  morduje się już trzeci  😕 

Dziś po trzech dniach walki w końcu ogarnąłem co nieco w biosie , w efekcie tego pykło  46tysi w  CineBenchR23

https://imgur.com/a/oklTs22

Edytowane przez Bemx2k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 11.08.2025 o 17:30, dawik.5k napisał(a):

Hmm no w Cinebench jak włączyłem to 95 stopni miał ale nie uciekał w górę a tam ponoć pełne obiążenie. W grze sprawdzałem to tak około 70 trzyma. Chłodzenie mam Enermax Liqmaxflo SR 240mm czy to dobry wynik? Miał ktoś styczność ?

troche dużo - pytanie jak często potrzebujesz 100% wydajności ?

ja na 7800X3D oraz 9800X3D mam ustawione PBO na PPT 88000 , TDC 75000, EDC 150000 do tego Cuve optimizer all na -30, chłodzenie w trybie cichym - grach temperatury nigdy nie przekraczyły 70st.C, w cinebench dobija do 85-88st.C

0B6CAF0D-9CFD-4762-B2DF-3F7CB8220BB4.thumb.png.95cfbd665ee5c1ef7ccf08b478b6bbcb.png 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 11.08.2025 o 11:10, dawik.5k napisał(a):

Jakieś jeszcze rady co do tego procka czy jak zostawię generalnie wszystko na auto to on będzie działać tak jak powininen?:))

Przejrzyj dokładnie ten wątek, pełno tu linków i informacji. Opłaca się. 

I powinieneś się zainteresować bo są ustawienia których nie warto zostawiać na auto.

W dniu 11.08.2025 o 17:30, dawik.5k napisał(a):

Jak na AIO 240 wydaje mi się że jest ok bo to raczej gorąca bestia jest, bez zabawy z PBO i Curve Optimiser.

U mnie na AIO 360 bez tweaków miał 87'. 

Zobacz jakie będą tempy na OCCT...

Edytowane przez laidman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi