Skocz do zawartości
mostom

nagrywarka.

Rekomendowane odpowiedzi

No to żeby było śmieszniej tym razem do drugiego kompa kupiłem LG 52x32x52x, teraz tylko będziemy obserwować który dłużej wytrzyma.

Ale co prawda to prawda, w porównaniu do LiteOn w LG tacka chodzi ładniej (wolniej i ciszej się wysuwa), co do głośności to ciężko powiedzieć, ale chyba jest nieco sichszy. Nowy model ma naprawdę ciekawą "mordkę" i okrągły przycisk do wysówania szuflady.

Proponuję założyć nowy post gdzie bedziemy pisać o ewentualnych awariach, komu pierwszemu coś padnie niech zakłada, tytuł PADNIĘTE NAGRYWARKI, bedę śledził...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Po roku ostrego wypalania LiteOnem 52x24x52 padl mechanizm tacki, od czasu do czasu laskawie wyszla ze swojej norki ...

Oddalem do serwisu, byla na gwarancji. Po 7 dniach juz mialem nowego LiteOna 52x32x52 w ver. box ( stara byla oem). Jak narazie to chodzi swietnie, a przede wszystkim CICHO!

OT:

Co do LG, to DVD robia naprawde dobre. Ja uzywam ponad 1,5 roq DVD LG i jak dotad nie mialem zadnych problemow. Dobra korekcja bledow. Czyta mi nawet bardzo porysowane plytki.

Pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kumpel wczoraj kupił LIETONa 52x32x52

Dzieje się coś dziwnego mianowicie można wypalić chyba wszystko, napewno muze i zdjęcia oprócz filmów.Po wypaleniu filmu wyskakuje komunukat "wypalenie zostało zakończone pomyślnie"Gdy chce się obejrzeć płytkę filmu nie można odtworzyć-zawiesza kompa.Próbowaliśmy różnych wersji Nero a nawet zmiany systemu.

Czego jest to wina, wygląda na niesprawną nagrywarke.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieje się coś dziwnego mianowicie można wypalić chyba wszystko, napewno muze i zdjęcia oprócz filmów.Po wypaleniu filmu wyskakuje komunukat "wypalenie zostało zakończone pomyślnie"Gdy chce się obejrzeć płytkę filmu nie można odtworzyć-zawiesza kompa.Próbowaliśmy różnych wersji Nero a nawet zmiany systemu.

a masz najnowsze aspi??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam już trzeciego Lite-On'a i żaden nie sprawiał problemów. Może nie są najcichsze ale w porównaniu z napędem CD od Creative (52x) moja aktualna nagrywarka (LTR-52327s) jest ciuchutka :D

Wprawdzie trochę kaprysi z płytami CD-RW HIT 10x, ale to już jest wina badziewnych płytek (chociaż poprzednia 52/24/52 też Lite-On nie protestowała).

Jedyne co mnie w niej trochę irytuje to problem z aktualizacją firmware w napędach tej firmy. Jak tylko wyjdzie nowa wersja to muszę przepinać cholerstwo do kompa z windą bo producent najwyraźniej o istnieniu linuksa nie wie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aspi - niezbedna do zycia podrobka interfejsu SCSI z czasow zamierzchlych - polecam pakiet forceaspi17 [lub 18] - do pobrania z naszego serwisu (cdrinfo.pl) lub z googla (niestety na serwisie ciagle remont)

nero ma wlasne aspi wiec nie powinno miec to duzo wspolnego - ale aspi po prostu warto miec - i to sprawne! instrukcja z w/wym pakietu pomoze wam w tym dzialaniu

co do palarek lg i liteon - to sa bardzo podobne sprzety - uraz moderatora jest typowym przykaldem emocjonalengo stosunku do tematu - to tylko sprzet i nie warto sie denerwowac

liteon jest glosny - fakt, ale sporo sprawe poprawia przykrecenie (solidne) do obudowy i nagrywanie z predkosciami ok 24x (z zawodowego doswiadczenia wiem ze nie warto palic szybciej na dzisiejszych nosnikach - zwlaszcza tych dostepnych w polsce)

litek ma zalete - zwracanie bledow c1/c2 i pare specjalncyh programow do niskiej wspolpracy ze sprzetem - bardzo przydatne kiedy sie wie do czego to sluzy, nie ma tez problemu z biosem - 99% zwalonych podczas flashowania litkow mozna przywrocic do zycia wgrywajac bios na sile - do tego litek przoduje ZDECYDOWANIE w korekcji bledow i lamaniu zabezpieczen

lg nie ma tych bajerow - ale jest cichszy, serwis mniej dociekliwie bada nagrywaki no i ma ladniejsze logo :)

co do teaca i tego jaki on jest super, hehe - teak'i robi asus a on tez zleca to komu innemu, MSI ma bebechy liteona, tak samo jak kilkanascie innych marek oem'owanych przez litka (TDK, traxdata, sanyo)

plextor to przerost formy nad trescia - choc niektore funkcje ma zabawne no i nad strona techniczna chlopaki popracowali - ale juz GigaRec to klapa - czyta to ok 10% napedow co czyni te technologie bezuzyteczna

zapraszam na forum.cdrinfo.pl [jak juz skonczy sie nieszczesny remont]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mialem do tej pory 2 liteon-y. obydwa padly, najpierw 24x12x24 (wymienili na 48x24x48), a teraz wlasnie ten 48x24x48 (wlasnie jutro zabieram go do serwisu). obydwa w ten sam sposob, maja potworne problemy z czytaniem plyt (rozpedza plytke i zatrzymuje i tak w kolko, a o czytaniu nie ma mowy). moze zmienia mi tym razem na 52x24x52.

p.s. A co byscie powiedzieli o nagrywarkach ASUS-a ? Jakies opinie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może za szybko palisz, odradzam 52x, mimo że nagrywarki mają taką prędkości jednak to wypalenie jest słabe i powstaje dużo błędów !!!

Ja staram się max. palić 32x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli masz liteona sciagnij sobei z forum cdfreaks (dzial media) program kprobe - i porownaj ilosc bledow c1 na pltyach palonych 52x i 24x - GWARANTUJE ze nawet cegla przestanie palic 52x...

niestety bardzo malo jest plyt przystosowanych do takich predkosci - a jesli juz sa to nie w polsce - plyty nieprzystosowane coz.. pala sie tragicznie - odczytac to jeszcze w nagrywarce idzie - ale za pol roku... hehe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może za szybko palisz, odradzam 52x, mimo że nagrywarki mają taką prędkości jednak to wypalenie jest słabe i powstaje dużo błędów !!!

Ja staram się max. palić 32x

Ja na swoim LGiku pale od ponad roku 48x i niemam żadnych problemów

/Może problem nieleży w zbyt dużej prędkości wypalania tylko w zbyt słabej nagrywarce ?? -Zastanawiał się ktoś ?? /

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cze

Slyszalem gdzies ze nie powinno sie odtwarzac plyt CD w nagrywarce bo szybciej sie zuzywaja i poprostu lepiej je odtwarzac w zwyklym czytniku cd. Jezeli to prawda to co z napedami Combo?? Moze ktos rozwiac ten mit bo mam 2 wypalary i zadnego cd i troche sie denerwuje ze za jakis czas moje plytki beda do wyrzucenia.

pozdrawiam, mlody

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cze  

Slyszalem gdzies ze nie powinno sie odtwarzac plyt CD w nagrywarce bo szybciej sie zuzywaja i poprostu lepiej je odtwarzac w zwyklym czytniku cd. Jezeli to prawda to co z napedami Combo?? Moze ktos rozwiac ten mit bo mam 2 wypalary i zadnego cd i troche sie denerwuje ze za jakis czas moje plytki beda do wyrzucenia.

pozdrawiam, mlody

Niepanikuj nic im niebędzie , to kiedys tak bylo ze kazdy mowil ze lepiej cd odtwarzac w cd-romach ale to tylko dlatego ze jak byly nagrywarki max 12x to cedeki byly 48x i to logiczne ze lepiej w cedeku bo szybciej ale co do odtwarzania w wypalarkach to mozesz byc spokojny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jednak trzeba tu zaznaczyć, że im więcej razy wysuniesz szufladę tym więcej kurzu wpada do środka, a i sama płytka czasem coś ma na sobie i to potrafi gdzieś się do środka dostać...

...ale chyba nie do tego stopnia żeby żeby coś się miało szybciej popsuć, no chyba że wkładasz razem z płytką wykopaliska z nosa :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj spotkałem innego znajomego i okazało się, że kupił tą samą nagrywarkę, co tamten kumpel i co się okazało też nie może wypalić filmów 8O Możliwe, że Li-Teon zastosował jakieś zabezpieczenie, czy obaj po prostu mieli pecha:?:

Jutro ten pierwszy kumpel powinien odebrać nagryware z serwisu, jak się dowiem co i jak to dam znac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj spotkałem innego znajomego i okazało się, że kupił tą samą nagrywarkę, co tamten kumpel i co się okazało też nie może wypalić filmów 8O Możliwe, że Li-Teon zastosował jakieś zabezpieczenie, czy obaj po prostu mieli pecha:?:

Jutro ten pierwszy kumpel powinien odebrać nagryware z serwisu, jak się dowiem co i jak to dam znac.

Duuzo Liteonów jest walniętych i niepotrafia wypalać dużych plików , zreszta to nie jedyna ich wada

Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to powiedz mi intelektualisto jakiez to wady maja liteony? poniewaz nie mam zaufania do twojej 'wiedzy' poprosze tez o zrodla :)

duzych plikow nie wypala nero 6.0.0.15 i 5.x.x.50 (bodajze) - byl to bug firmy Ahead - zreszta przeciez nero 6.x macie pirackie - nie powinniscie plakac - ja bym sie cieszyl ze wogole dziala

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to powiedz mi intelektualisto jakiez to wady maja liteony? poniewaz nie mam zaufania do twojej 'wiedzy' poprosze tez o zrodla :)

Tego typu zwroty często są przyczynkiem kłótni...ja nic nie mówię, tylko stwierdzam fakt :P

duzych plikow nie wypala nero 6.0.0.15 i 5.x.x.50 (bodajze) - byl to bug firmy Ahead - zreszta przeciez nero 6.x macie pirackie - nie powinniscie plakac - ja bym sie cieszyl ze wogole dziala

Ale tego tekstu to już wogóle nie rozumiem :?

1. Co za my? My wszyscy na tym forum, czy jak? :x

2. Skąd wiesz, jakie my, czy też oni mają wersje nero?

Ogólnie, to proszę o opamiętanie, zanim powiesz za dużo...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skad wiesz że mam piraty ?? He??

Dla twojej wiedzy to niebył żaden bug ze strony AHEAD bo na swoim LG używam nero 6 i wypala wszystko prawidłowo a uzywałem wszystkich wersji 6 od początku jakie były.

O wadach literonach niemusze pisać dowodem są dziesiątki uszkodzen któe są opisane na tym forum i w tym temacie, poczytaj sobie troche, sam mialem styczność stymi wypalarami i 2-krotnie je reklamowałem -32x oraz 48x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@lukasrz

to znaczy ze klamiesz kolego - jedna z wersji 6.x nie nagrywala plyt o pojemnosci od 693 do 709 megabajtow - byl to glwny powod dla ktorego wyszla nowa wersja - bug dotyczyl takze przedostatniej wersji 5.x - ten sam objaw [nero ma naturalnie wiele innych bledow (jak kazdy rozbudowany soft) - ale ten byl oczywisty i dosc irytujacy]

ps. skad wiem? lata doswiadczen i ceny programow w polsce - do tego posty na temat nero 6 zanim wyszlo w sklepach i inne poszlaki ktore naturalnie nie sa dowodem ale wiele mowia

ps2. nadal prosze o zrodla - bo jako member najwiekszego i po prawdzie jedynego serwisu w kraju zajmujacego sie nagrywarkami troche jednak wiem - takze z 'zaplecza' czyli z serwisow (wyjatkowo latwo wyciagnac ciekawe informacje) lub dystrybutorow - wiem tez ktore serie liteonow (daty produkcji) byly 'padajacymi' i mam ogolne pojecie ile sie tego sprzedalo i jaki jest wskaznik awaryjnosci - a jest calkowicie akceptowalny - poprosze wiec jakis art gdzie te wady sa opisane...

ps3. jedyna niezaprzeczalna wada liteonow jest ich glosna praca - reszte mozna wsadzic miedzy bajki [zwlaszcza za te pieniadze - jak kupsz padniety egz. to idziesz do serisu i dostajesz drugi, szybko i bez klopotu] - najczesciej glosza je posiadacze nagrywarek za 2 razy wieksze pieniadze o mniejszych mozliwosciach :) ale to mnie akurat nie dziwi

ps4. to ze duzo osob pisze o bledach liteonow? a wiesz ile osob je ma - ok 40% polskich palarek to liteon - wiesz, 5% od 100 to tylko 5 - ale te same 5% od 10000 to juz 500, zastanow sie nad tym

ps5. zanim jakis nadgorliwy admin mnie zabanuje to niech choc napisze za co :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to znaczy ze klamiesz kolego - jedna z wersji 6.x nie nagrywala plyt o pojemnosci od 693 do 709 megabajtow - byl to glwny powod dla ktorego wyszla nowa wersja

To wyjdzie na to, że ja też kłamie, bo korzystałem ze wszystkich wersji po kolei i na wszystkich nagrywał bez problemu. Jedynie w wersji 6.0.0.15 nie mozna było wypalić powyżej 703 MB bo nie działał overburning.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...