Skocz do zawartości
Kwiecień

Wszystko o --> DFI LanParty II Ultra B

Rekomendowane odpowiedzi

Tia, nawieźli ich tyle że do gwiazdki styknie ;d

A tak żeby nie było za dużego offtopa: czy czujki na DFI mogą pokazywać wyższą temperaturę proca jeśli chipset jest cieplejszy? Na procu mam wodę, na chipie NB47j i jak pomęczę kompa (prime), to proc ma jakieś 42 stopnie, a chipset ponad 50, przy czym odnoszę wrażenie że blok na procu nie jest nawet za bardzo ciepły. Poza tym cewki na mobo słychać bardziej niż dysk co jest nie tyle podejrzane, co nieco irytujące.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a teraz lamerskie pytanie bo sledze topic od poczatku ale jeszcce wsumie nie padlo jedno znaczne pytanie jaki bios wgrywac jak mi ja przywioza jakis orginalny moze tic taca albo Hellfire'a w sumie to nie chodzi mi o jakies rokordy OC bo pamieci i tak beda w dualu chodzily u mnie liczy sie dla mnie stabilnosc przede wszystkim jednak trche pokrecic chyba kazdy lubi :) PROSZE O PODAWANIE DOKŁADNYCH WERSJI bo nie chce trafic tak jak to bylo z LP ze plyta na jakims sseryjnym nie wstaje :/ a plytka to bedzie INFINITY aaa iczy mozna jakos zmieniac BIOSa z poziomy windy bo na mojej poprzedniej mobo sie nie dalo, a jeszczce jakby ktos byl tak uprzejmy i jakies linki zapodal jak sie da flashowac z windy czyms i do BIOsików byl bym rad jak dzika swinia :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:mrgreen: Yee udalo mi sie zrobic Vdimmoda na Infinity :P testy rozpoczne jutro :mrgreen:

zrobilem tak jak na tej fotce Dołączona grafika z takim potenciometrem 200K ohm

bulka z maslem :)

najlepsze jest to ze to dziala do 4v doszedlem krecac potenciometrem odczyt z biosu :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

RIKER moze Ty mi odpowiesz na moje pytanka bylbym wdzieczny bo widze tez masz infinity :)

wgraj oficialny biosik taki jak ja mam stabilny i dobry do OC, te dwa ktore wymieniles sa gorsze

http://members.lycos.co.uk/riker1986/Biosy%20Infinity/ biosy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie na plytce Vdd potrzebne do fsb 270 bylo oklo 1.7. Nie stwierdzilem wiekszej potrzeby, hulalo spokojnie... :)

Jesli ktos chce ten model - prosze o P.W.

24/7 250x10 CPC ON

RIKER: CPC - Command Per Clock nie ma nic wspolnegg z tym co ty napisales :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

płytka to dfi infinity pcb revA

co powiecie o biosach z tej stronki ?

bo ja wogóle nie widze tam tego niby oficialnego co podał riker:

wgraj oficialny biosik taki jak ja mam stabilny i dobry do OC, te dwa ktore wymieniles sa gorsze  

jednym słowem - co zapodać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

płytka to dfi infinity pcb revA

co powiecie o biosach z tej stronki ?

bo ja wogóle nie widze tam tego niby oficialnego co podał riker:

jednym słowem - co zapodać?

to nie dowidzisz chyba

tu masz http://members.lycos.co.uk/riker1986/Biosy...19/N24ID619.BIN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki HamP za odpowiedz.

W tej chwili pobawilem sie troche moja plytka poskaldalem calosc do kupy i potestowalem, jednak mam 1 dosc zasadniczy problem i prawdopodbnie znam przyczyne jednak chcialbym sie upewnic czy dobrze kombinuje.

Zaczynamy:

1. Konfig mojego kompa mozna znalezc tutaj http://www.jarus.pcmaniak.pl/ z wyjatkiem mobo (jeszczen ie zrobile maktualizacji)

2. Problem jest taki, ze wszystkie programy diagnostyczne (wlaczine z biosem) pokazuja mi napienie 12V na poziomie 10.5 - 11V 8O Z moich obserwacji wynika, ze prawdopodbnie powodem takiego napiecia jest brak podlaczenia tego dodatkowego gniazda zasilania (kostka P4)

http://www.forum.pcmaniak.pl/ftopic14929.php

bo moj zasilacz (Fortron FSP300-60GT) takowej nie posiada...

Czy dobrze kombinuje, ze to moze byc przyczyna ?

Jesli chodzi o stabilnosc bez problemu dziala na 166 x12.5 (napiecia standard), problemy zaczynaja sie jednak przy napieciu powyzej 1.8V (nie zaleznie od taktowania) plyta urzadza dyskoteke z ledow i speekera a wentylatory (tak sie sklada, ze mam 2 z didoami) podlacozne bezposrednio do molexow wydaja sie otrzymywac nie stale napiecie na moje oko miedzy 8 a 12V czego wynikiem jest miganie i cigla zmiana obrotow wentyli (to samo na wentylu na grafie)...

Z powazaniem

Jarus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowanie brakuje Ci tego podłączenia Kumpel miał podobny problem, z tym że on miał tą wtyczkę a po prostu nie wpadł na pomysł że pasuje ją wpiąć, przy czym on robił takie cyrki na codeshicie i miał na kompa puszczony duży wiatrak pokojowy bo inaczej komp się momentalnie wieszał. Całe szczęście Chieftec mu wrócił z gwarancji zanim wszystko zdechło ;D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co się orientuję tutaj chodzi nie tylko o wtyczkę, ale o dodatkowy obwód stabilizacyjny żeby zasiłka mogła dać więcej na +12V.

W końcu taki Fortron z wtyczką P4 to wydatek niewiele ponad 100zł.

Calkiem mozliwe, jednak wlasnie w zasilaczach typu low-end mozna spotkac zamiast bezposrednio wyprowadzonego obwodu przejsciowke z molexa, a wymiana fortrona GT na GTP nie ma najmniejszego sensu :)

Narazie jakos pociagne bez ten wtyczki, ale bedzie trzeba zmienic zasilacz na cos lepszego :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

RIKER: mierzyles ile Vdimm uzyskales ??

Wynik imponujacy..... :)

Jeśli miał mnożnik powiedzmy maks 5x to moge powiedzieć ze imponujący w innym przypadku to totalna porażka, przy takim taktoaniu wynik powinien oscylować w granicach >>3900MB/s tymbardziej ze to DFI a nie Abit :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

RIKER: mierzyles ile Vdimm uzyskales ??

Wynik imponujacy..... :)

Jeśli miał mnożnik powiedzmy maks 5x to moge powiedzieć ze imponujący w innym przypadku to totalna porażka, przy takim taktoaniu wynik powinien oscylować w granicach >>3900MB/s tymbardziej ze to DFI a nie Abit :?

Z tym mnoznikiem maks 5x to grubo przesadziles :P Nie zmienia to jednak faktu, ze z takimi timingami wynik powinen byc wyzszy.

Zmniejszylem z ciekawosci FSB to takiego jakie zamiescil RIKER i oto co uzyskalem:

Dołączona grafika

To jest na poczciwym hynix'ie z wielkimi timingami.

Abit ma jednak jedna przewage nad DFI - biosy.

Przydalby sie ktos taki jak Merlin, ktory dokonalby jakichs sensownych optymalizacji na tym polu.

Jak narazie wiekszosc oficjalnych biosow to badziewie.

Biosy HellFire'a sa robione raczej pod katem stabilnosci, wydajnosc na nich nie jest rewelacyjna.

W syntetyku jakim jest Aida, na biosie ktorego teraz uzywam wydajnosc na mnozniku 8.5 jest wyzsza niz na 9 , 9.5 i 10 przy tej samej magistrali....

Na mnozniku 'max 5' :D odczyt wynosilby ok 3000 i chocby RIKER stanal na glowie, ustawil timingi 1.5-1-1-5 :lol: zyskal by niewiele, te parametry wplywaja glownie na zapis do pamieci.

BTW mial juz ktos ponad 4200 w aidzie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorki troche tam nagmatwalem :? zdawalo mi sie ze widze cos innego niz tam pisalo, zapomnijmy o tym telscie ze mnoznikami bo rzeczywiscie popelnilem tam gafe

W kazdym razie nadal twierdze ze to nie jest rewelacja, widac albo bios nie daje kopa mimo timingow albo zasmiecony system u kolegi Rikera jest.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Mnożnik 8x oczywiscie.

4200 mają ludzie u nas ale nie na platformie Soc. A ;) na intelu to całe chmary poza tym widziałem osobicie ponad 4200 na NF2 ale na jakims zachodnim forum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pewien problem:

Pamiec przechodzi memtest bez bledow na 278 fsb.

Na codzien procesor pracuje stabilnie 10x260 ale gdy ustawie fsb 275 musze zmniejszyc juz mnoznik do 8.

Natomiast gdy zwieksze magistrale do 280 stabilnosc jest juz tylko na mnozniku 6.

Przy fsb 270 stabilnie jest max na mnozniku 8.5

do fsb 265 wystarcza VDD 1.7

do 270 1.8

powyzej tego juz max czyli 1.9

Zasilacz trzyma napiecia dobrze (multimetr), NB dobrze schlodzony, SB zimny, mosfety jeszcze nie oradiatorowane.

Ma ktos ten sam problem ? Czy to wina procesora, czy za niskie napiecie na NB a moze to juz koniec mozliwosci plyty ?

@ RIKER miales hynixy, jak bylo w twoim przypadku ?

btw. Probowal ktos kupic na wlasna reke kosc biosu orginalna lub jakis zamiennik i z jakim skutkiem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja nie moglem wyjechac z mnoznikiem wiekszym niz 8 bo wywalalo zawsze jak mialem hynixy

na codzien pracowalem na 265x8 1.7vdd 2.7v dim

max stabilnie 279x8 1.9vdd 2.9dim

teraz sobie lece na 250x9 na 1.7vdd 3.4v dim

na 255 x 9 stabilnie 1.8vdd 3.55v dim

260 juz x 8.5 trzaba aby bylo stabilnie 1.9vdd 3.65v dim

na 265 wywala bledami, mysle ze jest to kwestia oradiatorowania ukladow zasilajacych pamiec i dobrego chlodzenie :P

260FSB odczyt wiekszy niz wyzej na 268FSB :D to wszystko chyba przez zamulony system

http://members.lycos.co.uk/riker1986/BH5/2...da%20odczyt.JPG

http://members.lycos.co.uk/riker1986/BH5/260x8.5.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam tak prosbe czy moglby, ktos posiadjacy ta wiedze, wyjasnic co oznaczaja poszczegulne ustawienia dotyczce pamieci i co daja

T(RAS)T(RCD-READ)T(RCD-WRITE)T(RP)CAST(RC)T(RFC)T(DOE)T(RRD)T(W2P)T(W2R)T(REXT)T(R2P)T(R2W)SUPER BYPASSSYNC MEMORY BYPASSDATA SCAVENGED RATECOMMAND PER CLOCKDRIVING STRENGHTDRIVING SLEW RATE

po sflashowaniu biosem zalecanym przez RIKERa, niemila niespodzianka OS nie wstaje i reinstal :(

przybylo mi opcji od pamieci ale niewiem co one daja i co mam z nimi robic, tak jak mowilem mam problemy ze stabilnoscia, przed chwila wywalilo mi sie gg, pamieci i plyta sa niezle i powinna tyle pociagnac

w tym momencie jade na :

fsb 250x8 11.3.3.3 13.15 6.6.6.6.3.6.6

chipset 1.7V

memory 3.3V

cpu 1.7V

tylko czekac na zwiecha :|

help....

ahh no i dziwna sprawa z AIDA mianowicie zawiesza mi kompa zawsze przy statusie PCI cos tam

no i jak podwale kompa to mi cewki sycza i slychac to w sluchawach :(

help....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

od tygodnia mam Epoxa 8RDA+ rev 2.2 Power Pack i jestem z tej płytki zadowolony

zainteresowała mnie jesdnak płytka DFI-ponoć są najlepsze

mam pytanie czy płytka LANPARTY NFII ULTRA lub DFI Infinity NFII Ultra jest lepsza od mojego Epoxa?

czy jest sens wymiany na DFI?

czy Realtek ALC650 to jest to samo co Realtek ALC650+nvidia codec audio (czyli SS na mojej płytce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rapra: dobrze by bylo gdyby ktos powiedzial jak poustawiac te wszystkie opcje przy pamieciach, bo ja z przyzwyczajenia daje timingi 11-3-3-3-2,5 (@240 MHz) a reszta idzie na auto, pytanie tylko czy tak jest dobrze, bo nie jest do konca stabilnie (pamieci moga nie wyrabiac... :( )

dzisiaj odbieram infinity w PCP, wymienili na nowal....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o Ty Satanisto! po co tyle szostek? trojki poustawiaj, a drivingi i sq.. cos tam zostaw na auto.

hehe :lol:

powiem tak ustawienie tych 6 dało mi to że pamięć mi chodz bardzo stabilnie na 11.3.3.2,5 fsb 250 pewnie można by sie pokusić o obniżenie tego, szkoda tylko ze nie wiem co te komendy robią z pamięcią i jakie mają defaultowe wartości :|

co do driving to zastanawiam się co to dałoby jakby się tym pobawić ja tam nielubie mieć nic na auto, bo jak mam na auto to cholera wie jak jest to ustawione a ja lubie wszytko wiedzieć i mieć zapiete na ostatni guzik, albo w fine ass ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...