KeinXor Opublikowano 25 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2004 Witam. Czy ktoś z was doszukał się informacji o Pentium 4 64 bit na podstawke 478 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SACZI Opublikowano 25 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2004 A jest coś takiego w ogóle ?? Na pewno bedzie, ale np na LGA775. Poza tym obecnie 64 - bity to w chwili obecnej chwyt marketingowy. Nie ma na "to" oprogramowania (pomijam systemy operacujne)! Jezeli obecnie kupuje sie komputer o max wydajności, to A64 może być kupowany, bo jest szybszy w aplikacjach 32 - bitowych od PIV. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zark7 Opublikowano 26 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2004 na 478 nie, ale pIV 64-bit sa: http://www.xbitlabs.com/news/cpu/display/2...0804013641.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Neonix Opublikowano 1 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2004 CIekawe ja nie słyszałem o takich PIV, ale wiedać że są. Wiem że maja wyść Xeony 64 bitowe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyganos king Opublikowano 5 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2004 A jest coś takiego w ogóle ?? Na pewno bedzie, ale np na LGA775. Poza tym obecnie 64 - bity to w chwili obecnej chwyt marketingowy. Nie ma na "to" oprogramowania (pomijam systemy operacujne)! Jezeli obecnie kupuje sie komputer o max wydajności, to A64 może być kupowany, bo jest szybszy w aplikacjach 32 - bitowych od PIV. jest jedna gra na 64 bity made by atari:D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shiz Opublikowano 5 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2004 Tak jest gra ale jakos dziwnie zrobiona a zreszta to sami sie przekonajcie >>>> Shadow Ops -- 64-bit Gaming Revolution? Przeczytajcie i wyciagnijcie wnioski bo jak dla mnie to jakis niesmaczny zart ta gra. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kowall_PTK Opublikowano 6 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2004 Nie czytałem tego arta i nie zamierzam (jest po angielsku), ale co do gier, to mogę powiedzieć, że wszystko da się spieprzyć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlokos Opublikowano 6 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2004 Z tego co slyszalem to 64 bity w PIV to raczej takie pseudo 64 bity i do AMD im daleko. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KeinXor Opublikowano 27 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2005 Witam. Stary topic o 64-Bitach intela więc postanowiłem zamieścić nowe info a wzasadzie linka oto on: LINK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelkomp Opublikowano 27 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2005 Witam. Stary topic o 64-Bitach intela więc postanowiłem zamieścić nowe info a wzasadzie linka oto on: 1301958[/snapback] Podobno 630 z serii 6xx nie beda dostepne w Europie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość seraf Opublikowano 27 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2005 Tak jest gra ale jakos dziwnie zrobiona a zreszta to sami sie przekonajcie >>>> 1066190[/snapback]a luknij wacpan na riddicka :-)) sa katalogi sse sse2 i64 bit :-)) Pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2pacco Opublikowano 27 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2005 Podobno 630 z serii 6xx nie beda dostepne w Europie. 1301982[/snapback] hmmm to czemu np na benchmarku juz je sprzedaja? (po napisaniu maila do tej firmy odpowiedzieli ze najprawdopodobniej 630tki beda w polowie marca) zreszta nie tylko na benchu ale i na znak.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcos Opublikowano 28 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2005 nie ma żadnej różnicy wydajnośćiowej między 530, a 630, a płacisz dodatkowo za 64 bity :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misieek Opublikowano 28 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2005 Ja gdzies czytałem i się nieźle uśmiałem że... te wszystkie na LGA775 są 64 bit i po zmianie biosu *czego?! ...procek ma bios????*... będzie aktywny tryb 64 bit... hahah Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 28 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2005 poronaj sobie widok rdzenia prescotta zwyklego i 64bit a zobaczysz cos ciekawego:)) takie same tylko jeden ma wiecej L2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 28 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2005 Zalezy ktorego Prescotta masz na mysli C0, D0, E0 czy N0 :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość seraf Opublikowano 1 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2005 poronaj sobie widok rdzenia prescotta zwyklego i 64bit a zobaczysz cos ciekawego:)) takie same tylko jeden ma wiecej L2 1303172[/snapback] ale ten z wieksza ma sporo wieksze opoznienia tego keszu. wychodzi praktycznie na to samo na codzien. pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr_Gizmo Opublikowano 1 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2005 (edytowane) z tego c owiem (a moze się mylę :)) na dziś nie ma absolutnie 64 bitowych procesorów ani w ofercie Intela ani AMD ... żaden z nich nie jest fizycznie 64 bitowy :) nawet AMDeki są podobno 48 bitowe a reszta to "virtual" :) przynajmniej w każdym szczegółowym artykule na temat architektury tych procków piszą, ze absolutnie nie sąone całkowicie i fizycznie 64 bitowe oczywiście chodziło mi o procki dla zwykłych userów bo nie wiem jak to jest np. z serwerowym Itanium :) .... niech mi ktoś wyjaśni więc tą sprawę z niezupełną 64bitowością procków desktopowych na rynku :) czym się więc różni 64bitowe Itanium (poza dużo większym cache i niewspieraniem systemów 32 bitowych - jedynie moze emulować programy 32 bitowe ale wymaga systemu 64bitowego do poprawnej pracy) od najnowszych Prescotów niby 64bit? Edytowane 1 Marca 2005 przez Mr_Gizmo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcos Opublikowano 1 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2005 2MB chache tylko "zwiększa" wydajność procka. Jest niewiele szybszy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 1 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2005 Mr_Gizmo a gdzes to wyczytal ,czemu Itanium,Opteron ,czy zwykly A64 nie mialyby byc 64-bitowe?? z tego co ja czytalem jakis czas temu to A64 jest poprostu dwujezyczny - jakis trik tam zastosowali w tych jednostkach 64-bit zreszta wszystko jest kwestia tlumaczeni kodu przez procesor ,nawet w K6-2 byly jednostki ktore pracowaly w RISC ,czy nawet VLIW (nie pamietak ktora to jednostka proca) a co do P4 na s478 z EM64T to mazenia scietej glowy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Megabyte Opublikowano 1 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2005 z tego c owiem (a moze się mylę :)) na dziś nie ma absolutnie 64 bitowych procesorów ani w ofercie Intela ani AMD ... żaden z nich nie jest fizycznie 64 bitowy :) nawet AMDeki są podobno 48 bitowe a reszta to "virtual" :) przynajmniej w każdym szczegółowym artykule na temat architektury tych procków piszą, ze absolutnie nie sąone całkowicie i fizycznie 64 bitowe Athlony64 są 64bitowe. To o czym mówisz to adresowanie. A64 pozwala na zaadresowanie 2^40 pamięci fizycznej i 2^48 pamięci wirtualnej jednak adresy są przechowywane w 64 bitowy rejestrach. Zawsze się można doczepić że coś nie jest w pełni takie jakie komuś się wydaje że powinno być. Jak dla mnie A64 można spokojnie nazywać 64bitowymi procesorami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 2 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2005 ale ten z wieksza ma sporo wieksze opoznienia tego keszu. wychodzi praktycznie na to samo na codzien. pzdr 1304276[/snapback] Zalezy kto, czym i jak mierzy. Mi wyszlo, ze opoznienia pozostaly bez zmian. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr_Gizmo Opublikowano 3 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2005 Athlony64 są 64bitowe. To o czym mówisz to adresowanie. A64 pozwala na zaadresowanie 2^40 pamięci fizycznej i 2^48 pamięci wirtualnej jednak adresy są przechowywane w 64 bitowy rejestrach. Zawsze się można doczepić że coś nie jest w pełni takie jakie komuś się wydaje że powinno być. Jak dla mnie A64 można spokojnie nazywać 64bitowymi procesorami. 1305570[/snapback] o to mi właśnie chodziło :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość seraf Opublikowano 3 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2005 Zalezy kto, czym i jak mierzy. Mi wyszlo, ze opoznienia pozostaly bez zmian. 1305930[/snapback] no raczej wsie testy to potwierdzaja. polecam ten art z anandtech. Cachemem L1 Latency ScienceMark L1 Latency AMD Athlon 64 3 cycles 3 cycles Intel Pentium 4 (Northwood) 1 cycle 2 cycles Intel Pentium 4 (Prescott) 4 cycles 4 cycles Intel Pentium 4 (Prescott 2M) 4 cycles 4 cycles Intel Pentium M 3 cycles 3 cycles Cachemem L2 Latency ScienceMark L2 Latency AMD Athlon 64 17 cycles 18 cycles Intel Pentium 4 (Northwood) 16 cycles 16 cycles Intel Pentium 4 (Prescott) 23 cycles 23 cycles Intel Pentium 4 (Prescott 2M) 27 cycles 27 cycles Intel Pentium M 10 cycles 10 cycles Widac tam testy w ktorych nowy p4 wypada gorzej. Pzdr http://www.anandtech.com/cpuchipsets/showdoc.aspx?i=2353&p=2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cinelmo Opublikowano 3 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2005 Chwyt reklamowy Intela po utracie rynku na rzecz A64 i Semprona oraz A XP ... :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spawacz Opublikowano 3 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2005 (edytowane) P4 64bit i A64 to wszystko jest shit w środowisku 64bitowym. Jakiś tam kolega kolegi wgrał a swojego a64 win xp 64 no i okazałosię że chodzi tragicznie wolno. Wyniki w 3dmarkach są zdecydowanie gorsze. A tak wogule to ten windows jest U***** od błędów. Edytowane 3 Marca 2005 przez Spawacz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość seraf Opublikowano 3 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2005 P4 64bit i A64 to wszystko jest shit w środowisku 64bitowym. Jakiś tam kolega kolegi wgrał a swojego a64 win xp 64 no i okazałosię że chodzi tragicznie wolno. Wyniki w 3dmarkach są zdecydowanie gorsze. A tak wogule to ten windows jest U***** od błędów. 1309001[/snapback] czy mark jest aplikacja 64 bitowa ? :-)) widziales roznice w dzialaniu tej samej aplikacji w wydaniu 32 i 64 bit ? polecam gzip, jave, kodek divx. Nie ma ani jednej apolikacji przepisanej na 64 bit chodzacej wolniej ty mowisz o 32 bitach uruchominych w 64 a to ma prawo chodzic wolniej ale to raczej nie wina procka lecz systemu. Pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 3 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2005 "kolega kolegi kolegi kolegi" :lol: pewnie korzystal z jednej z pierwszych wersji beta ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 3 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2005 no raczej wsie testy to potwierdzaja. polecam ten art z anandtech. Cachemem L1 Latency ScienceMark L1 Latency AMD Athlon 64 3 cycles 3 cycles Intel Pentium 4 (Northwood) 1 cycle 2 cycles Intel Pentium 4 (Prescott) 4 cycles 4 cycles Intel Pentium 4 (Prescott 2M) 4 cycles 4 cycles Intel Pentium M 3 cycles 3 cycles Cachemem L2 Latency ScienceMark L2 Latency AMD Athlon 64 17 cycles 18 cycles Intel Pentium 4 (Northwood) 16 cycles 16 cycles Intel Pentium 4 (Prescott) 23 cycles 23 cycles Intel Pentium 4 (Prescott 2M) 27 cycles 27 cycles Intel Pentium M 10 cycles 10 cycles Widac tam testy w ktorych nowy p4 wypada gorzej. Pzdr 1308924[/snapback] Mnie wyszlo ze jest 30cykli dla L2. P4 64bit i A64 to wszystko jest shit w środowisku 64bitowym. Jakiś tam kolega kolegi wgrał a swojego a64 win xp 64 no i okazałosię że chodzi tragicznie wolno. Wyniki w 3dmarkach są zdecydowanie gorsze. A tak wogule to ten windows jest U***** od błędów. 1309001[/snapback] Behehe. To zes sie blysna yntelektem. A co na to wszystko babcia z hameryki? 32bit aplikacja w srododowisku 64bitowym ma prawa dzialac wolniej. Czy slowo emulacja cos mowi? Ale nie oszukujmy sie. Spadki wydajnosci w wielu przypadkach sa nadspodziewanie male i wyglada na to, ze MS calkiem niezle kombinuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr_Gizmo Opublikowano 3 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2005 własnie - tak samo było z aplikacjami 16 bitowymi pod 32 bitowym windowsem :) też na ogół emulowane - chodziły wolniej :) ale t onie znaczy, ze system 32 bitowy był wolniejszy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...