MietmaN Opublikowano 25 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2004 Allen3, Czyli na wyniki trzebaby poczekać jeszcze ze 2 tygodnie? :( Bo aż mnie świeżbi, żeby pokręcić tego nowego procka a na Pentagramie po prostu mi się nie chce tego robić :/ Full OT ;) Rozbrajasz mnie - ja kręcę właśnie - 2.4GHz na 1.675v wg biosu (w praktyce niżej wg odczytów z Winbonda 1.63-1.65v); 2.5GHz na 1.75v bios (1.71-1.73v Winbond). To jednak nie umniejsza faktu, że przebieram nożkami z niecierpliwości, żeby dorwać SI-97. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yelcyn Opublikowano 25 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2004 Jeżeli chodzi o teścik SI-97 i reszty wentylatorów ThermalRight, takich jak SP-97 , Zalmany, TT i możę jeszcze inne pasywne i aktywne wentylatory to sprzęciki w nast. tygodniu będziemy mieli na testach dzięki ZenFistowi i uprzejmości Proline oraz innych, mam nadzieję dystrybutorów. Dostawa do Polski ma dojechać na Wtorek. Gdyby SI-97 był wczesniej to może i szybciej by się udało to załatwić. Nie wiem czy Wam wiadomo, ale SI-97 są już dostępne od dawna we Wrocławiu (a dokładnie od 20 listopada) ... w tym sklepie ... w cenie 185zł :P . Dzisiaj tam dzwoniłem i upewniłem się, że pamiętają o teście tego radiatora który obiecali zrobić .. (wyniki w sobotę 27.11). Może dzięki tej informacji uda się Wam przeprowadzić te testy nieco szybciej. :) Jeżeli macie jakieś propozycje procedury testowej, ewentualnie radiatorów do testów to piszcie. Będziemy wiedzieć czego oczekują użytkownicy, nie tylko po testach, ale przede wszystkim jakie modele wprowadzić do testów. Nareszcie :!: Bardzo się cieszę, że ktoś się wkońcu tym zainteresował! :P Podobnie jak -Crosis- chętnie zobaczyłbym porównanie właśnie do SP-97, i do Zalmanów. Proponuję testować nie tylko na głośnych wiatrakach, o dużej wydajności, ale również na tych cichych. Bo w przypadku takich SI-97 podobno sprawdza się najlepiej. Nie mogę się doczekać wyników :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Allen Opublikowano 25 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2004 Jeżeli chodzi o teścik SI-97 i reszty wentylatorów ThermalRight, takich jak SP-97 , Zalmany, TT i możę jeszcze inne pasywne i aktywne wentylatory to sprzęciki w nast. tygodniu będziemy mieli na testach dzięki ZenFistowi i uprzejmości Proline oraz innych, mam nadzieję dystrybutorów. Dostawa do Polski ma dojechać na Wtorek. Gdyby SI-97 był wczesniej to może i szybciej by się udało to załatwić. Nie wiem czy Wam wiadomo, ale SI-97 są już dostępne od dawna we Wrocławiu (a dokładnie od 20 listopada) ... w tym sklepie ... w cenie 185zł :P . Dzisiaj tam dzwoniłem i upewniłem się, że pamiętają o teście tego radiatora który obiecali zrobić .. (wyniki w sobotę 27.11). Może dzięki tej informacji uda się Wam przeprowadzić te testy nieco szybciej. :) 20 listopad to nie tak dawno, jeżeli się nie mylę to również w 4Speed teraz czekają na dostawę, a poprzednie sample raczej były sprowadzane do Polski z zagranicy, może Niemcy?, przynajmniej tak mi się wydaje.. Jeżeli się mylę trudno, nigdy nie bedę wiedział wszystkiego. ;) Jak już umówiłem sprawę to niepoprawnie byłoby ją teraz odwoływać, tymbardziej, że możliwe, że wraz z Si-97 dotrze Zalman 7700 oraz 7000Cu. Dzięki Wam za podrzucenie pomysłu z typem wentylatorów, na pewno skorzystam z porady :) Z tego co wiem, to specyfika SI-97 ma polegać na tym, że jego nie trzeba chłodzić dodatkowym wentylatorem. Z resztą jak się okazuje z zagranicznych testów, większa różnica temperatur idzie na korzyść SI-97 w porównaniu z SP-97 przy chłodzeniu ich bez zastosowania wentylatorów (do4-5*C) niż z Deltami na różnych rozmiarach wentylatora od 80tki do 120tki, gdzie różnica wynosi w granicach 1*C. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 26 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2004 4speed ma import z eu i cene maja malo konkurencyjna. ja poczekam na proline, bo jako glowny importer powinni miec taniej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cro Opublikowano 26 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2004 Niemiec, http://www.proline.pl/shop.php?prodid=54525f53492d3937 169 ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 26 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2004 sluchy chodza, ze MOZE BYC jeszcze troche taniej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SKRYTOBOJCA Opublikowano 26 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2004 Hoho cena jeszcze bardziej atrakcyjna mniammmm :) Czekam na jakies wieksze testy :D Ja kupuje nowy sprzet po 10grudnia mam nadzieje, ze do tego czasu jakis tescik bedzie :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muroll Opublikowano 28 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2004 piszecie ze dopiero bedzie a tutaj jest dostepny a przynajmniej byl dzisiaj jak bylem u nich w sklepie, ogladnelem go dokladnie sprawia wrazenie dobrej konstrukcji i jest naprawde lekki :) http://www.angela.pl/index.php?action=Towa...z&id_towaru=868 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wampir Opublikowano 28 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2004 Jakbyscie mial uszeregowac coolery w zaleznosci o mozliwosci to jakby to wygladalo : zalman 7kcu , Si-97 , XP 90 Bede bardzo wdzieczny za odpowiedz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yelcyn Opublikowano 28 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2004 Pojawiła się kolejna skromna recenzja SI-97 (ang). Jest obiecująca ale nie wnosi w zasadzie nic nowego poza instalacją i paroma fotami. Niestety nie napisali też nic o jakości zapinki i stabilności radiatora na płycie ... ale za to (na stronie 7) jest porównanie do SP-97 :D Zapraszam do lektury: http://www.techniz.co.uk/modules.php?name=...wcontent&id=151 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zenfist Opublikowano 30 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2004 Jakbyscie mial uszeregowac coolery w zaleznosci o mozliwosci to jakby to wygladalo : zalman 7kcu , Si-97 , XP 90 SI-97, 7Kcu - XP-90 nie jest pod Socket A W proline są już na stanie - tak jak obiecałem taniej - czyli 159pln :wink: Wziąłem toto do domciu na testy - zapinka jest bardzo przemyślana - do kompletu jest też specjalny shim pasujący pod wszystkie proce AMD socket A. Obudową można spokojnie ruszać bez obaw o "urwanie" czegokolwiek 8) Na dniach zdam relacje z temeratur. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yelcyn Opublikowano 30 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2004 Cieszę się, że toto się trzyma jak trzeba :D Ja nie będę czekał na testy bo jestem już zdecydowany. Jestem na 99% pewien, że nie znajdę nic lepszego pod socket A. Mam nadzieję, że owe testy wyleją miód na moje serce. Chciałbym, żeby w testach znalazło się porównanie z PENTAGRAMEM QC-80 AlCu. Chciałbym przekonać pewnych niedowiarków, że warto dopłacić te 130zł i cieszyć się lepszą wydajnością i ciszą. Na ile warto dopłacać okazałoby się w testach. Sprzęt będę zakładał w czwartek (2.12). Napewno nie zapomnę podzielić się z Wami moimi wrażeniami i wynikami testów. Postaram się też załatwić aparat i udostępnić zdjęcia. Tym, którzy wciąż się zastanawiają i nie narzekają na nawał roboty zostawiam lekturę: http://www.steamedturtle.com/modules.php?n...showpage&pid=70 (recenzja w języku ang) Pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wampir Opublikowano 30 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2004 Jakbyscie mial uszeregowac coolery w zaleznosci o mozliwosci to jakby to wygladalo : zalman 7kcu , Si-97 , XP 90 SI-97, 7Kcu - XP-90 nie jest pod Socket A A kto mowil o soc A ??? Cooler ma pracowac na 939 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yelcyn Opublikowano 30 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2004 Szczerze mówiąc nie wiedziałem, że SI-97 pasuje też na 939 :lol: Myślałem, że jest głównie na socket A Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Allen Opublikowano 30 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2004 SI-97 jest tylko na Socket A. Konstruktorzy może rozważą propozycję niektórych użytkowników, aby wykonać model pod S939, zobaczymy. ZenFist mam nadzieję, że pamiętasz o Coolerkach ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 30 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2004 Allen to jest nas dwoch ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 30 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2004 http://www.4max.com.pl/default.asp?g=24&gg...=19&produkt=917 ja kupilem takie cos do tego wentyl http://www.4max.com.pl/default.asp?g=77&gg...76&produkt=1109 + chlodzenie na chipset http://www.allegro.pl/show_item.php?item=35243205 i co wy na to?? w czwartek będę to wszystko mial u siebie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SKRYTOBOJCA Opublikowano 30 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2004 Czy mi sie zdaje czy tego SI97 daja razem z copershimem thermalrighta ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 30 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2004 Czy mi sie zdaje czy tego SI97 daja razem z copershimem thermalrighta ???nie wiem czy thermaltake, ale CS jest Blue => malo wnikliwie czytasz forum. os tym towerku pisalem sporo. a co do spirita to jest on glosny. popatrz na obroty tej turbiny. jest ona identyczna z ta z gianta 3. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maltana Opublikowano 1 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2004 *BLUE*, hm... trochę przes...ałeś sprawę, miałem podobny cooler i wszystko jest ok jak płyta jest poziomo, natomiast kiedy jest ustawiona pionowo (a w obudowie przecież jest) już tak różowo nie jest... Poza tym dałeś 300 za coś takiego.... no cóż, jak masz dużo kasy na zbyciu może wartałoby wodę zamontować. Wg mnie nie osiągniesz jakiś rewelacyjnych osiągów. Ja mojego SI-97 bede miał jutro. Niepokoją mnie tylko wentylki, bo nie mam tego sugerowanego Papsta, a mam kilka AC i Thermaltake'a. Nie wiem czy beda pasować (zapinki są dostosowane do charakterystycznych wentyli). Jak się nie da: zastosuję guwki-recepturki i już :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maltana Opublikowano 1 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2004 *BLUE*, hm... trochę przes...ałeś sprawę, miałem podobny cooler i wszystko jest ok jak płyta jest poziomo, natomiast kiedy jest ustawiona pionowo (a w obudowie przecież jest) już tak różowo nie jest... Poza tym dałeś 300 za coś takiego.... no cóż, jak masz dużo kasy na zbyciu może wartałoby wodę zamontować. Wg mnie nie osiągniesz jakiś rewelacyjnych osiągów. Ja mojego SI-97 bede miał jutro. Niepokoją mnie tylko wentylki, bo nie mam tego sugerowanego Papsta, a mam kilka AC i Thermaltake'a. Nie wiem czy beda pasować (zapinki są dostosowane do charakterystycznych wentyli). Jak się nie da: zastosuję guwki-recepturki i już :D *BLUE*, hm... trochę przes...ałeś sprawę, miałem podobny cooler i wszystko jest ok jak płyta jest poziomo, natomiast kiedy jest ustawiona pionowo (a w obudowie przecież jest) już tak różowo nie jest... Poza tym dałeś 300 za coś takiego.... no cóż, jak masz dużo kasy na zbyciu może wartałoby może wodę zamontować. Wg mnie nie osiagniesz jakiś rewelacyjnych rezultatów na tej "wieży" Ja mojego SI-97 bede miał jutro. Niepokoją mnie tylko wentylki, bo nie mam tego sugerowanego Papsta, a mam kilka AC i Thermaltake'a. Nie wiem czy beda pasować (zapinki są dostosowane do charakterystycznych wentyli). Jak się nie da: zastosuję gumki-recepturki i już :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LK Opublikowano 1 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2004 Witam Mam pytanko czy na tego SI-97 wchodza tylko wentyle 92?? Czy moze jest mozliwosc montazu wentyli 80 badz 120 ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 1 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2004 jutro sie okaze....w piatek zapodam wyniki.... :wink: wode mialem i zrezygnowalem... pozdRo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SKRYTOBOJCA Opublikowano 1 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2004 maltana To czekamy na pozadny tescik, z dokladnym opisem co tam masz u siebie (wentyl, pasta itp.) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zenfist Opublikowano 1 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2004 Witam Mam pytanko czy na tego SI-97 wchodza tylko wentyle 92?? Czy moze jest mozliwosc montazu wentyli 80 badz 120 ?? Na Thermalright SI-97 wchodzą zarówno wentylatory 80mm jak i 90mm. Aby zmieścić tam 120mm trzeba zarobić sobie tunel podobnie jak na SP-97 :-) Czy mi sie zdaje czy tego SI97 daja razem z copershimem thermalrighta ??? W oryginalnym komplecie znajduje się coppershim produkcji Thermalright. Zapewnia to bardzo solidne mocowanie - nawet gdy komputer dużo podróżuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yelcyn Opublikowano 1 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2004 Kupiłem! ... nareszcie! :D .. jutro montaż. Zakupy: - Thermalright SI-97 - wiatrak Y.S-TECH Ultra Silent 92mm + grill (z konieczności) - pasta ARCTIC SILVER 5 dodatkowo chłodzenie chipsetu: Zalman ZM-NB47J Pierwsze wrażenia: - opakowanie bezpieczne - wykonanie radiatora dobre .. finy prościutkie i bez skazy - spód radiatora .. hmm .. lustro to to nie jest .. ujdzie w tłumie - copper shim jest w zestawie ... szkoda, że pogięty .. wyprostowałem .. nie widać - zapinka (jak trzyma okaże się jutro) - druciki do wiatraka .. wg mnie elegancki pomysł .. trzymają mocno każdy standardowy wiatrak (niekoniecznie PAPST) - gumowe paski amortyzujące .. nie przyklejałem, bo moim zdaniem są za grube (tzn za wysokie) i wiatraka w poziomie nic nie trzyma; jak będzie brzęczał (choć wątpię) to przykleję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LK Opublikowano 2 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2004 jutro sie okaze....w piatek zapodam wyniki.... :wink: wode mialem i zrezygnowalem... pozdRo Blue a nie lepiej bylo wziac SilentTower z Aluminium i miedz za 179? Nie dosc ze taniej to i bezpieczniej 640 gr :idea: a wydajnosc prawie identyczna :!: Ale czekam na wrazenia bo przygotowuje sie do SilentTower .... :twisted: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LK Opublikowano 2 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2004 Witam Rowniez jak co niektorzy szukam chlodzenie jakie warunki powinno spelniac: Ciche i wydajne :twisted: Wybor zostal juz tylko chyba :roll: przy dwuch coolerach: Ten Tt Silent Tower AlCu Thermalright Si-97 + za Tt -mozliosc montazu na wszystkich sockatach ... patrzac w przyszlosc super sprawa -wydajnosc -mozliwosc uzyskania prawdziwej ciszy przy dobrej wydajnosci -dobry do oc - za Tt -waga 640 gr Rolling Eyes ale interesujacy sposob montazu Idea co w pewien sposob niweluje nam ten minus Twisted Evil + za SI-97 -wydajnosc -dobry do oc -mozliwosc uzyskania prawdziwej ciszy przy dobrej wydajnosci Question Question Question i tu pytanie czy on chlodzi dobrze ale tylko z jakimis "suszarkami" Question Question Question -waga - za SI-97 mocowanie - wydaje sie troche slabawe Rolling Eyes pasuje tylko na Socket A Shocked Sam nie wiem co wybrac ..... :roll: A tak w ogole ktory z nich jest wydajniejszy Question Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maltana Opublikowano 2 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2004 Hm...SI-97 jest!! 1) Pierwsze wrażenie: super!! kartonowe pudełko, cooler zabezpieczony z zewnątrz jak i wewnątrz (wkładka pomiędzy finami a podstawką...rewela sprawa). Ogólnie: 10/10 2) Wyposażenie: pasta ceramiczna, naklejka, podkładki tłumiace, 2 pary drutów montarzowych, instrukcja (całkiem niezła). Ogólnie: 9/10 3) Montaż: nooo, tu to trzeba być akrobatą palcowym, żeby go założyć z zamontowanym zasilaczem i płytą główną w obudowie. Ja wyciągnąłem zasilacz, ale i tak miałem spore problemy... ALE: po zamontowaniu trzyma mocno, i ogólnie wygląda stabilnie. Ocena: 7/10 4) TESTY. No cóż, nie zapodam żadnych screenów, bo po prostu mi się nie chce. Powiem tylko tyle: procesor AMD Athlon Thoruoghbread 2000+@8x200=1600MHz. wentyl: 8cm Green Cooler 2300 obr, ca. 35cfm. idle: 34'C (!!) Prime 30 minut: <b>38'C<b/> (!!!!!!!!!!!!!) po prostu MASAKRA!!!! Jeszcze tak nie było, że w spoczynku temperatura systemu (czyli chipsetu) jest wyższa od tempo proca (chipset: 36, proc: 34). Ocena: 10/10 Ogólnie:na 40 mozliwych dostał u mnie 35 pkt. Całkiem nieźle, zważywszy na to że Zalmanowi 7000Cu dałbym...33 maksymalnie. OK: podsumowanie: wydajność jest KOSMICZNA, trochę jest problemów z montarzem (najlepiej montowac go na wyjętej płycie). SERIO: POLECAM!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yelcyn Opublikowano 2 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2004 Jest tak jak mówi maltana. U mnie temperatury trochę wyższe :? .. ale to z racji mojego procka i niskoobrotowego wiatraka. Jest cichutko :D .. i to jest dla mnie najważniejsze. Na płycie trzyma się dobrze. Montaż rzeczywiście może sprawiać trudności (mimo wszystko) Zrobiłem parę zdjęć .. wkrótce wyniki testów. Gorąco polecam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...