Lemik Opublikowano 1 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2005 (edytowane) Bo mam 3 więc pytam. Jjak nie to ją komuś sprzedam i tyle. Więc ten problem kontrolerów pamięci to tylko Winchesterów się tyczy, czy na VENICE nadal jest?? Edytowane 1 Czerwca 2005 przez Lemik Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
acd Opublikowano 2 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2005 No dobra cos w tym jest:). CZyli dzis szczypce do reki (jak otwieralem pudlo z plyta to myslalem, ze cos im sie pomyli w kompletowaniu jak je zobaczylem:D ) i do roboty:) 1475468[/snapback] Na faktycznie nie ma zadnej roznicy w wydajnosci. Natomiast zauwazylem cos strasznie dziwnego: podskoczylo mi 12V z 11,97V przed operacja do 12,23(!)V po. Odlaczylem az te dodatkowe molexy co to niby przy SLI ma sie wlaczac... Byc moze to jakies bledy odczytu bo nie mialem czasu na blizsze sprawdzenie. Poza tym komp byl w kompletnym idle... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boxster Opublikowano 2 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2005 zworką musisz włączyć :) , wszystko masz w instrukcji :) ps:mosfety nagrzewają laminat , więc pokazuje ci dobrze :) 1475919[/snapback] Zworką zmieniłem, ale nadal "buczy"... Zapewne to wina biosu (beta 414-2), może na FULL-ach ze strony DFI jest tylko dobrze. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
acd Opublikowano 2 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2005 Czy istnieje jakas alternatywa dla niebieskiego zalmana, na chipset do naszej plytki? Myslalem nad czym z heat-pipem (jak np. w tym nowym asusie). Teraz jak zamontowalem radka 800xt to musialem wyciac polowe tego zalmana i temp w stresie dochodzi do 60stp:/ Oczywiscie chodzi mi o pasywne chlodzenie... Ew. cos takiego -> 1475231[/snapback] Zamontuje jakos zalmana ZM80C - tego do kart graficznych (wlasciwie klopot tylko z wygieciem tej rurki). Czekam na przesylke i dam Wam znac jaka temp. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binek Opublikowano 2 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2005 kto to mial zalmana wsadzonego na dfi i zdjecie? bo szukam i nie moge znalezc a zalmana kupilem i chcialem od razu wyciac odpowiednie miejsce zeby jak najszybciej zlozyc sprzet, jak ktos moze to link prosze. i czy ktos testowal pamieci na 3.33v (ten trick ktory pokazali na xs) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 2 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2005 Jak zainstalowac Winde na HDD 250 GB Sata? Daje mu podczas instalki F6 i stery z dyskietki. Wszystko sie laduje dochodzi do momentu w ktorym resetuje sie komp i ZONK. Wyswietla mi komunikat, ze nie znaleziono dysku twardego (urzadzenia masowego czy jakos tak). Co z tym zrobic? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wozaq Opublikowano 2 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2005 kto to mial zalmana wsadzonego na dfi i zdjecie? bo szukam i nie moge znalezc a zalmana kupilem i chcialem od razu wyciac odpowiednie miejsce zeby jak najszybciej zlozyc sprzet, jak ktos moze to link prosze. 1477696[/snapback] Zalman Bylo juz przerabiane, ja mam z 5 wentyli w budzie i mam 38-43stopni na chipsecie, a moj koles bez wiatrakow w budzie ma 50stopni w idle na chipsecie z Zalmanem :rolleyes: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binek Opublikowano 2 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2005 gdyby byl jakis w polsce bloczek na NB to bym juz go dawno mial a tak to zainwestowalem w bloczek na vga Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crusio Opublikowano 2 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2005 Ja juz jutro sie biore za testy Ultra-D :D Mam nadzieje ze z moim Venice wypadnie obiecujaco i pojdzie wyzej niz na MSI. Ogolnie sprzecik z podpisu mi wystarczy chyba na jakis czas bo juz tyle kasy poszlo w kompa.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xanagaz Opublikowano 3 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2005 Jak zainstalowac Winde na HDD 250 GB Sata? Daje mu podczas instalki F6 i stery z dyskietki. Wszystko sie laduje dochodzi do momentu w ktorym resetuje sie komp i ZONK. Wyswietla mi komunikat, ze nie znaleziono dysku twardego (urzadzenia masowego czy jakos tak). Co z tym zrobic? 1477792[/snapback] Zinegruj sterowniki do kontrolera SATA programem nLite B) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BIGOLSEN Opublikowano 3 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2005 Jak zainstalowac Winde na HDD 250 GB Sata? Daje mu podczas instalki F6 i stery z dyskietki. Wszystko sie laduje dochodzi do momentu w ktorym resetuje sie komp i ZONK. Wyswietla mi komunikat, ze nie znaleziono dysku twardego (urzadzenia masowego czy jakos tak). Co z tym zrobic? 1477792[/snapback] Przypuszczam , że masz w biosie źle ustawiony dysk z bootsectorem . Jeżeli nie posiadasz dysku na zwykłym IDE , czyli "C" - nazywa się w biosie HDD-0 i instalujesz na dysku Serial ATA , to do startu musisz ustawić w biosie Serial ATA i właściwy dysk - jest w zakładce boot . Resztę możesz robić tak jak dotychczas , czyli F6 itd. P.S. Najpierw ustawiasz boot z CD-ROM , a po skopiowaniu plików na dysk i resecie kompa , ustawiasz w biosie właściwy dysk z bootsectorem , na którym są już fizycznie skopiowane pliki instalacyjne , jako pierwszy - Master . Pozdrawiam . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koles Opublikowano 3 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2005 Mam problem z tą płytką co w podpisie i ramami. Chodzą one tylko w drugim slocie, w pierwszym jak im sie podoba :angry: , a w 3 i 4 wcale się komp nie uruchamia (piszczy że błąd ramu). Sprawdzałem też na pożyczonych od kumpla Elixirach i to samo. Ma ktoś coś takiego. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BIGOLSEN Opublikowano 3 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2005 Mam problem z tą płytką co w podpisie i ramami. Chodzą one tylko w drugim slocie, w pierwszym jak im sie podoba :angry: , a w 3 i 4 wcale się komp nie uruchamia (piszczy że błąd ramu). Sprawdzałem też na pożyczonych od kumpla Elixirach i to samo. Ma ktoś coś takiego. 1478831[/snapback] Piszesz , że chodzą , więc jak to jest ? Masz 512 tzn. 2x256MB , czy tylko jedną kość 512MB ? Do Hynix-ów najstabilniejszy bios wg mnie to 515-3 . Dość stabilny jest 515-1 , ale już nie tak jak wymieniony przeze mnie wcześniej . Ewentualnie 310 , w miarę stabilna . Pamięci włożone w sloty pomarańczowe . Powinny działać bezproblemowo . Pozdrawiam . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 3 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2005 Amasoft "zmiękła rura": http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=135995 Wszyscy pokrzywdzeni powinni tam zajrzeć .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koles Opublikowano 3 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2005 Piszesz , że chodzą , więc jak to jest ? Masz 512 tzn. 2x256MB , czy tylko jedną kość 512MB ? Do Hynix-ów najstabilniejszy bios wg mnie to 515-3 . Dość stabilny jest 515-1 , ale już nie tak jak wymieniony przeze mnie wcześniej . Ewentualnie 310 , w miarę stabilna . Pamięci włożone w sloty pomarańczowe . Powinny działać bezproblemowo . Pozdrawiam . 1478894[/snapback] Mam 1x512 i chodzi o to że nie działa on w 3 i 4 slocie. Jak włoże 2x512 w dwa sloty w tych samych kolorach to chodzi. Martwi mnie tylko to że ten 3 i 4 slot nie chodzą z włożoną pojedyńczą kością ram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PITer Opublikowano 3 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2005 Mam 1x512 i chodzi o to że nie działa on w 3 i 4 slocie. Jak włoże 2x512 w dwa sloty w tych samych kolorach to chodzi. Martwi mnie tylko to że ten 3 i 4 slot nie chodzą z włożoną pojedyńczą kością ram. 1479033[/snapback] I nie beda dzialaly w slotach 3/4. Jedna kosc nejlepiej bedzie pracowala w slocie nr 2. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PITer Opublikowano 3 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2005 (edytowane) Z racji posiadania 4 kosci Twinmos AA4T/Winbond CH-5 2x512 raz 2x256 postanowilem przeprowadzic kilka testów. Test zostal przeprowadzony na nastepujacej konfiguracji: Athlon64 3000+ (Venice) podkrecony do wartosci 2.8ghz(9x311) Pamieci taktowane 254.5 3.33v DFI SLI-D GF6600GT 2x80GB SATA RAID 0 WinXP SP2PL Tagan 480-U1 Pamieci zostalu w nastepujacy sposób ustawione: Aby porównac wydajnosc w kazdej konfiguracji pamieci dzialaly z ustawieniem 2T. testo zostaly przeprowadzone w nastepujacych aplikacjach: SuperPi próbka 4MB EVEREST Ultimate Edition 2.00.335 SiSoftware Sandra Lite 2005.SR1 Tabela z wynikami. Niestety w trybie Single chanel nie udalo mi sie odpalic wszystkich czterech kosci naraz. W trybie Single chanel przy kombinacjach 2x256/2x512 kosci bylo obsadzone w slotach 1 i 2. W przypadku wyników z (+alphy) TWTR oraz TRWT zostalu zmienione z 2 na 1, Max Asyns Latency z 10 na 7, Read Preamble z 8 na 5.5. Wielu uzytkowników pamieci Winbond Max Asyns Latency oraz Read Preamble ustawioaja na wartosc 7/5. Jest to najwydajniejsze ustawienie dla pamieci 2x256, natomiast w przypadku 2x512MB najwydajniesze bedzie 7/6 (szczegolnie widoczny wzrost zapisu w Everescie z 2768MB/s do 3327MB/s) Test dotyczy pamieci opartych na kosciach Winbond CH-5, nie wiem czy w przypadku BH-5 sprawa miala by sie identycznie. Edytowane 3 Czerwca 2005 przez PITer Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 3 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2005 fajne,nie powiem :gitarzysta: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 3 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2005 @PITer >>> to sie nazywa DOKLADNE testowanie B) Niezla robota - respect :gitarzysta: Zeby jeszcze tylko ludzie to czytali ze zrozumieniem... :rolleyes: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PITer Opublikowano 3 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2005 @PITer >>> to sie nazywa DOKLADNE testowanie B) Niezla robota - respect :gitarzysta: Zeby jeszcze tylko ludzie to czytali ze zrozumieniem... :rolleyes: 1480094[/snapback] Niezle mnie to pochlonelo, wstalem o 11 i zacozlem robic testy,po czasie poczylem sie glodny patrze na zegarek a to juz 17 lol, poszedlem na sniadanie :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek Opublikowano 3 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2005 (edytowane) No ładny teścik PITer, ale popatrz na to: Full Res Screen Shot 1280x960 2x512 Kingston ULK TCCD, procek 8x350x3xHT 150 dzielnik pamięci + Super Ostre alphy... To co widać na screenach. 2.5-3-3-1T na TCCD równie wydajne, co Winbondy 2-2-2-5 i super ostre alphy? Hehe. ;D A po za tym posiadacze owych kostek zapiszcie sobie te timingi, u mnie są 100% stabilne @ 2.9v... Lekko stabilne @ 2.8v (8M Pi przechodzi, 16M nie...) i niestabilne @ 2.7v (nie przechodzi Pi 4M, reszta inne działa idealnie włącznie z Counter-Strike Source). No i ten wynik to owoc 20 minut grzebania w BIOSie. ;) To spuścimy w dół, to nieco do góry, to lżej, tu bardziej ostro... :D I et voila. :) A po za tym chciałbym zobaczyć Mardoka, co zrobi z 4M próbką przy takich samych timingach co moje + CL2-2-2-5... Edytowane 3 Czerwca 2005 przez Radek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 3 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2005 (edytowane) Timingi swoje robią :-( nawet gdy pamiątki pracują na 310 z 1T ale przepustowość w domowym zastosowaniu nadrabia ;-) Edytowane 3 Czerwca 2005 przez Racuch Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
acd Opublikowano 4 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2005 Gitarka! Zrobcie jeszcze taki test na d43 i bede happy:D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pure Opublikowano 4 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2005 Widzieliście ta płytke ? http://www.allegro.pl/show_item.php?item=53166785 Może będzie ciekawa w kwesti oc? jak narazie zauwazyłem że nieposiada zmiany dla vdim do 4V tak jak w LP Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulusman Opublikowano 4 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2005 (edytowane) @Pure Nie sadze... Kiedys DFI wypuscilo plytke(INFINITY) na NFII identyczna jak LP, tylko z innym kolorem laminatu...Tutaj konstrukcja rozni sie i to znacznie. Moim zdaniem to bedize plyta jak kazda inna, tylko spod DFI... @Racuch Zrob spi16MB z 2789 i pamieciami na div166 i twoimi timingami... Wynik porownamy do mojego zrobionego na BH-5 1.5-2-2-0-1T i bedize od razu wiadomo...Chetnie zrobilbym taki wynik jak ty masz...ale procio te pare MHz chyba nie chce pojsc....no chyba zeby go zmusic :D EDIT: Nie udalo sie...moze za cieplo jest ;) Edytowane 4 Czerwca 2005 przez Zulusman Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek Opublikowano 4 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2005 @ Racuch To są Kingstony ULK/2 255 MHz Samsung TCCD. ;) Aż dziwne, że tak sobie brykają. Masz 310 na memorkach i gorszy wynik? Spodziewałem się, że będzie lepiej... Update: 310 + timingi + słabe alphy < 255 MHz timingi podobne + ostre alphy ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 4 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2005 @ Racuch To są Kingstony ULK/2 255 MHz Samsung TCCD. ;) Aż dziwne, że tak sobie brykają. Masz 310 na memorkach i gorszy wynik? Spodziewałem się, że będzie lepiej... Update: 310 + timingi + słabe alphy < 255 MHz timingi podobne + ostre alphy ;) 1480544[/snapback] Zulusman@Radek Nie gram Spi(nie kręci mnie) i nie ukrywam że poza standardowym ustawieniem w windzie na tzw. wydajność(co zresztą widać) nic więcej nie robiłem. Jest to pogladowe porownanie wpływu timig-ow na wynik w Spi. p.s. w wolnej chwili coś zapuszczę Nie rozumiem po @$uj ludzie robia tego typu testy mając wył. w BIOS-ie a niektórzy fizycznie(wyjete) sieciowki,muzykę itp..Nie mowiąc o wykastrowanej i ogołoconej win-zgrozie .Taki komp to kastrat. Tak to widzę. Pozdro. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 4 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2005 Radek, co własciwie chciałes pokazac tym screenem? Że pamiątki Ci idą na 255 czy procek na 2,8 GHz? :? Ja tam nie widzę w tym nic ciekawego, a tym bardziej godnego zapisania..... Jedyna znacząco wpływająca na wynik różnica pomiędzy Twoim testem a Racucha to niższe trcd u Ciebie. Reszta to margines. Machnij no trcd na 4 i wtedy zobaczymy.... A tak na marginesie - popieram Racucha w kwestii użyteczności wysokiego taktowania pamięci w codziennym działniu kompa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wozaq Opublikowano 4 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2005 @Radek Dla twojej wiadomosci to u mnie na takich samych timingach te Kingstony chodza 261MHz... @2.9v A swoja droga jestem ciekaw jak zmusiles do dzialania dzielniki na tych pamiatkach bo u mnie na jakimkolwiek innym niz 200 nie bootuje sie (bios to 0510-1)... A tak odnosnie srubowania wynikow w PI, to zgadzam sie z Racuchem i Hanu. Pare sekund mniej czy wiecej w PI nie robi zadnej roznicy w normalnym uzytkowaniu, i tak wszystko dobrze dziala i to jest najwazniejsze. A wyciskanie siodmych potow ze sprzetu, poza niekorzysciami w rodzaju: podwyzszony rachunek za prad, ryzyko awarii itp. nie przynosi zadnych korzysci w codziennym uzytkowaniu kompa, no moze poza tym ,ze to ladnie potem to wyglada na screenach :D Taki jest moj punkt widzenia... Dlatego podkrecajmy z umiarem, w koncu nie samym PI czlowiek zyje :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PITer Opublikowano 4 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2005 wozaq niektórzy zyja samym SuperPIwem :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...