cmsydney Opublikowano 2 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2005 jak mierzysz przeplyw powietrza? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 3 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2005 melonowy zapomniales dodac informacji o aurasie :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartolomius Opublikowano 3 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2005 http://www.arctic-cooling.com/fans2.php?idx=81 Ciekawe jak smiga Ten, podejrzewam, ze to tania i cicha alternatywa, tylko jeszcze raczej nie dostepna w PL :? Wygląda jak Alphacool / Silentmaxx (SilenX też miał identyczny kształt). Jeżeli ma dobra łożysko to tylko podpiąć na 5V i jedziemy. Ciekawa cena. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 3 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2005 tylko gdzie dostać tego arctica Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartolomius Opublikowano 3 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2005 W Polsce jeszcze nie ma, trzeba czekać. Najlepiej sprawdzać u dystrybutora. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xanagaz Opublikowano 5 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2005 http://pclab.pl/news17546.html Ciekawe, ciekawe ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
melonowy Opublikowano 5 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2005 (edytowane) melonowy zapomniales dodac informacji o aurasie :PHa ha... baaardzo smieszne :lol2: BTW auras jest 92 mm dmuchawą EDIT: Hmm przeplyw powietrza - czekam teraz na spirometr - do czego sluzy tlumaczyc nie trzeba Edytowane 5 Grudnia 2005 przez melonowy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cmsydney Opublikowano 5 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2005 to jak go dostaniesz zapodaj zdjecie tego urzadzenia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xanagaz Opublikowano 5 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2005 Możesz teraz napisać jakie wentylki już masz na stanie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
onkel qbson Opublikowano 5 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2005 ach.... fanderek już do mnie jedzie :) mam nadzieje, że potwierdze opinie poprzedników i beda same superlatywy ;D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
melonowy Opublikowano 6 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2005 (edytowane) Do konca tego tygodnia bede mial kilka wentyli Papsta, TT Thunderblade i moze jakis wentyl YS tech'a. Wiecie moze skad wziac spirometr ? Musze sie przejsc na politechnike - moze mi pozycza :lol: ewentualnie pozostaje mi odwiedzenie szpitali bo moj kontakt i zrodlo z ktorego mialem wziac to urzadzenie nagle ucichlo EDIT : Jestem na jutro umowiony do przychodni w nowym szpitalu AM we Wrocławiu :) Pani jest tak miła, że dostane dokładny wydruk ze spirometru. Na zachete foty prowizorycznego shrouda jaki zmontowalem zeby podpiac calosc pod spirometr Foto 1 Foto 2 Edytowane 6 Grudnia 2005 przez melonowy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 6 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2005 (edytowane) A to nie bedzie znieksztalcac dzwieku? Ten shroud chyba sam w sobie zmienia glosnosc wentyla (szum powietrza). Edytowane 6 Grudnia 2005 przez aerial Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
melonowy Opublikowano 6 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2005 Ja nie bede robic pomiaru dzwieku tylko przeplywu powietrza - konstrukcja jest taka jaka jest bo wiadomo spirometry maja ustniki jak dla ludzi. Nawet nie chodzi o dokladnosc pomiaru i zweryfikowania tego co podaje producent tylko o zastawienie ze sobą tych wentylatorów i ich wydajności. Jesli chodzi o pomiar glosnosci to nie udalo mi sie dotrzec do odpowiednich urzadzen takze ten pomiar sobie odpuszcze i sprawdze to organoleptycznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 6 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2005 Wiem do czego jest spirometr, myslalem ze bedzie tez wzmianka o glosnosci. A jesli chodzi o przeplyw to w sumie ksztalt, odstep od otworu wlotowego w shroudzie tez moze miec wplyw na wynik (gdyby byl blisko wieksza czesc powietrza bylaby odbijana przez scianki). Ale i tak dobra robota, taki test to tutaj nowosc B) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
melonowy Opublikowano 6 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2005 (edytowane) Thx aerial Shroud zbudowany jest prowizorycznie z kartonu, na kształ ściętego ostrosłupa, ktory na wysokosci silnika wentyla ma dziure - odleglosc pomiedzy samym wentylem a wylotem wynosi 5.5 cm - zbudowalem to w taki sposob by shroud zbieral jak najwiecej powietrza i jak najmniej odbijal a test jest pisany raczej na stronke :)Pimp My Case wentyle jakie przetestuje jutro to: Fander 120mm Cooling vs12 Akasa Amber 120mm Noiseblocker 120mm SX2 i prawdopodobnie (to zalezy czy kumpel przywiezie z angeli) Sunbeam Anodized LED Fan 120 Noiseblocker SX1. Co do wzmianki o glosnosci - bedziecie musieli zaufac moim uszom :) przeprowadze chyba jeszcze ankiete wsrod domownikow i bede wiedzial mniej wiecej ktory z nich jest rzeczywiscie najcichszy Edit: zamiast nosblockera sx1 i sunbeama dostałem TT Thunderblade i CoolerMaster Silent Led'a. Łącznie 6 wentyli - to jest pierwsza czesc testu Edytowane 7 Grudnia 2005 przez melonowy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
melonowy Opublikowano 7 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2005 Mam już wykresy ze spirometru :) Ktos prosil o zdjecia tego urządzenia --> prosze bardzo :) foto 1 foto 2 Wieczorem przeprowadze analize wynikow i zabieram sie za pisanie recenzji/testu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ma1y Opublikowano 7 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2005 Mam już wykresy ze spirometru :) Ktos prosil o zdjecia tego urządzenia --> prosze bardzo :) foto 1 foto 2 Wieczorem przeprowadze analize wynikow i zabieram sie za pisanie recenzji/testu o ktorej bedą wyniki?? :) bo dziś chciałem sie zabrac za zakup 1x120mm by Fander i 1x92 by Fander (ale może akasa bedzie lepiejsza? :) ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
melonowy Opublikowano 7 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2005 Tak szybko zagladajac w wykres moge stwierdzic ze fander wygrał pod wzgledem przepływu na 12V .... na 5V jest tez roznica na korzysc fandera ale jest ona dosc mala i nie wiem czy uznac ja za blad pomiarowy... Fander mniej wibruje no i ma ten potencjometr :) Wg mnie lepszy bedzie fander i to nie dlatego ze go mam czy cos ale szczerze go polecam. Cena ta sama ale jednak w wypadku fandera jest o tyle milo ze jako forumowicz tweaka dostaniesz znizke, z fandera tez nie slychac pracy łożysk - w akasie mozna wyraznie to uslyszec z odleglosci 30-40 cm Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cmsydney Opublikowano 7 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2005 (edytowane) ja prosilem o te zdjecia spirometru i tak jak sadzilem, wyniki nie beda poprawne przy zastosowaniu shrouda otoz zaleznie od profilu lopatek powietrze jest roznie wypychane: w kierunku prostopadlym do wentyla badz bardziej pod katem, wiem bo mialem wiele wentyli i bylo to wyczywalne reka, tak wiec powietrze to bedzie roznie odpbijalo sie od scianek shrouda i bedzie rozny wspolczynnik tlumienia dla kazdego z wentyli, w ostatecznosci moze okazac sie ze wentyl ktory ma fizycznie najwiekszy przeplyw wynik bedzie mial najgorszy aczkolwiek jestem ciekaw co ci wyjdzie Edytowane 7 Grudnia 2005 przez cmsydney Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
melonowy Opublikowano 7 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2005 (edytowane) Tak dla wyjasnienia - robilem po 2 pomiary - jeden ze shrouda, drugi z trzymajac ustnik spirometru jakies 7 no moze 8 cm od wentyla nieco powyzej jego silnika Nie zaprezentuje wam orginalnych wykresow bo sa malo czytelne niestety :( wracajac do domu tak pieknie ochlapal mnie autobus ze wykres sie troszke rozmyl, ale sa na szczescie dane w tabeli Edytowane 7 Grudnia 2005 przez melonowy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
melonowy Opublikowano 11 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2005 Dawno zapowiadana recenzja jest juz w sieci !! Test dmuchaw 120mm zapraszam do lektury i pozdrawiam czytelników :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cmsydney Opublikowano 11 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2005 1. nie widze wykresu z przeplywem powietrza 2. co to jest za skala glosnosci? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
melonowy Opublikowano 11 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2005 (edytowane) ad.1 Agrh.. moje niedopatrzenie - nie wrzucilem wykresu.. zaraz sie tym zajme ad.2 Skala w [dB] - jest napisane (35 wzgledna cisza) Edytowane 11 Grudnia 2005 przez melonowy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cmsydney Opublikowano 11 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2005 tyle ze to jakas dziwna skala, 35dB to dosyc glosno a 75dB to halas..... dziwne to urzadzenie do pomiaru Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salaciarz Opublikowano 11 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2005 Niom 130 dB wytwarza silnik odrzutowca :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
$kubi Opublikowano 11 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2005 hehe a jak mierza producenci poziom halasu? przydalby sie taki miernik :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Errorx Opublikowano 12 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2005 (edytowane) @melonowy Moze daloby sie uzupelnic test wentyli o takiego revolteca : http://listan.pl/?towarID=448&kategID=289 ? Wyglada ciekawie Edytowane 12 Grudnia 2005 przez Errorx Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
melonowy Opublikowano 12 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2005 Rozmawialem z Panami z Listan Polska.. jesli sie postaram to moze dostane to przed koncem roku :)... looknijcie jeszcze raz na arta.. dorzucilem lepsze fotki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartolomius Opublikowano 12 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2005 Revoltec wentylator "AirGuard", 120x120x25mm Poziom hałasu: 23,94 dBA Ilość obrotów: 2000 RPM Tjaaa... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 29 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2005 No fajny tescik, ale nie dopatrzyłem sie tam wykresu przepływu powietrza przy napieciu 5V. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...