Gość Łukasz Tkacz Opublikowano 23 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2006 (edytowane) Powinien wejść ale o ile się nie mylę to na PIV jest nieco inna wersja fryzjera (z regulacją obrotów chyba). Edytowane 23 Października 2006 przez Łukasz Tkacz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oldskul Opublikowano 24 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2006 Zamierzam kupić sobie chłodzonko, oczywiście fryzjera. Ale jakiego 64, czy 64 Pro? Czym się one różnią? Które lepsze? Pro? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Łukasz Tkacz Opublikowano 24 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2006 Pro ma 2 rurki heatpipe więcej i IMO jest lepszy (jeżeli się mylę to niech ktoś mnie poprawi ;) ), dlatego kupiłem i nadal bym kupił gryzjera 64 w wersji pro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
katoda Opublikowano 25 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2006 Zamierzam kupić sobie chłodzonko, oczywiście fryzjera. Ale jakiego 64, czy 64 Pro? Czym się one różnią? Które lepsze? Pro?Do tego co napisał LukasAMD dodam jeszcze, że Freezera Pro możesz obracać na zapince o 90 st. co znacząco ułatwia jego prawidłowe ustawienie, tzn. aby wiał w tył obudowy, na wiatrak wyciągający. Freezer non-pro na mojej płycie mógł wiać albo w dół - na grafę, albo w górę - do zasilacza. Z Freezera Pro nie mam takiego problemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Łukasz Tkacz Opublikowano 1 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2006 Trochę się ostatnio przyglądałem fryzjerowi i mam pewne zastrzeżenia - chodzi mi o aluminiowe blaszki, IMO wyglądają jakoś tak tandetnie, w innych (droższych) coolerkach zwykle mamy do czynienia z takimi które samym wyglądem wskazują na to że dobrze spełniają swoje zadanie ( ;) ) a tutaj jakieś takie dziwne coś. Nie mam zastrzeżeń co do mojego chłodzenia ale zadam głupie pytanie - czy takie wykonanie tych blaszek może się odbijać na wydajności fryzjera? Pytam z czystej ciekawości i wydaje mi się że odpowiedź będzie brzmiała TAK ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brunneriusgreyna Opublikowano 3 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2006 (edytowane) Ja wywaliłem wiatraczek (mam wersje nonPro) i dałem z dwóch stron wiejące do środka ArcticPro2TC i przy procku z podpisu temperatura przy włączonym Prime i Spi + wertowanie stron (troche muliło ale chciałem dociążyć na maxa) temperatura nie wzrosła ponad 38 st.cel, gdzie przy standardowym wiatraczku (max obrotów, więc suszarka) miałem przy takim obciążeniu 42-44 st.cel. Więc różnica jest OGROMNA!! Polecam, bo oprócz tego CISZA błoga... Temp. w pokoju 24 st.cel. wygląda to tak APro2TC-> [fryzjer ] <-APro2TC przetestowałem wszelkie wariacje i taki układ jest najwydajniejszy. ] Edytowane 4 Listopada 2006 przez brunneriusgreyna Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stolar Opublikowano 6 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2006 Małe głupie pytanie , kupiłem tego 64 pro , 1.ale jak zobaczyłem podstawę to jest ona tak chropowata że może służyć jako pilniczek do paznokci ( dosłownie testowane) czy to normalne, czy jakiś lipniejszy egzemplarz mi się trafił? i 2. Mam dostęp do do pasty arctic ceramique , smarować nią czy zostawić nieruszany ten suchawy szary glut mx-1? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lobo0 Opublikowano 6 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2006 Małe głupie pytanie , kupiłem tego 64 pro , 1.ale jak zobaczyłem podstawę to jest ona tak chropowata że może służyć jako pilniczek do paznokci ( dosłownie testowane) czy to normalne, czy jakiś lipniejszy egzemplarz mi się trafił? i 2. Mam dostęp do do pasty arctic ceramique , smarować nią czy zostawić nieruszany ten suchawy szary glut mx-1? 1. miałem dokładnie tak samo. przeszlifowałem i przepolerowałem 2. też mam tą pastę i po posmarowaniu i w/w procedurach "wygładzania" temp spadły i to dużo. tak że polecam ten zabieg PS. ta pasta oryginalna nie jest zła, ale na pewno jest gorsza od arctic ceramique Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
evocati Opublikowano 16 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2006 Witam. wlasnie zamontowalem fryzjera 64 Pro i musze powiedziec ze sie zawiodlem. Moze nie jest tak piskliwy jak box cooler ale jest bardzo glosny :/ Myslalem ze zamontuje i bede mial wreszcie spokuj z halasem i ze w nocy komp sobie bedzie mogl spokojnie zostac wlaczony a ja sie wyspie. Wiec moje pytanie brzmi jak przerobic go na 5V lub co moze byc przyczyna tego halasowania. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 16 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2006 Zrobić sobie lub kupić jakiś kontroler obrotów. Za 10zł dostaniesz coś takiego bez problemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 16 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2006 Zrobić sobie lub kupić jakiś kontroler obrotów. Za 10zł dostaniesz coś takiego bez problemu.Ano! Fryzjer na 5V jest bardzo cichy... żeby nie powiedzieć niesłyszalny. Możesz też podłączyć Fryzjera do molexa przez odpowiednią przejściówkę. Zdaję się, że Zalman wydaje coś takiego pod nazwą ZM-MC1 - molex z rozdzieleniem na 4 złącza 3pin dla wentylatorów - 2 dla 12V i 2 dla 5V. Na Allegro widziałem identyczne też PrimeCooler. Ale to tylko jeśli nie kręcisz. Jeśli kręcisz, co widać w Twojej sygnaturce, to lepiej jednak kontrolerem to załatwić. Na Allegro też chodzą bardzo tanio, a jak jeszcze sobie dokupisz jakieś rozgałęziacze to podłączysz do jednego pokrętła wszystko i będziesz miał cichy cały komputer :) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
evocati Opublikowano 17 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2006 Ok dzieki za odpowiedz przejsciowo wzialem kawalek kabelka i podlaczylem do molexa a teraz musze jakis kontroler kupic lub zrobic. No teraz go praktycznie nie slysze :D Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.PaVLo. Opublikowano 23 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2006 szybkie pytanko i licze na szybką odpowiedź czy fryzjera 64 Pro da sie zamontować na DFI Lanparty Ultra-D, tak aby wentyl wiał w lewą strone a nie do góry w kierunku zasilacza ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 23 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2006 (edytowane) szybkie pytanko i licze na szybką odpowiedź czy fryzjera 64 Pro da sie zamontować na DFI Lanparty Ultra-D, tak aby wentyl wiał w lewą strone a nie do góry w kierunku zasilacza ? Niestety nie. Pozdrawiam Edytowane 23 Listopada 2006 przez Labovsky Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.PaVLo. Opublikowano 23 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2006 ok, dzięki za info, ale ta mała niedogodność i tak nie zmieni faktu, że jestem zdecydowany kupic to chłodzonko :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
westsajd Opublikowano 23 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2006 szybkie pytanko i licze na szybką odpowiedź czy fryzjera 64 Pro da sie zamontować na DFI Lanparty Ultra-D, tak aby wentyl wiał w lewą strone a nie do góry w kierunku zasilacza ? Niestety nie. Pozdrawiam Freezera można obracać na wszystkie strony na jakie się chce. Wystarczy przyjrzeć się troche zapince i pokombinować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzperSon Opublikowano 23 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2006 Niestety nie. Pozdrawiam Oczywiście, że się da! Ja np.mam tak zamontowany. Trzeba zapinkę tylko obrócić we fryzjerku w odpowiednią stronę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamm84 Opublikowano 23 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2006 ile moge zyskac stopni zmieniajac freezera na infinity ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 23 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2006 Freezera można obracać na wszystkie strony na jakie się chce. Wystarczy przyjrzeć się troche zapince i pokombinować.Z każdym dniem się człowiek czegoś nowego uczy. Przepraszam za wprowadzenie w błąd. Mam Fryzjera, ale jak kiedyś się nad tym obracaniem chwilę zastanowiłem to uznałem, że się nie da... i jakoś tematu nie pogłębiałem. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.PaVLo. Opublikowano 24 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2006 no właśnie może wersje bez Pro da sie ,ale o Pro to nie słyszałem, żeby zapinke dało się obracać, lae jesli to prawda, to prosze o fotke z DFI Ultra-D :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
westsajd Opublikowano 24 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2006 Wersje z "pro" się da bo właśnie ja tak mam zrobione i napewno inni użytkownicy fryzjera też tak mają. Płyta na jaką się montuje nie ma znaczenia. Tak jak mówiłem, wystarczy przyjrzeć się zapince i troche pokombinować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.PaVLo. Opublikowano 24 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2006 no to spoko :D niestety dzisiaj bym go montował, ale nie wyszedł z Wa-wy i dopiero w poniedziałek będzie :angry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzperSon Opublikowano 24 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2006 no to spoko :D niestety dzisiaj bym go montował, ale nie wyszedł z Wa-wy i dopiero w poniedziałek będzie :angry: Widzę PaVlo, że masz fajny sprzęt, trochę podobny do mojego :wink: Na Twoim miejscu wolałbym wydać parę złociszy więcej i wziąć Scythe Infinity ew. BigTyphoona VX. Przy mocniejszym OC fryzjer nie bardzo daje radę :sad: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.PaVLo. Opublikowano 24 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2006 (edytowane) jak najbardziej brałem je pod uwagę, ale niestety nie mam aż tak szerokiej budy, żeby je zmieścić :/ cała buda ma szerokość ~18cm, od tego odejmijmy ponad 3 i zostaje ~15 ale i tak wydać ~180 zł na Scythe Infinity to sporo czy 150 na Typhona, to dla mnie za dużo, to już wolałbym zainwestować w wode od Thermaltake za ~310 :) Edytowane 24 Listopada 2006 przez .PaVLo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 25 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2006 (edytowane) cała buda ma szerokość ~18cm, od tego odejmijmy ponad 3 i zostaje ~15 ale i tak wydać ~180 zł na Scythe Infinity to sporo czy 150 na Typhona, to dla mnie za dużo, to już wolałbym zainwestować w wode od Thermaltake za ~310 :) Czytałem bardzo różne opinie o tych zestawach chłodzenia wodnego w tej cenie od TT. Wiele osób narzekało, że jest to raczej "pic na wodę fotomontaż", i że wydajność tego układu jest niewiele wyższa, o ile w ogóle, od dobrego chłodzenia powietrznego opartego o ciepłowody. Skoro masz wąską obudowę to spróbuj może Thermalrighta XP120? >>klik<< Jest całkiem tani, jak na tę firmę, a przy tym niski i możesz zamontować na nim jakiś cichy 120mm. Nie jest to oczywiście szczyt wydajności jak Infinity czy Ultra120, ale jest wydajniejszych od Fryzjerka. A przy tym XP120 jest bardzo lekki :) Pozdrawiam Edytowane 25 Listopada 2006 przez Labovsky Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.PaVLo. Opublikowano 25 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2006 (edytowane) siemka mógłbyś wrzucić fotke, jak to chłodzonko wygląda u ciebie ? bo całkiem ciekawy jest :) Edytowane 25 Listopada 2006 przez .PaVLo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 25 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2006 (edytowane) siemka mógłbyś wrzucić fotke, jak to chłodzonko wygląda u ciebie ? bo całkiem ciekawy jest :) Żałuję, ale posiadam Ultrę120, a nie XP120 i nie mam jak ci tego pokazać u siebie. Na stronie Thermalright jest informacja o kompatybilności tego coolera z płytami głównymi >>klik<< Cooler będzie zasłaniać Twój pierwszy slot PCI-E (nie ten od grafy), ale jego chyba używa się dość rzadko, żeby nie powiedzieć wcale :-P Wpisałem też w wyszukiwarce grafiki Google "XP120 Ultra-D" i oto co znalazłem :unsure: http://gandalf.vef.free.fr/DFI/DFI+xp-120(6).jpg http://gandalf.vef.free.fr/DFI/DFI+xp-120(3)_s.jpg http://gandalf.vef.free.fr/DFI/DFI+xp-120(4)_s.jpg http://gandalf.vef.free.fr/DFI/DFI+xp-120_s.jpg To wszystko o ile w Twojej sygnaturze jest płyta, której faktycznie używasz ;) Pozdrawiam P.S. O ile się nie mylę to tego coolera już TR nie produkuje. Zatem to już tylko zapasy magazynowe w polskich sklepach :) Edytowane 25 Listopada 2006 przez Labovsky Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.PaVLo. Opublikowano 25 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2006 qrcze, straszne bydle z niego, ale ma jedną jeszcze zalete, a mianowicie, automatycznie chodzi elektronike na płycie i odrazu troche owiewa pamięci, które u mnie potrafią sięrozgrzać przy częstotliwości 560Mhz ... pomyśle nad nim, najwyzej zamówionego fryzjera nie odbiore ze sklepu :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek_RK2 Opublikowano 26 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2006 Czy temperatura dochodząca do 58*C na Sempronie 3000+ [@2.4GHz def vcore] i Abicie AX8 (psu akyga 400w :D ) jest normalna? Myślałem początkowo, że coś z pastą nie tak, ale po wyczyszczeniu powierzchni procka i radiatora, i nałożeniu Arctic Silver 5 brak zauważalnej poprawy... Cooler to oczywiście AC Freezer 64 Pro... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.PaVLo. Opublikowano 26 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2006 powiem ci, że przy takiej temperaturze spód radiatora powinien mocno parzyć, dotknij go delikatnie, jeśli wytrzymasz pare sekund to jest to błąd czujnika to samo mam u mnie i musze go skalibrować w biosie o jakieś 8 stopni w dół Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...