Skocz do zawartości
ath

Windows Vista

Rekomendowane odpowiedzi

Albo nowszy odtwarzacz, albo nowsze kodeki. Teże to miałem, ale nie pamiętam, co pomogło

Czyli co?? Grafa padnieta czy stery?? Moze zmienic stery na inne??

No proponowałbym zmienić stery. Na ati tak miałem jak przekręciłem kartę. Na GF chyba też na jakichś beta sterach. Tylko, że u mnie ten trójkąt wyskakiwał tylko przy graniu i nie było BSODów.

Na google trochę jest takich problemów (przy ati to chyba właśnie niektórzy mają po zmianie na ostatnie, czy coś), ale nie widziałem jednoznacznego rozwiązania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No proponowałbym zmienić stery. Na ati tak miałem jak przekręciłem kartę. Na GF chyba też na jakichś beta sterach. Tylko, że u mnie ten trójkąt wyskakiwał tylko przy graniu i nie było BSODów.

Na google trochę jest takich problemów (przy ati to chyba właśnie niektórzy mają po zmianie na ostatnie, czy coś), ale nie widziałem jednoznacznego rozwiązania.

A to qpa :mur: Problem ten wystepuje zarowno na sterach 8.7 jak i 8.8 al egrafe mialem lekko podkrecona. Watpie by sie przegrzewala bo accelero wysmienicie sobie daje rade z chlodzeniem potworka, no nic pozostaje mi ustawic domyslne ustawienia grafy i obczaic czy bedzie wyskakiwal ten babol :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moj windows to home basic 64 wiec nie mam aero :P

to sobie włącz aero... bo je masz tylko nieaktywne...

Aby wymusić włączenie interfejsu Aero Glass (trick działa podobno także w Windows Vista Basic, która oficjalnie nie obsługuje Aero!), należy przejść w rejestrze (regedit.exe) do gałęzi [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\DWM] i ustawić następujące wartości:

"Composition" = 1

"CompositionPolicy" = 2

Następnie uruchomić jako Administrator wiersz poleceń (cmd.exe) i wykonać 2 polecenia:

net stop uxsms

net start uxsms

Aby włączyć Aero na nieobsługiwanych kartach graficznych należy w gałęzi:

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\DWM] ustawić wartości:

"EnableMachineCheck" = 0

"Glass" = 1

Edytowane przez Elviso26

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aero, nie Aero przyczyna jest ta sama. Bardziej stawiam na kodek.

A jeszcze nie wiem, czy nie trzeba się upewnić, że odtwarzacz przełączony na DX9.

Jedna z tych trzech rzeczy. Jak się przesiadłem na Vistę, to też to miałem. Korzystałem z softu siągniętego na twardziela (tego samego co na xp).

Przez jakiś czas tak miałem, potem pościągałem nowe wersje wszystkiego i problem się rozwiązał.

Edytowane przez MariuszDW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam spory problem z udostępnianiem. Udało mi się uruchomić siec xp - vista i wszystko śmigało, ale ostatnio optymalizowałem viste i jest kiepsko. Siec nie działa gdy wchodzę do niej i jest napisane "udostępnianie plików jest wyłączone". Wchodzę więc w centrum SiU, biorę udostępnianie na włączone -> zastosuj i niby zatwierdziło, ale jest cały czas wyłączone! I nie mogę tego za nic odpalić - bardzo dziwny problem. Co może być przyczyną?

PS. Drukarka sieciowa z xp też nie działa. W xp sam instalował sterowniki przy podłączeniu, a teraz potrzebuje jakieś swoje (*.inf). Zainstalowałem normalne sterowniki do tej drukarki ze strony hp do visty 64, ale na sieciową ich nie chwyta... Co mogę w tym wypadku zrobić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ;)

Wyjasni mi ktos łopatologicznie jak obsługiwać VistaBootPRO(albo coś co da identyczny rezultat) tak żebym sobie mogł wybrać jaki system chce uruchomić.

Próbowałem sie sam tym bawić ale w momencie gdy przy botowaniu wybieram xp wyskakuje mi komunikat ze Windows failed to start i żeby go naprawic z plytki ratunkowej. Niżej jest cos takiego:

"File: \ntldr

Status: 0xc000000f

Info: The selected entry could not be loaded because the application is missing or corrupt"

Najpierw Zainstalowalem viste potem xp..

Na obrazku widać jak to robie

Dołączona grafika

Btw:

Wiecie co to za błąd wyskakuje i czy to nie przez niego sie to dzieje ??

Jeszcze jedno pytanie czcionki nie sa ostre tylko porozmywane cos jak na ie7 w xp. Tam całego windowsa i czcionki mam ostre a explorer jest wlasnie tak samo niewyraźny jak vista.

Edytowane przez luck-ass

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze jedno pytanie czcionki nie sa ostre tylko porozmywane cos jak na ie7 w xp. Tam całego windowsa i czcionki mam ostre a explorer jest wlasnie tak samo niewyraźny jak vista.

ppm => personalizuj => kolor i wyglad okien => efekty => uzyj nastepujacej metody wygladzania => standardowe :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam mam problem następujący, jak był poruszany to przepraszam,ale nie znalazłem :)

1) pendrajwy robią taki myk że albo nieznane urządzenie albo wykrywa ale nie ma dostępu, rozwiązanie znalazłem takie i działa

I found it. Its in HKEY_LOCAL_MACHINE/SYSTEM/CurrentControlSet/Services/USBSTOR

I had the same problem and changed the Start value to 2, rebooted and everything was fine.

ale później ta wartość i tak wraca na 3 i znowu trzeba zmieniać

2) magiczna drukarka hp p2015d, znalazłem na Googlach takie info ze należny zainstalować na wyłączonej drukarce na lpt i pozniej zmienic na usb i działa, no i działa przez 2-3 włączenia komputera a później walka od nowa

jest jakaś metoda która to rozwiązuje raz na zawsze ??

edit : vista jest 64bit

Edytowane przez adamm84

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, planuje przejść na Viste Home Premium i mam kilka pytań:

1. Słyszałem, że Vista jest bardzo zasobożerna, obecnie posiadam 2 GB RAM-u, czy wskazane jest rozbudowanie jej do 4 GB?

2. Słyszałem, że 32 bitowa wersja tak jakby blokuje część tego RAM-u bo nie jest w stanie zobaczyć całych 4 GB, to prawda?

3. Czy na Vista chodzą zmodyfikowane sterowniki do SB Audigy (tak zwane kX)?

4. Czy dalej są różne problemy z tym systemem, czy już "etap dojrzewania" systemu minął?

5. Czy zmiana karty grafiicznej, procesora, lub RAM-u powoduje, że wersja OEM domaga się ponownej aktywacji (jeżeli MOBO jest dalej to samo)?

Tyle na razie ;) Pozdrawiam, userów Visty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rekordzista o_O

Dołączona grafika

1. Dla gier jak najbardziej zalecam 4GB

2. 32bitowy system może obsłużyć masz 4GB z tym, że w to wchodzi również pamięć kary graficznej i pamięć, którą rezerwują inne urządzenia, na ogół wychodzi to 3,25 - 3,5 a niekiedy nawet poniżej 3.

3. A nie wiem

4. Ja nie uświadczyłem takich, jednak ze sterami pod x64 może być niekiedy problem (np. do mojej mobo nie ma, ale te z windy działają ok, w pełni ją wykrywają i wszystko działa) z programami nie miałem żadnych problemów, jedynie Nero 6 odstawiało jakieś cyrki ale zmieniłem na Ashampoo Burning Studio 6

5. Też nie wiem

Edytowane przez Trofix

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czego potrzebuje, zeby odtwarzac np filmiki z www.onet.tv ? Niby jest napisane:

Zawartość mms://stream.onet.pl/media.wsx?/isnz/200709/f597303b77.wmv obsługiwana jest przez wtyczkę Windows Media Player.

Czy chcesz pobrać tę wtyczkę teraz?

ale po kliknieciu na tak przenosi mnie do centrum pobierania ms. Moze mi ktos lopatologicznie wskazac co mam dokladnie pobrac? :x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://port25.technet.com/pages/windows-me...n-download.aspx

Po instacji powinien się pojawić folder z pluginem (nazwa PFiles czy jakoś tak) na dysku z instalatorem.

Plugin będziecie musieli ręcznie wrzucić do C:\Program Files\Opera\Program\Plugins.

Po restarcie Opery będzie wszytko ok.

Edytowane przez Rikki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapoznałem się już dośc mocno z tym softem, ale jedna rzecz jeszcze mnie drażni. W sumie w XP jest tak samo, ale tam pytania są raz na rok, a tutaj co chwilę, jak chce coś zrobić wyskakują pytania o pozwolenie. I jest zezwalaj, albo anuluj. Skoro gdzieś klikam, to chcę to zrobić, więc to irytuje. Żeby nie było nie jasności, to chodzi mi o te okienka, które wyskakują za każdym razem gdy chcemy choć gdyby coś zainstalować itp. Mam Viste Home Premium OEM w pakiecie od Toshiby.

I druga sprawa. Powie mi ktoś, czy idzie w ogóle jakoś zmienić partycje podczas instalacji, bo mam 320GB HDD i oni to na pół podzielili i mnie to nie robi. Nawet jeszcze raz zainstalowałem Vistę z płyt odzyskiwania systemu, które wcześniej z HDD utworzyłem i tam takiej opcji nie było. To trochę głupie, żeby podczas instalacji systemu nie szło ustawić partycji itp. Poza tym czasem dobrze po prsotu całe HDD sformatować i na zupelnie czysty HDD postawić nowe partycje...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Jeśli chodzi o UAC, to wyłączyć można w aplecie konta użytkowników.

2. Podczas instalacji może dodawać/usuwać partycje w dowolnym rozmiarze. Nie wiem, jak tam w HomePremium, ale na Ultimate, czy Win2008 można sobie zmieniać rozmiary partycji/dodawać/usuwać przy pracującym systemie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2. Podczas instalacji może dodawać/usuwać partycje w dowolnym rozmiarze. Nie wiem, jak tam w HomePremium, ale na Ultimate, czy Win2008 można sobie zmieniać rozmiary partycji/dodawać/usuwać przy pracującym systemie.

Zmiana rozmiaru ma duzo ograniczeń

Zakładanie partycji jest praktycznie mozliwe tylko z diskpart bo zarządzanie dyskami to jest krok do tyłu względem tego z XP. Spróbuj utworzyc partycję rozszerzoną...

Poza tym zarządzanei dyskami to było juz w NT4..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja jeszcze wroce do mojego problemu niewidzenia kompa z XP w LAN - po IP dziala, w "normalny sposob" no chu-chu. Odnajdywanie sieci na on, wszystko na on w sumie, poza udostepnianiem drukarek (bo zadnej nie ma podlaczonej).

Jakies pomysly, co z tym dalej robic? A moze cos w XP jest nie tak?

I jeszcze jedno pytanko z innej beczki: mam Viste HP w zestawie od Toshiby, ktora nie za bardzo mi odpowiada (za duzo smieci, w dodatku sa jakies dziwne myki ze sterownikami). Czy jezeli zorganizuje sobie plyte z Vista Home Premium, to bede mogl legalnie za jej pomoca postawic od nowa Viste na lapku, uzywajac klucza od Toshiby?

Od razu uprzedzam, ze z laptopem mam tylko plyte recovery, a to nie jest to, o co mi chodzi, bo chce vLite zaprzac do pracy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jeszcze jedno pytanko z innej beczki: mam Viste HP w zestawie od Toshiby, ktora nie za bardzo mi odpowiada (za duzo smieci, w dodatku sa jakies dziwne myki ze sterownikami). Czy jezeli zorganizuje sobie plyte z Vista Home Premium, to bede mogl legalnie za jej pomoca postawic od nowa Viste na lapku, uzywajac klucza od Toshiby?

Od razu uprzedzam, ze z laptopem mam tylko plyte recovery, a to nie jest to, o co mi chodzi, bo chce vLite zaprzac do pracy ;)

Zalezy w jaki sposób ta Vista jest aktywowana. Jak normalnie to pójdzie. Jak przez bios to bedzie problem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi