DrKleiner Opublikowano 12 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2006 To jest tak samo jak u mnie, tyle że bez tego niezidentyfikowanego z pytajnikiem ;] Jesteś pewien, że te zewnętrzne USB dobrze podpiąłeś? Bo jeżeli zintegrowane działają, to wszystkie powinny... To z przodu jest podpięte OK bo jeszcze wczoraj działało a jak zacząłem się bawić sterami żeby przyspieszyć zapis/odczyt zwariowało i nie działa :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VIBOR Opublikowano 12 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2006 sprawdziłem u siebie wydajność USB HDTach-em i na czytniku USB( 1.1) z karta MMC 32MB odczyt i zapis wyniósł 0,2 MB/s dobry czy zły wynik ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meilbox Opublikowano 12 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2006 u mnie na actinie 512MB na usb2.0 jest 10.9MB/s a przy twoim standardzie 1.1 to jest wynik średni max to okolice 0.8 MB/s Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kencho-1 Opublikowano 12 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2006 (edytowane) Witam Jeżeli chodzi o USB to Ja zainstalowałem tylko stery z płyty CD Asrocka i jadę na Win XP z SP2 > żadnych błędów nie zauważyłem i nie mierzyłem przepustowości USB , ale jak ostatnio znajomy wpadł ze swoim MP3 Playerem to jego 256Mb muzy zgrało bardzo szybko ( niepamiętam dokładnie ile czasu to zajęło ) . Manager urządzeń wygląda u mnie tak : Mam podłączone do płyty tylko dwa dodatkowe porty USB które są z przodu obudowy . Jeżeli chodzi natomiast o zawieszki systemu to proponuję sprawdzić opcje zasilania i oszczędzania energii , ponieważ przy włączonym oszczędzaniu energii czyli wyłączaniu zasilania z HDD i Karty Sieciowej powoduje zawieszanie i problemy ze wzbudzeniem kompa po dłuższym okresie uśpienia . Przy wyłączonych opcjach oszczędzania energii niemam żadnych problemów i komp może sobie chodzić całą noc i jak rano wstaję i włącze monitor to wszystko działa normalnie . Co do przejściówki "AM2 Cpu Bridge" to obawiam się o montaż fryzjera na tej prejściówce , ponieważ jest to strasznie ciasno upchane i jedynym rozsądnym wyjściem wydaje mi się montaż freezera ze zdemontowanym oryginalnym wentylatorem i ustawieniem go tą stroną gdzie był zamontowany wentylator w stronę płyty głównej i zamontowanie na nim jakiegoś zmodyfikowanego chłodzenia typu dwa wentyle 8x8cm . Lipne jest równiez jednopunktowe mocowanie zapinki chłodzenia CPU . Do zalet należy zaliczyć obsługę DDR2 800Mhz w dualu i 4 sloty pamięci w które na maxa można wpakować 8Gb . Ciekawi mnie w tej przejściówce również opcja obsługi procków A64 , FX , A64X2 , Semp. i DDR2 > Jestem ciekaw jak to bedzie wyglądać w praktyce i czy będzie możliwość uruchomienia A64 + DDR2 800Mhz Pozdrawiam Edytowane 12 Marca 2006 przez Kencho-1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 12 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2006 (edytowane) Musze dodać że to "masowe urządzenie magazynujące USB z wykrzyknikiem" pokazuje dopiero jak podłącze Pen Drive z przodu jak podłącze z tyłu pokazuje normalnie bez wykrzyknika i działa wtedy. Bo jak odłączę to znika. Reszta urządzeń na USB czyli drukarka i skaner działają poprawnie. Może to pomoże z EVEREST Home Edition. Czemu ten jeden USB jest w innym kolorze. :blink: Edytowane 12 Marca 2006 przez misiek175 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binek Opublikowano 13 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2006 (edytowane) U mnie odczyt 512 Kingston SD Elite PRO (czytnik USB 2.0) wynosi 4.3MB, cos slabo Ale bardziej dziwi mnie slaby odczyt dysku (jak w podpisie) tylko 113MB, na nforce3 250gb mialem 140MB/s Sterowniki poinstalowane - integrated driver... jakas solucja do tego? Do zalet należy zaliczyć obsługę DDR2 800Mhz w dualu i 4 sloty pamięci w które na maxa można wpakować 8Gb . Ciekawi mnie w tej przejściówce również opcja obsługi procków A64 , FX , A64X2 , Semp. i DDR2 > Jestem ciekaw jak to bedzie wyglądać w praktyce i czy będzie możliwość uruchomienia A64 + DDR2 800Mhz Pozdrawiam Z tego co czytalem to narazie A64 + DDR2 sprawuje sie slabiej od dobrze skonfigurowanej platformy A64 + DDR1, procki podobno bardzo czule sa na opoznienia pamieci, jak wiadomo DDR2 nie maja za ciekawych timingow... dlatego od samego poczatku mnie sie nie podobaja te pamieci... lepiej miec szybkie 1.5-2-2-5 albo 2-2-2-5 czy nawet zamiast 5 miec 0 :D a nie tam z timingami po 4-4-4-12 itp. Edytowane 13 Marca 2006 przez binek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lfanek Opublikowano 13 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2006 A czy moze mi ktos pomoc wlaczyc dwa dodatkowe USB z przodu ??? Nie wiem jak to podlaczyc. Wczescniej mialem Asus P4P8X i tam bylo inaczej. Dajcie jakis opis. Moje kable sa troche inaczej oznaczone jak te z instrukcji. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajsi Opublikowano 13 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2006 No to skoro są inaczej oznaczone to moze byś podał te oznaczenia a nie liczył że zgadniemy? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas12p Opublikowano 13 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2006 (edytowane) Hej nie wiecie co moze byc przyczyna..mam ustawione vcore na 1,45v ale czasami mi sie przestawia po resecie na AUTO czyli 1,4v co skutkuje ze komp ma problemu ze wstaniem..uzywam biosu ocwb1..wszystkie pozostale ustawienia mam w normie.. Spotkal sie juz ktos z czyms takim?? (przejrzalem ten temat nie 1 raz ale moglem cos przeoczyc..wiec sorry jak co) witam, mam ten sam problem i tez nie potrafie rozwiazac. uzywalem na 1.525V (9*300MHz) i czasem (bez resetowania wczesniej systemu), srednio co 10 uruchomienie dawal mi napiecie na AUTO i musialem reset BIOSa robic. dlatego teraz mam tek ustawione jak w podpisie... czy ktos jeszcze spotkal sie z tym problemem? Edytowane 13 Marca 2006 przez lukas12p Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mac4 Opublikowano 13 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2006 Jak się sprawują na tej mobo karty AGP? Tracą na wydajności? Itd.? :) Plz help ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajsi Opublikowano 13 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2006 @Mac4 Jest taka opcja na dole "Szukaj w temacie". Radzę skorzystać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mac4 Opublikowano 13 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2006 @Mac4 Jest taka opcja na dole "Szukaj w temacie". Radzę skorzystać. Dzięki za radę, jednak średnio przydatna ;) Chciałem dowiedzieć jak to się ma w praktyce, np. takich osób które przeskoczyły z płyt AGP na tego Arocka, i ile zyskali/stracili np. w markach [; Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IGI Opublikowano 13 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2006 nie traci na agp ... A ja mam nowe wiesci z boju Kupilem 2x512 samsungi UCCC i narazie poszly na 285@2.7v@3-8-4-3-2 i 233@2.7v@2,5-6-3-3-1 stable, ale mysle ze pojda wiecej tylko nie mialem czasu ich testowac - dzisiaj wieczorkiem jeszcze je pomecze ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boundrose Opublikowano 13 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2006 nie traci na agp ... A ja mam nowe wiesci z boju Kupilem 2x512 samsungi UCCC i narazie poszly na 285@2.7v@3-8-4-3-2 i 233@2.7v@2,5-6-3-3-1 stable, ale mysle ze pojda wiecej tylko nie mialem czasu ich testowac - dzisiaj wieczorkiem jeszcze je pomecze ;] ja mam modul kingstona 1gb na UCCC (MOBO - wiadomo ;-) ) i powiem Ci ze sa stabilniejsze przy 2,6V niz przy 2,7V Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CzArNy` Opublikowano 13 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2006 Jak się sprawują na tej mobo karty AGP? Tracą na wydajności? Itd.? :) Plz help ;] lepiej niz na moim starym nf2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian eS. Opublikowano 13 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2006 Kilkanascie postów temu pisałem że coś u mnie nie gra na tej płycie. Otóż nie mogę zainstalwoać systemu bo mam resety, zawiechy, blue screeeny. Na tej płycie mam Venice 3000+ i RAM Elxir Nanya. Sprawdzałem RAM Kingstona i Specteka i to samo, próbowałem tak jak radziliście wszystkich ustawień. Jak dałem napięcie na High to mogłem chociaż do menu istalatora wejsc. Jutro rano chciałbym wysłac albo płytę albo procek do serwisu więc prosiłbym o odpowiedź co dokładnie - płytę czy procka? Dwóch rzeczy nie mogę!! Nie mam już innych możliwości sprawdzenia!! P.S. Mam zasilacz Topowera TOP-526P6 420 W i jak włącze zasilanie to zauważam że na chwile witraki się włączają (na procu, dodatkowe, grafiki nie sprawdzałem). Na socket A tak nie miałem, wiatraki dodatkowe tez sie nie włączały, zasilacz był wymieniany - ten sam - przed przesiadką na socket 939). To normalne?? Jesli nie jest to czy cos jest skopane albo może się skopać?? Liczę na szybkie odpowiedzi. Pozdro :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ro8aG Opublikowano 13 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2006 Witam , wlaśnie składam kumplowi komap na tej płycie teoretycznie wszystko bardzo ładnie chodzi :D niestety opócz audio mimo że ją rozpoznaje i brak jakichkolwiek problemów (konfliktów itp) to niestety nie udało mi się uzyskać dzwięku :( czy ktoś ma jakiś pomysł ?? aha w biosie audio włączone , a próby ze zworkami JR1 i JL1 również nie przyniosły efektu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paszczu Opublikowano 13 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2006 witam, mam ten sam problem i tez nie potrafie rozwiazac. uzywalem na 1.525V (9*300MHz) i czasem (bez resetowania wczesniej systemu), srednio co 10 uruchomienie dawal mi napiecie na AUTO i musialem reset BIOSa robic. dlatego teraz mam tek ustawione jak w podpisie... czy ktos jeszcze spotkal sie z tym problemem? Spotkał się, spotkał. Z tym że u mnie wyglądało to trochę inaczej. Power on -> coldboot -> wciskam reset -> komputer wstaje z ustawieniami mnożnika i napięcia na auto -> zmieniam te ustawienia w biosie, save&exit -> komputer wstaje na wprowadzonych ustawieniach Po restarcie wstaje bez problemu, po każdym wyłączeniu i ponownym włączeniu scenariusz jak wyżej. Pomogło przestawienie pamięci ze 133 na 100MHz :? Zestaw jak w podpisie, bios ocwb1, z resztą na ocwb2 było tak samo. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian eS. Opublikowano 13 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2006 UWAGA! JEŚLI KOMUŚ SIĘ CHCĘ TO NIECH PODA MI POPRAWNE USTAWIENIA W BIOSIE DLA TEJ WŁAŚNIE PŁYTY! Niektre nazwy, np. cd romow i dyskow mozecie pozmieniac. Jak to naprawde jest z COOL N QUIET?? Uzywacie tego?? Jak sie ma wlaczona ta funkcje to moga sie pojawic jakies komplikacje?? Pozdro. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TitoBandito Opublikowano 14 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2006 I wreszcie zdecydowałem się pozbyć tego ASRocka. A to była chyba najlepsza decyzja. System postawiłem ponownie na Abicie AV8 i nie mam już żadnych problemów. :mrgreen: Komp już się nie "resetuje" sam z siebie i nie wywala komunikatów o błędach. A ASRock trafił tam, gdzie jego miejsce - na śmietnik historii. :lol2: Stwierdzam niestety, że wydanie 200zł na tego ASRocka było totalnie głupie. Ale mam nauczkę na przyszłość. :mur: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polpek Opublikowano 14 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2006 I wreszcie zdecydowałem się pozbyć tego ASRocka. A to była chyba najlepsza decyzja. System postawiłem ponownie na Abicie AV8 i nie mam już żadnych problemów. :mrgreen: Komp już się nie "resetuje" sam z siebie i nie wywala komunikatów o błędach. A ASRock trafił tam, gdzie jego miejsce - na śmietnik historii. :lol2: Stwierdzam niestety, że wydanie 200zł na tego ASRocka było totalnie głupie. Ale mam nauczkę na przyszłość. :mur: Ja przesiadłem się z ABITA na ASROCKA 939 DUAL SATA II + SEMPRON , uwazam za najbardzej trafny i udany zakup. Płyta jest wyjatkowo stabilna /1,50 V/ BIOS 1,60 9x274. Mam już ja dwa tygodnie i najmniejszych klopotów .Wszystko dziala super grafika AGP x 8 GF6600 leko podkręcona . Jak tylko złożyłem kopa, po instalacji WIN XP w Biosie byłem 2 razy , aby ustawić parametry CPU, RAM itp. Pewnie można i więcej wyciągnąć z tej płyty ale mi to narazie wystarcza. Ja polecam tą płyte każdemu kto niema duzo kasy a się zastanawia.Polecam. dodam że ja dostałem płytę REV G/A 1.05 z BIOSEM 1.5. a SEMPRON z 33 tygodnia 2005. Pozdrawiam Piotr Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IGI Opublikowano 14 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2006 mały screen na zachete ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek23 Opublikowano 14 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2006 ja tam nie narzekam na to mobo... myslalem ze bedzie gorzej a jest rewelka.. eliksirki ida przy 200 na 2.3.3.4 1t i maja zapis kolo 1800mb/s .. proca mam sempa i tez jest ok.. nie mam zadnych resetow itp... to na epoxie i bartku bylo wiecej kolpotow... Tesc ma tego abita av8 i ciagle sie zastanawiam czemu go kupil, na tamtym mobo eliksy mialy problem zeby wstac przy 200 na 2,5.3.3.6 Wiec sroka gura.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TitoBandito Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 Ja przesiadłem się z ABITA na ASROCKA 939 DUAL SATA II + SEMPRON , uwazam za najbardzej trafny i udany zakup. Płyta jest wyjatkowo stabilna /1,50 V/ BIOS 1,60 9x274. Mam już ja dwa tygodnie i najmniejszych klopotów .Wszystko dziala super grafika AGP x 8 GF6600 leko podkręcona . Jak tylko złożyłem kopa, po instalacji WIN XP w Biosie byłem 2 razy , aby ustawić parametry CPU, RAM itp. Pewnie można i więcej wyciągnąć z tej płyty ale mi to narazie wystarcza. Ja polecam tą płyte każdemu kto niema duzo kasy a się zastanawia.Polecam. dodam że ja dostałem płytę REV G/A 1.05 z BIOSEM 1.5. a SEMPRON z 33 tygodnia 2005. Pozdrawiam Piotr Widzisz, problem był takie, że "cuda" zaczęły się po 3 miesiącach jej użytkowania. Najpierw samoczynne resety komputera, później problemy z uruchomieniem komputera, a wielki finał był taki, że "siadły" wszystkie porty USB na płycie. Dodam, że komputer nie był podkręcany i działał cały czas z ustawieniami nominalnymi. A, że nie chciało mi się babrać z serwisem, więc sprzedałem znajomemu elektronikowi tego ASRocka na "części" i z tego, co powiedział po "rozebraniu" płyty na części składowe problemem był lekko "przypieczony" mostek północny. <_< Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VIBOR Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 (edytowane) Widzisz, problem był takie, że "cuda" zaczęły się po 3 miesiącach jej użytkowania. Najpierw samoczynne resety komputera, później problemy z uruchomieniem komputera, a wielki finał był taki, że "siadły" wszystkie porty USB na płycie. Dodam, że komputer nie był podkręcany i działał cały czas z ustawieniami nominalnymi. A, że nie chciało mi się babrać z serwisem, więc sprzedałem znajomemu elektronikowi tego ASRocka na "części" i z tego, co powiedział po "rozebraniu" płyty na części składowe problemem był lekko "przypieczony" mostek północny. <_< za obsługę USB odpowiada mostek południowy M1567 Edytowane 15 Marca 2006 przez VIBOR Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katarzynka Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 Czy mozecie mi doradzic ktory bios do plyty asrock dual sataII jest najleszy??? Tzn najbardziej stabilny i na ktorym przynajmniej troszke podkrece procka Aha i skad je sciagac i jak wgrac??? :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guziq Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 było, było, było było i jeszcze raz było Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VIBOR Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 Czy mozecie mi doradzic ktory bios do plyty asrock dual sataII jest najleszy??? Tzn najbardziej stabilny i na ktorym przynajmniej troszke podkrece procka Aha i skad je sciagac i jak wgrac??? :) http://www.asrock.com/support/download.asp...l=939Dual-SATA2 tu masz biosy i stery do płyty - polecam 1.6 / stabilny i poprawiona wydajność/ mozna wgrać spod Windowsa jak również Dos-a Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katarzynka Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 było, było, było było i jeszcze raz było wiem, ze bylo, ale nie mam czasu czytac 82 stron :/ http://www.asrock.com/support/download.asp...l=939Dual-SATA2 tu masz biosy i stery do płyty - polecam 1.6 / stabilny i poprawiona wydajność/ mozna wgrać spod Windowsa jak również Dos-a chce to zrobic jeszcze przed zainstalowaniem systemu, wiec jakim programem moge to zrobic??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VIBOR Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 wiem, ze bylo, ale nie mam czasu czytac 82 stron :/ chce to zrobic jeszcze przed zainstalowaniem systemu, wiec jakim programem moge to zrobic??? jest instrukcja w pliku biosu - dość dokładna zarówno do aktualizacji spod Dosu jak również Windowsa , jak robisz to 1 raz to radzę to zrobic spod Windowsa - poprostu klikniesz na plik i się uaktualni Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...