mechl!n Opublikowano 6 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2005 (edytowane) FSP350-60MDN: 3,3V- 28A 5V- 30A 12V- 19,5A wtyczka 20-pin wentyl 12x12cm FSP350-60THA: 3,3V- 22A 5V- 21A 12V1- 10A 12V2- 15A wtyczka 24-pin wentyl 8x8cm qura16 -> tak właśnie myślę... ale to przecież może być podstawą do reklamacji! BTW- chyba pokręciłem... nie "delta to fortron..." tylko "modecom to fortron...". Ale budowa podobna. Edytowane 6 Listopada 2005 przez mechl!n Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuruś Opublikowano 6 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2005 (edytowane) No właśnie coś pokręciłeś ta Delta to jest to samo co Chieftec GPS-350EB-101A i bardzo ją polecam nie miałem jeszcze takiej cichej zasiłki ;] I Delta jest w ogóle lepsza do tych Fortronów bo ma więcej A na poszczególnych liniach. Edytowane 6 Listopada 2005 przez qura16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 6 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2005 No... tak prawie... DPS-350PB-2C 12V - 18A FSP350-60MDN 12V - 19.5A Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuruś Opublikowano 6 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2005 Bardzo kolosalna różnica to, to nie jest ;] reszta lini taka sama ;] ale Delta na pewno jest cichsza ;] bo mam tez Fortrona ale 250W i jest znacznie głośniejszy i się grzeje znacznie mocniej od Delty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=drake=- Opublikowano 6 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2005 z grzaniem sie fortrona to nie zaprzecze bo jak gram to o jezu ale dla mnie looz wszystko trzyma ladnie pieknie tak ma byc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuruś Opublikowano 6 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2005 A ja makam moją Deltę z każdej strony i nie czuję ciepła podczas ostrego stresu ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jgo Opublikowano 7 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2005 (edytowane) Witam Kupiłem sobie właśnie Zasilacz FSP350-60THA-P Mam to szczęście, ze jestem z Wrocławia i mogłem go kupić bezpośrednio, nie przez Allegro. Zasilacz wymieniłem za starego Codegena300W (Codegen poszedł do jeszcze starszego kompa, wktórym zasilacz po 5 latach zaczął niedomagać). Pierwsze wrażenie pozytywne - wrażenia w porównaniu do Codegena. Ciężar - wskazuje na solidność. Brak kurzu - wiec nówka. Szkoda, ze tylko 3 molexy, ale na razie akurat wystarczy. Po zamontowaniu i włączeniu prawie cisza i ledwo wyczuwalny powiew wyrzucanego powietrza. Codegen szumiał i wiał, ze hej. Napięcia OK (na oko, bo miernika nie mam, więc ie wpatrywałem się we wskazania z płyty;). Jest dobrze - zamykam obudowę. Właczam grę. Po kilkunatu minutach - ciszę przeszywa alarm z płyty głównej. PRZEGRZANIE !!! Po restarcie sprzawdzam: temp: CPU 62C, obudowa 40C - wiatrak zasilacza wciąż cicho szumi, jakby nic się nie działo. Przy Codegenie było CPU 50C (na CPU jest zwykły BOXowy cooler), obudowa 28C. Zdjęcie bocznej ścianki przywraca te temperatury. Jak dla mnie zasilacz powinien zwiększyc obroty - jesli wzrosła temp. w obudowie, a wiec i w zasilaczu. Dzwonie do serwisu PC-LOTUS. Serwisant twierdzi, że zasilacz chłodzi sam siebie i po to ma NoiseKill, żeby był cicho, a jeśli chcę wywyłać ruch powietrza w obudowie to musze załozyć 1-2 dodatkowe wiatraki. Deklaruje, że oczywiście możńa wymienić zasilacz jeśli chcę, ale ze to nic nie zmieni, bo przecież pracuje poprawnie. Wiec jak to jest. :? Wiatrak zasilacza powinien przyspieszyć czy nie ? Ja sobie poradzę, moge domontowac dodatkowe wentylatory (przy okazji wymienię cooler na CPU), ale przecież nikt ze znajomych ani w kompach w pracy nie ma dodatkowych wentylatorów w obudowie. Bardzo mi się to nie podoba, co ma zrobić zwykły user, który taki zasilacz dostanie w standardowym zestawie ?. Edytowane 7 Listopada 2005 przez jgo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 7 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2005 A może podczas instalacji zasilacza w obudowie poruszyłeś/obruszyłeś radiator na CPU i teraz nie ma dobrago kontaktu rdzeń-radiator? Bo jakoś "dziwnie jest"- wentylek 80x80 który miałeś w codegenie poprzez kilka wycięć w obudowie zasilacza robił taki przeciąg że temperatura była niższa o 12stC niż teraz? Dziwno... Sprawdź docisk radiatora do proca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 7 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2005 (edytowane) No... tak prawie... DPS-350PB-2C 12V - 18A FSP350-60MDN 12V - 19.5A 1) Wydaje mi sie (choc moge sie mylic), ze wartosc 19,5A na tym Fortronie to wartosc w tzw. Peaku, bo DELTA tez w Peaku w specyfikacji ma 19,5 A, a to sa przeciez bardzo podobne zasilki. 2) Ta DELTA to wlasnie jest Chieftec 350W (jak juz ktos wyzej zauwazyl), a nie Fortron w innej obudowie :) Przeciez Detla i Fortron to dwie rozne firmy. :) 3) Nic nie zmienia faktu, ze DELTA jest rewelacyjna zasilka i mozna ja brac w ciemno :D (a w ciemnosciach ciezko by ja bylo znalezc, bo jest nieslyszalna :wink: ) Edytowane 7 Listopada 2005 przez DziubekR1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jgo Opublikowano 7 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2005 Sprawdź docisk radiatora do proca. raczej nie dotknąłem radiatora na procesorze. No i winę radiatora na procesorze wykluczają 2 fakty: - wzrosła zarówno temp na procesorze jak i w obudowie, czyli ciepło przechodzi z procesora przez radiator do wnętrza obudowy, tylko nie chce z tej obudowy wyjść. - otwarcie obudowy(zdjecie ścianki obudowy) przywraca niższe temperatury Pisałme że Fortron wieje ledwo wyczuwlanie, a Codegen mocno, czy to wystarczy żeby spowodowac różnicę 10C w obudowie. Chyba tak. Czy róznica 10C w obudowie może przekładać się na róznicę około 10C na procesorze. Nie jestem fizykiem, ale intuicja podpowiada, że TAK. Czy w waszych zasilaczach wraz ze wzrostem temp. w obudowie zwiększają się obroty wiatraka, tak że przepływ powietrza wyczuwalnie się zwiększa ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 7 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2005 1) Wydaje mi sie (choc moge sie mylic), ze wartosc 19,5A na tym Fortronie to wartosc w tzw. Peaku, bo DELTA tez w Peaku w specyfikacji ma 19,5 A, a to sa przeciez bardzo podobne zasilki. 2) Ta DELTA to wlasnie jest Chieftec 350W (jak juz ktos wyzej zauwazyl), a nie Fortron w innej obudowie :) Przeciez Detla i Fortron to dwie rozne firmy. :) ad1. W każdym razie Delta nie ma "więcej A na poszczególnych liniach" co sugerował qura16. EOT. ad2. Przecież przyznałem się już do błędu :oops: ... Dobra- wyedytuję posta dla spokojności. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysak Opublikowano 8 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2005 Mam szybkie i krótkie pytanko, mianowicie ile Delta DPS-350PB-2C ma molex'ów. Jest to model z tej aukcji: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=69664165 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuruś Opublikowano 8 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2005 4 ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 8 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2005 Właśnie też miałem o to pytać. W FSP350-60MDN którego kupiłem też są tylko cztery molexy. Na dwóch oddzielnych liniach są małe wtyczki do flopów- straszne marnotrawstwo IMO. Ale "potrzeba matką wynalazków"- mam jednego uwalonego fortrona- wylutowałem z niego (takie same grube kable) jedną linię z dwoma molexami i wlutowałem w miejscę jednej z lini z małą wtyczką... A skoro zasiłka była już wybebeszona zainstalowałem w jej wnętrzu synchroniczny włącznik pompki (znaczy przekaźnik)- teraz napięcie dla pompki "kradnę" z gniazda zasilania zasiłki- wszystko w środku- na zewnątrz wyprowadziłem tylko 230V w kablu zakończonym odpowiednią kostką. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marcin198787 Opublikowano 8 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2005 Witam. Sory, że wpierniczam się do tematu ale jak bym założył nowy topic to pewnie bardziej byście mnie zjechali :-P :wink: Mianowicie mój znajomy chce wymienić zasilacz do sprzętu Abit AN7, Athlon XP 3200+@3800+, 2BG RAM, 2x120GB HDD, Geforce 6800, DVD-RW, i parę wentylatorków. No i mam dylemat co mu polecić, zastanawiam się nad Huntkeyem HK400AP (w różnych sklepach nazywa się inaczej, np. w 4max.pl jest to HuntKey HK400-13BP UltraSILENT) i nad Chieftec GPS-400AA-101A. Który będzie lepszy? HK jest za 199 zł a Chieftec za 189 zł. Z góry dzięki za odpowiedzi :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 8 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2005 Chieftec Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marcin198787 Opublikowano 8 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2005 ChieftecMoże jakieś uzasadnienie? Ostatnio mi poleciłeś HK, kupiłem dla siebie i nie narzekam. Duża jest różnica pomiędzy tymi zasilaczami? Znajomemu zależy na ciszy, HK jest cichy, jak z tym u Chiefteca? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 8 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2005 Bo wymieniłeś starą wersję huntkeya, jakbyś wymienił wersję AP to co innego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marcin198787 Opublikowano 8 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2005 (edytowane) Bo wymieniłeś starą wersję huntkeya, jakbyś wymienił wersję AP to co innego.Napisałem AP a w nawiasie HuntKey HK400-13BP, myślałem, że to te same zasilacze tylko coś zamotali w nazwie ale widocznie są to inne. Zmyliła mnie ta sama cena. Więc HK400AP tak, HK400-13BP nie? Więc czy się różni ten http://4max.pl/default.asp?g=113&gg=38&produkt=1688 od tego http://zenfist.pl/pID/163/huntkey-hk-400ap.html ? Edytowane 8 Listopada 2005 przez marcin198787 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grykom Opublikowano 9 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2005 Witam, moja konfiguracja to: Athlon 64 3000+ Asus A8n-e X800 GTO 256MB Mam wspomianego Fortrona, lecz z wtyczka 20 pin. Komputer dziala (4 piny zostaly wolne), lecz napiecie +12V przy podkrecaniu karty graficznej spada nawet do 11,264V. Czy przejsciowka 24->20 pin starczy, czy czeka mnie wymiana zasilacza? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 9 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2005 Po pierwsze czy mierzyłeś miernikiem? Bo jeśli nie to zmierz. Po drugie, przy takim konfigu czego się spodziewałeś po takim zasilaczu, trzeba sie zaopatrzyć, co najmniej w zasilacz 400-Watowy żeby napięcia były dobre. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Soften Opublikowano 10 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2005 (edytowane) Kurcze właśnie też zamontowałem Fortona 300 od tego gościa co ty "jgo" kupiłem i naprawde ten wiatrak chodzi wolniuteńko ledwo co i zastanawiam się czy może usunąć jakoś noisekiller i wtedy przyśpieszy wiadomo że będzie głośniej troche ale jak to zrobić nie wiem ?? co o tym myślicie nie chce żeby komp padł, na moim kompie chieftec bardziej wieje :? Edytowane 10 Listopada 2005 przez Soften Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 10 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2005 W kwesti formalnej- jgo kupił FSP350. Wiatrak połączony jest z noisekillerem dwoma przewodami (wiadomo- masa i prund ;-) ). Wystarczy wylutować te dwa przewody z płytki noisekillera (płytka ta przykręcona jest do jednego z radiatorów) i połączyć na stałe z 5V (czerwony i czarny) lub 7V (czerwony i żółty). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B4ko Opublikowano 10 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2005 witam jestem bardzo szczęsliwym posiadaczem fortrona 300-60 GTP bardzo bardzo dobry zasilacz i tani ma w sobie moc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizner5 Opublikowano 10 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2005 (edytowane) Witam wszystkich Z zaciekawieniem przeczytalem cały ten post. Jednak mam pytanie co do zasilacza DELTA a dokładnie tego zasilacza http://www.allegro.pl/show_item.php?item=71748587. Czy ma on podwójną linię 12V? I czy bez problemu i ze stabilnością uciągnie mój konfig: Athlon 1700@2000 512 DDR PC400 Kingston Gigabyte Radeon 9550 250/400@420/500 Nec DVD-RW Gigabyte GA-7N400-l A może lepiej wybrać ten zasilacz Fortrona? http://www.allegro.pl/show_item.php?item=70487677 Pozdrawiam i z góry dziękuję Edytowane 10 Listopada 2005 przez wizner5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SABUR Opublikowano 10 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2005 Witam wszystkich Z zaciekawieniem przeczytalem cały ten post. Jednak mam pytanie co do zasilacza DELTA a dokładnie tego zasilacza http://www.allegro.pl/show_item.php?item=71748587. Czy ma on podwójną linię 12V? I czy bez problemu i ze stabilnością uciągnie mój konfig: Athlon 1700@2000 512 DDR PC400 Kingston Gigabyte Radeon 9550 250/400@420/500 Nec DVD-RW Gigabyte GA-7N400-l A może lepiej wybrać ten zasilacz Fortrona? http://www.allegro.pl/show_item.php?item=70487677 Pozdrawiam i z góry dziękuję powiem tak, delta z palcem w pu.pie pociągnie Twojego cumpa. Szkoda, że nie ma teraz DELT od mix-rtv bo tak mają po 45zł. Fortron też nie jest zły ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizner5 Opublikowano 10 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2005 powiem tak, delta z palcem w pu.pie pociągnie Twojego cumpa. Szkoda, że nie ma teraz DELT od mix-rtv bo tak mają po 45zł. Fortron też nie jest zły ;) A może lepszy będzie ten Modecom http://www.allegro.pl/show_item.php?item=68933004 ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.Kuba Opublikowano 10 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2005 Modecom MC350 to jest to samo co fortron :) tylko 2 letnia gwarancja , okablowanie lepsze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizner5 Opublikowano 10 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2005 Modecom MC350 to jest to samo co fortron :) tylko 2 letnia gwarancja , okablowanie lepsze Ale czy będzie lepszy od tej DELTY ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Soften Opublikowano 10 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2005 Machl!n wiem że ma inny niż ja, ale od tego samego allegrowicza i dzięki za instrukcje zobacze jak dalej będzie narazie wrzuciłem na przód wiatrak i na tył jeszcze arctica do tego komputera zapodam i zobacze co wtedy jak będzie wporządku to zostawie mam nadzieje że będzie wszystko oki a co do zasilacza to jak najbardziej fajny sprzęcik tylko te obroty wiatraka troche wyższe i by było wszystko fajnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...