Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

uff... właśnie przebrnąłem przez wszystkie 31 stron tematu. chciałem kupić X-Fi audio ale mnie skutecznie zniechęciliście. myślę teraz o X-Fi gamer, ale czy kupowanie tej karty do Logitech X-540 i Athlona 900 ma sens? w gry nie gram (no czasem w Diabełka lub Hirołsów 3) głównie słucham mp3 i radia on-line w czasie pracy. PS. aktualnie posiadam (baczność!) SB128 (spocznij!)

Edytowane przez shinue

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

uff... właśnie przebrnąłem przez wszystkie 31 stron tematu. chciałem kupić X-Fi audio ale mnie skutecznie zniechęciliście. myślę teraz o X-Fi gamer, ale czy kupowanie tej karty do Logitech X-540 i Athlona 900 ma sens? w gry nie gram (no czasem w Diabełka lub Hirołsów 3) głównie słucham mp3 i radia on-line w czasie pracy. PS. aktualnie posiadam (baczność!) SB128 (spocznij!)

IMO nie ma sensu. x-fi przydaje się jednie gdy pogrywasz w battlefielda 2 (eax5) lub inne strzelanki (dzwiek 3d na sluchawkach). poszukaj w tej cenie kart innych firm niż creative - często oferują lepszą jakość dźwięku kosztem wspomnianych efektów. lub możesz też zaoszczędzić i kupić choćby SB Live! 24-bit. wątpię czy usłyszałbyś na swoich głośnikach różnicę...

ja mam x-fi z geniusami 5.1 - też pewnie różnicy bym nie usłyszał, ale mam zamiar w przyszłości kupić coś lepszego...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

właśnie przesiadłem się z XP na Viste x64 posiadam Creative X-Fi elite Pro ściągnąłem sterowniki pod viste ze strony producenta no i stwierdzam że nie jest to samo sterowniki są bardzo ubogie w funkcje nie ma tylu możliwości ustawień jak w orginalnych co dostałem na płytce m.in. THX konsole ustawień korektora no i do tego wszystkiego panel sterujący nie działa tak jak w xp dlaczego?? czy sa jakies inne sterowniki do elite Pro które będą miały identyczne opcje jak w xp zwłaszcza sterowanie pilotem i konsolą bo pilot to już wogóle nie działa pomóżcie :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hej, dzis mi przyszla wlasnie ta karta , w audigy 2 musialem wlaczyc opcje CMSS zeby mi dzialala muzyka w glosnikach 5.1 ( normalnie bez tej opcji gra na 2 glosniki) a gdzie ta opcja jest w karcie X-fi bo nigdzie jej nie moge znależć ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam kolejny problem po paru dniach zaczął mi sie system bardzo dlugo zamykac, jak wyciagne karte i usune sterowniki to dziala normalnie - wylacza sie w 15 s, a jak mam podłączona X-fi to z 3-5 min się wyłącza .

Z tego co googlowalem to jest to problem wlasnie z tymi kartami X-fi , jednak nigdzie nie znalazlem odpowiedzi konkretnej na ten problem , czy ktos wie moze ?

Szukalem jakichs nowych sterownikow ale nic nie ma .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli masz Viste 32/64 bit to możesz spróbować z nowymi betami http://connect.creativelabs.com/beta/Files...%2020070827.zip

A co nowego:

- Wzrost wydajności w Unreal Tournament 3

- Wzrost wydajności w innych grach korzystających z silnika Unreal Engine 3

- Poprawki błędów powodujących uzyskiwanie niskiej wydajności w World of Warcraft na niektórych konfiguracjach

- Poprawki obsługi efektów Aux w Entertainment i Creation Mode

- Poprawki związane z problemami zamykania systemu

- Błędy

Ja ich nie sprawdzałem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.Mam głosniki logitech Z-5500 podłączone pod X-fi music i podczas słuchania muzyki głośność nieustannie lekko się zmniejsza i podnosi.Czy to jakiś efekt który można wyłączyć czy też powinienem oddać głosniki do serwisu gdyż wcześniej używałem słabego zestawu 2.1 i taki problem nie występował?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie! Proszę was o poradę, bo sam już nie wiem co zrobic

Kupiłem ojcu x-fi xtreme music i mam 2 problemy

nr.1 Sterowniki

Po zakupie zainstalowałem kartę i wszystko było ok. Po pewnym czasie nadszedł czas na format i zainstalowanie windy od nowa.

Stery do karty ze strony creativa, ale nie mam już dostępnej konsoli sterowania (takiej ładnej kolorowej, jak na sreenach w #944 poscie) tylko normalna karta jak we właściwościach np. pliku

nr2. Mikrofon

Nie mogę zmusic do działania mikrofonu w skypie. Jak przełączam tryby pracy to w jednym działa mikrofon a nie ma dzwięku w słuchawkach, w innych jest dzwięk a nie działa mikrofon. Rece mi już opadają. Na zintegrowanej dzwiękówce wszystko działa ok.

Byc może ma tutaj cos do rzeczy, że ojciec ma tuner satelitarny skystar2 - czy możecie mi coś poradzic?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.Mam głosniki logitech Z-5500 podłączone pod X-fi music i podczas słuchania muzyki głośność nieustannie lekko się zmniejsza i podnosi.Czy to jakiś efekt który można wyłączyć czy też powinienem oddać głosniki do serwisu gdyż wcześniej używałem słabego zestawu 2.1 i taki problem nie występował?

W sterownikach opcja SVM - wyłącz ją bo służy do utrzymywania stałego poziomu głośności i może to być odpowiedzialne za zmiane głośności. No chyba że głośniki mają jakąś wade fabryczną.

...nr.1 Sterowniki

Po zakupie zainstalowałem kartę i wszystko było ok. Po pewnym czasie nadszedł czas na format i zainstalowanie windy od nowa.

Stery do karty ze strony creativa, ale nie mam już dostępnej konsoli sterowania (takiej ładnej kolorowej, jak na sreenach w #944 poscie) tylko normalna karta jak we właściwościach np. pliku...

Zainstalowałeś tylko sterowniki więc nic dziwnego że nic więcej nie ma. Pobierz reszte oprogramowania i zainstaluj :rolleyes: Edytowane przez rafa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam kolejny problem po paru dniach zaczął mi sie system bardzo dlugo zamykac, jak wyciagne karte i usune sterowniki to dziala normalnie - wylacza sie w 15 s, a jak mam podłączona X-fi to z 3-5 min się wyłącza .

Z tego co googlowalem to jest to problem wlasnie z tymi kartami X-fi , jednak nigdzie nie znalazlem odpowiedzi konkretnej na ten problem , czy ktos wie moze ?

Szukalem jakichs nowych sterownikow ale nic nie ma .

To wina sterownika, miałem swego czasu ten sam problem, na Vista x64. Żąglerka sterownikami pomogła (najnowsze nie działały poprawnie).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do problemu to wina lezy po stronie procesu : CTXFISPI.EXE .

Ja wyrzucilem go z autostartu, probowalem z 10 programow i zaden nie mogl go suunac z autostartu , jedynie taskmanager se poradzil .

Na forum angielskim pisze niby ze ten proces jest do obslugi mikrofonu albo sluchawek , mam nadzieje ze nie uszkodzi nic innego... jak narazie nikt sobie z tym inaczej nie poradzil na xp .

Poza tym programem mozna tez sprobowac zrobi nastepujaca sztuczkę , zeby wylaczyc , jednak jest to jednorazowe wylaczenie :

go to Command prompt.

Type "tasklist"

when you see the "CTXFISPI.EXE" (Creative X-fi Spy, codenamed spi ?...) look at the number before the word "console" on the same line. That is your PID number.

Then type "taskkill /f /pid ####" (The #### is whatever number you got for it's PID)

(there is a space after the "taskkill" and a space after the "/f" and a space after the "/pid"

That will destroy it ahhhhhhhh diiiiiieeeee.

P.S. "/f" means force kill, and "pid" is process Identification number.

Edytowane przez jrd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zainstalowałeś tylko sterowniki więc nic dziwnego że nic więcej nie ma. Pobierz reszte oprogramowania i zainstaluj :rolleyes:

Zainstalowane mam wszystko co jest na stronie creativa

Jak klikam audio console to wlacza mi się taka

Dołączona grafika

widzę, że nie tylko ja mam taki problem:>

http://www.frazpc.pl/b/196210

Spróbuje sciągnąć obraz płytki, bo swojej nie mogę znaleźć

To trochę dziwne, że stery online są nie zabardzo?

Edytowane przez solmyr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żeby mieć cały panel musisz sobie ściągnąć całą płytkę instalacyjną do Visty. Do Xp wystarczyło zainstalować to, co dawali na płytce ze sprzętem.

http://forum.purepc.pl/index.php?act=ST&am...t&p=2536027

Edytowane przez Elektronek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

mam pytanie gl dla posiadaczy x-fi audio i geniusow sw-hf

moglibyscie podac swoje ustawienia zapewniajace najlepsza jakosc dzwieku a przede wszystkim glebie basow bo jak wiadomo ten sub ciezko zmusic zeby schodzil nisko ale przy odpowiednich ustawieniach sie da

bardzo mile widziane blyby ustawienia robione przez ekspertow

bede bardzo wdzieczny za odpowiedzi

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem, czy wyciśniesz z tych Geniusów jakikolwiek głęboki bas, prędzej da się we znaki ładne charczenie membrany lub szum powietrza z bass-reflexu.

Miesiąc temu, gdy decydowałem się, co wybrać. Dołożyć kasy do Amplitunera i wykorzystać kolumienki, które posiadam, czy kupić jakieś głośniki komputerowe.

Kumpel wpadł na test z Subem Geniusa kontra jedna kolumienka Home-made z Tonsilem 20/80/2

Wniosek z testu: Geniusy z 75W subem to totalna kiszka, nawet nie było do czego porównywać.

Moja kolumienka schodziła bardzo nisko i nie szumiała nawet przy dość wysokim Volume. Geniusy nie wydobyły z siebie nawet w 10% tak niskiego Bassu, a na dodatek zaczynały świszczeć powietrzem i membraną na bardzo niskim Vol.

Próbowałem zmieniać różne ustawienia w Panelu X-fi, ale Genius zawsze więcej charczał, niż produkował bass.

:( Przykro mi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dokladnie tak jak mowisz basy w geniusach sa beznadziejne(wyjalem glosnik i doszedlem do wniosku ze on tylko dmucha powietrze niczym cooler a basow daje naprawde malo(ci co mowia ze genius ma super basy az wszystko sie trzesie nie slyszeli chyba nigdy prawdziwego niskiego brzmirnia) no ale chcialem wiedziec jak optymalnie ustawic sprzet bo przeciez muzyka to nie tylko niskie tony

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stoje przed wyborem karty muzycznej do gier

dotychczas uzywalem zintegrowanego siajsu ALC850

ale w niektorych nowych grach zaczely wystepowac braki czesci udzwiekowienia

np w MoHA i Bioshock podczas ostrych akcji przycina audio i nie slychac wszystkich efektow :/

Moje pytanie czy brac Creative Sound Blaster X-FI Oem na PCI-E czy tez wersjie PCI

podejrzewam ze wersja PCI-E mniej obciaza CPU , jesli jestem w bledzie to niech mnie ktos oswieci

No i czy ta karta chodzi w 5.1 pod Vista >>>???

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi