wegorz91 Opublikowano 28 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2006 Dlatego ja olewam top z pleksy, bo za dużo z nim zachodu w stosunku do kożyści Zrobię top z miedzi lub mosiądzu. Może wygląd nie ten, ale to i tak sprawa dyskusyjna - ja wolę mosiężne. A po pierwsze mam mniej łażenia i żebrania o kawałek pleksy, po drugie odpada potrzeba tego drogiego gwintownika z gwintem rurowym, po trzecie można sobie wlutować króćce każdego rodzaju albo zwykłe kolanka, które nie są może piękne, ale tanie i można ustawić je tak względem innych bloków, że nie ma połamanych węży itd., itp., … Nie, nie nikt mnie nie namówi na top z pleksy – same problemy tylko – przynajmniej przy produkcji w warunkach domowych. Ja tam bym chciał zeby ktos mi pomugł wymyslic spod bloczku :razz: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzemian Opublikowano 28 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2006 http://www.allegro.pl/show_user.php?uid=3199608 - napisz do tego gościa, jakiś czas temu szukałem gwintowników 3/8 cala (miałem robić bloki) i on sprzedawał komplet po 32 zł. Trzeba po prostu szukać, a nie marudzić:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
...John Opublikowano 28 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2006 Ja tam bym chciał zeby ktos mi pomugł wymyslic spod bloczku :razz: Po co kombinować, jeśli masz sztabke 50/50/10 to najprostszy jest do wykonania spód typu prison. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 28 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2006 dokladnie tak :) nic nie kombinuj tylko rob to co bylo juz klepane "domowymi sposobami" czyli prison i inne proste konstrukcje. nie zrobisz bloku o jakis zygzakowatych kanalach czy innych wzorkach, bo z tego co wiem to wymyslne wzory w spodzie bloku robi sie za pomoca frezarki CNC Krzemian dzieki ;) skontaktuje sie z kolesiem ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wegorz91 Opublikowano 28 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2006 Biore sie za spod typu orbital, czy ma ktos moze fotke tego spodu bo znalalem jedna ale troche nie wyrazna..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 29 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2006 i tak, jak to sie mowi: potrzeba matka wynalazku :) czy jakos tak, mniejsza o to. chodzi mi o to ze zrobilem sobie gwintownik z kawalka starej nagwintowanej rurki :) (pozniej Wam pokaze) bardzo sie ciesze bo wreszcie rusze z robota i prawdopodobnie moje WC ruszy juz w tym tygodniu. kupilem dzisiaj fikusne srubeczki do przykrecenia topow :) a tym czasem spadam dokanczac bloczki stay tuned Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lubmich Opublikowano 29 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2006 gdzies byl temat w ktorym zaczelem pisac o moim bloku - ale bylo to wieki temu i nie licze na jego odgrzebanie.. tak czy inaczej dopiero teraz go wykanczam.. potrzebuje :D gwintownika 3/8' - do gwintowania mam plexe wiec nie zniszcze go nikomu - moze ktos ma w Krakowie i pozwoli wykonczyc blok? kawalek miedzi wydziargany przezemnie wyglada tak: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oskarro Opublikowano 29 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2006 bierwszy co mi sei nasuwa, to.... GRUBO :wink: w sensie "wysoki" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lubmich Opublikowano 29 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2006 bedzie druga sprawa - jaktylko bede mial ten gwintownik - moze ktos z Krakowa bedzie mial ochote przetestowac blok.. porownac wydajnosc z czyms innym.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg_1 Opublikowano 29 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2006 A masz taki gruby kawał plexy :?: :blink: btw wygląda jak narzędzie tortur, w miniaturce oczywiście ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattnick Opublikowano 29 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2006 zastanawiam się czy górna część zdąży się w ogóle nagrzać... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 29 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2006 ok, cos takiego zmontowalem :) to bedzie bloczek na grafe :) jutro juz bedzie moze gotowy a to moje pro-gwintowniki 3/8" wlasnej konstrukcji :D jak robic wszystko to znaczy wszystko ;) sorry za jakos fotek, jak wszystko bedzie skonczone to zamieszcze fotki w lepszej jakosci :) jakies komentarze prosze, a nie sie tu kolko rozancowe zrobilo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellon Opublikowano 30 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2006 Bloczek super, jeszcze tochę go zapolerować ale ... i tak w porównaniu z gwintownikami to betka. :-P I to jeszcze zestaw :blink: : wstępny i wykańczający - naprawdę gwintowniki robią na mnie duże wrażenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 30 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2006 no musialem sobie jakos radzic z tymi gwintownikami :) dzisiaj zrobie zapinke do tego bloku, prawdopodobnie z aluminium (drapane). mam duzy problem, nie moge sie zdecydowac czy polerowac plexi czy ja zmatowic. ale chyba bedzie zmatowiona, znudzila mi sie juz krystalicznie przezroczysta plexi. zaraz jeszcze biore w oboroty blok na gpu :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lubmich Opublikowano 30 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2006 @ Greg_1 - tak - juz mam wyciety top.. tylko gwintow brakuje... @ mattnick - przyznam sie. ze wielu obliczen przeplywu ciepla nie zrobilem tnac miedz.. ale porownanie chetnie bym zrobil wydajnosci - tak dla orientacji.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Black_war Opublikowano 30 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2006 moze i jestem newbie ale jak sie robi/skad bierzecie taka miedz ze ma takie wypukle kawaly ?:) chodzi mi o cos takiego jak ma lubmich zeby potem tylko w tym wiercic i przykryc drugim kawalkiem miedzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 30 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2006 Black War nie bardzo wiem o co Ci chodzi :) ja mam inne pytanie jaki jest rozstaw otworow przy NB na abicie nf7? nie chce narazie nic demolowac bo bedzie na to czas jak bede montowal WC, a te wymiary pewnie zna ktos kto robil bloczki. z gory dzieki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 30 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2006 (edytowane) @ Greg_1 - tak - juz mam wyciety top.. tylko gwintow brakuje... @ mattnick - przyznam sie. ze wielu obliczen przeplywu ciepla nie zrobilem tnac miedz.. ale porownanie chetnie bym zrobil wydajnosci - tak dla orientacji.. mam w głowie od 2 tyg. podobny pomysł ale "radiator" na miedzianym spodzie u mnie jest w kształcie półkuli z wlotem po srodku topu,Twój troche to przypomina. Edytowane 30 Maja 2006 przez Racuch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lubmich Opublikowano 30 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2006 moze i jestem newbie ale jak sie robi/skad bierzecie taka miedz ze ma takie wypukle kawaly ?:)hehe - tak lekko nie ma - trzeba sobie wyciac wszystko.. tego gwintownika to musze poszukac chyba po hydraulikach w okolicy.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rhezuz Opublikowano 30 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2006 CarsonPoland > rozstaw otworów nb na abicie nf7 60 mm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 30 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2006 ok, dzieki. to jest fi 3 ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 30 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2006 3mm? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 30 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2006 tak fi3 = 3mm Otwory w zapince radze zrobić 4mm (blok nie będzie się zakleszczał jeśli będzie to 59.5 a nie 60mm) a z tego co pamiętam to właśnie jest 59.5mm jesli chodzi o abita nf7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Subvoice Opublikowano 31 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2006 tego gwintownika to musze poszukac chyba po hydraulikach w okolicy.. Ja kiedyś kupiłem na allegro za chyba 15zł 2 gwintowniki 3/8 cala - zgrubny i do wykończenia gwintu - nówki, nie używane. Zupełnie mi nie są (i nie były) potrzebne. Jeżeli jesteś zainteresowany to PM. Muszę ich poszukać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lubmich Opublikowano 31 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2006 hehe - beda to gwintowniki przechodnie ;) - ok odezwe sie jak tylko zobacze czy ktorys z nadwornych hydraulikow nie nagwintuje mi tej pexy.. moze uda mi sie to od reki zalatwic... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 15 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2006 dobra, bloczek na procka skonczony (nie jestem zadowolony z estetyki), na NB tez skonczony (jestem w pelni zadowolony) i jeszcze zostalo zrobic zapinke do bloku na grafe :) to jutro, poza tym jeszcze zostal shroudzik na kadeta do zrobienia (z plexy). pozniej dam foty. a wlasnie, mam pytanie, wlalem do kadeta kwas solny w celu przeczyszczenia :) moge to zostawic do rana czy cos wyzre? ------------------------------ dobra, wc zamontowane :) ale jeszcze nie mam zrobionego shrouda, wentyle leza luzem na nagrzewnicy i przez to troche sa wyzsze temp. ale bloczki dobrze odprowadzaja cieplo z procka/NB/grafy nagrzewka szybko robi sie bardzo ciepla, zrobie shroudzika i bedzie git. pozniej zapodam foty -------------------------------------- wczoraj skonczylem robic reza z pleksy do mojego kibla. roboty bylo w cholere, moim zamiarem bylo posklejanie pojemnika i nie uzycie ani jednej srubki wiec musialem wszystkie scianki z pleksy idealnie podocinac. i tak nie wyszlo to jakbym chcial ale nie jest strasznie ;) rez bedzie zamocowany w top'ie obudowy. teraz napelnianie i odpowietrzanie ukladu to bedzie sama przyjemnosc :) tylko przyszla mi jedna mysl do glowy, czy umieszczenie reza na samej gorze nie bedzie mi podgrzewac wody (cieple powietrze jak wiadomo idzie do gory). troche tego nie przemyslalem. wkurzony jestem bo nie mam dojscia do cyfraka a chcialem sie pochwalic co zmajstrowalem :rolleyes: shrouda jeszcze nie zrobilem :mur: ---------------------------------------------- mam do Was pytanie. czy rez moze byc podlaczony zaraz za pompka i dopiero za nim bloki i chlodnica? to bedzie tak: POMPKA->REZ->BLOKI->CHLODNICA->POMPKA. czy bedzie to optymalnie pracowac? rez bedzie na samej gorze obudowy, pompka i chlodnica sa na samym dole. tak mi najbardziej odpowiada podlaczyc bo w innym wypadku bede mial platanine wezy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 15 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2006 mam do Was pytanie. czy rez moze byc podlaczony zaraz za pompka i dopiero za nim bloki i chlodnica? to bedzie tak: POMPKA->REZ->BLOKI->CHLODNICA->POMPKA. czy bedzie to optymalnie pracowac? rez bedzie na samej gorze obudowy, pompka i chlodnica sa na samym dole. tak mi najbardziej odpowiada podlaczyc bo w innym wypadku bede mial platanine wezy.Nic nie stoi na przeszkodzie. Dlaczego by taka kolejność miała niby źle wpływać na układ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Black_war Opublikowano 15 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2006 a czy nie lepiej by bylo gdyby chlodnica byla po pompce? niektore pompki potrafia podgrzac wode i gdyby byla chlodzona przed wplynieciem do bloku bylo by wydajniej, przynajmniej moj atman (atman vs. blok) potrafi podgrzac wode i to w wyczuwalnym stopniu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 15 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2006 potrafi podgrzac wode i to w wyczuwalnym stopniuA jak to sprawdziłes? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Black_war Opublikowano 15 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2006 paluchem :D pompe mam w rezie po zarciu ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...