sorest Opublikowano 11 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2009 Idealny to byłby (przynajmniej bliski ideałowi) gdyby miał 10-12 bit programowalnego LUT , A TW IPS , 120 Hz , zakres reg. jasności od ~60 cd i 1920x1200 ... czyli coś typu EIZO CG232W B-) . :gitarzysta:@tom83 czyżby to była romantyczna i melancholijna przygrywka w oldschoolowym latynoskim stylu do jakże odwiecznej, utęsknionej pieśni @Kyle ? :wink: /sorry za OT. już koniec:)/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 11 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2009 wie ktoś może co się stało z resztą stron w topicu o 2209WA na Hardforum ? Było 25, jest tylko 17... znajdowały się tam interesujące mnie informacje dotyczące ustawienia monitora i kolorów. Awaria serwera miała miejsce i poszły posty z ostatnich 5 dni. @tom83 czyżby to była romantyczna i melancholijna przygrywka w oldschoolowym latynoskim stylu do jakże odwiecznej, utęsknionej pieśni @Kyle ? :wink: /sorry za OT. już koniec:)/ :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
E57 Opublikowano 13 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2009 (edytowane) czy ktoś z user'ów 2209WA wie, w którym miejscu znajduje się Service Tag ? chciałbym sprawdzić informacje odnośnie gwarancji navtej stronie. Edytowane 13 Lutego 2009 przez E57 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 14 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2009 (edytowane) Tak odnośnie modelu Dell'a 2209WA na tej matrycy e-IPS. Chłopaki z [H]ardforum zaczęli opisywać problemy z równomiernością matrycy, dokładnie chodzi o to, że jedna strona monitora jest jaśniejsza bądź ciemniejsza od drugiej a także że jedna przechodzi delikatnie w np. zielony lub różowy. Czyli znów zaje.bista "kontrola jakości" paneli od LG. Taki sam syfiasty problem był w modelu LG 2600HP na IPS, to samo w HP LP2475W, a w Necu 2690 to już w ogóle miałem najgorszy problem. Gdzie te stare matryce, mój Nec 1970 NX to był dopiero sprzęt. :razz: Klepią te syfiaste LCD od tylu lat, a nie potrafią wypuścić równej matrycy. OLED wchodź na rynek, bo te chińskie badziewie zaleje świat ( ee, już zalany ). :wisielec: Edytowane 5 Marca 2009 przez toms83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jinxed Opublikowano 14 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2009 Poki co szczerze powiem niczego takiego nie zauwazylem w swoim modelu Della, poki co powtorze :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
000loki Opublikowano 15 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2009 ja tez nie. Wyglada na to ze mielismy farta ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooliver Opublikowano 15 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2009 U mnie podobnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 15 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2009 No to tylko się cieszyć. :razz: Wiadomo że nie wszystkie jednostki tak mają, ale spory %, co w sumie nie powinno mieć miejsca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bakra Opublikowano 15 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2009 (edytowane) a u mnie tak. W moim DELLu 2209WA od gory jakies 3cm przez cala szerokosc ekranu matryca jest lekko ciemniejsza. Tzn jak robie NOKIA monitor test i odpale bialy ekran to na gorze idzie jakby przybrudzony, podchodzacy pod szarosc pasek. wyglada to tak jak bym mial nie biale tlo a lekki gradient na górze zenua probuje odszukac ten cholerny service tag czy express service code i to zareklamowac ale nigdzie tego badziewia nie moge znalezc numery z naklejek na kartonie nie pasuja zalamka Edytowane 15 Lutego 2009 przez bakra Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lubilas Opublikowano 15 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2009 probuje odszukac ten cholerny service tag czy express service code i to zareklamowac ale nigdzie tego badziewia nie moge znalezc numery z naklejek na kartonie nie pasuja zalamka Nie pasują, bo monitory Della nie mają Service Tagów - nie da się sprawdzić gwary na stronie. Najlepiej to chyba zadzwonić do Della i podać numer zamówienia właśnie z tej naklejki na kartonie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
E57 Opublikowano 15 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2009 (edytowane) ja mam podobnie, wczoraj zauważyłem bo miałem chwilę dłużej żeby posprawdzać monitor. chociaż przy wyższych ustawieniach jasności tego tak bardzo nie widać, to przy niskich (<10) jest to już widoczne. podczas normalnego użytkowania jest to raczej mało widoczne, natomiast przy całym białym ekranie już tak. podobnie jest z innymi kolorami, niebieskim, czerwonym, zielonym. widać, że u góry są ciemniejsze niż na dole. czy taka wada podlega wymianie na nowy model w ramach gwarancji ? Edytowane 15 Lutego 2009 przez E57 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 15 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2009 Nie pasują, bo monitory Della nie mają Service Tagów - nie da się sprawdzić gwary na stronie. Najlepiej to chyba zadzwonić do Della i podać numer zamówienia właśnie z tej naklejki na kartonie. Gdzieś ten numer to chyba powinien być? Nie wiem, nigdy nie miałem żadnego sprzęta od Dell. ja mam podobnie, wczoraj zauważyłem bo miałem chwilę dłużej żeby posprawdzać monitor. chociaż przy wyższych ustawieniach jasności tego tak bardzo nie widać, to przy niskich (<10) jest to już widoczne. podczas normalnego użytkowania jest to raczej mało widoczne, natomiast przy całym białym ekranie już tak. podobnie jest z innymi kolorami, niebieskim, czerwonym, zielonym. widać, że u góry są ciemniejsze niż na dole. czy taka wada podlega wymianie na nowy model w ramach gwarancji ? No właśnie tak jak piszesz. Przy normalnym użytkowaniu nie jest to tak widoczne. Gorzej jak jest jednolite tło, wtedy bardziej rzuca się w oczy. Nie wiem czy to podlega gwarancji, ale koledzy z [H] próbują wymieniać. Z jakim skutkiem to jeszcze nie wiadomo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grz Opublikowano 15 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2009 (edytowane) Sprawdzilem swoj 2209WA nokia monitor testem i nie ma powyzszych problemow zarowno na ustawieniach z duza jak i mala jasnoscia ekranu. Edytowane 15 Lutego 2009 przez grz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bakra Opublikowano 15 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2009 (edytowane) Sprawdzilem swoj 2209WA nokia monitor testem i nie ma powyzszych problemow zarowno na ustawieniach z duza jak i mala jasnoscia ekranu.kwestia przypadku miales farta. koledzy z [H] próbują wymieniać. Z jakim skutkiem to jeszcze nie wiadomo. gdzie o tym pisza? podaj linka Edytowane 15 Lutego 2009 przez bakra Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 15 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2009 kwestia przypadku miales farta. No niestety wychodzi na to, że rozrzut jakościowy tego i nie tylko tego modelu jest dosyć spory. gdzie o tym pisza? podaj linka Ogólnie w wątku o tym Dell. Zaraz jak rozpoczęli ten wątek to go od początku śledziłem. Co jakiś czas ktoś wyskakuje z postem że ma ten problem i że będzie starał się wymieniać model na inny. link Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
000loki Opublikowano 15 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2009 (edytowane) Dzwoncie do Dell'a i dajcie znac co z tym zrobia. btw.. gdzie macie wyprodukowane monitory ? Edytowane 15 Lutego 2009 przez 000loki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
E57 Opublikowano 15 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2009 (edytowane) made in Czech ;) spróbuję jutro rano zadzwonić do Dell'a i zasugerować wymianę na nowy egzemplarz, mam nadzieję, że się uda. na [H] piszą, że konsultanci twierdzili że taka jest specyfika matryc LCD (!) ale zgodzili się na wymianę. I have both the uniformity issue and that two very subtle vertical stripes, called Dell support guy here in China, they talked to their QC dept. and come with the reply that it's not an issue, just an common feature of LCD backlighting. As I was not satified, they sent me a new one for exchangeW każdym bądź razie próbuję wymienić, w razie gdyby się nie dało spróbuję zwrócić monitor do sklepu. Zastanawiam się tylko czy przyjmą zwrot, monitor kupowany przez Allegro -niby mam 10 dni na odstąpienie od umowy ale pudełko już rozpakowane (monitor używany przez 1h dopóki nie zauważyłem problemu z podświetleniem). Ma to coś do rzeczy ? Edytowane 15 Lutego 2009 przez E57 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gerlath Opublikowano 15 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2009 właśnie kupiłem ten monitor, przeczytawszy temat przeleciałem go nokia testem, przy jasności =0 nic nie widać, bardzo równe kolorki... żadnych smug i zero badów, chyba mam fart, monitor też kupiony na allegro, made in Czech rev A00, kolorki ok a i wygląd mi się bardzo podoba, a tak się bałem przesiadki na LCD... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 15 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2009 made in Czech ;) spróbuję jutro rano zadzwonić do Dell'a i zasugerować wymianę na nowy egzemplarz, mam nadzieję, że się uda. na [H] piszą, że konsultanci twierdzili że taka jest specyfika matryc LCD (!) ale zgodzili się na wymianę. W każdym bądź razie próbuję wymienić, w razie gdyby się nie dało spróbuję zwrócić monitor do sklepu. Zastanawiam się tylko czy przyjmą zwrot, monitor kupowany przez Allegro -niby mam 10 dni na odstąpienie od umowy ale pudełko już rozpakowane (monitor używany przez 1h dopóki nie zauważyłem problemu z podświetleniem). Ma to coś do rzeczy ? Co do zwrotu, to to co opisałeś nie ma znaczenia. Można monit podłączyć ( czyli trzeba pudło otworzyć ) i używać. Sprzęt po prostu nie może nosić śladów użytkowania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaqazz Opublikowano 16 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2009 Witam mam takie pytanko bo jestem zielony w tych sprawach... planuje zakup jakiejś panoramy 22'' ale mam kartę graficzną GF FX 5500 i nie wiem czy uciągnie taki monitor ? chciałbym go podłączyć przez DVI i używać tylko do buszowania w sieci i filmów... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 16 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2009 Witam mam takie pytanko bo jestem zielony w tych sprawach... planuje zakup jakiejś panoramy 22'' ale mam kartę graficzną GF FX 5500 i nie wiem czy uciągnie taki monitor ? chciałbym go podłączyć przez DVI i używać tylko do buszowania w sieci i filmów... Nie będzie żadnych problemów, oczywiście oprócz gierek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
E57 Opublikowano 16 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2009 możliwa jest sytuacja, że przy wymianie dostanę np. tylko sam panel bez podstawki, kabli itd ? oczywiście w takim przypadku wykorzystuje swoje, natomiast wymianie ulega tylko panel. usłyszałem o takiej możliwości (chociaż dowiem się tego dopiero przy wymianie) i trochę mnie to zdziwiło, bo myślałem, że dostanę full box w zamian za full box. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Camis Opublikowano 20 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2009 Dell 2209WA na IPS, dobry wybór ? Albo jakiś inny 22-24 do 1300zl ? Tylko nie TN... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tysiu Opublikowano 21 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2009 Dell 2209WA na IPS, dobry wybór ? Albo jakiś inny 22-24 do 1300zl ? Tylko nie TN... W przedziale cenowym który wymieniłeś oprócz Dell'a 2209WA znajdziesz tylko same TN'y. Kupiłem ten monitor w środę i na + powiem że : -Ładne kolory , pojawiło się mnóstwo niewidzianych przedtem odcieni niektóre strony uzyskują dzięki temu inny wymiar aż nie można oderwać wzroku :lol2: -Piwot , regulacja wysokości oraz możliwość skręcenia monitora bez ruszania podstawy -4 ( ! ) gniazda USB -DVI Na - : -Czerń mogłaby być lepsza choć tragiczna nie jest -Nierównomierne podświetlenie , plamy etc choć widać to dopiero na czarnej planszy bo normalnie jest to niezauważalne -Kiepskiej jakości plastik na ramce obudowy -Przyciski optycznie źle sie prezentują Te dwie ostatnie cechy szczególnie rzucają sie w oczy i psują obraz całości. Gdyby ramka ekranu oraz przyciski były lepiej wykonane to monitor wyglądałby na znacznie droższy. Ale z drugiej strony za tą cenę nie znajdziesz nic lepszego no chyba że chcesz kupić u producenta to wtedy lepiej bedzie pokusić się na HP L2275W. Z tym że jest to wide gamut a to rodzi pewne problemy użytkowe. Zapłaciłem za Dell'a 1249 PLN i za tą cene to rewelacja ale do 11 lutego sprzedawali ten monitor w "moim" sklepie za 1000 :rolleyes: Poszukaj na Allegro to znajdziesz 2209 za sensowna cenę. Powiem jeszcze że 22 to nie jest wcale duży monitor i zastanawiam sie nad 2709 : S-PVA zatem czerń bardzo dobra tylko ta cena :mur: Info producenta http://accessories.euro.dell.com/sna/produ...8653&pmha=6 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 21 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2009 (edytowane) Z tym że jest to wide gamut a to rodzi pewne problemy użytkowe.Z jednej strony tak (trzeba włączyć profilowanie ... choć właściwie na KAZDYM monitorze czyli też wąskogamutowym powinno się profilowanie włączyć) ... ale z drugiej strony taki monitor pozwala więcej zobaczyć (oczywiście ze zdjęć szerokogamutowych ... które robi każdy dobry aparat) Edytowane 21 Lutego 2009 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kornishon Opublikowano 23 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2009 Witam, mam pytanie do wlascicieli Dell 2209WA: czy monitor ma mozliwosc pochylenia ekranu do przodu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grz Opublikowano 23 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2009 Dell 2209WA: czy monitor ma mozliwosc pochylenia ekranu do przodu? tak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tysiu Opublikowano 23 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2009 (edytowane) właściwie na KAZDYM monitorze czyli też wąskogamutowym powinno się profilowanie włączyć)Ech nieco zielony jestem ale naczytałem sie co nieco o problemach użytkowników z wide gamut'em : http://www.skapiec.pl/site/cat/12/comp/381832_komentarze/ http://forum.pclab.pl/index.php?s=&sho...t&p=5969902 Ale po tym co napisałeś przyszło mi do głowy że to może niewiedza użytkowników powoduje te problemy ? A wracając do Dell'a 2209WAf przeprowadziłem wczoraj małe testy porównawcze ze starym TN'em i stwierdziłem że w bezpośrednim porównaniu kolorki nie są już takie ładne . Dziwne bo Dell solo wydaje się być tu znacznie lepszy. Przesuwając ikony na ekanach zwróciłem uwagę na to że jest także znacznie szybszy od starego monitora. Kamyczkiem w ogródku jest tu widoczny color banding ot choćby na tym właśnie forum :mur: Gdzieś w necie znalazłem informację że monitor ma 6 bit na kolor no to raczej nie mogło byc inaczej.... Ale np taki HP L2275W ma już 8 bit a Eizo 2209W 10 bit . Mówiąc krótko Dell nie jest wart więcej niż cena którą za niego zapłaciłem. Zatem chcąc mieć lepszy monitor należy głębiej sięgnąć do kieszeni <_< Edytowane 23 Lutego 2009 przez tysiu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grz Opublikowano 23 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2009 Gdzieś w necie znalazłem informację że monitor ma 6 bit na kolor no to raczej nie mogło byc inaczej.... Z tego co tu pisza 3226770[/snapback] A wracając do Dell'a 2209WAf przeprowadziłem wczoraj małe testy porównawcze ze starym TN'em... Przesuwając ikony na ekanach zwróciłem uwagę na to że jest także znacznie szybszy od starego monitora. Tak z ciekawosci to jaki byl czas reakcji tego starego monitora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 23 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2009 (edytowane) Ech nieco zielony jestem ale naczytałem sie co nieco o problemach użytkowników z wide gamut'em : http://www.skapiec.pl/site/cat/12/comp/381832_komentarze/ http://forum.pclab.pl/index.php?s=&sho...t&p=5969902 Ale po tym co napisałeś przyszło mi do głowy że to może niewiedza użytkowników powoduje te problemy ? WG to przyszłość, sam sRGB jest dosyć wąskim zakresem. Problemem jest to, że mało jest aplikacji ( programy, odtwarzacze, profile gier ) które odpowiednio radziłyby sobie z WG. Tak samo systemy operacyjne kuleją. A wracając do Dell'a 2209WAf przeprowadziłem wczoraj małe testy porównawcze ze starym TN'em i stwierdziłem że w bezpośrednim porównaniu kolorki nie są już takie ładne . Dziwne bo Dell solo wydaje się być tu znacznie lepszy. Przesuwając ikony na ekanach zwróciłem uwagę na to że jest także znacznie szybszy od starego monitora. Kamyczkiem w ogródku jest tu widoczny color banding ot choćby na tym właśnie forum :mur: Gdzieś w necie znalazłem informację że monitor ma 6 bit na kolor no to raczej nie mogło byc inaczej.... Ale np taki HP L2275W ma już 8 bit a Eizo 2209W 10 bit . Mówiąc krótko Dell nie jest wart więcej niż cena którą za niego zapłaciłem. Zatem chcąc mieć lepszy monitor należy głębiej sięgnąć do kieszeni <_< No niestety na to wychodzi. Za taką cenę cudów nie ma....... wróć, za taką jakość większa cena byłaby nieuzasadniona. Dell to jest masówka, niczym szczególnym ich sprzęty się nie wyróżniają. Te panele są 8 bit, gdzieś na [H] był link do fotek bebeszków monitora. No i oczywiście eIPS dostarcza LG, gdzie QC ( kontrola jakości ) leży i kwiczy. Znalezienie dobrego egzemplarza to albo trafienie jak w totka, albo przebieranie w monitorach jak w salonie. Eizo to Eizo, elektronika wysokiej klasy i jakości. Edytowane 23 Lutego 2009 przez toms83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...