Skocz do zawartości
JacekN8

Dfi Infinity Nf Ultra Ii-m2 - Pierwsze Dfi Pod Am2

Rekomendowane odpowiedzi

Witam właśnie dziś stałem się szczęśliwym posiadaczem Windsora F3 3800+ . Własnie pożegnałem Brisbana ( 3600+ który szedł na 2.8 ghz przy 1.5 v , jeśli ktoś chce to sprzedam, jest na gwarancji jeszcze ponad 2 lata) . Wracajac do mojego F3 pracował tylko 5 minut na standardowym taktowaniu , odrazu ustawiłem go na 333x9 co dało 3 ghz przy 1.425v , pamieci to 2gb (2x1gb) Adata Vitesta Extreme Edition 800 mhz cl4, obecnie pracuje na 667 przy CL3-3-3-9 i Comand Rate 1T . Wyniki satysfakcjonujące jak narazie :D jeśli ktoś chce screeny z everesta to mogę zamieścić . Bede musiał sobie kupić nowe chłodzenie, bo idzie lato , juz teraz cieżko go schłodzić... Pozdrawiam i życzę wszystkim wesolych świat...:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie lepiej dać 300x10, myślę że przy 333x9 nie ma przyrostu wydajności? u mnie na 300x10 potrzebował 1,25V ale nie było to w pełni stabilne, 3,0 full stable ma przy 1,3V. Swoje osiągnięcia proponuję opisać w dziale o F3, a nie DFI

Pozdrawiam :)

Edytowane przez M-Power

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja mam takie troche durne pytanie. dziala c'nq przy oc?

działa ale max napięcie jakie można podać (u mnie) to 1,35V (CPU-Z pokazuje 1,37) w rmclock jak i crystalCPUID(w tym jak dam nawet 1,55V to jest 1,37). U mnie działa regulacja mnożnika i napięcia w górę i w dół. Trzeba jednak pamiętać ze aby sie napięcie zmieniało to w biosie musi być napięcie "Auto"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście, ze można, ale nie uważasz, że wtedy nie bede miał pamięci 3-3-3-9 1T, próbowałem, i wiem, że na tym ustawieniu mam najwyższe jak dotąd wyniki w kwestii benchmarków typu everest i podobnych . Poza tym mam go dopiero od kilku godzin i nie miałem czasu na wieksze zabawy . Widzę, że niektórym pomógł zmodowany bios , który udostępniłem na .......... Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

działa ale max napięcie jakie można podać (u mnie) to 1,35V (CPU-Z pokazuje 1,37) w rmclock jak i crystalCPUID(w tym jak dam nawet 1,55V to jest 1,37). U mnie działa regulacja mnożnika i napięcia w górę i w dół. Trzeba jednak pamiętać ze aby sie napięcie zmieniało to w biosie musi być napięcie "Auto"

a u mnie nie chce dzialac... napiecie cpu, ht, c'n'q, mnoznik na auto, jakies stery zainstalowane >link< (trzecie od dolu) - mnoznik i napiecie ani drgnie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Warto założyć radiatory na układ zasilający? Do tej pory miałem radiatorki (patrz 2 foto), przy mocniejszym O/C 3,4ghz 1,6V, orthos latał 20min dotknąłem radiatorów i się przestraszyłem bo strasznie parzyły. Na co dzień miałem procka na 2,37ghz 1,15V i ram 946mhz i wszystko było chłodne. przed chwilą zdjałem radiatorki i jest tak samo gorąco więc jest sens je trzymać? Może jakiś nawiew by się przydał, chociaż fryzjer coś dam dmucha...

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Edytowane przez M-Power

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapinki to raczej zawsze są w komplecie, jeśli dedykują do AM2.

Zdaje się, że nie napisałeś do jakiego procka ma być ten cooler, no i czy będziesz mocno kręcił?

Jak patrzę na mojego Actica Freezone 64 PRO to na pewno by nie kolidował z twoją kartą, bliżej PCI-E są sloty pamięci.

procesora jeszcze nie mam, ale bedzie to jakis X2 pomiedzy 3800+ --- 4800+. zalezy co mi wpadnie okazjonalnie w rece. co do krecenia to nie bedzie to na pewno extremalnie, ale cos tam chcialbym podciagnac, chce tez miec cisze no i przy wymianie procka w przyszlosci dobrze by bylo zeby radiator zostal.

natomiast co do tego thermala Ultra-90 to widzialem na allegro za 69 zl ale niestety trzeba jeszcze dokupic zapinki pod AM2 (jakies 25 zl). no i jakis wentyl. a czy mial ktos stycznosc z wiatrakami ACUTAKE 120x120mm ? pisza o nich ze halas to 14,9 dBA, naprawde takie nieslyszalne? sa dosc tanie okolo 13-17 zl - moze bym polaczyl je z jakims wydajnym radiatorem.

a czy ktos uzywa chlodzenia SCYTHE MINE ? jesli tak to prosze powiedziec czy zmiesci sie razem z ta karta graficzna GIGABYTE ? (fotki karty i opis jej gabarytow kilkanascie postow wczesniej).

i jeszcze jedno pytanie w zasadzie na przyszlosc, czy ta plyta pociagnie Phenoma ?

z gory dzieki, pozdrawiam

Edytowane przez Mila

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm "pojawiło się światełko w tunelu" dla naszego DFI + 4 core :?:

http://www.csd.dficlub.org/forum/showthread.php?t=5955

http://us.dfi.com.tw/Support/Download/bios...G=B&SITE=US

Mi się "wydaje" czy "oni" AMD 21xx uznali za procki AM2+ :blink: :?:

http://forum.pclab.pl/index.php?showtopic=288773&st=1380 #1408

Bliźniacza konstrukcja Inf na nf570 SLi już wspiera Phenomy :)

http://us.dfi.com.tw/Support/Download/bios...G=A&SITE=US

Tematowe DFi jak na razie ma nowy bet bios dla "Sempow 2 core" mam nadzieje że w końcu się doczekamy biosu który będzie wspierał 4 core...

Na dniach w sumie ma sie pojawić 4 core za hmm ~400 zł... jakby to się jeszcze dobrze kręciło to Phenom 9100e/9150e wydawałby się względnym CPU... :]

http://www.pierdupierdu.com/czterordzeniow...le_370_zlo.html

http://www.egielda.com.pl/forum/index.php?showtopic=10478

Może spróbujemy zmobilizować e-mailami producenta aby postarał się wypuścić jak najszybciej odpowiedni bios pod Pehnomy :?:

Edytowane przez Spookie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

procesora jeszcze nie mam, ale bedzie to jakis X2 pomiedzy 3800+ --- 4800+. zalezy co mi wpadnie okazjonalnie w rece. co do krecenia to nie bedzie to na pewno extremalnie, ale cos tam chcialbym podciagnac, chce tez miec cisze no i przy wymianie procka w przyszlosci dobrze by bylo zeby radiator zostal.

natomiast co do tego thermala Ultra-90 to widzialem na allegro za 69 zl ale niestety trzeba jeszcze dokupic zapinki pod AM2 (jakies 25 zl). no i jakis wentyl. a czy mial ktos stycznosc z wiatrakami ACUTAKE 120x120mm ? pisza o nich ze halas to 14,9 dBA, naprawde takie nieslyszalne? sa dosc tanie okolo 13-17 zl - moze bym polaczyl je z jakims wydajnym radiatorem(...)

Ja tam mam Fryzjera i do Athlona X2 5000+ zupełnie wystarczy. Nawet jeśli mocno podkręcę. Nie namawiam cię bo może masz więcej kasy, ale ten cooler jest bardzo cichy i wydajny. Temperatura oscyluje tak od 20 do 30 stopni a na rdzeniach 10-15.

Jak chcesz coś lepszego to zastanów się nad którymś Scythe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam mam Fryzjera i do Athlona X2 5000+ zupełnie wystarczy. Nawet jeśli mocno podkręcę. Nie namawiam cię bo może masz więcej kasy, ale ten cooler jest bardzo cichy i wydajny. Temperatura oscyluje tak od 20 do 30 stopni a na rdzeniach 10-15.

Jak chcesz coś lepszego to zastanów się nad którymś Scythe.

Chwila chwila - twierdzisz, że temperatura rdzeni procesora chłodzonego Freezerem wynosi 10-15C? Nierealne. Przecież temperatura chłodzonego układu nie moze być niższa od powietrza którym go chłodzisz! Wiec coś chyba program Ci źle pokazuje...(albo mieszkasz na Syberii ;) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm "pojawiło się światełko w tunelu" dla naszego DFI + 4 core

Jest i wersja dla Sli-m2/g :D :lol2:

http://us.dfi.com.tw/Support/Download/bios...G=B&SITE=US

Major Reasons of Change:

- Update AMD CPU Micro code for new AMD AM2+ 21xx CPUs.

+ poprzednie poprawki, nadal nie dostępne w biosie z 2007/07/25 który jest na stronie

- Update AMD CPU Micro code.

Edytowane przez zajchow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No real a jak ja dam swojego Opka na 1.8Ghz, napięcie 1V, i dwa Revoltec'i na 12V na CoolerMasterze to moge zejść do 0 stopni dziecinnie proste :lol2:

zajchow przecie Infinity i SLI to te same płyty :wink:

Edytowane przez Razan_r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chwila chwila - twierdzisz, że temperatura rdzeni procesora chłodzonego Freezerem wynosi 10-15C? Nierealne. Przecież temperatura chłodzonego układu nie moze być niższa od powietrza którym go chłodzisz! Wiec coś chyba program Ci źle pokazuje...(albo mieszkasz na Syberii ;) )

Ma brisbane, a wszystkie briski z jakimi się spotkałem miały walnięty czujnik, u kumpla na X2 3600 przy 3,0ghz jedno jajko wskazywało (-2*C) :-P . Śmiać mi się chce ze smart guardiana który zawsze pokazuje mi temp (x2 3800 F3) ok 14/20C przy v-core 1,15 2,4ghz, a wg innych programów jest ok 30C na rdzeniach i 28 na procu.

Edytowane przez M-Power

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzie tak wyczytałeś? To są te same biosy

inne w sensie są w innej kategorii na stronie :lol2: :P chociaż nie wiem w jakim celu , ale zgadza się zajmują dokładnie tyle samo i mają tą samą nazwe, więc muszą byc takie same.

ciekawe jest tylko co to oznacza:

IF you do not have an AM2+ (plus) processor to install, I would leave the bios alone. And especially so if you do not have backup plan in place to fall back on if you have issue with flashing. I was told will shortly go official, but it will still be only worthwhile to flash if you are using later AM2+ (plus) processor or so it would seem logical to me.

Edytowane przez zajchow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bezedura! te same.

patrz posty wyżej :P

No, tylko od "21xx CPUs" do "Phenom CPUs" to jeszcze taaaaaka daleka droga.

może nie aż taka daleka, jak wspomniał Spookie NF570-M2/G juz phenoma obsługuje, a jest bardzo podobna do starszej rodzinki, nawet kolejne wersje biosów poprawiały te same błędy. Ale pożyjemy zobaczymy :D, moze w koncu bedzie powód do zakończenia narzekan na dfi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm "pojawiło się światełko w tunelu" dla naszego DFI + 4 core :?:

Wszystko ładnie pięknie: wgramy nowy biosik jak bedzie, zrobimy cap i vdropp moda i moze uda nam sie odpalic proca lekko powyzej default :lol2:

U mnie sekcja zasilania nie wyrabiała na podkreconym 2 core, wiec nie chce myslec co by sie działo na phenomie :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi