niko2003 Opublikowano 18 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2007 Witam, Zastanawiałem się gdzie założyć ten temat. Znalazłem ciekawy temat w pewnym BLOGU (znanej mi osoby) i aż mi łezka potoczyła sie z oka, ponieważ pracowałem od początku instalując system z dyskietek pod mega pojemny dysk 2 GB z 8Mb pamięci na pokładzie, chociaż pierwszy był MS-DOS z Norton Commanderem i QUEMM (do optymalizacji pamięci konwencjonalnej)! Historia Windows - 23 lata zmian Wielu użytkowników, a śmiem przypuszczać, że 95 procent ludzi nigdy nie widziało na własne oczy Windowsa 3.11, a co dopiero słyszec o wersji 1.0 lub super doładowanej 2.0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 18 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2007 (edytowane) Ja zaczynałem od 486DX33MHz + 4MB RAM + HDD 340MB i DOSa 6.0. Pamiętam, że w pracowni technikum szczytem marzeń było wtedy 80286 :lol:. Edytowane 18 Lutego 2007 przez Dj_AnT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 18 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2007 Stare systemy były fajne, i te niebieskie komunikaty :) A tak poza tymi to od premiery Windows 1.0 minęło niecałe 22 lata. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 18 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2007 W podstawówce na moim osiedlu nadal stoją w drugiej pracowni kompu z Win 3.1. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kaaban Opublikowano 18 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2007 W podstawówce na moim osiedlu nadal stoją w drugiej pracowni kompu z Win 3.1.to gdzie takie rarytasy? :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvaN Opublikowano 18 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2007 A ja też pamiętam jak karierę zaczynałem od 486 SX z 4MB RAM oraz dyskiem 200MB (który leży jeszcze gdzieś zajechany w szafie :) ) Windows 3.11 oraz DOS (nie pamiętam teraz wersji) Ale to były czasy, aż się łezka w oku kręci :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Kret Opublikowano 18 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2007 486 DX2 i 8 MB pamięci(po dokupieniu z resztą) - Norton Commander, potem Win 3.11 :) Mam te systemy jeszcze na dyskietkach :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwal4 Opublikowano 18 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2007 (edytowane) Ja zaczynałem od Intela 486 (bodajże 33MHz + turbo :D), 8mb ram i grafie mono 512Kb ram :) + DOS + Win 3.11. Ahh to były czasy. Edytowane 18 Lutego 2007 przez serwal4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvaN Opublikowano 18 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2007 Ja jeszcze pamiętam jak sobie poraz pierwszy w autoexec.bat i config.sys namieszałem próbując zrobić menu z wyborem systemu (DOS+NC i Win 3.11). A potem cały weekend pracy zakończony reinstalką ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr@GuN Opublikowano 18 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2007 heh sam mimo że jestem rocznik 90' to miałem okazję jako smark zakosztować grania na 286dx , 386dx potem 486dx pmmx 233 p2 450 itd aż do vi c3 się dorobiłem , dopiero w zeszłym roku coś nowego nabyłem :P pracowałem na tych gratach na dos(NC) potem win 1.0 potem jakies 1.2 czy cuś takiego nie pamiętam 2.0 3.11 (ach..wypasik system wieszał się z rzatka z tego co pamiętam , chyba był lepsiejszy nawet od win 95) potem 95 potem 98(se) następnie tylko na testy win ME , 2K , i ostatecznie wylądowałem na xp sp2 (bez sp nawet nie ruszałem) i teraz siedzę na lapidle biedny zgarbiony pod jakimś mini widowsem xp...:P pinkna sprawa...linuxy kiedy indziej opowiem ich historię u mnie...ehh...gdyby nie ten bill gey... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IGI Opublikowano 18 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2007 ee tam Ja zaczynalem na atarynce 800, potem szalenstwa u kumpla na 286 z grafika hercules (czarno biala dosyc duza rozdzialka) i moj pierwszy PC 386 z 4b ramu i 120 mb dyskiem. Jak ktos zaczynal na 486 to juz nie przezyl tego co ja :P 486 to juz cywilizowana maszyna byla - windows 95 "smiglal" jak szalony ;). Zreszta u mnie 95 biegala i na 386, ale mialem pozniej 20 mb ramu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgf1 Opublikowano 18 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2007 (edytowane) Ja mialem takie maszyny: Pierwsze to poczciwe Atari 800XL z magnetofonem, gry wczytywaly sie bardzo dlugo ale dalo sie zyc, Montezuma niezapomniana czy Starfighter... Pozniej mialem 386SX 40MHz, padl podczas prob uruchomienia The Settlers, pierwszy raz gralem na nim w moja milosc Doom2. System to oczywiscie DOS 6.22. Kolejny komputer to 486DX 100MHz, prezent od brata, fajna maszynka, dalo sie lepiej w dooma pograc... ;) DOSik Zamiana byla radykalna Amiga500, piekne czasy i komputer, ta grafika i dzwiek, gralem w Settlersow i inne glownie strategie, niezapomniane czasy. Sprzedaz Amigi i wyjazd do niemiec, zakonczyl sie zakupem rakiety AMD K6 200MHz no to byl sprzet jak na tamte czasy super, naped CDx8 Mitsumi jeszcze jest i dziala! Wtedy tez pierwszy raz testowalem nagrywarke CD, w polsce baaaardzo drogie urzadzenie :) Zaczela sie era Windows95. Podroz na zasluzony urlop 12 miesieczy w Polskiej Armii, brat kupil AMDka, a ja po wyjsciu za wyprawke kupilem wymarzony sprzet, Celerona 366@458 na Abicie BH6, cud plytka, podkrecanie w bios, no i akcelerator Voodoo3 2000 AGP 143@166MHz, do tego karta dzwoekowa Aureal1 ktora do dzis mam w kompie, gra fantastycznie, raz padla ale odratowalem, tej karty raczej szybko nie wymienie... Windows 98 :) Wysluzony sprzet zamienilem na Durona 1000MHz na plycie NMC-PE 8TTX+ piekna plyta z Raidem sprzet fruwal, ta moc, do tego Geforce2Ti z kotrego nigdy nie bylem do konca zadowolony, jednak to 3DFx wywarlo lepsze wrazenie... Dalej Win98 :) Po pewnym czasie wymiana proca na AthlonaXP 2000+ i moja jak do tej pory jedyna zniszczona czesc, spalilem go sam, ale udalo sie wymienic na szczescie, pozniej za jakis czas przesiadka na nForce2 z tym samym procem i w koncu zamiana Gf2Ti na Radeona9550 z ktorego jestem bardzo zadowolony, jak z 3DFxa... Tu juz XP wkroczylo i tak zostalo do dzis... Nastapny krok moj to sygnaturka, piekny komp, pewnie kazdy powie nic nadzwyczajnego ale mi wystarcza, pozostalem wierny AMD i chyba nawet Core2 mnie w przyszlosci nie zmusi do zmiany strony AMD + ATI :) Edytowane 18 Lutego 2007 przez zgf1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SKRYTOBOJCA Opublikowano 19 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2007 Nastepny watek w stylu "co mialem" :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 19 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2007 (edytowane) to gdzie takie rarytasy? :>W podstawówce na osiedlu Bocianek w Kielcach. Nie wiem jak jest teraz, ale jak ja chodziłem do szkoły to mieliśmy na zmianę w 2 pracowniach - 1 z kompami z Win 2000, i w 2 z Win 3.1. Art spoko ale jak dla mnie trochę za mało konkretniejszych informacji, wszystko spisane z Wikipedi chyba. Edytowane 19 Lutego 2007 przez YogiCK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 19 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2007 W tym blogu zostal pominiety Windows NT i jak zwykle Windows 2003 :/ Fajnie sobie przypomniec tamte czasy. Ja zaczynalem na 386, HDD 120MB z dosem i windowsem 3.11 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cebix Opublikowano 19 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2007 Ja mam fajny laptop Compaq z 486DX na pokladzie i 160mb dyskiem. Czarno bialy oczywiscie, rodzialka strzelam w okolice 320x240, ale Win 3.11 smigal jak glupi :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 19 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2007 Stare systemy były fajne, i te niebieskie komunikaty :)zwłaszcza bluskriny przy czytaniu płyty w win98... i'm lovin it :D windows 1.0 miażdzy grafiką... na komodore miałem lepszego :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 19 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2007 Kilka lat musiało minąc zanim programisci MS sie nauczyli ze czesc komunikatów mozna wyswietlac za pomocą messageboxów :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 19 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2007 Wielu użytkowników, a śmiem przypuszczać, że 95 procent ludzi nigdy nie widziało na własne oczy Windowsa 3.11, a co dopiero słyszec o wersji 1.0 lub super doładowanej 2.0 To ja jestem tym jednym który ma oryginlanego windowsa 3.11 na dyskietkach :mrgreen: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvaN Opublikowano 19 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2007 To ja jestem tym jednym który ma oryginlanego windowsa 3.11 na dyskietkach :mrgreen: Nie jedynym :P U mnie też gdzieś się znajdzie i DOS chyba też ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karwiin Opublikowano 19 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2007 ahhh aż łezka poleciała Mój pierwszy komp to 386 SX 33Mhz i kochany dos'ik Zreszta komp do dzis jest w rodzinie :P A propo win 95 instalowałem z dyskietek było ich z 30-40 już nie pamiętam dokładnie, bo nie miałem CD a znajomy skądś go przytachał na FDD Oj to była męczarnia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin___13 Opublikowano 27 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2007 mimo, że 92 rocznik, to wychowałem się na procku 133MhZ 8MB ram i grafie wielkiej jak nie wiem co (nie pamiętam nazwy ale ledwo co się w obudowe mieściła) a i kiedyś to dos' owy głośniczek był rarytasem:D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
::snoopy:: Opublikowano 1 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2007 A propo win 95 instalowałem z dyskietek było ich z 30-40 już nie pamiętam dokładnie, bo nie miałem CD a znajomy skądś go przytachał na FDD Oj to była męczarnia Początki podziemia :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Armo Opublikowano 3 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2007 Ja moj pierwszy komp kupilem w 98 roku, mmx 200 MHz, 64 RAM, S3 GX2 2MB no i kultowe VooDoo 4 MB. Kumple przychodzili do mnie zobaczyc jak Tomb Rider 2 bez pikselozy wyglada, bo jako pierwszy na osiedlu akcelerator mialem :) Stare dobre czasy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prodigal Son Opublikowano 3 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2007 Pamięta ktoś jeszcze ZX Spectrum? Ja miałem w wersji + z "ulepszoną" klawiaturą. Do tego magmetofon, telewizor, kasety z grami i jazda! Wczytywanie gry przez pięć minut, a na koniec nieraz komunikat "tape loading error". I od początku. Pisanie programów w basicu i pascalu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 3 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2007 Ah te stare dobre czasy :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suslik Opublikowano 7 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2007 (edytowane) mimo, że 92 rocznik, to wychowałem się na procku 133MhZ 8MB ram i grafie wielkiej jak nie wiem co (nie pamiętam nazwy ale ledwo co się w obudowe mieściła) a i kiedyś to dos' owy głośniczek był rarytasem:DTo tak samo jak ja :] Pamiętam, kuzyn włączył NFS3 i wszyscy gały o_O takie :) Edytowane 8 Marca 2007 przez suslik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Corso Opublikowano 7 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2007 Ja przygodę z Windowsem zacząłem od "win 98" po kupnie kompa w 99r. Niby miałem od 92 do 97 Della 486DX, 8mb ramu, 780hdd, lecz na nim śmigał Norton Commander. Potem go sprzedałem, a dzisiaj żałuję bo byłby to rarytas. :sad: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość teat Opublikowano 7 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2007 Pamietam, windows 98 i kupa błędow :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niko2003 Opublikowano 8 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2007 (edytowane) Ja z Windowsa 95 na 98 przeszedłem w kilka chwil lecz z Windowsa 98Se na Xp (kilka miesięcy). Zawsze miałem dwa systemy, w Xp zabawy, w 98 wszystkie gry (bo szybciej chodziły), czy to wam czegoś nie przypomina ha! Dzisiaj Xp i Vista.. Edytowane 8 Marca 2007 przez niko2003 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...